Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 30 2024

Ντιλ Intracom: Η σύγκριση με Εθνική Ασφαλιστική & Interlife - ΑΒΑΞ: Η απεργία και το παζάρι - Εριξε μπηχτή ο Χατζηδάκης

Ντιλ Intracom: Η σύγκριση με Εθνική Ασφαλιστική & Interlife - ΑΒΑΞ: Η απεργία και το παζάρι - Εριξε μπηχτή ο Χατζηδάκης

INTRACOM: Αν και κάθε ασφαλιστική εταιρεία αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση σε ό,τι αφορά την αποτίμησή της (π.χ. σύνθεση και ποιότητα παραγωγικού χαρτοφυλακίου, συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας, προϊόντα διαφορετικής προστιθέμενης αξίας, ύψος κερδοφορίας, προοπτικές κ.λπ.), δεν έλειψαν χθες εκείνοι που πήραν «χαρτί και μολύβι» (οι νεότεροι τα κομπιουτεράκια) προκειμένου να συγκρίνουν τους συντελεστές του deal της εξαγοράς της Ευρώπης από τον Όμιλο Intracom και τον Σωκράτη Κόκκαλη με τους αντίστοιχους με τους οποίους διαπραγματεύεται η Interlife στο ταμπλό του ΧΑ.

Με δεδομένο ότι η Ευρώπη ΑΕΓΑ εξαγοράστηκε έναντι 46,5 εκατ. ευρώ και η Interlife διαπραγματεύεται στο ΧΑ προς 91-92 εκατ. ευρώ, έχουμε και λέμε:

Η Ευρώπη αποτιμήθηκε υπερδιπλάσια σε σχέση με την περυσινή της παραγωγή (17,9 εκατ. ευρώ), ενώ η Interlife διαπραγματεύεται αρκετά κοντά στην περυσινή της παραγωγή (88,56 εκατ. ευρώ).

Η Ευρώπη αποτιμήθηκε περίπου στο διπλάσιο της περυσινής καθαρής της θέσης (γύρω ή και λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ), ενώ η Interlife διαπραγματεύεται αρκετά κάτω απ' αυτήν (131 εκατ. ευρώ).

Η Ευρώπη αποτιμήθηκε με P/E 9,1 με βάση τα περυσινά προ φόρων κέρδη της (5,2 εκατ. ευρώ), ενώ η Interlife διαπραγματεύεται με αντίστοιχο δείκτη λίγο πάνω από το πέντε (περυσινό προ φόρων αποτέλεσμα 17,3 εκατ. ευρώ).

ΥΓ1: Οι «κακές γλώσσες» βέβαια θυμήθηκαν, μετά και το χθεσινό deal και τους προαναφερθέντες δείκτες, το πόσο φτηνά είχε αγοράσει προ τριετίας την Εθνική Ασφαλιστική η CVC.

ΥΓ2: Και μια και μιλήσαμε για την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία είδε πέρυσι τα ίδια κεφάλαιά της να μειώνονται από τα 839,5 στα 775,5 εκατ. ευρώ ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της αντικαταστάθηκε αιφνιδίως, αληθεύει ότι δόθηκαν bonus σε υψηλόβαθμα στελέχη;

 

INTRACOM ΙΙ: Επιστρέφοντας σε διαπραγμάτευση η μετοχή, μετά την πρωινή αναστολή που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως ότου βγουν οι ανακοινώσεις, δέχτηκε μπαράζ πωλήσεων.

Στο χαμηλό ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως και 8,33%, στα 3,52 ευρώ, για να κλείσει την ημέρα στα 3,67 ευρώ ή 4,43% χαμηλότερα. Συναλλαγές αξίας λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πτωτική κίνηση και για τον τίτλο της Κλουκίνας - Λάππας λόγω του deal. Η μετοχή έχασε 5,2% υποχωρώντας στο 1,55 ευρώ. 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αφού ανέλυσαν τα βαριά θέματα της ενέργειας στο χθεσινό συνέδριο της IΟSCO, ο CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μαζί με τον CEO της Alpha Βank Βασίλη Ψάλτη κλήθηκαν να κάνουν πρόβλεψη για το μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα.

