Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2024

Πληροφορική: Η «καυτή» ερώτηση του Γερουλάνου - Υποπτες κινήσεις στη Θράκη - Καρφί κατά Σκρέκα στον ΣΕΒΤ

Πληροφορική: Η «καυτή» ερώτηση του Γερουλάνου - Υποπτες κινήσεις στη Θράκη - Καρφί κατά Σκρέκα στον ΣΕΒΤ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Σας είχαμε γράψει από καιρό ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος είναι από τους ελάχιστους που ψάχνουν και «ψειρίζουν» διάφορα. Τότε ήταν οι προμήθειες στο IRIS και γενικώς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και τα «μπες-βγες» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτή τη φορά τα βάζει (πάλι) με τον Κωστή Χατζηδάκη για τους διαγωνισμούς που γίνονται μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, παίρνοντας την μπάλα από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα και την OLAF, που ήδη ψάχνουν την υπόθεση, στον χώρο των ψηφιακών έργων.

Ρώτησε λοιπόν ο Γερουλάνος τον Χατζηδάκη για το θέμα και όπως λέει, απάντηση με στοιχεία δεν έλαβε. Σημειώνει μάλιστα με αστική… ειρωνεία: «Στο κείμενο της απάντησης (σ.σ. του υπουργείου), αν και καταβάλλεται έστω προσχηματική προσπάθεια να απαντηθούν τα περισσότερα ερωτήματα, εντούτοις δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά σε "διαγωνισμούς" ή "διαγωνιστικές διαδικασίες". Καμία. Σαν να διέφυγε της προσοχής των συντακτών της απάντησης».

Οπότε ο ίδιος και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανήλθαν με νέα ερώτηση στην οποία ζητούν να μάθουν:

Πόσες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν γίνει από το 2020, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, σε ποια ακριβώς έργα και ποιοι συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές;

Παρακαλούμε όπως μεταβιβάσετε στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο και κάθε σχετικό έγγραφο, αναφορικά με όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν ή χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τα οποία διενεργήθηκε διαγωνιστική διαδικασία. Στον κατάλογο παρακαλούμε να καταγράφονται για κάθε έργο τα εξής:

α) Αν υπήρξε ή όχι διαγωνιστική διαδικασία.

β) Αν ναι, πόσοι συμμετείχαν σε αυτή.

γ) Ο τελικός ιδιώτης ανάδοχος.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ: Το «κλου» της υπόθεσης (που ήδη γνωρίζει ο κ. Γερουλάνος) είναι ότι σε πολλούς, μα πάρα πολλούς διαγωνισμούς, υπήρξε μόνο μία κατάθεση προσφοράς, ιδίως το 2023, όταν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σε σύνολο 172 διαγωνισμών, κατατέθηκαν… 226 προσφορές, δηλαδή κατά μέσο όρο 1,3 προσφορές ανά διαγωνισμό.

Προφανώς τώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν αφενός «διευθύνσεις και ονόματα» και αφετέρου να δουν σε ποιες άλλες κατηγορίες έργων μπορεί να έχει καταγραφεί το ίδιο φαινόμενο.


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση την προεκλογική καμπάνια του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που δραστηριοποιείται στη Θράκη. Στις ευρωκάλπες πριν από πέντε χρόνια το συγκεκριμένο κόμμα είχε αναδειχθεί πρώτο σε Ροδόπη (38% και 23.063 ψήφους) και Ξάνθη (25,24% και 15.095 ψήφους). Οι καλά γνωρίζοντες το συνδέουν με το τουρκικό Προξενείο και την προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη (Παραπολιτικά fm), στις εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουμε δύο νέα στοιχεία. Το ένα ότι υπάρχει μια εμφανής πλέον συμμαχία με κάποιους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν μια «σλαβόφωνη» μειονότητα στη Μακεδονία και το δεύτερο ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει ενταχθεί σε μια πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη λεγόμενη FUEN.

Στόχος, σύμφωνα με τον βουλευτή, να ενταχθούν σ' αυτήν όλα τα μειονοτικά κόμματα της Ευρώπης προκειμένου να ζητήσουν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και να αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ της σταθερότητας και της ειρήνης».

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό και εθνικό λάθος» την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να μη συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους από τη μειονότητα.

Κάτι που η ΝΔ έκανε, με την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας ιατρού Νουρτζάν Σούλογλου.

 

ΒΟΥΛΗ: Κι εκεί που το Κοινοβούλιο έμοιαζε χθες με έρημη πόλη, αφού οι βουλευτές από όλα τα κόμματα δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι, αίφνης οι διάδρομοι και το περιστύλιο γέμισαν φωνές και γκλαμουριά: μόλις είχε μπει η Μις Υφήλιος, Σέινις Παλάσιος και η συνοδεία της, για μία σύντομη περιήγηση.

