Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2024

Η μάχη του tablet στο ΠΑΣΟΚ-Ποιος αμφισβητεί την πρόβλεψη Βακάκη-Το κρίσιμο hedging της Alpha Bank

Η μάχη του tablet στο ΠΑΣΟΚ-Ποιος αμφισβητεί την πρόβλεψη Βακάκη-Το κρίσιμο hedging της Alpha Bank

ΠΑΣΟΚ: Το ίδιο αίτημα καταθέτουν (όχι από κοινού…) στην Χ. Τρικούπη δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας (φωτ.) και Άννα Διαμαντοπούλου: να εξασφαλιστούν 1.400 tablets για την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας και να βρεθούν εγκαίρως οι χρήστες τους.

Στην ουσία ζητούν να υπάρχει έξτρα προμήθεια περίπου 500 tablets σε σχέση με όσα έχει προβλέψει η αρμόδια επιτροπή για τις εσωκομματικές εκλογές ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) καθώς και οι δύο υποψήφιοι προσβλέπουν σε πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 270.000 των προηγούμενων προεδρικών εκλογών.

Κατά τις… κακές εσωκομματικές γλώσσες, ο κ. Δούκας και η κα Διαμαντοπούλου εκτιμούν ότι θα προσέλθουν στην κάλπη χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι από τον κεντρώο χώρο (κεντροαριστερό και κεντροδεξιό…) για να στηρίξουν τους «εκλεκτούς» τους.

Προσέλευση που, όπως έχουμε σημειώσει, θα υποβοηθηθεί από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την αντίστοιχη διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ επιτρέπει να ψηφίζουν για πρόεδρο και όσοι δηλώνουν «φίλοι» του κόμματος, χωρίς την προϋπόθεση να εγγραφούν «μέλη».

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη προειδοποίηση που απηύθυνε ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Μιχάλης Κατρίνης, «στα άλλα κόμματα που έχουν συμφέρον να εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία» να μην το κάνουν.

Μίλησε μάλιστα για ενδεχόμενο «οργανωμένης και μαζικής κίνησης ψηφοφόρων μίας χρήσης που δεν έχουν καμία ιδεολογική και κομματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ» να πάνε στις κάλπες του για να στηρίξουν τον υποψήφιο πρόεδρο της αρεσκείας τους.

Σαν να λέει… τι κάνει νιάου-νιάου, δηλαδή.

 

ALPHA BANK: Η τράπεζα ενίσχυσε κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου τις θέσεις αντιστάθμισης επιτοκίων, ανεβάζοντας το χετζαρισμένο ποσό καταθέσεων σε 7,5 δισ. ευρώ.

Με τη διεύρυνση της αντιστάθμισης μειώνει την επίπτωση στα έσοδα και τα κέρδη, λόγω αποκλιμάκωσης επιτοκίων. Πλέον, για κάθε μείωση επιτοκίων της τάξης των 25μ.β, η επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους περιορίστηκε σε 12 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Πρόσθετα στοιχεία στο σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο ζητά από την προβληματική εταιρεία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μεταξύ αυτών, να προσκομίσει συμπληρωματική Έκθεση του Εμπειρογνώμονα της Ελεγκτικής Εταιρίας, στην οποία να περιλαμβάνεται ρητή και διακριτή επισήμανση υπό τη μορφή πρόβλεψης, της δυνατότητας αποπληρωμής των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Δημόσιων Φορέων, που δεν έχουν βεβαιωθεί κατά τον χρόνο υπογραφής της συμφωνίας και δεν εμφανίζονται στα βιβλία της.

Ζητά επίσης συμπληρωματική διευκρινιστική Έκθεση ως προς το εάν για την πιθανολόγηση της μη χειροτέρευσης της θέσης του Ελληνικού Δημοσίου, που αντιτάσσεται στην επικύρωση της συμφωνίας, έχουν ληφθεί υπόψη στο σενάριο βίαιης εκποίησης, το ποσό των 245.000 ευρώ που θα μπορούσε το τελευταίο να λάβει ένεκα της αναγκαστικής κατάσχεσης της απαίτησής του εις χείρας τρίτων-μισθωτών, και το ποσό των 50.207 ευρώ που θα ελάμβανε στρεφόμενο κατά των εγγυητών-μετόχων της αιτούσας Ιωάννη Κατσίβελη και Nigel Lewis, ήτοι συνολικά 404.660,60 ευρώ, αντί του ποσού των 109.453,57 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει καταθέσει η εταιρεία στο Πρωτοδικείο, στις 18 Ιουλίου είναι κλήση επικύρωσης εξυγίανσης, με την οποία ζητά να ορισθεί νέα δικάσιμος προς συζήτηση της από 20 Νοεμβρίου του 2023 αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης της.

 

ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ: Με κύκλο εργασιών 49 εκατ. ευρώ και κέρδη 19,35 εκατ. ευρώ έκλεισε την χρήση 2023 η εταιρεία που έχει την εκμετάλλευση της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που έλαβε το 1997 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η εταιρεία ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.

Εξόφλησε, δηλαδή, από το 2008 ως το 2023, το ποσό των 273 εκατ. ευρώ.

 

HEDGE FUNDS: Από τους μεγάλους κερδισμένους του πρόσφατου ξεπουλήματος στις αγορές ήταν ο αυστραλιανός διαχειριστής Greg Coffey, γνωστός και ως «Μάγος του Οζ».

Το fund που ίδρυσε ο ίδιος το 2018, το Kirkoswald Capital, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 8 δισ. δολαρίων, αποκόμισε τεράστια κέρδη, καθώς είχε ποντάρει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και σε αύξηση της μεταβλητότητας.

Στους κερδισμένους από το πρόσφατο «αιματοκύλισμα» στα μετοχικά ταμπλό συγκαταλέγεται και η βρετανική επενδυτική εταιρεία Ruffer, η οποία είχε θέση long σε μια σειρά «ασφαλών λιμένων» όπως ο χρυσός.

 

JUMBO: Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μελών του FTSE 25 είχε χθες η μετοχή της εταιρείας στη σκιά της ανακοίνωσης ότι κατεβάζει τον πήχη για τα έσοδα της φετινής χρονιάς.

Η μετοχή έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, τα 22,02 ευρώ με τις απώλειες να φτάνουν το 5,33%. Οι δε συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 11,5 εκατ. ευρώ και ξεπέρασαν το 10% του συνόλου της αγοράς.

Σχολιάζοντας τις νέες εκτιμήσεις της διοίκησης, η Beta Securities σημειώνει ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για τον τίτλο που με βάση τις προβλέψεις για τα μεγέθη του 2024 τελεί υπό διαπραγμάτευση με προβλεπόμενο p/e 10,4x και μερισματική απόδοση 7%. Το μομέντουμ δεν είναι καλό σχολιάζει, αλλά τα θεμελιώδη είναι ελκυστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη της Eurobank Equities που βγαίνει... contrarian στην απαισιοδοξία. «Συνολικά, βλέπουμε το outlook που παρέχεται περισσότερο ως ‘εσωτερικό προϋπολογισμό’ παρά ως καθοδήγηση με την παραδοσιακή έννοια του όρου και επαναλαμβάνουμε τις εκτιμήσεις μας σε αυτό το στάδιο».

Με βάση αυτές, η εταιρεία του Απόστολου Βακάκη θα πετύχει φέτος αύξηση πωλήσεων 9,8% (αντί για 4%) και θα βελτιώσει κατά 7,2% τα κέρδη ανά μετοχή.

Μένει να φανεί ποιος θα διαψευστεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v