Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2024

Καυτή εβδομάδα για Ισραήλ, Ουκρανία και Βαλκάνια - Το waiver που σώζει το Στάδιο Καραϊσκάκης - Tips για Autohellas, ΕΧΑΕ

Καυτή εβδομάδα για Ισραήλ, Ουκρανία και Βαλκάνια - Το waiver που σώζει το Στάδιο Καραϊσκάκης - Tips για Autohellas, ΕΧΑΕ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολλές οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες, οπότε υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξέρετε, γιατί σηματοδοτούν εξελίξεις. Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα γεωπολιτικά είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των μεγάλων διεθνών επενδυτών, αλλά και των στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων.

 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Το Ισραήλ βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στην κινούμενη άμμο της τακτικής Νετανιάχου στη Γάζα. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη να «διατάξει» παύση των επιχειρήσεων στη Ράφα, παρότι δεν έχει τρόπο να επιβληθεί, αποτελεί δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τη διεθνή θέση του Ισραήλ, μετά το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου.

Εφτασε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, αρμόδιος επί των Εξωτερικών της ΕΕ, να λέει δημοσίως ότι «η Ευρώπη έχει πλέον να κάνει τη δύσκολη επιλογή ανάμεσα στη στήριξή της προς το Ισραήλ και τη στήριξή της προς το διεθνές δίκαιο»!

Δεν το λες και λίγο…

Καθώς κοντεύουμε τους οκτώ μήνες από την αρχή της σύρραξης στη Γάζα, φαίνεται πως αν δεν ξεμπερδέψει το Ισραήλ με τον Νετανιάχου (ο οποίος όμως προς το παρόν μοιάζει ακλόνητος), δεν έχει ελπίδα να βγει από το τέλμα των εχθροπραξιών και της συνεχούς έντασης. Κι αυτό, αργά ή πιο γρήγορα, θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία του και τις τοπικές αγορές αξιών.

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η πόρτα που άνοιξε ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις (με τους δικούς του εδαφικούς όρους) δεν πρόκειται να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ούτε ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι πληροφορίες λένε ότι σύντομα, ίσως και την τρέχουσα εβδομάδα, ενδέχεται να εκδηλωθεί μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, ο λόγος που ο Πούτιν άνοιξε το θέμα ήταν κυρίως για να δώσει στίγμα των «ελάχιστων απαιτήσεών» του στη Δύση, να δείξει διαλλακτικός στον Παγκόσμιο Νότο, αλλά -ίσως το κυριότερο- και για να στείλει σήμα ότι αν κάποτε γίνουν διαπραγματεύσεις, πρέπει να έχει φύγει από την προεδρία ο Ζελένσκι.

Με ποια αιτιολογία; Ότι η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει κι εκείνος τη συνεχίζει λόγω πολέμου, χωρίς να έχει παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο (με το οποίο οι σχέσεις του έχουν από πολύ καιρό διαταραχθεί για άλλους λόγους). Άρα, κατά τη ρωσική άποψη, δεν έχει πλέον «νομιμοποίηση» για να υπογράψει συμφωνίες ανακωχής και ειρήνευσης.

Mάλλον δεν ήταν σύμπτωση ότι στη Λευκορωσία βρέθηκαν προ ημερών ταυτόχρονα ο Πούτιν και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έχασε τη θέση του με την εξέγερση του 2014.

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΙΙ: Επίσης μην έχετε καμία ελπίδα ειρήνης από τη διάσκεψη που θα γίνει συντόμως στην Ελβετία. Διάσκεψη ειρήνευσης από την οποία έχει αποκλειστεί ο ένας εμπόλεμος (Ρωσία) και δεν μετέχει ο βασικός υποστηρικτής του (Κίνα), όπως και πολλές άλλες χώρες (από τα κράτη του ακρωνύμιου BRICS, η μόνη που το σκέφτεται αν θα πάει, είναι η Ινδία), είναι απλώς για να γίνεται ντόρος και διεθνές PR.

