Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 29 2024

Υποκλοπές: «Κατενάτσιο» και καλό... καλοκαίρι - Η εκτίναξη ΙΝΤΚΑ και το Capex «μαμούθ» MOH - Δελφίνος στο ΠΑΣΟΚ;

Υποκλοπές: «Κατενάτσιο» και καλό... καλοκαίρι - Η εκτίναξη ΙΝΤΚΑ και το Capex «μαμούθ» MOH - Δελφίνος στο ΠΑΣΟΚ;

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Διάχυτη είναι η αίσθηση πως κάποιοι εκεί στην κυβέρνηση προσπαθούν να βγάλει ειδήσεις το θέμα των παρακολουθήσεων μόνο μετά τις ευρωεκλογές.

Από τη μία, η ΕΥΠ έπαιξε «κατενάτσιο» με την ΑΔΑΕ, αρνούμενη να δώσει στοιχεία για τα αίτια της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, παρά την απόφαση του ΣτΕ. Κι αμέσως μετά βγήκε ο πρωθυπουργός να πει ότι αν δεν είναι ικανοποιημένη η Αρχή, μπορεί να… επανέλθει. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολομέλεια της Αρχής θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα.

Στο μεταξύ, βέβαια, ο χρόνος κυλάει. Σημειώστε ότι η ΑΔΑΕ έστειλε στην ΕΥΠ το αίτημα στις 24 Απριλίου και φαίνεται να πήρε την αρνητική απάντηση μετά τα μέσα Μαΐου. Οι ευρωεκλογές, ως γνωστόν, θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Οπότε, τα κουκιά μάλλον δεν βγαίνουν. Πάμε για καλό…. καλοκαίρι και αν.

Από την άλλη, έχουμε την προανακριτική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που πήρε τον φάκελο στα χέρια της κατόπιν παρέμβασης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη (φωτ.) για να αναβαθμιστεί η υπόθεση και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Την υπόθεση ανέλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης.

Την επιτάχυνση όμως δεν την είδαμε. Τουναντίον μια σημαντική ενέργεια, που ήταν η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ εκείνων που παρακολουθούνταν από το Predator και εκείνων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, για να διαπιστωθεί πέραν αμφιβολιών αν υπήρχε «κοινό κέντρο», δεν έχει γίνει… επτά μήνες αργότερα!

Όχι τίποτα άλλο, οι εισαγγελείς πρωτοδικών επρόκειτο να προχωρήσουν σ' αυτήν ακριβώς την ενέργεια όταν τους πήραν το φάκελο από τα χέρια για να τον… αναβαθμίσουν.

Σημειώστε ότι οι έρευνες της Δικαιοσύνης για το θέμα των παρακολουθήσεων από Predator και ΕΥΠ κρατούν ήδη… 25 μήνες, χωρίς να έχει ασκηθεί οποιαδήποτε έστω αρχική δίωξη.

 

ΠΑΣΟΚ: Ότι ζούμε τις ημέρες των πολλών πολιτικών εκδηλώσεων είναι προφανές, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προσπαθούν να «σαρώσουν» τη χώρα.

Υπάρχουν πάντως και κάποιες που γίνονται από… σκέτους βουλευτές, όπως αυτή που διοργάνωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του ως βουλευτή. Σ' αυτήν παρουσίασε το έργο του στη Βουλή και κάλεσε, ενόψει ευρωκάλπης, «να σηκώσουμε τον (πράσινο) ήλιο ψηλότερα».

Στα πολύ ενδότερα της Χ. Τρικούπη είδαν -πάλι- «κίνηση δελφίνου», την ερμήνευσαν ως «ζέσταμα» για τα μετα-ευρωεκλογικά και στάθηκαν ιδιαίτερα σε νυν και πρώην στελέχη του Κινήματος που παρευρέθηκαν: από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο μέχρι την Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι… δικαιολογημένοι παρόντες ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο «παπα-Μιχάλης» του «Σασμού» Μιχάλης Αεράκης, ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, ο Ηλίας Κικίλιας και άλλοι.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Μια απρόσμενη απώλεια είχε χθες η Ελληνική Λύση, καθώς παραιτήθηκε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος Μαργαρίτης Κίρκος, ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική κατά του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το πρώην -πλέον- στέλεχος του κόμματος, που στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν δεύτερος σε ψήφους για την Ελληνική Λύση στον νομό Έβρου, χαρακτηρίζει τον πρώην αρχηγό του ως «υπέροχο θεατρίνο», «πολιτικό απατεώνα», «πατριδοκάπηλο» και «σύγχρονο Εφιάλτη στην πολιτική ζωή του τόπου».

