Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2024

ΣΕΒ: Ντράγκι for president - O Μυτιληναίος, ο Κυριάκος και η… Ούρσουλα - Το χρήμα για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η διασπορά Noval

ΣΕΒ: Ντράγκι for president - O Μυτιληναίος, ο Κυριάκος και η… Ούρσουλα - Το χρήμα για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η διασπορά Noval

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Περί… γκαντεμιάς και με εμφανή διάθεση αυτοσαρκασμού θέλησε να μιλήσει σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φιλοξενούμενος στο Sport24, όπου η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τον αθλητισμό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που έκανε ποδαρικό στο νέο στούντιο του σταθμού και, όπως είπε, «θα είμαι γουρλής. Παρ’ όλα αυτά τα οποία έλεγαν για μένα, νομίζω τους διαψεύσαμε», ανέφερε.

«Ποιοι τα λένε;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: «Έλα ντε; Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ πώς ξεκίνησε όλη αυτή η φιλολογία περί γκαντεμιάς. Από τον πατέρα μου είχε ξεκινήσει. Ούτε τότε κατάλαβα ποτέ γιατί επαναλαμβανόταν αυτός ο αστικός μύθος. Κάποια στιγμή συμπαρέσυρε κι εμένα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον χρόνο που θα πρέπει να αποσύρονται οι πολιτικοί και τις προσωπικές του προθέσεις: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που θα έχω να κάνω μετά την πολιτική», τόνισε.

Όπως και στον αθλητισμό, έτσι και στην πολιτική, επισήμανε, «καριέρες τελειώνουν και κάποιοι δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τη δόξα. Το χειροκρότημα μπορεί να είναι πολύ εθιστικό, αλλά να ξέρουμε ότι είναι προσωρινό, να έχουμε μια αίσθηση ότι αυτά που ζούμε δεν είναι για πάντα».

 

MΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΙ: Πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου.

Το ότι ανέλαβαν την πρωτοβουλία οι δύο συγκεκριμένες χώρες δεν είναι τυχαίο. Αμφότερες είναι στα σύνορα της Ευρώπης, με συρράξεις κοντά τους. Κι αν η Πολωνία «βλέπει» κυρίως προς την πλευρά της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, η Αθήνα πέραν άλλων αιτίων, έχει λόγους να θέλει «ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό θόλο», απέναντι και σε τυχόν αλλαγή διαθέσεων, από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ, κάνοντας σχόλιο στα social media στο οποίο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη συνεχούς στήριξης προς την Ουκρανία.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΟΥΡΣΟΥΛΑ: Την εμμονή της προέδρου της Κομισιόν με την Ουκρανία ακόμη και σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την ηγεσία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, καυτηρίασε χθες στην εκδήλωση για τις ευρωεκλογές στο ΣΕΒ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, περιγράφοντας συγκεκριμένο περιστατικό.

Ένα μέρος της βιομηχανίας στην Ευρώπη βρέθηκε με κατεβασμένους διακόπτες, λόγω των συνεπειών του μεγάλου ενεργειακού. Η Ούρσουλα κάλεσε περίπου 30 επιχειρηματίες σε μια αιφνιδιαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες. Μπήκε, όμως, στην αίθουσα και είπε ότι έχει μόνο 40 λεπτά. Ξόδεψε τα 35 από αυτά να μιλά για την… Ουκρανία.

Ο Μυτιληναίος τής θύμισε ότι η σύσκεψη αφορούσε θέματα που έκαιγαν, καθώς τέλη του μήνα έπρεπε να πληρωθούν τεράστιες υποχρεώσεις από τις επιχειρήσεις, και όχι γεωπολιτικά ζητήματα. Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «η ελευθερία έχει κόστος και εσείς καλείστε να το πληρώσετε».

«Θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα να το πείτε αυτό σε 5.000 εργαζόμενους που έχω, γιατί εγώ δεν μπορώ;», ήταν η… πληρωμένη απάντηση.

Είναι τόση η εκτίμηση του Μυτιληναίου (ο οποίος, θυμίζουμε, είναι και πρόεδρος της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ένωσης Εurometaux) προς την κα Φον ντερ Λάιεν, που δεν δίστασε να πει δημόσια ότι κατά τη γνώμη του έχουμε τη χειρότερη Επιτροπή, από πάσης πλευράς, που είχαμε ποτέ στην Ευρώπη!

 

ΝΤΡΑΓΚΙ ΦΟΡ ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤ: Μπορεί ο Κυριάκος να υποστηρίζει Ούρσουλα λόγω ΕΛΚ και ίσως προσωπικής σχέσης, ωστόσο από την πλευρά του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του Ευάγγελου Μυτιληναίου ήταν ξεκάθαρη η προτίμηση στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι ως επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν.