Ο κος Σιάμισιης, με διπλωματικό και χιουμοριστικό τρόπο, δήλωσε ότι μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τα… περσινά αποτελέσματα και ο κος Ψάλτης ότι όλα είναι θέμα δύναμης ψυχής.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τις προοπτικές της τράπεζας από τώρα έως και το 2026 παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου σε 600 στελέχη και εργαζόμενους του ομίλου.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του rebranding της τράπεζας. Η εταιρική εικόνα της Πειραιώς αλλάζει και μαζί της αλλάζουν τα σύμβολα, η επικοινωνία, ο σχεδιασμός των καταστημάτων και, σύντομα, η ονομασία ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης η ειδική εκδήλωση με το ίδια θέμα, στην οποία παρευρέθηκαν μεγάλοι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας.

 

ΑΒΑΞ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση εργαζομένων στη Γραμμή 4 του Μετρό -που έχουν κηρύξει κυλιόμενες 24ωρες απεργίες- με στελέχη της διοίκησης της κοινοπραξίας Αβαξ-Ghella, γεγονός που ίσως «μαλακώνει» την πόλωση των τελευταίων ημερών.

Το σωματείο εργαζομένων συνεχίζει να απαιτεί αύξηση αποδοχών και μείωση υπερωριών (σ.σ. οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι οι 10ωρες και 12ωρες βάρδιες αποζημιώνονται πλήρως), ενώ η άτυπη ενημέρωση της κοινοπραξίας παραπέμπει σε πιθανές αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για τον κατασκευαστικό κλάδο. Έως τότε, υποστηρίζει ότι τηρεί κατά γράμμα το ισχύον εργασιακό πλαίσιο που καθορίζεται με βάση τη ΣΣΕ που έχει συμφωνηθεί από τα συλλογικά όργανα εργοδοτών και εργαζομένων τον Μάιο του 2022.

Οι εργαζόμενοι (οι οικοδόμοι υπολογίζονται σε 220 άτομα, αλλά μαζί τους συντάσσονται και μηχανικοί και διοικητικό προσωπικό) ζητούν δέσμευση ικανοποίησης έστω και μέρους των αιτημάτων τους, ώστε να άρουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κοινώς, ρίχνουν γέφυρες. Υπερασπίζονται ασφαλώς ότι δεν πάει παρακάτω χωρίς νέους εργαζόμενους στο έργο (που θα μείωναν την υπερωριακή εργασία), ενώ διεκδικούν ορθολογική αύξηση αποδοχών.

Η διελκυστίνδα ωστόσο παραμένει, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν «μια κάποια δέσμευση» και η κοινοπραξία άρση των κινητοποιήσεων προκειμένου να λειτουργήσει το χρονοδιάγραμμα του έργου.

 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τη σκυτάλη από τον Γιάννη Στουρνάρα -που από τις αρχές της εβδομάδας επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού, με αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις- πήρε ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στην εκδήλωση για το rebranding της Πειραιώς, έριξε κι αυτός την μπηχτή του και δήλωσε πως «η κυβέρνησή μας θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Ένα τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

 

QUEST-ΔΑΑ: Εκ των ελαχίστων (μόλις πέντε) θετικών εξαιρέσεων μεταξύ των μετοχών του FTSE 25 o τίτλος της Quest στη χθεσινή συνεδρίαση γενικευμένης… εξαέρωσης. Ισως λόγω και των συνομιλιών για εξαγορά της Μπενρουμπή

Η μετοχή έκλεισε με άνοδο άνω του 1%, ωστόσο στο κλείσιμο έμαθε την… έξωσή της από τον δείκτη των blue chips και ως άλλη Ιφιγένεια θυσιάστηκε για τα μάτια του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Το ΔΑΑ, με κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ, ως αναμενόταν ευρέως, μπαίνει στη λίστα με τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.

Μένει να φανεί αν θα «δείξει» περισσότερο, παίζοντας με τους μεγάλους, καθώς οι υψηλές προσδοκίες από την εισαγωγή του δεν έχουν επιβεβαιωθεί προσώρας.

