Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2024

ΠΑΣΟΚ: Το θρίλερ και το φαβορί για το β' γύρο-Δούκα έβγαλε η... Διαμαντοπούλου-Σφηνάκια για ΕΤΕ, Κύπρου, Cenergy

ΠΑΣΟΚ: Το θρίλερ και το φαβορί για το β γύρο-Δούκα έβγαλε η... Διαμαντοπούλου-Σφηνάκια για ΕΤΕ, Κύπρου, Cenergy

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΣΟΚ: Η στήλη που δεν συνηθίζει να κομπορρημονεί για τις επιτυχίες της, όπως διάφοροι άλλοι, αισθάνεται δικαιωμένη διότι όσα έγραψε για το θέμα, τις τελευταίες ημέρες δικαιώθηκαν.

Ο Ανδρουλάκης πέρασε πρώτος στο δεύτερο γύρο και με διαφορά. Για τη δεύτερη θέση, ο Χάρης Δούκας που κατέβηκε αεράτος ως βασικός διεκδικητής, τα βρήκε μπαστούνια με το «ντεμαράζ» που έκανε ο Παύλος Γερουλάνος μετά το debate και παραλίγο θα έχανε το δεύτερο γύρο. Τελικά κέρδισε με λίγες εκατοντάδες ψήφους.

Το άστρο του αντί να ενισχυθεί, έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, με βασική αιχμή την μεταχείριση που του επιφύλαξε η Αττική και η Α' Αθηνών (δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων) που παραλίγο θα του κόστιζε το εισιτήριο για την επόμενη Κυριακή.

Παρότι ουδείς από τους υποψηφίους που έμειναν έξω έχει εκδηλωθεί ως προς την προτίμησή του για τον 2ο γύρο, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις που έχουν ήδη γίνει για τα πιθανά ζευγάρια, το καθόλου εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έφερε ο Δούκας και τους δύο βασικούς που έμειναν έξω, ο Ανδρουλάκης μάλλον είναι το φαβορί για το δεύτερο γύρο.

Είναι μάλλον δύσκολο το κοινό Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου να προτιμήσει το Δούκα, ωστόσο αν οι περισσότεροι απέχουν την Κυριακή δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Επίσης, θα έχουμε μάλλον νέο debate και επόμενες δημοσκοπήσεις, πιο επικεντρωμένες πλέον.

ΥΓ: Η αύξηση όσων ψήφισαν από τις 270.000 του 2021 στις 300.000 του 2024, είναι μεν θετική σε ότι αφορά το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν συνιστά άλμα. Είναι μια άνοδος της τάξεως του 12%, που περίπου αντικατοπτρίζει και την εκλογική του άνοδο τα τελευταία χρόνια.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το είχαμε γράψει από την αρχή, το επαναλάβαμε πρόσφατα, παραφράζοντας και τη σχετική ρήση του Αϊνστάιν για να σημειώσουμε ότι « δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα».

Επιβεβαιωθήκαμε χθες στην κάλπη. Η ανοιχτή στήριξη και προβολή προς την πρώην Επίτροπο, από ακραιφνώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και… εξαπτέρυγα, σε συνδυασμό με την συμπάθεια που εκδήλωνε η ίδια στην αντίπαλη παράταξη, πριν βάλει υποψηφιότητα, είχε την ίδια ακριβώς κατάληξη που είχε το αντίστοιχο εγχείρημα το 2021, με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου βγήκε τελευταία μεταξύ των τεσσάρων βασικών διεκδικητών, ακριβώς όπως ο Λοβέρδος είχε βγει τρίτος στους τρεις το 2021. Πρόκειται για μια αποτυχία που ενδέχεται να της κοστίσει και στο μέλλον, καθώς έχασε κατά κράτος από το Γερουλάνο σε περιοχές στις οποίες υποτίθεται ότι στηρίζεται η σοβαρή τεχνοκρατική της απήχηση, δηλαδή στην Αττική και στην Α Αθηνών.

Το μόνο που κατάφερε αυτή η υποψηφιότητα της Άννας, ήταν να κόψει ψήφους κυρίως από το Γερουλάνο, καθώς σε σημαντικό βαθμό απευθύνονταν στο ίδιο ή σε παραπλήσιο κοινό.

Το ερώτημα τώρα είναι αν θα υποστηρίξει κάποιον στον δεύτερο γύρο και τι μέλλον θα έχει η ίδια στο ΠΑΣΟΚ, υπό τον νέο αρχηγό που θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Αμέσως μετά την πρόταση μομφής που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή κατά του Στέφανου Κασσελάκη, έγινε ορατός δια γυμνού οφθαλμού ο κεντρικός σχεδιασμός των «87»: να μην είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και οι πιο αδαείς (ή ρομαντικοί) το κατάλαβαν όταν άκουσαν την άτυπη αρχηγό της ομάδας, Ολγα Γεροβασίλη, να δηλώνει μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ότι «το κόμμα θα δώσει μάχη υπέρ βωμών και εστιών» ώστε «ο Κασσελάκης να μην κερδίσει και στις νέες προεδρικές εκλογές».

Οι πιο υποψιασμένοι, όπως η στήλη, έμαθε και μετέφερε έγκαιρα το «plan b» της ομάδας, για την περίπτωση που οι μετρήσεις έφερναν τον Κασσελάκη φαβορί: να αποκλειστεί από υποψήφιος.

