Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2024

Καραμανλής-Σαμαράς: Τελείωσαν τα ψέματα-Στέφανος Μάνος με… δόντια -Tips για Alpha, Helleniq Energy, ΔΑΑ, Aegean

Καραμανλής-Σαμαράς: Τελείωσαν τα ψέματα-Στέφανος Μάνος με… δόντια -Tips για Alpha, Helleniq Energy, ΔΑΑ, Aegean

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ: Υπήρχαν πολλοί λόγοι να προσέλθουν στο street party για τα 50 χρόνια της ΝΔ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και μόνον ένας για να μην προσέλθουν:

Να συμβολίσουν ότι έχουν πέσει οι γέφυρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι ότι πρακτικά, όπως είχε υποστηρίξει η στήλη ευθύς εξαρχής από τον περασμένο Ιούλιο η στάση τους παρά τη διαφορετική «ένταση» στην εκφορά του λόγου, είναι αυτό που λέμε ευθυγραμμισμένη.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ομαδοποιήσεις και το «αντάρτικο» που εκδηλώνουν με διάφορες κινήσεις καμμιά 20αριά βουλευτές της ΝΔ, δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι τα διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό σύστημα, έχουν φτάσει και στο κυβερνητικό κόμμα.

Τα «ψέματα» ότι δήθεν υπάρχουν απλώς κάποιες διαφορετικές απόψεις των δύο πρωθυπουργών, μερικές «πικρίες» και τίποτα περισσότερο, τελείωσαν την Παρασκευή.

Όταν Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής επέλεξαν όχι απλώς να μην παραστούν, αλλά και να μην διαρρεύσουν οιαδήποτε δικαιολογία. Ούτε διπλωματική ασθένεια, ούτε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Παρότι οι εν λόγω «πηγές» ρωτήθηκαν σχετικά από τους δημοσιογράφους.

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΙ: Είτε η διαμάχη είναι για την «ψυχή» της Νέας Δημοκρατίας και τον πολιτικό προσανατολισμό της, είτε για σοβαρά θέματα εθνικής πολιτικής, είτε για τις υποκλοπές, είτε για πολύ πιο… πεζούς λόγους, το βέβαιο είναι ότι γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.

Παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αντιμετωπίζει το θέμα με ηπιότητα, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται ανοιχτά στην κυβέρνηση έχουν ανεβάσει πολύ τους τόνους, άλλοτε παρουσιάζοντας τους δύο πρώην ηγέτες, ως ιδιοτελείς γκρινιάρηδες γέρους του… Μάπετ σόου, κι άλλοτε προβάλλοντας τις αδυναμίες των κυβερνητικών θητειών τους.

Από τη χρεοκοπία της χώρας, έως «τα Ζάππεια».

 

ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: Παρότι δεν κέντρισε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον της δημοσιότητας, μέσα σε αυτό το σκηνικό ιδιαίτερη σημασία αποκτά και κάτι ακόμη. Η απουσία από την εκδήλωση του τρίτου εν ζωή αρχηγού (έστω και προσωρινού) της ΝΔ, του ευρωβουλευτή σήμερα Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ιδίως εάν ληφθεί υπόψιν ότι ήταν ενθουσιώδης κατά την παρουσία του στην περιβόητη πλέον εκδήλωση για το βιβλίο «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» , απ' όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε και η κοινή αντίδραση των δύο πρώην πρωθυπουργών.

 

ΜΑΝΟΣ: Μέσα σε όλα αυτά, μας προέκυψε και συνέντευξη του Στέφανου Μάνου στην «Καθημερινή». Μια συνέντευξη που ξεκίνησε κάπως «επετειακή» για τα 50 χρόνια της ΝΔ αλλά κατέληξε να έχει… δόντια, καθώς ο κλασικός φιλελεύθερος Μάνος, παρά τα 85 χρονάκια του, δεν χάρισε κάστανα σε κανένα.

Στο ερώτημα ποια είναι η σημαντικότερη προσφορά της ΝΔ στον τόπο, η απάντηση του ήταν… «Το ότι διατηρείται εν ζωή».

«Μόνο αυτό»; Επέμεινε ο συνάδελφος για να συμπληρώσει ο Μάνος: «Κινείται με έναν τρόπο που της επιτρέπει να υπάρχει. Παίζει έναν ρόλο στην ιστορία μας, οπωσδήποτε».

Εξίσου… underwhelming ήταν η απάντηση του στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας και της ΝΔ. «Πάντα συγκρίνουμε με ό,τι υπάρχει και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που παραμένει συγκροτημένο. Αλλά δεν είναι αυτό που θα ήθελα»

Ούτε στους προηγούμενους χαρίστηκε όμως. Η… ταβανόπροκα έπεσε στην ερώτηση «Συμφωνείτε ότι η ΝΔ στάθηκε όρθια κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρόσφερε στη χώρα την κρίσιμη ηγεσία που χρειαζόταν για να αποφευχθεί η έξοδος από την Ευρωζώνη;»

«Δεν ξέρω αν συμφωνώ», απάντησε ο κ. Μάνος. «Πριν από την κρίση είχαμε την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, η οποία έφυγε αφήνοντας ένα αστρονομικό έλλειμμα. Τώρα με ρωτάτε αν αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία μάς προστάτευσαν από τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Ε, είναι το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν».