Με αφορμή και την έκθεση που ετοιμάζει ο... «σούπερ Μάριο» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αποκάλυψε ένα διάλογο του Ντράγκι με συνεργάτη του.

«Του πήγα», έλεγε ο συνεργάτης, «ένα κείμενο με μαύρο, κόκκινο και μπλε. Το μαύρο αφορούσε θέματα που είχε δει, το κόκκινο νέα πράγματα που είναι αμφιλεγόμενα και πρέπει να δει προσωπικά και το μπλε, θέματα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Θέλω περισσότερο κόκκινο ήταν η απάντηση του «σούπερ Μάριο».

Το θέμα βέβαια, είναι αν θα προκύψει υποψηφιότητα Ντράγκι με υποστήριξη Μακρόν. Προς το παρόν τα προγνωστικά δεν είναι καλά, αλλά η ελπίδα υπάρχει.

 

ΣΕΒ: Η αίθουσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του Ευάγγελου Μυτιληναίου, με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά, ήταν κατάμεστη. Οι παριστάμενοι σχολίαζαν μετά ότι επρόκειτο για πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με ξεκάθαρες απόψεις, χωρίς μισόλογα. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ήταν πολλοί για να τους καταγράψουμε, χωρίς να αδικήσουμε κάποιους.

Θα μπορούσαμε όμως να μιλήσουμε και για διάσκεψη… προέδρων του ΣΕΒ, ειδικά όταν μετά τη συζήτηση, σε ένα από τα πηγαδάκια ήταν μαζεμένοι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Θόδωρος Φέσσας και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλη την προηγούμενη 20ετία. Μαζί τους και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές.

Δεν είδαμε την έτερη υποψήφια, την Ιουλία Τσέτη, πληροφορηθήκαμε όμως ότι έκανε ένα «διακριτικό» πέρασμα από την εκδήλωση.

ΥΓ: Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμβληματικός θα λέγαμε φιλοευρωπαϊστής, ο οποίος, όμως, δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για την πορεία της Ευρώπης σε σοβαρά θέματα, αλλά και ο Μιχάλης Τσαμάζ που σε λίγο καιρό αποχωρεί από το τιμόνι του ΟΤΕ.

 

ΣΕΒ ΙΙ: Όπως ίσως ήδη καταλάβατε, τόσο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όσο και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Η ερώτηση Παπαχελά για τις προσδοκίες τους έφερε μια αρχική αμηχανία στους δύο επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, ο Μυτιληναίος δήλωσε ξεκάθαρα «positive για Ελλάδα, negative για Ευρώπη», ενώ σε πιο ήπιο τόνο ο Παπαλεξόπουλος είπε ότι «στην Ευρώπη τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν γίνουν καλύτερα».

Απόψεις με ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για επιχειρηματίες με διεθνείς δραστηριότητες, που είναι και δηλωμένοι φιλοευρωπαϊστές. Το (ξαν)είπαν άλλωστε και χθες.

Μπορεί πολλά να μη μας αρέσουν, αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, κι έξω από αυτήν τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τη χώρα, παραδέχτηκαν.

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ενημερώσαμε εγκαίρως ότι οι όχι και τόσο φανατικοί (sic) εσωκομματικοί φίλοι του Κασσελάκη περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης για να τον αμφισβητήσουν άγρια ή κομψά ή… καθόλου, αναλόγως του ποσοστού που θα εγγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιες… τροχιοδεικτικές βολές που εκτοξεύονται ήδη, όμως, δεν μπορούμε να τις προσπεράσουμε. Όπως της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε προ ημερών ότι σε πολλά ζητήματα οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς συγκλίνουν, οπότε ο διάλογος πρέπει να γίνει ανάμεσα και στα τρία κόμματα -εννοώντας προφανώς σε επίπεδο κορυφής, σε αντίθεση με την επίσημη προεδρική θέση.

Αν (η παρ’ ολίγον υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ) εννοεί ότι την επομένη των ευρωεκλογών μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Κασσελάκης, ο Ανδρουλάκης και… ο Χαρίτσης, πού το στηρίζει; Και καλά με τον Ανδρουλάκη. Με τους πρώην, που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε διπλή διάσπαση το φθινόπωρο, τι διάλογος για συνεργασία μπορεί να γίνει;

Εκτός κι αν η… θεία Όλγα ξέρει κάτι για νέες εσωκομματικές αναταράξεις την επομένη των ευρωεκλογών και «στήνει» από τώρα νέες συμμαχίες…

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Έχετε μετανιώσει για κάτι που είπατε ή κάνατε;» ρωτήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στο τέλος τηλεοπτικής συνέντευξης.