Η Νικαραγουανή καλλονή βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας που απαιτεί ο τίτλος, ενώ θα συναντηθεί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για να συζητήσουν (και) την προβολή της χώρας.

Την επιθυμία να επισκεφτεί τη Βουλή των Ελλήνων την εξέφρασε η ίδια, με τις φωτογραφίες να τη δείχνουν στα θεωρεία της Ολομέλειας και στους χώρους εκθέσεων του Μεγάρου, με τους λίγους βουλευτές να την κοιτάζουν έκθαμβοι.

Η Μις Υφήλιος βρέθηκε, φυσικά, και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο, ενώ δεν παρέλειψε μία στάση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αυτά και άλλα πολλά τα ανέβασε ήδη στα social media, συμβάλλοντας στη διαφήμιση της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η φωτιά στο εργοστάσιο της εταιρείας Γιαννίτσης, που προ ημερών ενεπλάκη στην υπόθεση με τα σχολικά γεύματα από τα οποία προέκυψε τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών στην περιοχή της Λαμίας.

Η δηλητηρίαση φέρεται να οφείλεται σε σταφυλόκοκκο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η «σύμπτωση» όμως μεταξύ των κρουσμάτων και της φωτιάς στο εργοστάσιο φαίνεται πως έχει εντυπωσιάσει τις ερευνητικές αρχές, καθώς είναι πλέον δύσκολο να ερευνηθούν τα μέτρα ασφαλείας τροφίμων της συγκεκριμένης μονάδας.

Στην αγορά, πάντως, εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν πολύ περίεργες φήμες για όλη την υπόθεση των γευμάτων, σε σχολεία, μετανάστες κ.λπ., και τους «εργολάβους» τους. Πολύ χρήμα, λίγος έλεγχος και εξόφθαλμες «συνεννοήσεις», σ' έναν τομέα που εξελίχθηκε σε μεγάλη μπίζνα τα τελευταία χρόνια, λένε οι κακές γλώσσες.

 

ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ: Το... γάντι στο υπουργείο Οικονομικών πέταξε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσον αφορά το τέλος 10% που καλούνται να πληρώνουν οι πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.

Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ΚτΠ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το υπουργείο έχει απευθύνει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και περιμένει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγνωρίζει επίσημα ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τις ξένες πλατφόρμες streaming, κάτι το οποίο υποστηρίζουν και οι Cosmote TV, Nova και Vodafone TV.

Θυμίζουμε ότι οι τελευταίες, σε πρόσφατη γραπτή διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο, έθεταν για ακόμα μια φορά το θέμα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι κάποιες εξετάζουν ακόμα και μεταφορά έδρας

 

NOVAL PROPERTY: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το εγχείρημα εισαγωγής της Noval Property στο Χ.Α.

Χθες το Δ.Σ της εταιρείας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση 17.388.025 νέων μετοχών, που θα διατεθούν στην αγορά με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Θα προηγηθεί η μετατροπή του ΜΟΔ, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, που κάλυψε η EBRD σε μετοχές.

Ανώτατη τιμή διάθεσης ορίστηκαν τα 2,82 ευρώ ανά μετοχή. Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 η εσωτερική αξία της μετοχής (NAV) ανερχόταν σε 3,98 ευρώ. Ήτοι discount της τάξης του 30%.

Στην αγορά κυκλοφορεί ότι θα διατεθεί στο IPO το 15% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ.

 

ΔΕH: Μια ανάσα από τα 12 ευρώ (στα 11,98 ευρώ) το χθεσινό κλείσιμο, για να ακολουθήσει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου και (κυρίως) η αναθεώρηση της πρόβλεψης για τα συγκρίσιμα EBITDA 2024 στο 1,8 δισ. ευρώ, που σήμερα θα αποτιμήσει η αγορά.

Η μετοχή πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις», με πρακτικά μηδενική απόδοση το τελευταίο τρίμηνο, αν και σε βάθος εξαμήνου γράφει κέρδη 27%.

 

ΣΕΒΤ: Εκλογές χθες στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων και η συμμετοχή ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Όμως έλειπαν «βαριά» ονόματα.

Στα ντεσού της συνέλευσης, η απουσία του αρμόδιου υπουργού και οι υπαινιγμοί του προέδρου Γιάννη Γιώτη για τον Κώστα Σκρέκα. Δεν είναι και λίγο να λέει κάποιος ότι προτιμά τον υπουργό Οικονομικών από τον Ανάπτυξης και αυτό το δήλωσε στην κατάμεστη αίθουσα ο κ. Γιώτης.

Σε άλλα νέα, η ψηφοφορία είχε δύο ψηφοδέλτια. Ένα λευκό και ένα με όλο το προεδρείο. Καθαρές δουλειές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v