Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2024

Κυριάκος: Τι (δεν) απάντησε για ΕΥΠ & Ανδρουλάκη - ΜΥΤΙΛ: Big boys συνέχισαν αγορές - Tips για Noval, Intrakat, Ideal

Κυριάκος: Τι (δεν) απάντησε για ΕΥΠ & Ανδρουλάκη - ΜΥΤΙΛ: Big boys συνέχισαν αγορές - Tips για Noval, Intrakat, Ideal

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σπάνιο φαινόμενο να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός live σε τηλεοπτική συνέντευξη για το θέμα των υποκλοπών. Συνέβη όμως κατά τη συνέντευξή του στο OPEN TV, στην οποία του ζητήθηκε να σχολιάσει την άρνηση της ΕΥΠ να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εμφανώς αμήχανος και ολίγον ενοχλημένος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν  θα πω τίποτα για το θέμα αυτό καθώς αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την ανεξάρτητη Αρχή. Δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση».

Κι όταν επενέβη ο δημοσιογράφος και του είπε δηκτικά, «Η ΕΥΠ υπό την εποπτεία σας δεν είναι;» (σ.σ. πράγματι η ΕΥΠ εποπτεύεται άμεσα από το γραφείο του πρωθυπουργού), ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε:

«Το θέμα αφορά την ΕΥΠ και τις απαντήσεις που δίνει, και την ανεξάρτητη Αρχή. Αν η ανεξάρτητη Αρχή καλύπτεται από τις απαντήσεις έχει καλώς, αν δεν καλύπτεται, θα επανέλθει».

Δείτε το βίντεο 

Η σχετική συνεδρίαση της ΑΔΑΕ αναμενόταν να γίνει χθες, οπότε ίσως σήμερα να έχουμε νεότερα για το αν «καλύφθηκε» από την απάντηση της μυστικής υπηρεσίας.

Mε δεδομένο ότι η επιστολή προς την ΕΥΠ στάλθηκε αφού πρώτα το Δ.Σ. της ΑΔΑΕ αποφάσισε (με ψήφους 4-3) ότι θα κρίνει το ίδιο αν είναι ανακοινώσιμη η απάντηση της ΕΥΠ, και όχι η μυστική υπηρεσία, η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον. 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΙ: Ξεκάθαρη ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής της ΔEΗ Γιώργο Στάσση, μιλώντας στο συνέδριο Power Summit 2024.

«Θυμάμαι όταν ξεκίνησα τη θητεία μου ως πρωθυπουργός, πριν από πέντε χρόνια, η ΔEΗ ήταν ίσως το πιο πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε τότε. Είχε οικονομικές δυσκολίες και, ίσως πρέπει να γίνω πιο ευθύς, ήταν κυριολεκτικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», είπε. «Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η ιστορία μετασχηματισμού της ΔEΗ ήταν πραγματικά, πιστεύω, εντυπωσιακή».

Δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας που συγκράτησε η στήλη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της κινητοποίησης περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων στη σκιά του ανταγωνισμού από Κίνα και ΗΠΑ.

«Οταν βλέπω το μέγεθος των φιλοδοξιών μας όσον αφορά την ανάδειξή μας σε γεωπολιτική δύναμη, την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, τη στήριξη των θέσεων εργασίας, και στη συνέχεια βλέπω τους πόρους που διαθέτουμε γι’ αυτές τις προτεραιότητες, υπάρχει σαφής αναντιστοιχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε», είπε.

Και δεν περιορίστηκε εκεί. Βέλη εξαπέλυσε και προς την πλευρά των «πλουσίων του Βορρά». «Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε ισχυρότερη δημοσιονομική θέση. Αν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις κάμπτονται πολύ εύκολα, οι χώρες που έχουν ισχυρή δημοσιονομική θέση είναι εκείνες που τελικά θα διαστρεβλώσουν την ενιαία αγορά, υποστηρίζοντας τους εγχώριους πρωταθλητές τους με τρόπο που άλλες χώρες ενδεχομένως δεν μπορούν να κάνουν».

 

MYTILINEOS: Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο τίτλος μετά το placement των 9,2 εκατομμυρίων μετοχών το βράδυ της Τρίτης.

Τα δύο πακέτα, συνολικής αξίας 255,6 εκατ. ευρώ, πέρασαν στις δημοπρασίες. Είχε προηγηθεί μια συνεδρίαση στην οποία άλλαξαν χέρια συνολικά 1,56 εκατομμύρια μετοχές αξίας 57,7 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος άνοιξε με πτώση 5,27%, στα 36,5 ευρώ, τα οποία συνιστούν και το χαμηλό ημέρας. Περιόρισε τις απώλειες στα 37,2 ευρώ (-4,16%) και έκλεισε στα 37,02 (-4,93%).

