Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2024

Ideal: Q1 με ανακοινώσεις σημαντικών σχεδίων - QUIZ: Σε ποιο θέμα έπαθαν… αφωνία τα κόμματα - ΧΑ: Tips για τον Κανονισμό

Ideal: Q1 με ανακοινώσεις σημαντικών σχεδίων - QUIZ: Σε ποιο θέμα έπαθαν… αφωνία τα κόμματα - ΧΑ: Tips για τον Κανονισμό

IDEAL: Αύριο Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία, όπως μαθαίνουμε, θα είναι καλύτερα από τις ήδη μεγάλες προσδοκίες, με EBITDA που ίσως ξεπεράσουν σε ποσοστό αύξησης και το… 100%.

Επιπλέον, λένε οι πληροφορίες μας, έχει «στα σκαριά» εξαγορά στον χώρο της πληροφορικής, με ικανό μέγεθος για τα δεδομένα του συγκεκριμένου χώρου. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν κλείσει το deal μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πιο καλό όμως σας το αφήσαμε για το τέλος. Οι σμπίροι μάς λένε ότι μαζί με τα αποτελέσματα θα υπάρξουν και σημαντικές ανακοινώσεις για νέα σχέδια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και των συνεπενδυτών του έχει μαζεμένα «πυρομαχικά» της τάξεως των 130-140 εκατ. ευρώ και σημαντικές δυνατότητες για πρόσθετο leverage, τα νέα σχέδια μάλλον θα έχουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων ενόψει (οποιωνδήποτε) εκλογών είναι must για τη συσπείρωση οπαδών και προσέλκυση αμφιταλαντευόμενων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όμως, μάλλον τους ξεπέρασε όλους, δηλώνοντας ότι το 2% των «Δημοκρατών» (του) στις δημοσκοπήσεις σημαίνει 5% στις κάλπες.

Εννοείται πως θεωρεί βέβαιη την εκλογή ευρωβουλευτή. Δηλαδή… του ιδίου, αφού ηγείται του συνδυασμού.

Ίδωμεν.


ΕΚΛΟΓΕΣ-ΤΕΕ: Ημέρα φοιτητικών εκλογών σήμερα και, ως είθισται τα τελευταία… πολλά χρόνια, όλες οι παρατάξεις (και τα κόμματα που είναι πίσω τους) θα εντάξουν εαυτόν στους νικητές ή στους ενισχυμένους.

Κάτι που δεν έγινε στις προχθεσινές εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπου ο συνδυασμός που στηρίχθηκε από τη ΝΔ σάρωσε (σχεδόν 41%) και ο αντίστοιχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άγγιξε το 20%. Από κει και κάτω… το χάος.

Το ενδιαφέρον για τον συνδυασμό που έπιασε μόλις 6% είναι ότι στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από... τη Νέα Αριστερά, σπάζοντας την «εχθρική» στάση που τρέφουν μεταξύ τους οι ηγεσίες τους. Που σημαίνει ότι ακόμα και «ενωμένη» η εν λόγω παράταξη δεν κατάφερε να αποφύγει το εκλογικό ναυάγιο, ως αποτέλεσμα της ισχνής παρουσίας της στους μαζικούς χώρους -συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών επιμελητηρίων.

Φυσικά, στελέχη της Χ. Τρικούπη αξιοποιούν την εξέλιξη για να πείσουν ότι μια ανάλογη ανατροπή μπορεί να σημειωθεί και στις ευρωεκλογές, σε πείσμα των δημοσκοπήσεων. Διότι, όπως λένε, «οι εκλογές στο ΤΤΕ είθισται να αποτελούν προάγγελο πανελλαδικών εκλογών».

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΑ: Αν ήταν μία φορά δύσκολο να εισέλθει μέχρι σήμερα μια εταιρεία στο χρηματιστήριο κάνοντας χρήση ενός «οχήματος», με το νέο κανονισμό του ΧΑ θα γίνει δέκα!