 

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ενας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά. Είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος, παρόλο που έχει διαγραφεί από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, έδωσε κανονικά το παρόν στην γιορτή στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια ζωής του κόμματος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένιωθε σαν το σπίτι του, με τον ίδιο να δηλώνει εσαεί Νεοδημοκράτης και αποφασισμένος να συνεχίσει να στηρίζει την πορεία του τόπου προς τα εμπρός.

Ευνόητο είναι ότι φούντωσαν ακόμα περισσότερο οι φήμες που τον θέλουν να επιστρέφει άμεσα στην Κ.Ο. της ΝΔ, όπως έχει αποκαλύψει άλλωστε η στήλη. Ερωτηθείς σχετικά, πάντως, ο βουλευτής Ηρακλείου, απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενος σε ένα χαμόγελο.

Χαμόγελο, όμως, που τα έλεγε όλα…

 

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το τέλος της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία. Και αυτό που, δυστυχώς, έχει προκύψει είναι ότι συνήθως το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του», τόνισε.

Πλέον, τα βλέμματα είναι αποκλειστικά στραμμένα στο ενδεχόμενο ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοστούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ξεκαθάρισε δε ότι η συζήτηση δεν αφορά το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο, «ως ζήτημα κυριαρχίας εκφεύγει παντάπασιν του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

 

HELLENIQ ENERGY: Σχήμα με σκοπό να διεκδικήσει το ποσοστό Λάτση και (πιθανώς) του Δημοσίου στην HELLEniQ Energy (ΕΛΠΕ), αν αποφασίσουν να αποεπενδύσουν, συζητούν η Trafigura με τον εφοπλιστή Γ. Οικονόμου και επενδυτικά κεφάλαια.

Προηγείται, βέβαια, η δημοπρασία μεταξύ HELLENiQ Energy και EDiSON για την ELpedison και οι εν συνεχεία αποφάσεις για ΔΕΠΑ Εμπορίας, το 35% της οποίας κατέχει η HelleniQ Energy και το υπόλοιπο 65% το Δημόσιο. 

 

LIGHTSOURCE: Αύξηση κεφαλαίου 20,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΝΙΠΕΑΣ, εταιρείας που ελέγχεται από τον όμιλο Lightsource.

Η Ενιπέας ΑΕ κατέχει άδεια σύνδεσης για φωτοβολταικά μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στο Δήμο Φαρσάλων

 

ATTICA BANK: Βουτιά με τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 73 μηνών για τη μετοχή της τράπεζας, η οποία έχασε 23,4% ή κάτι παραπάνω από 1 ευρώ ανά μετοχή, υποχωρώντας στα 3,5 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν και ιστορικά χαμηλά. 

Η μετοχή δεν έχει σηκώσει κεφάλι από τις 12 Σεπτεμβρίου οπότε και εισήλθαν στο ταμπλό οι νέες μετοχές από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, με τις απώλειές της σε ορίζοντα μήνα να αγγίζουν πλέον το 67%.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η αντίδραση που αναμενόταν στη μετοχή δεν ήρθε. Σημειώστε ότι πλησιάζει η ώρα της αύξησης κεφαλαίου και του reverse split (με 530.000 νέες μετοχές να αντικαθιστούν τις 53 εκατ. μετοχές της τράπεζας). 

 

ALPHA BANK: Στην αποχώρηση άνω των 300 εργαζόμενων στοχεύει, όπως πληροφορούμαστε, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που τρέχει στην τράπεζα.

Το πρόγραμμα είναι στοχευμένο, δίνει ικανοποιητική αποζημίωση και δυνατότητα sabbatical ενώ οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν έως και την Παρασκευή.

Η διοίκηση της τράπεζας σχεδίαζε εδώ και καιρό το εν λόγω πρόγραμμα. Ταυτόχρονα επενδύει στην εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες, σύγχρονες δεξιότητες.

 

ΔΑΑ-AEGEAN: Τα καλά νέα συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τις τουριστικές αφίξεις (τα έσοδα είναι άλλο θέμα) αλλά οι δυο μετοχές δεν λένε να σηκώσουν κεφάλι. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή ήταν οι μόνες του FTSE 25 (μαζί με την Autohellas) που έκλεισαν με πτώση

Στην περίπτωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν την έναρξη της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι η επιβατική κίνηση ήταν αυξημένη σχεδόν 10% τον Σεπτέμβριο. Η μετοχή όμως, έκλεισε στα 7,5 ευρώ ή 0,85% χαμηλότερα. Οι απώλειες από τα 8,2 ευρώ με τα οποία μπήκε στο ΧΑ φτάνουν το 8,5%.

Αρνητικό το κλείσιμο και για τη μετοχή της Aegean, η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 10,59 ευρώ (-0,38%). Οι απώλειες σε βάθος 6μήνου φτάνουν το 13%. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v