Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2024

Mytilineos: Αποκαλύψεις μέσω Μιλάνου - Ο Στέφανος και το παράδοξο - Tips για ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και rebranding Πειραιώς

Mytilineos: Αποκαλύψεις μέσω Μιλάνου - Ο Στέφανος και το παράδοξο - Tips για ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και rebranding Πειραιώς

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Μια διαφορετική δημοσκόπηση, όχι πρόθεσης ψήφου αλλά με ερώτημα «ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστεράς παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών;» έγινε από την GPO και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο (στα Παραπολιτικά).

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, πρώτος βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%, τρίτος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5% και ακολουθούν: Χάρης Δούκας με 5,4%, Αλέξης Χαρίτσης με 5% και Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε αίσθηση και οι συζητήσεις πέριξ αυτού συνεχίζονται. Τι επισημαίνουν οι ψύχραιμοι αναλυτές; Την τρίτη θέση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μετρά μόλις… εννέα μήνες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και στους οποίους έχει πολεμηθεί σφοδρά από το λεγόμενο «κεντροαριστερό σύστημα».

Το γεγονός δε ότι στην ίδια δημοσκόπηση ο ίδιος έρχεται… πρώτος στην έτερη ερώτηση, «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές;», με 16,9% έναντι 14,3% του Αλέξη, έχει μπερδέψει ακόμα και τους πιο έμπειρους αναλυτές.

Δηλαδή, ο πρόεδρος Στέφανος είναι ο πρώτος που μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά… ο τρίτος που μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης;

Δεν έχουν και άδικο (που μπερδεύτηκαν…)

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση, το ότι στην ερώτηση «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;» το 52,6% απαντά «κανένας», σίγουρα πρέπει να προβληματίσει.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είθισται την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί να δίνουν διακαναλικές συνεντεύξεις, οι οποίες μεταδίδονται υποχρεωτικά λόγω ΕΣΡ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σκέφτεται να πρωτοτυπήσει: θα οργανώσει μεν διακαναλική, αλλά αντί για δημοσιογράφους θα απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Εάν το αποφασίσει, η εν λόγω πρωτότυπη «συνέντευξη» θα γίνει σε κάποιο ανοιχτό χώρο, με τους πολίτες να παίρνουν διαδοχικά το μικρόφωνο και να απευθύνουν τις ερωτήσεις. Αδιαμεσολάβητα βεβαίως, όπως είναι και το βασικό σλόγκαν του προέδρου.

Όσο για την άλλη εθιμική υποχρέωση, την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση δηλαδή, μαθαίνουμε ότι θα την τηρήσει κανονικά την επόμενη Τετάρτη.

Και μάλιστα στο Σύνταγμα, που ως γνωστόν δύσκολα γεμίζει…

 

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Το έριξε το «καρφάκι» του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης αναφορικά με την αποταμίευση στην Ελλάδα.

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού, με αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ανησυχητικά αλλά αναμενόμενα χαρακτήρισε από την πλευρά του τα ευρήματα της μελέτης ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πολλές φορές έχει καλέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, αλλά δεν το επανέλαβε χθες.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει στοιχεία τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί και δείχνουν ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με χειρότερες επιδόσεις ακόμα και σε σχέση με χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική!

 

MYTILINEOS: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεγάλων μέσων ενημέρωσης της γειτονικής Ιταλίας, αλλά και διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προκάλεσε η παρουσίαση της εισηγμένης χθες στο Μιλάνο.

Επί 1,5 ώρα εξηγήθηκε αναλυτικά το εύρος της δραστηριότητας του ελληνικού ομίλου στη γειτονική χώρα, αλλά και τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στην τετραετία.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν τουλάχιστον οκτώ στελέχη πρώτης γραμμής της Mytilineos, από την Αθήνα και την ιταλική έδρα, η οποία, ας σημειωθεί, απασχολεί 150 άτομα με προοπτική να γίνουν πάνω από 200 μέχρι το τέλος του έτους.

Στην ομάδα περιλαμβάνονταν η Chief Finance Officer Ελευθερία Κοντογιάννη και ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director (CED), Energy, με συντονισμό από τη Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs & Communication Officer.

