Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 29 2024

O Κώστας (Σκρέκας), ο Γιώτης και η... Ούρσουλα - Η κατηφόρα στα χαρτιά Βασιλάκη - Tips για CENER, ΤΕΝΕΡΓ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ

O Κώστας (Σκρέκας), ο Γιώτης και η... Ούρσουλα - Η κατηφόρα στα χαρτιά Βασιλάκη - Tips για CENER, ΤΕΝΕΡΓ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ

ΣΚΡΕΚΑΣ: Η ακρίβεια έχει μετατρέψει την καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης σε ηλεκτρική κι ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί να το παλέψει, με μέτρα και με πρόστιμα.

Ίσως αυτό εξηγεί τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε προσφάτως ο κλαδικός πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων (ΣΕΒΤ) Γιάννης Γιώτης, ότι προτιμά να μιλάει με τον… Κωστή Χατζηδάκη κι όχι με το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης (δηλαδή τον Σκρέκα). Παρότι έφαγε «πόρτα» από τον Χατζηδάκη στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ. Πρέπει να αισθάνθηκε λίγο άβολα πάντως ο κ. Γιώτης να συντάσσεται με πρόταση που, ως γνωστόν, έχει κάνει από πολύ καιρό ο... ΣΥΡΙΖΑ.

Επί του πρακτέου, η στήλη είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η μείωση των προσφορών της βιομηχανίας μέσω σούπερ μάρκετ (ώστε να μειωθούν οι αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου) θα ρίξει ως έναν βαθμό τις ονομαστικές τιμές, αλλά δεν θα φέρει διαφορά στην τσέπη του πελάτη.

Το έλεγε από τότε (πριν τον Μάρτιο) η αγορά, το επαναλαμβάνει και τώρα, που ο πληθωρισμός του Απριλίου δεν έδειξε ουσιαστική διαφορά. Το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, επιμένει ότι προσβλέπει και στους επόμενους μήνες. Ίδωμεν.

Στο μεταξύ, όσοι κατακρίνουν πολιτικά την επιστολή Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές, στη γνωστή Ούρσουλα της Κομισιόν, μάλλον δεν έχουν δίκιο. Άλλωστε η κίνηση, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, έγινε συντονισμένα από πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις κι όχι μόνο από την Ελλάδα. Θα έπρεπε όμως να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, καθώς τo φαινόμενο των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, που υποθάλπουν τις διαφορετικές τιμολογήσεις ανά περιοχή, δεν είναι καινούργιο.

Άλλωστε, αν κρίνουμε από την υπόθεση με το βαρύ πρόστιμο της Κομισιόν στη Μοντελέζ, που κατά... σατανική σύμπτωση δημοσιοποιήθηκε σ' αυτή τη συγκυρία, πιο πιθανό είναι να τελειώσει το πληθωριστικό φαινόμενο από μόνο του, παρά να λάβει γρήγορες αποφάσεις η Ευρώπη. Διότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για υποθέσεις που αφορούσαν περίοδο από το... 2006 έως το 2020!

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, άλλωστε, έχει άλλες δουλειές τώρα. Να φροντίσει για την επανεκλογή της.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται να έχει επιλέξει ως βασικό του αντίπαλο το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει ευρωεκλογών και οι παροικούντες αυτό επιχειρούν σε κάθε ευκαιρία την αποδόμηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, μετά τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χθες σφοδρή κριτική στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ακης Σκέρτσος: «Ας πληροφορήσει κάποιος τον κ. Κασσελάκη, που σήμερα (χθες) μας ενημέρωσε ότι αν αναλάβει την εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ότι αυτή προβλέπεται και προστατεύεται ρητά από το άρθρο 62 του Συντάγματος».

Αλεξ Πατέλης: «Έχουμε ένα πιο αστραφτερό περιτύλιγμα στη μορφή του κ. Κασσελάκη, η ουσία όμως των ιδεών του είναι οι ίδιες του κ. Τσίπρα το 2014-2015… Δεν έχουμε ακούσει μια αξιόπιστη πρόταση της αντιπολίτευσης, έχουμε απλώς το φαινόμενο Τσίπρας 2.0».