Μέχρι σήμερα ο τίτλος του ΔΑΑ παραμένει πρακτικά αμετάβλητος από την εισαγωγή του, παρά το αρχικό «τίναγμα» έως και 1 ευρώ υψηλότερα.

Ιδωμεν…

 

BYD: Ίσως η μεγαλύτερη είδηση στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα είναι η αποκάλυψη από την κινεζική εταιρεία BYD, που πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενός νέου υβριδικού συστήματος κίνησης που επιτρέπει την κάλυψη απόστασης άνω των 2.000 χιλιομέτρων με γεμάτο ντεπόζιτο και μία φόρτιση!

Κόστος για τα δύο διαφορετικά σεντάν που θα κυκλοφορήσουν σύντομα με αυτό το σύστημα κάτω από 13.000 ευρώ. Όχι στην Ελλάδα, βέβαια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κινεζική εταιρεία έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Tesla παγκοσμίως. 

 

ΔΝΤ: Μπορεί οι εποχές των μνημονίων να έχουν παρέλθει -ελπίζουμε- ανεπιστρεπτί, ωστόσο η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μόνο «παρένθεση» δεν έχει αποτελέσει.

Όπως έκανε γνωστό η ΑΑΔΕ, στα τέλη Μαρτίου υπέβαλε αίτημα στο Ταμείο, το οποίο έγινε δεκτό στις αρχές Μαΐου, για αποστολή εμπειρογνωμόνων στο οικονομικό επιτελείο. Στόχος, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, η ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών για ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του εσωτερικού ελέγχου.

Πολυδιάστατη η συμβολή του Ταμείου τα χρόνια της κρίσης στον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών στο Δημόσιο.

Μόνο μην πάρουν… αέρα και μιλήσουν πάλι για τις συντάξεις!

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Υποχώρηση περιθωρίων κέρδους εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η ΚΡΙ ΚΡΙ.

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών (52,48 εκατ. ευρώ), το περιθώριο μικτού κέρδους υποχώρησε σε 31,6% από 32,6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 18,7% από 21,1%. Τα EBITDA ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ (9,7 εκατ. ευρώ το Q1 2023).

Τα κέρδη προ φόρων κινήθηκαν υψηλότερα (8,7 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ πέρσι), χάρη στα έσοδα από πιστωτικούς τόκους και τα κέρδη από ομόλογα (αποτίμηση σε εύλογη αξία και πώληση).

 

ΚΡΙ ΚΡΙ ΙΙ: Η εταιρεία εξόφλησε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τραπεζικό δανεισμό ύψους 7,4 εκατ. ευρώ και έμεινε με το ομολογιακό που έχει καλύψει ο βασικός της μέτοχος, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, συν κάτι ψιλά (250 χιλ. ευρώ) τραπεζικού δανεισμού.

Για την εξόφληση του δανεισμού, η εταιρεία χρησιμοποίησε το έσοδο από πώληση ομολογιακής θέσης και ταμειακά διαθέσιμα.

Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μειώθηκαν σε 16,6 εκατ. ευρώ από 21,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ: Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 24 εκατ. ευρώ προχωρά η Ελληνικά Λαχεία, θυγατρική του ΟΠΑΠ, με βάση απόφαση πρόσφατης γενικής συνέλευσης.

 

OΠΑΠ: Μέρισμα 50 εκατ. ευρώ εισέπραξε στις 10 Μαΐου από την OΠΑΠ Investment ο OΠΑΠ. Η OΠΑΠ Investment εισέπραξε το ίδιο διάστημα 55 εκατ. ευρώ από τη Stoiximan ως προμέρισμα για τις χρήσεις 2023 και 2024.

 

OΠΑΠ II: Θυγατρική με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνιών με τρίτους για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαχείριση κινδύνου της τιμής αγοράς ρεύματος συνέστησε εντός του πρώτου τριμήνου ο OΠΑΠ.

Η εταιρεία ονομάζεται OΠΑΠ Eco, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v