Φανταστείτε πόσο σημαντική είναι η διάσκεψη, που ο Μπάιντεν δεν θα πάει διότι, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει την ίδια μέρα ένα… fundraiser με τον Τζορτζ Κλούνι και την Τζούλια Ρόμπερτς. Κι εμείς βέβαια στη θέση του, την Τζούλια θα προτιμούσαμε για παρέα.

Αν είναι απασχολημένος και ο Μπλίνκεν, ίσως στείλουν τη φοβερή αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, που έχει εκφράσει μία αξιομνημόνευτη άποψη για το ζήτημα, την οποία μεταφέρουμε αυτολεξεί: «Η Ουκρανία λοιπόν είναι μια χώρα στην Ευρώπη. Υπάρχει δίπλα σε μια άλλη χώρα που ονομάζεται Ρωσία. Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη χώρα. Η Ρωσία είναι μια ισχυρή χώρα. Η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλει σε μια μικρότερη χώρα που ονομάζεται Ουκρανία. Οπότε, βασικά, αυτό είναι λάθος».

Καταλάβατε, έτσι;

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να υποτιμάμε τις… κακές προθέσεις της νέας ηγεσίας στα Σκόπια. Οι αναφορές της στο όνομα Μακεδονία (σκέτο) είναι πλέον περίπου καθημερινές και ο ακροδεξιός εθνικιστής νέος πρωθυπουργός την Παρασκευή έκανε σφοδρή κριτική για τις καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φορτώνοντας τις ευθύνες στην Ελλάδα.

Το καλό σενάριο είναι να ψάχνει «γλυκαντικά» για να κάνει κωλοτούμπα. Το κακό σενάριο είναι να ετοιμάζει γενικότερη στροφή προς άλλες κατευθύνσεις. Περιθώρια υπάρχουν. Όλα τα «μπλοκ» ψάχνουν συμμάχους.

Θα θυμίσουμε απλώς ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε πρόσφατα τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Τη Γαλλία, την Ουγγαρία του Όρμπαν αλλά και τη Σερβία του Βούτσιτς, όπου είχε εκτενείς και πολύ θερμές επαφές. Εμάς δεν μας καταδέχτηκε.

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΙΙ: Γενικότερα, το θερμόμετρο στην περιοχή μας δεν δείχνει χαμηλές θερμοκρασίες. Πέρα από τη διαρκή ένταση της Σερβίας με το Κόσοβο, οι Σέρβοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δηλώνουν κάθε τόσο έτοιμοι να το διαλύσουν το μαγαζί και να ανεξαρτητοποιηθούν. Κι ο γείτονας Ράμα μίλησε πρόσφατα, από το εξωτικό Γαλάτσι, περί της ταλαιπωρίας της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Κάτι που φαίνεται να έχει υποτιμηθεί στην Αθήνα, μάλλον λόγω προεκλογικής περιόδου.

Σε αυτό το κλίμα πάντως, αν μη τι άλλο, η απόφαση της κυβέρνησης να απόσχει από τη συνεδρίαση του ΟΗΕ, στην οποία ανακηρύχθηκε η 11η Ιουλίου ημέρα μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, με 84 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 68 αποχές, ήταν μια γεύση εφαρμογής «Realpolitik» στην περιοχή μας.

Μαζέψαμε κάπως και την πρόσφατη γκάφα με το Κόσσοβο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 

HIG: Στην πρόθεση του ομίλου να επενδύσει και στο κομμάτι των υποδομών, εφόσον βρεθεί το κατάλληλο project, αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group, του αποκλειστικού συνεργάτη της HIG στην Ελλάδα.

Κι επειδή πολλά έχουν ακουστεί για ενδιαφέρον του αμερικανικού fund γύρω από τα ελληνικά λιμάνια, ο Κ. Μπήτρος ξεκαθάρισε πως μία τέτοια επένδυση θα ενδιέφερε κατά περίπτωση και μόνο εφόσον ένα τέτοιο project θα συνέβαλε στην ανάπτυξη των πλατφορμών της HIG.