Οι κυβερνητικές βολές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν περιοριστεί, ίσως διότι τον θεωρούν λιγότερο επικίνδυνο αντίπαλο. Η στρατηγική, βεβαίως, θα κριθεί σε 11 μέρες από σήμερα.

Ή αλλιώς Κυριακή κοντή γιορτή…

 

CENERGY: Δυναμικό ξεκίνημα χρονιάς αναμένουν οι αναλυτές από την εταιρεία που δημοσιοποιεί σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα έσοδα θα εμφανιστούν ανεβασμένα κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 408 εκατ. ευρώ, και τα προσαρμοσμένα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 52,8 εκατ. ευρώ (+20%). Η κερδοφορία υπολογίζεται στα 17,8 εκατ. ευρώ από 15,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Από την πλευρά της, η Optima επισημαίνει το μεγάλο ανεκτέλεστο, που φτάνει τα 3,15 δισ. ευρώ (τέλος 2023). Πιστεύει ότι η εταιρεία θα καταφέρει στο σύνολο του έτους να πιάσει το πάνω εύρος του guidance που έχει δώσει η διοίκηση για προσαρμοσμένα EBITDA 240-250 εκατ. ευρώ.

«Αντεξε» χθες η μετοχή, με κλείσιμο οριακά υψηλότερα στα 8,46 ευρώ.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Το πλήρες αποτύπωμα από τη λειτουργία του συμπλέγματος στον Καφηρέα (337 MW), που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Αύγουστο, αναμένει η Beta Securities ότι θα αποτυπωθεί στα μεγέθη πρώτου τριμήνου της εισηγμένης.

Από την πλευρά της, η Eurobank Equities πιστεύει ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ (+36% σε ετήσια βάση) και τα EBITDA τα 63,3 εκατ. ευρώ. Με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα αναμένεται να κινηθούν τα καθαρά κέρδη, ανερχόμενα στα 27,2 εκατ. ευρώ ή 56% υψηλότερα.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Μετά το κλείσιμο της αγοράς ανακοινώνει το πρώτο τρίμηνο η γαλακτοβιομηχανία. Η Eurobank Equity βλέπει αύξηση εσόδων κατά 11% σε ετήσια βάση και μείωση των EBIT στα 7,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνει ότι, αν επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα να υπερβεί τους στόχους που έχει θέσει η χρηματιστηριακή για το σύνολο της χρονιάς.

Από τους διασωθέντες της χθεσινής συνεδρίασης ο τίτλος, με κλείσιμο στα 11,2 ευρώ ή 2,28% υψηλότερα. Η απόδοση από την αρχή της χρονιάς στο 17%, με το υψηλό έτους στα 12 ευρώ στα μέσα Μαρτίου.

 

AUTOHELLAS: Νέο χαμηλό δωδεκαμήνου για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, στα 11,86 ευρώ (-1,98%).
Στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις ο τίτλος μετρά μόνο μία ανοδική και μία στην οποία έκλεισε αμετάβλητος.

Σ' αυτό το διάστημα οι απώλειες φτάνουν το 8%.

 

AEGEAN: Χαμηλές πτήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις και για τον έτερο τίτλο του ομίλου Βασιλάκη.
Η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου έδωσε το τοπικό υψηλό των 13,35 ευρώ στις 14 Μαΐου, με τη συνολική απόδοση στο συγκεκριμένο διάστημα να προσεγγίζει το 18%. Ακολούθησε σερί με 10 πτωτικές συνεδριάσεις και μόνο μία ανοδική.

Το χθεσινό κλείσιμο στα 12,01 ευρώ σημαίνει απώλειες 10% από την τοπική κορυφή.

 

ΕΥAΘ: Δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία στη χρηματιστηριακή αγορά σχετικά με την εισηγμένη και τον νέο κανονισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2025 στο ΧΑ.

Με βάση τον νέο κανονισμό, θα απαιτηθεί ελάχιστη απαιτούμενη μετοχική διασπορά 25%, όταν σήμερα αυτή κυμαίνεται μόλις στο 20,96% (Ελληνικό Δημόσιο 50%, ΤΑΙΠΕΔ 24,02% και Suez Environment Company 5,0124%).

Όπως λέγεται, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε placement της τάξεως του 4%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v