«Ναι, για την απάντηση που έδωσα ότι θέλω δύο παιδιά αγόρια», είπε, αναφερόμενος στο πρώτο γερό «φάουλ» λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη απάντηση δεν έγινε για να προσβάλει το γυναικείο φύλο, αλλά οφειλόταν στην πολύ καλή σχέση που έχουν ο ίδιος και ο Τάιλερ με τα αδέλφια τους. Και επίσης ότι (η απάντηση) δόθηκε σε μια χαλαρή συζήτηση.

Αν μη τι άλλο, ο Στέφανος έμαθε, έστω και αργά, ότι δεν πρέπει να διαχωρίζει τις συζητήσεις με δημοσιογράφους σε «χαλαρές» και «επίσημες»…

 

EUROLIFE: Σε διανομή 3,1 εκατ. ευρώ, αθροιστικά, από μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων προχωρούν οι Eurolife Ζημιών (0,89 εκατ. ευρώ) και Ζωής (2,21 εκατ. ευρώ).

 

GRIVALIA HOSPITALITY: Σε τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της, με την προσθήκη του διακριτικού τίτλου «One&Only Aesthesis», προχώρησε με απόφασή της η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ναυσικά ΑΕ, εταιρείας που έχει αναπτύξει το συγκρότημα One&Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ: Κεφαλαιακό κέρδος 106 εκατ. ευρώ θα εγγράψει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εφόσον αποδεχθεί την προσφορά της Motor Oil για την πώληση του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ, έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως αποκάλυψε σε ανύποπτο χρόνο η στήλη, έχει αποτιμημένο στα βιβλία της το 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ σε 8,6 εκατ. ευρώ (31/12/2023).

Το equity value της ΗΛΕΚΤΩΡ με βάση την προσφορά της Motοr Oil διαμορφώνεται σε 121,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. για το 100%). Η εταιρεία είχε πέρσι EBITDA 14,2 εκατ. ευρώ (πτώση κατά 7,3%) και καθαρά κέρδη 8,6 εκατ. ευρώ (+75% σε ετήσια βάση).

Το προσφερόμενο τίμημα αντιστοιχεί σε 8,5 x τα περσινά EBITDA. Στις 31/12/23 η ΗΛΕΚΤΩΡ είχε καθαρό ταμείο (σ.σ. μετά την αφαίρεση δανεισμού) 5,5 εκατ. ευρώ.

 

NOVAL: Ποσοστό της τάξης του 5,18% με 5,19% θα κατέχουν έκαστος στη Noval Property, σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ με έκδοση και διάθεση 17.388.025 μετοχών, οι Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος και Μιχαήλ Στασινόπουλος.

Γιατί έχει σημασία το ποσοστό τους; Επειδή δεν συμπεριλαμβάνονται στο lock-up period των 180 ημερών, το οποίο ισχύει για ΒΙΟΧΑΛΚΟ (σ.σ. θα κατέχει 61,83% της Noval, μετά την ΑΜΚ) και τις θυγατρικές της.

Εκτός υποχρέωσης διακράτησης, απ' όσο αντιλαμβανόμαστε, και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ).

 

NOVAL-ΔΙΑΣΠΟΡΑ: Εφόσον το IPO ολοκληρωθεί επιτυχώς και διατεθεί το σύνολο των νέων μετοχών (17.388.025 τεμάχια ή το 13,75% του μετοχικού κεφαλαίου), θα μετατραπεί μέρος του ΜΟΔ, που κάλυψε η EBRD, με έκδοση ως 1.576.769 μετοχών (1,25%). Έτσι, το free float φθάνει στο 15% και επιτυγχάνεται το minimum κριτήριο διασποράς (απαιτείται και ο απόλυτος αριθμός 500 μετόχων) για εταιρείες με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τυχόν επιτυχή κάλυψη της ΑΜΚ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα κατέχει το 61,83%, ενώ συνδεδεμένα με αυτή ή τους βασικούς μετόχους της φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κατέχουν αθροιστικά το 12,23% (ουδείς θα κατέχει μεμονωμένα πάνω από 5%) και οι Ιπποκράτης και Μιχαήλ Στασινόπουλος τα ποσοστά που προαναφέραμε.

Άλλο ένα 0,59% θα κατέχουν τρίτοι, το οποίο προσμετράται στο free float και αποτελεί το «μίνι μαξιλάρι» για την επίτευξη του κατ’ ελάχιστον κριτηρίου διασποράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v