Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2024

O Κυριάκος, τα ΝΕΑ και η... αποσταθεροποίηση - Το κλειδί για το στόρι των τραπεζών - Πόσα bonus θα μοιράσει η Prodea

O Κυριάκος, τα ΝΕΑ και η... αποσταθεροποίηση - Το κλειδί για το στόρι των τραπεζών - Πόσα bonus θα μοιράσει η Prodea

ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ: Κάποτε, ίσως επειδή η δημόσια ζωή διακρινόταν από μεγαλύτερη σοβαρότητα, όταν εκτοξεύονταν βαριές κατηγορίες για αποσταθεροποίηση από μια κυβέρνηση, εναντίον γνωστών «οικονομικών συμφερόντων» με ΜΜΕ (πες με και Βαγγέλη Μαρινάκη), έπρεπε να περάσει ένα σεβαστό διάστημα για να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αν μη τι άλλο για να τηρηθούν και τα προσχήματα.

Μη νομίζει ο κόσμος ότι «λέμε και καμιά μ@λ@κι@ να περνά η ώρα».

Τώρα, ζούμε σε άλλες εποχές, πιο… γρήγορες και πιο ανάλαφρες. Κάπως έτσι βρέθηκε ο πρωθυπουργός να δίνει μες στο χαμόγελο, πρωτοσέλιδη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου, του ομίλου Μαρινάκη.

Ακριβώς στην… επέτειο δύο μηνών από τις κατηγορίες για «αποσταθεροποίηση» (25 Μαρτίου το πρωτοσέλιδο στο ΒΗΜΑ για τη μονταζιέρα στα Τέμπη, 25 Μαΐου το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ»).

Σιβυλλικός και ο πρωτοσέλιδος τίτλος, που μοιάζει κάπως και με… μήνυμα: «Αν τραβάς πολύ το σχοινί, θα σπάσει». Κι ακριβώς από πάνω «μια προσωπική κουβέντα (σ.σ. του συντάκτη, μην παρεξηγηθούμε κιόλας) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα «εύσημα» του πρωθυπουργού προς τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, όσον αφορά την πολιτική που ασκεί προς όφελος της πόλης του και των δημοτών της.

Στη χθεσινή καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του με ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ειδική εγκατάσταση στη δημοτική παραλία της Γλυφάδας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα και στο πρότυπο ειδικό σχολείο για ΑμεΑ που χτίζεται στην πόλη «χάρη στον δραστήριο δήμαρχό της».

Είναι από τις λίγες φορές που ο κ. Μητσοτάκης, σε τέτοιου είδους δημόσια παρέμβαση, εξαίρει ονομαστικά κάποιον αυτοδιοικητικό.

Όσοι γνωρίζουν, επισημαίνουν την ιδιαίτερη εκτίμηση που χαίρει ο κ. Παπανικολάου από τον πρωθυπουργό, με κάποιους μάλιστα να προχωρούν ακόμα παραπέρα και να βλέπουν στο πρόσωπο του δημάρχου Γλυφάδας (και πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ) μια πιθανή διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της ΝΔ, στη μετά Μητσοτάκη εποχή.

 

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συνεχίζεται το beef του πρώην προέδρου των ΑΝΕΛ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Πάνος Καμμένος έκανε ένα εξαιρετικά υπαινικτικό ποστ στο “X” τις προάλλες: «Αν βγει στη δημοσιότητα γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ (πολύ σωστά) τον Ανδρουλάκη, μπορεί να μην μπει το ΠΑΣΟΚ καν στην Ευροβουλή» (sic).

Και εισέπραξε ένα εξώδικο από τον Ανδρουλάκη.

Δεν πτοήθηκε όμως. Προχθές επανήλθε με νέο σχόλιο: «Απορώ γιατί ο Κύριος Ανδρουλάκης αντί να στέλνει σε εμένα εξώδικα δεν στέλνει στην ΕΥΠ και την ανεξάρτητη αρχή για να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν με εντολή της εισαγγελέως της ΕΥΠ να μάθει και ο Ελληνικός Λαός πριν τις Ευρωεκλογές, εκτός αν δεν το θέλει, για λόγους που γνωρίζει».

Το θέμα δεν είναι όμως καθόλου αστείο διότι και στις δύο περιπτώσεις, ο Καμμένος, απαντώντας σε σχόλια ακολούθων του για την αιτία παρακολούθησης, γράφει την πρώτη φορά «Έβρος-Θράκη Ευρο-Βουλή Ευρωβουλή για όσους καταλαβαίνουν»...

Και τη δεύτερη πιο λακωνικά, αλλά και συγκεκριμένα, «Έβρο εκλογές 2019». Οι υπαινιγμοί είναι σαφείς, οπότε αναμένουμε ότι το εξώδικο θα ακολουθήσει αγωγή, όπως τον έχει προειδοποιήσει ο Ανδρουλάκης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, η Ζωή Καρκούλια, ζητώντας «την άμεση σύγκληση του οργάνου» με θέμα τη φυσιογνωμία του κόμματος, διότι, όπως αφήνει να εννοηθεί, το κόμμα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη «μεταλλάσσεται»...