Η αλήθεια είναι πως ενώ ακούγονται, φημολογούνται και ψιθυρίζονται καθημερινά τόσα πολλά περί «οχημάτων» στη χρηματιστηριακή πιάτσα, «όχημα» έχουμε να δούμε στην Κύρια Αγορά εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Ο λόγος είναι απλός. Κατά την περίοδο της κρίσης, καμιά επιχείρηση δεν επιθυμούσε να μπει στο ΧΑ και κατά τα τελευταία χρόνια που το κλίμα έχει βελτιωθεί, η είσοδος του ΧΑ είναι… ελεύθερη και τα σκυλιά δεμένα. Ως και την παραδοσιακή κουδούνα σε βάζει να χτυπήσεις ο CEO της ΕΧΑΕ για να το γιορτάσετε μαζί.

Από εδώ και στο εξής όμως, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για τα «οχήματα». Με βάση το νέο κανονισμό, η εταιρεία θα πρέπει να πληροί τις ίδιες ελάχιστες προϋποθέσεις με οποιαδήποτε άλλη νέα εισαγωγή στο ΧΑ: Χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, ποσοστό ελεύθερης διασποράς πάνω από 25%, περισσότερα από πεντακόσια πρόσωπα στο μετοχολόγιο και άλλα σχετικά.

Πώς θα μπορέσουν να συνδυαστούν όλα αυτά σε ένα «όχημα» που ως τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία έχει συνήθως κάτω από δέκα εκατ. ευρώ; Δύσκολη η εξίσωση.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΑ ΙΙ: Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να τρομοκρατηθούν από το νέο κανονισμό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια προσαρμογής, αλλά και γιατί οι περισσότερες εισηγμένες θα προσαρμοστούν τελικά -ουσιαστικά ή έστω τυπικά- με τη νέα κατάσταση. Απλά περίμεναν την τελική διαμόρφωση του κανονισμού και τα χρονικά περιθώρια που θα δίνονταν, πριν δρομολογήσουν τις αποφάσεις τους.

Ποια είναι τα χρονικά όρια;

Για τις εταιρείες με free float χαμηλότερο του 10%, τα πράγματα επείγουν περισσότερο, γιατί αν δεν προσαρμοστούν έως τον Ιούλιο του 2025, θα βρεθούν εκτός διαπραγμάτευσης.

Για τις υπόλοιπες εισηγμένες που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα επαρκούς διασποράς, τον Ιούλιο του 2025 θα τους δοθεί περίοδος προσαρμογής έξι ή και δώδεκα μήνες. Αν δεν προσαρμοστούν και τότε, θα μπουν στην κατηγορία της επιτήρησης για δύο χρόνια και στη συνέχεια σε αναστολή διαπραγμάτευσης για έως 12 μήνες, πριν διαγραφούν.

Άρα λοιπόν πάμε για το 2027 και βλέπουμε…

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΑ ΙΙΙ: Τέλος στην αναζήτηση ισολογισμών επιχειρεί να βάλει το ΧΑ. Το φαινόμενο γνωστό. Εταιρείες με «αρνητικά» αποτελέσματα δεν μπαίνουν στον κόπο να ενημερώσουν τους επενδυτές για την ανάρτηση των ισολογισμών τους.

Πλέον θα πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον άπαξ κάθε έτος, καθώς προστίθεται υποχρέωση δημοσίευσης ανακοίνωσης με σχολιασμό τουλάχιστον των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων στα ελληνικά και αγγλικά.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Μεγάλη αξία βλέπει στη μετοχή η Euroxx, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου.
Η χρηματιστηριακή τονίζει το μεγάλο discount της μετοχής (20-25%) έναντι των ευρωπαϊκών, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα εμφάνισε ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο.

Η Euroxx τονίζει ότι η μετοχή προσφέρει ελκυστικό μέρισμα με συνολική απόδοση 8-9% ετησίως. Ειδικότερα, αναμένει ότι η μερισματική απόδοση του τίτλου θα κινηθεί στο 8,2% για τη φετινή χρήση, για να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,6% το 2025 και το 2026.

