Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νέο φιάσκο Καραμανλή το «SOS» για το νερό της Αττικής! - Πουλάει και… ξεμπερδεύει η Εθνική - Σφηνάκια για Ideal, ΔΕΗ, Σαράντη

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΕΥΔAΠ: Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει επείγουσα επιστολή του διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, με ημερομηνία 9ης Μαρτίου -λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών- προς τον υπουργό Υποδομών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, την οποία δημοσιοποίησαν οι Data Journalists.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και την ίδια την επιστολή, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής διαταραχής στην υδροδότηση της Αθήνας, που θα επηρεάσει για μέρες εκατομμύρια ανθρώπους, «σε περίπτωση αστοχίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος» (που σχετίζεται και με το υδραγωγείο Μόρνου). Κι αυτό διότι τέτοιες βλάβες έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Τραπεζίτες: Πτωχοί συγγενείς με το βλέμμα στη... Εurobank - Τα «μυστικά» του πρόωρου πλεονάσματος - Πουλά ακίνητα η Alpha Bank

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 και μείωση της δυσμενούς σχέσης μεταξύ ΑΕΠ και χρέους, έχουν την εξήγησή τους, όπως εύγλωττα περιέγραψε πρόσφατα στο ΒΗΜΑ ο Αντώνης Καρακούσης, γράφοντας για την υπεραπόδοση των φόρων.

Η αύξηση του πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, σε πολλές περιπτώσεις και των περιθωρίων επιχειρηματικού κέρδους, αυξάνουν τους τζίρους -και τα έσοδα από ΦΠΑ. Οι αυξήσεις των μισθών με τους φορολογικούς συντελεστές (κλίμακες) εισοδήματος να μένουν εκεί που ήταν, αυξάνουν και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Κοντράστ ΕΤΕ-Unicredit σε μερίσματα και... lobbying *Η Lamda και ο «πόνος» στο Real Estate *Δύναμη πυρός 500 εκατ. για Τιτάν

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλη γκρίνια εκδηλώνεται από όλες τις εγχώριες τράπεζες, με αφορμή το πράσινο φως που άναψε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της UniCredit.  

Η ιταλική τράπεζα έπεισε τον επόπτη για την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια. Έτσι, της επετράπη να προχωρήσει σε buyback, ξοδεύοντας ως 3,34 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και το προτεινόμενο μέρισμα, η UniCredit θα ξοδέψει για ανταμοιβή μετόχων (μέρισμα και επαναγορά μετοχών) ως 5,25 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω εξέλιξη θα μειώσει τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) της ιταλικής τράπεζας στα επίπεδα του 14,9% (pro forma στοιχεία 31/12/2022). Τυπικά, buyback και μέρισμα θα πρέπει να εγκριθούν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή.

Ανδρουλάκης: Οι υποκλοπές όρος για συγκυβέρνηση *Πειραιώς: Προχωρά η mobile-only τράπεζα *ΧΑ: Ούτε με... ενέσεις

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Όσοι ποντάρουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών μπορεί να υποχρεώσει τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη (φωτό) να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδέχεται να διαπράττουν σοβαρό λάθος. Όπως εξίσου λάθος (ηθελημένο όμως) είναι ότι του χρεώνουν την άρνηση συνεργασίας με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, ως «πολιτικάντικη τακτική».

Διότι υπάρχει στη μέση η υπόθεση των υποκλοπών. Η οποία μπορεί να μην είχε μεγάλη επίπτωση στις δημοσκοπήσεις, έχει όμως επιδράσει στα υψηλότερα επίπεδα της πολιτικής διαδικασίας. Ιδίως όταν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από πολιτικό ή θεσμικό θέμα υπάρχει και προσωπικό, αφού ήταν ο ίδιος θύμα παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και τους, «άγνωστους» προς το παρόν, κύκλους του Predator.

Το «χάντικαπ» της ΔΕΗ - Κτηματολόγιο: Σφάλματα, «μικρές θεότητες» και… γρηγορόσημο - Σφηνάκια για Πετρόπουλο, Profile, Εγνατία

ΔΕH: Ίσως η μετοχή που επηρεάζεται περισσότερο από το «πολιτικό ρίσκο», αφού μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίων, με πολύ ισχυρή συμμετοχή ξένων οίκων και anchor investor τη CVC, έχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, που στηρίζεται στην τρέχουσα διοίκηση του Γιώργου Στάσση (φωτ.), η οποία και το εμπνεύστηκε.

Οπότε η πιθανότητα execution risk λόγω μετεκλογικών εξελίξεων λειτουργεί ως «χάντικαπ».

Χθες έκλεισε στα 7,47 ευρώ, με πτώση 2,73%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην Αθήνα, σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Οπότε, σε συνδυασμό και με τη γενικότερη αβεβαιότητα στις αγορές, η επαναφορά της ΔΕΗ στην τιμή της αύξησης (στα 9 ευρώ) φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο.

v