Από την πλευρά του, ο κ. Βελόπουλος δεν άφησε ασχολίαστη τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ανήρτησε μια πικρόχολη απάντηση, χωρίς να ονοματίσει τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη:

«Πάντα προεκλογικά η ΝΔ βρίσκει χρήσιμους ηλίθιους για να επιτεθεί στην Ελληνική Λύση και στον Βελόπουλο! Γνωστά πράγματα, αλλά συνήθως οι ηλίθιοι είναι και άχρηστοι, γι' αυτό τους... στέλνουμε στη ΝΔ που τους δέχεται! Βάζουν και τα ΜΜΕ στο κόλπο, αλλά μ' αυτά κι αυτά... γελάμε! Τέτοιο πανικό έχουν», έγραψε.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Ο πρωθυπουργός δείχνει παπούτσια και κάνει skateboard για να τον δουν οι νέοι, αλλά κατά τ' άλλα εγώ είμαι lifestyle, ε;» ήταν η ατάκα Κασσελάκη στη χθεσινή ανοιχτή ομιλία στην Καλαμάτα.

Αλλά το… βέλος το πρόσθεσε ευθύς αμέσως: «Μόνο που εγώ είμαι νέος και δεν το παριστάνω».

Η κατακλείδα της ομιλίας, πάντως, μας γύρισε 8,5 χρόνια πίσω: «Η ελπίδα έρχεται», είπε, θυμίζοντας το κεντρικό σύνθημα εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνες τις ηρωικές και άχαρες εποχές.

Έτσι κι αλλιώς, ο πρόεδρος Στέφανος δεν έχει κρατήσει πολλά στοιχεία του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ (ελάχιστα, μάλλον…), οπότε ας πει κι ένα σύνθημα παραπάνω.

 

INTRACOM: Σήμερα η Γενική Συνέλευση της εταιρείας και οι μέτοχοι προσέρχονται έχοντας δει τον τίτλο χθες να καταγράφει κέρδη άνω του 5%, κλείνοντας στα 3,82 ευρώ, παρότι ξεκίνησε με οριακές απώλειες.

Η μετοχή δεν είχε συνηθίσει σε βίαιες κινήσεις το τελευταίο διάστημα. Γράφει κέρδη 3% σε βάθος μήνα και οριακές απώλειες σε βάθος τριμήνου.

 

MOTOR OIL-CAPEX: Οι συνολικές επενδύσεις της διετίας 2023-24 του ομίλου Motor Oil θα ανέλθουν σε 418 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε και κατευθύνεται για αναβάθμιση/επέκταση δυναμικότητας στο διυλιστήριο.

Πέρσι, για επενδύσεις διατέθηκαν συνολικά 207,7 εκατ. ευρώ (από τα υψηλότερα ετήσια ποσά επενδύσεων στην ιστορία του ομίλου), εκ των οποίων περίπου 92 εκατ. ευρώ αφορούσαν εκτεταμένη συντήρηση και εργασίες αναβάθμισης/μετατροπών στη βασική μονάδα κατεργασίας αργού.

Φέτος, οι επενδύσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 210 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος αφορά κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου, συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, καθώς και νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας 57 MW, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, για την επένδυση μονάδας προπυλενίου διατέθηκαν 42,4 εκατ. ευρώ και για τη μονάδα συμπαραγωγής 24,6 εκατ. ευρώ. Ενόψει ολοκλήρωσης της επένδυσης για τη μονάδα συμπαραγωγής, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν διεύρυνση του καταστατικού της Motor Oil, ώστε να μπορεί να παράγει και να εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο.