Από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στον… κοντινό μας επενδυτικό ορίζοντα.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Πανευρωπαϊκή εκτίναξη καταγράφεται στους εργαζόμενους νέους ηλικίας 25-34 ετών που ζουν στο πατρικό τους σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο βρετανικός Guardian.

Ηταν που ήταν παραδοσιακά υψηλά τα σχετικά ποσοστά στην Ελλάδα, έχουν σημειώσει άλμα στο 72%, κάτι που σημαίνει ότι τρεις στους τέσσερις νέους στη χώρα συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους, χαρίζοντας στη χώρα μας μια ιδιότυπη πανευρωπαϊκή πρωτιά…

Ο Guardian σημειώνει στους λόγους την πανδημία και το άλμα στο κόστος ζωής. Θα προσθέταμε και το κόστος αγοράς ακινήτου, με πρόσφατη ανάλυση στο Euro2day.gr να συμπεραίνει ότι για να αγοραστεί ένα δυάρι στην Αθήνα απαιτούνται μισθοί… 12 ετών!

Το φαινόμενο, πάντως, κατά τη βρετανική εφημερίδα, είναι πανευρωπαϊκό, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία να ανεβαίνει στο 52% από 41% το 2017 και στην Ιταλία να ενισχύεται στο 48% από 41%. Στην Ιρλανδία, όπου τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί από το 2013, το ποσοστό αυξήθηκε στο 40% από 27% σε πέντε χρόνια!

 

LAMDA-BROOK LANE: Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ως πρώτη δόση του μετοχικού κεφαλαίου της Ellinikon Park Tower, μικτής εταιρείας των Brook Lane - Lamda (70%-30%). Η πλευρά της Brook Lane κατέβαλε 14 εκατ. ευρώ και η Lamda Development 6 εκατ. ευρώ.

Το μετοχικό κεφάλαιο πρόκειται να ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και το ποσό θα κατευθυνθεί για την εξαγορά του οικοπέδου από την Ελληνικό ΑΕ. Το τίμημα θα καταβληθεί τμηματικά, σε συνάρτηση με την επίτευξη προκαθορισμένων όρων.

 

QUIZ: Μέσα σε προεκλογική περίοδο, τα ελληνικά κόμματα μας έχουν συνηθίσει σε δηλώσεις και ανακοινώσεις για οποιοδήποτε θέμα πέσει στο διάβα τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για θέμα σημαντικό.

Ποια ήταν όμως η… καραμπινάτη εξαίρεση;

Το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς αλλά και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Από προχθές που βγήκε η είδηση, κανένα κόμμα, κανένας πρωτοκλασάτος Έλληνας πολιτικός, δεν έλαβε θέση.

Με μόνες εξαιρέσεις, το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος εξέφρασε την ανακούφισή του «που επιτέλους κάτι κινείται προς την κατεύθυνση του εξευτελισμένου διεθνούς δικαίου» και χθες το απόγευμα τη Νέα Αριστερά, που χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική τομή».

Κυβέρνηση και μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να θυμήθηκαν τη ρήση των αρχαίων προγόνων μας «Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Πιο ανώδυνο, σου λέει, να… σφαζόμαστε μεταξύ μας παρά να ασχολούμαστε με τέτοια «ακανθώδη» ζητήματα, που έχουν... βαριές (γεω)πολιτικές προεκτάσεις.

Αφωνία έπιασε όμως και τις συνήθως λαλίστατες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου φαίνεται να διχάζει την Ευρώπη. Χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο εκφράστηκαν υπέρ, η Γερμανία βρήκε μια θέση «εύθραυστης ισορροπίας», ενώ άλλες όπως η Τσεχία, η Αυστρία και η Ιταλία τήρησαν διαφορετική στάση. Οπότε η Ούρσουλα και η παρέα της είπαν να μη μιλήσουν.

Λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκαμε, οι μεγαλύτεροι από τους οικονομικούς «χορηγούς» του Διεθνούς Δικαστηρίου (το οποίο στηρίζεται στις οικονομικές συνεισφορές κρατών που το αναγνωρίζουν) είναι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v