 

MYTILINEOS II: Μεγάλα ονόματα από την κατηγορία των long only funds κάλυψαν το 70% της διάθεσης μετοχών Μυτιληναίος. Μεταξύ τους η Norges Bank.

Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν αγοραστές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εξ ου και η μετοχή έκλεισε στα 37,02 ευρώ, ενώ προηγήθηκε διάθεση 7,2 εκατομμυρίων μετοχών στα 35,5 ευρώ.

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ολοκληρώνεται η αλλαγή φρουράς στον όμιλο Φουρλή, με την αποχώρηση του CFO Γιώργου Αλεβίζου, μετά από 24 συναπτά χρόνια. Το στέλεχος, όπως μαθαίνουμε, μετακινείται στον όμιλο επιχειρήσεων του επιχειρηματία Βλάση Γεωργάτου (αλυσίδα Γρηγόρης, Perfect Yachts, Αίγλη Ζαππείου, ακίνητα).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο όμιλος Φουρλή βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση νέου προσώπου για την κάλυψη της θέσης (ενώ η πρόθεση αποχώρησης ήταν γνωστή από τον Μάρτιο).

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Απόστολου Πεταλά από τη θέση του CEO του ομίλου, τον οποίο διαδέχθηκε o Δημήτρης Βαλαχής.

 

NOVAL: Δέσμευση για lock up 180 ημερών από την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών ανέλαβε η Viohalco, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο. 

Διευκρινίζεται δε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως, για παράδειγμα, η μεταβίβαση τίτλων προς στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι, όμως, θα αναλάβουν επίσης δέσμευση υποχρεωτικής διακράτησης μετοχών για το ίδιο χρονικό διάστημα. 

 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ: Για σήμερα είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός της εξοχικής κατοικίας του Γιώργου Νίκα στην Τήνο.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 458.000 ευρώ και επισπεύδων είναι ιδιώτης και όχι πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για το δεύτερο σφυρί που χτυπά για τον γόνο της οικογένειας Νίκα, καθώς το πρώτο αφορούσε το ακίνητο της Στησιχόρου. Η μεζονέτα βρίσκεται στη θέση Άγιος Μάρκος, Κτικάδο Τήνου.

 

VIVA WALLET: Η επαναληπτική γενική συνέλευση της Viva Wallet είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Στα θέματά της κυριαρχεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ, αλλά και η συγχώνευση θυγατρικών (Viva Payments κ.λπ.).

Στο μεταξύ, βέβαια, συνεχίζεται αφενός η δικαστική διαμάχη με την JP Morgan, αφετέρου και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

DIMAND: Νέο χαμηλό 12μήνου για τη μετοχή της ΑΕΕΑΠ, που έκλεισε χθες με πτώση 1,83% στα 9,1 ευρώ.

Από το υψηλό για τη φετινή χρονιά (10,9 ευρώ στις 17 Ιανουαρίου), οι απώλειες είναι 16,5%.

 

AUTOHELLAS: Στα 12 ευρώ προσγειώθηκε χθες η μετοχή, που μετρά σερί οκτώ πτωτικών συνεδριάσεων. 

Ο τίτλος πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις φέτος, με απώλειες από την αρχή της χρονιάς που φτάνουν το 6,1%. Ακόμα μεγαλύτερη (13,6%) η πτώση από το υψηλό έτους που πραγματοποίησε στις 4 Απριλίου, στα 13,9 ευρώ.

 Υ.Γ. Η εταιρεία μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με αυξημένα κέρδη στα 7,9 εκατ. ευρώ και σταθερό τζίρο άνω των 210 εκατ. ευρώ. 

 

INTRAKAT: Πέντε πακέτα συνολικής αξίας 1,58 εκατ. ευρώ έγιναν χθες στη μετοχή. Όλα σε τιμή 5,29 ευρώ, μια ανάσα από το υψηλό ημέρας (5,3 ευρώ). Τα δύο εξ αυτών αφορούσαν 75 χιλιάδες τεμάχια και τα τρία 50 χιλιάδες.

Η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 5,2 ευρώ. 

 

IDEAL: Μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος στη δύσκολη χθεσινή συνεδρίαση, ενόψει της ανακοίνωσης σήμερα των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, αλλά και των νέων σχεδίων της διοίκησης για τα οποία σας ενημέρωσε έγκαιρα η στήλη. Το κλείσιμο στα 6,24 ευρώ (+1,3%), με αξία συναλλαγών στις 436 χιλιάδες ευρώ. 

Η Eurobank Equities περιμένει «δυνατό» ξεκίνημα που θα ενισχύσει την πρόβλεψή της για pro forma EBITDA 2024, ύψους 54 εκατ. ευρώ.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v