 

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Δεν κτυπάει όμορφα αλλά, όπως είχε πει και ο Κώστας Σημίτης «αυτή είναι η Ελλάδα». Την ώρα που ετοιμάζεται η μεταβίβαση της παραχώρησης του οδικού άξονα Εγνατία Οδός μαζί με τις κάθετες στο σχήμα ΓΕΚ-Egis, η υφιστάμενη κάτοχος του έργου, «Εγνατία Οδός ΑΕ», ετέθη από το ΓΕΜΗ σε καθεστώς αναστολής καταχωρήσεων, επειδή δεν εκπλήρωσε εμπρόθεσμα την υποχρέωσή της να δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022.

Η εταιρεία τέλη Απριλίου ανάρτησε στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2020, αφού εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση της 25ης Απριλίου! Η ίδια γενική συνέλευση εξέλεξε τη ΣΟΛ για τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021.

 

ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ: Στον αντίποδα, μετά από χρόνια δυστοκίας, η Στάδιο Καραϊσκάκης δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις τριών χρήσεων (1/7/2019 με 30/06/2020, 1/7/2020 με 30/6/21 και 1/7/2021 με 30/06/2022). Στις 30 Ιουνίου 2022, η εταιρεία, που έχει την παραχώρηση εκμετάλλευσης του γηπέδου Καραϊσκάκης, είχε αρνητική καθαρή θέση 8,38 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμη υποχρέωση από ομολογιακό δάνειο ονομαστικής αξίας 46,13 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ομολογιούχος έχει παράσχει waiver, δηλώνοντας εγγράφως πως δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικής είσπραξης, ενώ δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα της εταιρείας τουλάχιστον ως τις 30/06/2025.

Εντός της διετίας 2022-23 η Καραϊσκάκης αποπλήρωσε 9,5 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω δανειακές υποχρεώσεις.

 

AUTOHELLAS: Χρειάστηκαν εννέα συνεδριάσεις αλλά και η ανακοίνωση για τα ανεβασμένα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για να έλθει… η αφύπνιση για τη μετοχή, με επάνοδο των αγοραστών και κλείσιμο στο +2,5% την Παρασκευή.

Είχαν προηγηθεί οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μια ακόμη στην οποία ο τίτλος παρέμεινε στάσιμος, με την τιμή της μετοχής να χάνει στο διάστημα αυτό ποσοστό άνω του 7% ή περί το 1 ευρώ.

Οι «χαμηλές πτήσεις» το τελευταίο διάστημα, από το τελευταίο υψηλό των 14,1 ευρώ, αύξησαν έτι περαιτέρω και την έκπτωση της μετοχής έναντι των ομοειδών εταιρειών, όπως «μέτρησε» το Euro2day.gr την Παρασκευή.

Η αποτίμηση της μετοχής είναι περίπου 7,5 φορές τα καθαρά κέρδη του 2023 και εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα τη φετινή χρήση, με τη μερισματική απόδοση να προβλέπεται στο 5,5% με 6% περίπου.


ΕΧΑE: Εκτίναξη στον μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο κατά 31% καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο, στα 147,6 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα οφείλεται τόσο στην αύξηση των συναλλαγών όσο και στην άνοδο των αποτιμήσεων στο ταμπλό.
Τούτου δοθέντος, το τρίμηνο για την ΕΧΑΕ προδιαγράφεται ισχυρό, με την Optima να αναμένει αντίστοιχη άνοδο στα καθαρά κέρδη της εταιρείας, στα 4,3 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 15,9% στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η ανακοίνωση του Q1 από την ΕΧΑE, με τη μετοχή να εμφανίζει αξιοσημείωτη «έκπτωση» 26% έναντι των διεθνών ανταγωνιστών.

Η χρηματιστηριακή βλέπει upside σχεδόν 25% για τη μετοχή, δίνοντας τιμή-στόχο στα 6,4 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v