Όπως επισημαίνουν… εχθροί και φίλοι, εντός κι εκτός Κουμουνδούρου, η κα Καρκούλια πρέπει να είναι το μοναδικό στέλεχος οποιουδήποτε κόμματος στην υφήλιο που ζητεί συνεδρίαση για τη φυσιογνωμία του δεκαπέντε ημέρες πριν από εκλογές!

Όπως μάθαμε, η επιστολή δεν αξιολογήθηκε καν ως κίνηση που χρήζει άμεσης απάντησης και έμεινε στα συρτάρια.

Σας έχουμε ενημερώσει άλλωστε ότι τα «όργανα» σε όλα τα κόμματα -και στον ΣΥΡΙΖΑ- θα αρχίσουν το βράδυ της 9ης Ιουνίου και η έντασή τους θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα βγάλουν οι ευρωκάλπες.

 

ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ: Εκ νέου θα κτυπήσει το σφυρί για το στρατηγείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα στο Μαρούσι.

Η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων CEPAL ανήρτησε στις 24 Μαΐου τον πλειστηριασμό και η τιμή πρώτης προσφοράς για τα περίπου 50.000 τ.μ. έχει οριστεί αυτή τη φορά στα 4,815 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για την 28η Ιουνίου. Ο χώρος διαθέτει κατοικία, γραφεία, πινακοθήκη κ.ά.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου των ασφαλίσεων και την ασφαλιστική παραγωγή στην Ελλάδα εμφανίζεται ο όμιλος Allianz. Σε σχετική έκθεση επισημαίνει τις θετικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι αναμένεται ανάπτυξη 5% ετησίως την επόμενη δεκαετία (έναντι ανόδου 2% τον χρόνο, τα προηγούμενα 10 χρόνια).

Όπως αναφέρει, αυτός ο ρυθμός αύξησης θα μπορούσε να αποτελεί τον ταχύτερο στην περιοχή, κάτι που όμως δεν συμβαίνει: Με τον δείκτη διείσδυσης (ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο 2,3% (2023), η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο περιφερειακός μέσος όρος διείσδυσης βρίσκεται στο 6,2%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της Υδρας, έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερο ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα έναντι της ΕΕ, ζητώντας, όπως είπε, «περισσότερα και πολύ ταχύτερα» από την κυβέρνηση.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο φετινός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης και το αν θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση ή αναθεώρηση καθοδήγησης για τη διετία 2025-26 αποτελεί κομβικής σημασίας στοιχείο για το επενδυτικό αφήγημα των εγχώριων τραπεζών.

Σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης επιτοκίων, η -επενδυτική- βαρύτητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και της επίδρασής του στα καθαρά έσοδα από τόκους θα βαίνει μειούμενη.

Οι εγχώριες τράπεζες δεν διαθέτουν τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες ιταλικών ή ισπανικών τραπεζών. Έχουν, όμως, το «όπλο» της ισχυρότερης πιστωτικής επέκτασης, λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Αρκεί να βγει…

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Οι όποιες αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης σχετίζονται με τη διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος, εξέλιξη που αναστέλλει επενδύσεις.

Δεκάδες επιχειρήσεις, ακόμη και εισηγμένες, μεταθέτουν την έναρξη επενδυτικών προγραμμάτων, περιμένοντας πτώση των επιτοκίων καθώς δεν επιθυμούν να συνάψουν μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, με τα τρέχοντα επιτόκια.

Πρόκειται για πτυχή που πιθανώς θα απασχολήσει τις τράπεζες, αν δεν αναστραφεί η μέτρια πορεία των χορηγήσεων πρώτου τριμήνου.

 

ΔΕH: Με καθαρή θέση 41 εκατ. ευρώ αποσχίζει η ΔΕH τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο χονδρικής, προκειμένου να τον εισφέρει στη ΔΕH Οπτικές Ίνες (Fibergrid).

Από την παραπάνω καθαρή θέση τα 7,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποθεματικό αναπροσαρμογής αξίας των assets που αποσχίζονται.

 

QUEST-ACS: Η εισηγμένη μητρική εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Quest έχει το 100% της ASC αποτιμημένο στα βιβλία της μόλις με 2,3 εκατ. ευρώ.

 

PRODEA: Τη διανομή, ως bonuses, σε μέλη Δ.Σ και επενδυτικής επιτροπής του ποσού των 5,3 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023 καθώς και 1,7 εκατ. ευρώ στο υπόλοιπο προσωπικό εισηγείται το ΔΣ της ΑΕΕΑΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων. Μαζί με τα bonuses ζητείται να εγκριθεί νέα πολιτική αποδοχών.

Επιπρόσθετα, προτείνεται να προεγκρίνουν οι μέτοχοι μικτές τακτικές αποδοχές για μέλη ΔΣ και επενδυτικής επιτροπής, ποσού 1,65 εκατ. ευρώ φέτος (1,45 εκατ. ευρώ πέρσι).

Τέλος, οι μέτοχοι καλούνται να εκλέξουν νέο 10μελές ΔΣ (9μελές σήμερα), με τις προτάσεις της διοίκησης να συμπεριλαμβάνουν τρία νέα πρόσωπα: τον Σταμάτη Σάπκα κάτοικο Ρουμανίας, τη Γεωργία Μουρλά και την Ελένη Κορίτσα, αντιπρόεδρο της Eurobank Asset Management. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v