Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2024

Χρηματιστήριο: Τα blue chips με καλά... ρεφλέξ-Titan: Η προίκα πριν το IPO στις ΗΠΑ-Ο ακάλεστος Χρήστος Σπίρτζης

Χρηματιστήριο: Τα blue chips με καλά... ρεφλέξ-Titan: Η προίκα πριν το IPO στις ΗΠΑ-Ο ακάλεστος Χρήστος Σπίρτζης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Λίγα ήταν τα blue chips που κατάφεραν στην χθεσινή αναιμική αντίδραση να πάρουν πίσω τη «χασούρα» της Δευτέρας ή έστω να πετύχουν σημαντική κάλυψη των απωλειών.

Στη συγκεκριμένη λίστα ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ. Προέρχονταν από πτώση 5,07% η οποία οδήγησε τον τίτλο στα 14,03 ευρώ. Αντέδρασε, όμως, βίαια ανοδικά και υπερκάλυψε όλες τις απώλειες, καθώς έκλεισε στα 14,8 ευρώ (+5,49%) επίπεδο που συνιστά και το υψηλό ημέρας. Σημειώστε ότι η μετοχή του Οργανισμού, υπό τον Κώστα Νεμπή (φωτ.) καταγράφει απόδοση σχεδόν 10% από τις αρχές Ιουλίου.

Ριμπάουντ πέτυχε και η μετοχή της Metlen. Εκλεισε τη Δευτέρα στα 32,2 ευρώ, χάνοντας πάνω από 8% της αξίας της. Με συναλλαγές 11 εκατ. ευρώ χθες επέστρεψε στα 33,8 ευρώ ολοκληρώνοντας την ημέρα 5% υψηλότερα.

Σημαντική ήταν η αντίδραση και της Motor Oil, καθώς από τα 20,9 ευρώ (-7,19%) της Δευτέρας ανέβηκε στα 21,8 ευρώ χθες (4,31%). Στο κλειστό αυτό κλαμπ ανήκει και η ΔΕΗ που επέστρεψε πάνω από 11 ευρώ με κέρδη 5,35% και καύσιμο από την είδηση για το ντιλ στη Ρουμανία.

 

OTE: Τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ανακοινώνει σήμερα ο Οργανισμός με την Eurobank Equities να εκτιμά ότι οι υποκείμενες τάσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες με ισχυρή επίδοση στην κινητή και «παγωμένη» στην σταθερή.

Περιμένει αύξηση εσόδων στα 910 εκατ. ευρώ (+6,5%) και οριακή άνοδο των προσαρμοσμένων EBITDAaL, στα 332 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Beta Securities το consensus κάνει λόγο για αύξηση εσόδων 3,6%, στα 892,4 εκατ. και EBITDA στα 369 εκατ. ευρώ. Οσο για τα καθαρά κέρδη υπολογίζονται σε 122,2 εκατ. ευρώ έναντι 111,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Με (άλλη μία) τηλεοπτική συνέντευξη του ο Χρήστος Σπίρτζης σήκωσε το θέμα της ενδεχόμενης διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πήγαινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας διότι δεν έχει «διαθεσιμότητα».

Τα πράγματα είναι… λίγο διαφορετικά, όπως μας λένε αρμόδιες πηγές: ότι δεν υπήρξε πρόσκληση. Δεν κλήθηκε, δηλαδή, στη χθεσινή συνεδρίαση. Αντιθέτως του είχε ζητηθεί να στείλει γραπτώς την απάντησή του στα επιχειρήματα των 70 μελών του κόμματος που τον παρέπεμψαν στο «πειθαρχικό» για αντικομματική στάση με το ερώτημα της διαγραφής. Κατά τις ίδιες πηγές, την απάντηση την έστειλε την Παρασκευή

Επισημαίνουν, επίσης, ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει (διαδικτυακά) κάθε Τρίτη και κατά συνέπεια δεν συγκλήθηκε εκτάκτως χθες για την υπόθεση του κ. Σπίρτζη. 