Το βράδυ έγινε και ειδικό event στο οποίο μίλησε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ιταλία αποτελεί στρατηγική αγορά για τη Mytilineos χάρη στη γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου.

 

MYTILINEOS II: Μια απάντηση του Γιάννη Καλαφατά έδειξε το εύρος των σχεδίων που έχει ο ελληνικός όμιλος στην Ιταλία.

Ο CED του ομίλου στον χώρο της ενέργειας ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις που προαναφέρθηκαν δεν αφορούν σε εξαγορές εταιρειών. Προσέθεσε δε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι κατά την άποψη της εταιρείας «είναι κατάλληλη στιγμή για M&A (εξαγορές και συγχωνεύσεις) στην Ιταλία».

Με άλλα λόγια, η Mytilineos υπόσχεται προσεχώς και εξαγορές στην Ιταλία.

 

MYTILINEOS III: Τα 29 από τα 100 ευρώ που άλλαξαν χέρια στη χθεσινή συνεδρίαση αφορούσαν τον τίτλο της εισηγμένης. Αποτέλεσμα της αλλαγής στάθμισης της μετοχής στους δείκτες FTSE (από 73,96% σε 79,16%) μετά το placement του Ευάγγελου Mυτιληναίου.

Κλείσιμο στα 37,5 ευρώ ή 1,52% υψηλότερα, με συναλλαγές αξίας 23,9 εκατ. ευρώ.



ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Την επόμενη, αναπτυξιακή ημέρα της τράπεζας θα παρουσιάσει το βράδυ η διοίκηση υπό τον Χρήστο Μεγάλου, σε ειδική εκδήλωση στην οποία είναι καλεσμένοι οι μεγάλοι πελάτες της τράπεζας.

To rebranding έρχεται λίγο καιρό μετά τον απεγκλωβισμό (μετοχικά) από το κράτος και την εξυγίανση του ισολογισμού μέσω της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέραν της παρουσίασης που θα γίνει στους μεγάλους πελάτες της τράπεζας (επιχειρηματίες), θα προηγηθεί η παρουσίαση των προοπτικών αλλά και των στόχων στους εργαζόμενούς της.

Η εκδήλωση θα γίνει σε χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών επί της οδού Πειραιώς.

 

ΟΤΕ: Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις έβγαλε αντίδραση η μετοχή του Οργανισμού. Εκλεισε χθες με κέρδη σχεδόν 3%, στα 14,16 ευρώ, και με συναλλαγές που άγγιξαν σε αξία τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νέος… γαμπρός για τη ρουμανική θυγατρική του ομίλου, καθώς και ότι τα δύο μέρη έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας.

 

ΕΧΑE: Σαφής είναι η υποαπόδοση της μετοχής της ΕΧΑΕ στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς από την αρχή της χρονιάς έχει υποχρεωθεί σε πτώση 3,9% (από 5,33 στις 2/1/2024 στα 5,12 χθες), όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 13,3%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν ότι και κατά το παρελθόν ο συγκεκριμένος τίτλος έχει διαφοροποιηθεί κατά διαστήματα από την πορεία του Γενικού Δείκτη, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει το χαμένο έδαφος σε επόμενη φάση.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι της εισηγμένης θα εισπράξουν φέτος μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για μερισματική απόδοση 4,7%, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη το 2025 σε περίπτωση που διατηρηθεί το ζεστό κλίμα στην αγορά. Κι αυτό γιατί πολιτική της ΕΧΑE είναι πλέον η διανομή του συνόλου των καθαρών ετήσιων κερδών στους μετόχους της.

Θυμίζουμε ότι κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η ΕΧΑΕ αύξησε την καθαρή της κερδοφορία από τα 3,3 στα 4,4 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρά την αύξηση του κόστους στα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η τελευταία είναι αποτέλεσμα της αύξησης των αμοιβών προσωπικού κατά 21,7% (4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024). Η διοίκηση επισημαίνει ότι τα φετινά έξοδα προσωπικού περιλαμβάνουν πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αναλογική με την ισχυρή οργανική απόδοση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v