 

MOTOR ΟIL II: Στη σύναψη ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ, με το οποίο αποπλήρωσε υφιστάμενο δανεισμό, προχώρησε εντός του πρώτου τριμήνου η Motor Oil.

 

MOTOROIL-ΔEΗ: Σε διεύρυνση της συνεργασίας τους στο μέτωπο των από κοινού επενδύσεων σε ΑΠΕ προχωρούν Motor Oil και ΔΕΗ.

Όπως είναι γνωστό, η Motor Oil, μέσω της MORE, εξαγόρασε πέρυσι το 75% της Unagi (σ.σ. το υπόλοιπο παρέμεινε στην οικογένεια Μανωλόπουλου). Η Unagi «τρέχει» ήδη, σε κοινοπραξία με τη ΔEΗ (ΔEΗΑΝ), την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων 1,9 GW σε Κοζάνη, Σέρρες, Κιλκίς, Καρδίτσα και αλλού.

Τον περασμένο Μάρτιο, ΔEΗΑΝ και Unagi σύστησαν άλλες τρεις εταιρείες (Μαγούλα Solar, Ευρυνόμη Solar, Πτολεμαίος Solar).

 

ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ: Ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι φλερτ της Quest για εξαγορά της Μπενρουμπή ΑΕ, η τελευταία έχει βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις της μετά την αναδιάρθρωση χρέους του 2019.

Ο τότε όμιλος Μπενρουμπή έσπασε στα δύο. Στη μια εταιρεία πέρασαν τα ακίνητά του (Μπενρουμπή Εκμετάλλευσης Ακινήτων), με λογιστική αξία (σ.σ. το 2019) 25 εκατ. ευρώ, μαζί με δανεισμό 24 εκατ. ευρώ. Στην άλλη περιήλθε η εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή η παραγωγή (προϊόντων με σήμα Izzy σε Κίνα) και εμπορία ηλεκτρικών συσκευών.

Πέρυσι, η Μπενρουμπή ΑΕ εμφάνισε πωλήσεις 25,2 εκατ. ευρώ (+16%), μικτά κέρδη 11,17 εκατ. ευρώ (περιθώριο 44,3%) και EBITDA 5,2 εκατ. ευρώ (περιθώριο 20,6%). Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 2,24 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας τη μείωση δανεισμού/χρηματοδοτικών μισθώσεων και την πληρωμή μερίσματος 1,47 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε σε 4 εκατ. ευρώ, με τον λόγο net debt/EBITDA να διαμορφώνεται σε 0,83x.

Με τέτοιες επιδόσεις, λογικό είναι ο Φέσσας να τη «φλερτάρει»…

 

TITAN: Η απόφαση της εισηγμένης να δρομολογήσει εισαγωγή της θυγατρικής της στις ΗΠΑ στη Wall Street αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των αναλυτών.

Ξεκλειδώνει αξία η κίνηση, έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank Equities, αναμένοντας πιθανές εισπράξεις έως 600 εκατ. ευρώ από την Titan. Ως εκ τούτου, εκτίναξε την τιμή-στόχο για τη μετοχή από τα 31 στα 40,5 ευρώ.

Αντίστοιχη εκτίμηση και από την NBG Securities, που ανέβασε την Τρίτη τον στόχο για τη μετοχή στα 38,2 ευρώ από 26,5 ευρώ. H χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εκτός της ευκαιρίας για ξεκλείδωμα αξίας και της χρήσης εσόδων για κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης ώστε να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές για την εισηγμένη, θα προσελκύσει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς δίνει στους επενδυτές την ευκαιρία έκθεσης σ' έναν παραγωγό κατασκευαστικών υλικών χωρίς να καλούνται να διαχειριστούν ρίσκο ισοτιμίας.

O τίτλος, πάντως, χθες συμπλήρωσε τρεις ημέρες διόρθωσης, κλείνοντας στα 30,85 ευρώ αφού προηγουμένως με αλλεπάλληλα ρεκόρ έφτασε τα 32,2 ευρώ. Η απόδοση 6μηνου σχεδόν 60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v