Δεν θα στοιχηματίζαμε πάντως ότι η απόφαση θα ληφθεί… δεκαπενταυγουστιάτικα. Αν μη τι άλλο, ακόμα και οι διαδικτυακές συνεδριάσεις θα ανασταλούν, όπως επιτάσσει ο άγραφος νόμος για (όλα) τα εσωκομματικά δρώμενα.

 

ΠΑΣΟΚ: Δουλειά μυρμηγκιού προσπαθούν να κάνουν αυγουστιάτικα οι εναπομείναντες εφτά (μετά την αποχώρηση της Μιλένας Αποστολάκη) υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Στο μέτρο του δυνατού, όπως λένε, οργανώνουν περιοδείες ανά τη χώρα με έμφαση στις παραθεριστικές περιοχές ώστε να έχουν ελπίδες ότι θα βρουν... συγκεντρωμένο κοινό για να του μιλήσουν. Κυρίως σε καφετέριες και ταβέρνες, αλλά και σε σπίτια, εάν βρεθούν πρόθυμοι οικοδεσπότες να οργανώσουν «σουαρέ» ώστε το «μπλα μπλα» των υποψηφίων να γίνει πιο αποδοτικό.

Σε παραλίες και κάμπινγκ πάντως δεν έχουν πάει ακόμα.

Σε κεντρικό οργανωτικό επίπεδο παραμένει «αγκάθι» το αίτημα των έξι υποψηφίων (πλην του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη) να εφοδιαστούν με τα πλήρη στοιχεία μελών και φίλων που είχαν προσέλθει στις προεδρικές κάλπες του 2021, ώστε να αρχίσουν επαφές μαζί τους.

Το μητρώο το παρέλαβαν, με ονόματα και τηλέφωνα, αλλά (μαθαίνουμε ότι) λείπουν οι περιοχές που ζουν οι εν λόγω ψηφοφόροι, οπότε οι υποψήφιοι (Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης,) ζητούν να συμπεριληφθούν και αυτές για να κάνουν την πρώτη, στοιχειώδη, χαρτογράφηση.

Και να είναι έτοιμοι για την τελική εφόρμηση από τις 20-25 Αυγούστου και μετά…


COCA COLA HBC: Συγκρίσιμα μικτά κέρδη 1,77 δισ. ευρώ με μικτό περιθώριο κέρδους 34,6% αναμένει η αγορά από τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας του χρηματιστηρίου. Τα EBITDA, σύμφωνα με τη Beta Securities θα ανέλθουν σε 794,9 εκατ. ευρώ ή 3,8% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Η ανάλυση της Eurobank Equities κάνει λόγο για 11% οργανική αύξηση εσόδων συνολικά στο πρώτο εξάμηνο και δίνει εκτίμηση για προσαρμοσμένα EBIT στη ζώνη των 554 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί αν θα τονώσει τη μετοχή που χθες έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητη στα 31,52 ευρώ.

 

ΤΙΤΑΝ: Το 2023 τα EBITDA της Titan America ανήλθαν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Φέτος, αναμένεται να είναι υψηλότερα καθώς στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 164,1 εκατ. ευρώ (+21,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023), ενώ το περιθώριο EBITDA διευρύνθηκε σε 21,2% από 18,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η ζήτηση, λόγω έργων υποδομής, παραμένει ισχυρή, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες στο πρώτο εξάμηνο, μετέθεσαν την υλοποίηση έργων στο δεύτερο. Επομένως, οι όγκοι πωλήσεων στο δεύτερο μισό της χρονιάς αναμένεται ότι θα διατηρηθούν υψηλοί.

 

ΤΙΤΑΝ II: Χάρη στην ισχυρή ζήτηση η Titan America αύξησε στις αρχές του έτους τις τιμές (2 με 3 δολάρια ανά τόνο). Εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των τελευταίων ετών εξηγούν την περαιτέρω διεύρυνση περιθωρίων κέρδους.

Πάει για μια δυνατή χρονιά σε επίπεδο EBITDA, που θα αποτελέσει την «προίκα» για το προετοιμαζόμενο IPO στις αρχές του 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v