Αυτό το έργο παίχθηκε στην... εξωπραγματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Αρχικά, η ίδια (νέα) πλειοψηφία που όρισε το συνέδριο για τις 1-3 Νοεμβρίου, πρότεινε την μετάθεση του κατά μία εβδομάδα, με το επιχείρημα ότι δεν βρέθηκε συνεδριακή αίθουσα διαθέσιμη για την αρχική ημερομηνία. Η αλήθεια είναι - όπως βοά ο εσωκομματικός τόπος - ότι κέρδισαν χρόνο για να γράψουν όσο γίνεται περισσότερα «δικά τους» μέλη που με τη σειρά τους θα εκλέξουν «δικούς τους» συνέδρους.

Μετά, σκέφτηκαν να είναι… υβριδικό το συνέδριο, δηλαδή κάποιοι να είναι παρόντες και κάποιοι να «μετέχουν»… με zoom.

Mαντέψτε ποιοι θα εξοριστούν στο zoom.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Παράλληλα, είπαν να τιμήσουν το καταστατικό του κόμματος στο οποίο ομνύουν… παραβλέποντας το άρθρο που ορίζει πως οι εκλογές για πρόεδρο και για νέα Κεντρική Επιτροπή γίνονται την ίδια ημέρα. Και αποφάσισαν να μεταθέσουν… για το νέο έτος την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, προφανώς για να μη ρισκάρουν την μη επανεκλογή κάποιων εκ των δικών τους.

Το επίσημο επιχείρημα είναι ότι δεν υπέστη μομφή η Κεντρική Επιτροπή, άρα δεν χρειάζεται να λήξει η τριετής θητεία της.

By the way, από τον Μάιο του 2022 που εκλέχθηκε η σημερινή Κεντρική Επιτροπή έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στον… πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ, από την εκλογική πανωλεθρία του 2023 και την παραίτηση Τσίπρα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου (του Κασσελάκη), την καθαίρεσή του και την προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών.

Αλλά οι σημερινοί κρατούντες σκέφτηκαν ότι «ουδεμία ευθύνη φέρουν» για όλα αυτά οπότε γιατί να προσφύγουν στη βάση;

 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ: Ε, μετά από όλα αυτά έβαλαν μπρος και… το plan c, δια χειρός του πρώην βουλευτή (και δραστήριου των «87») Θέμη Μουμουλιδη: την παραπομπή Κασσελάκη στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής για αντικαταστατική συμπεριφορά.

Σου λέει, αν γλυτώσει από τις άλλες Συμπληγάδες πού θα πάει, θα κοπεί από υποψήφιος πρόεδρος δια της διαγραφής του από μέλος.

Ότι θα γίνουν τα πάντα ώστε ο Κασσελάκης να μην φτάσει μέχρι τις προεδρικές κάλπες, το κατάλαβαν πια όλοι. Και ο ίδιος, που τους «παίζει» για να τους αναγκάσει να βγάλουν όλα τα plans στη φόρα και να αναδειχθεί ο ίδιος «θύμα» της «κομματίλας».

«Μπράβο ανόητοι, καταφέρατε να τον κάνετε ήρωα», τουίταρε τη νύχτα του Σαββάτου μέλος των «87» - προφανώς από τους σκεπτόμενους που βλέπει τα όπλα των «κομματικών» να τους γυρίζουν μπούμεραγκ.
«Δεν πειράζει, σημασία έχει να εξαφανιστεί ο Κασσελάκης και να μείνει στην ιστορική συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ η σφραγίδα του κόμματος», απαντούν οι περισσότεροι των «87».

Εκτός από την σφραγίδα εννοούν και την κρατική επιχορήγηση που θα χάσει όποιος ιδρύσει νέο κόμμα - όπως και ο Κασσελάκης, αν κάνει το βήμα.

Αυτός που δείχνει να έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο είναι ο Παύλος Πολάκης: «σταματήστε τις αηδίες για διαγραφές» έγραψε, συνιστώντας αντιπαράθεση επί πολιτικών θέσεων. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που του ψιθυρίζουν ότι όταν τελειώσουν όλα αυτά θα έρθει και η δική του σειρά… για διαγραφή διότι οι τακτικές συμμαχίες έχουν ένα dead line.

Το έργο δεν έχει τελειώσει φυσικά. Ας δούμε πρώτα αν θα φτάσουμε στο συνέδριο και στις προεδρικές κάλπες, διότι τίποτα πια δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Ισχυρή ήταν την Παρασκευή η αντίδραση της μετοχής παρότι μια ημέρα νωρίτερα είχαν πιστωθεί οι τίτλοι που πήραν στο placement οι ξένοι επενδυτές.

Το κλείσιμο στα 7,738 ευρώ με άνοδο 2,49%, ξεπερνώντας την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 82 εκατ. ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να σπάει το φράγμα των 7 δισ. ευρώ. 

Η κίνηση του τίτλου συνιστά ένα θετικό δείγμα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, κατά την οποία αναμένεται να πιστωθούν οι τίτλοι που αποκτήθηκαν από τους Ελληνες επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το Euro2day.gr μέσω της δημόσιας προσφοράς διατέθηκαν 13,7 εκατ. μετοχές, εξ αυτών οι 9.604.509 μετοχές κατανεμήθηκαν σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν να πάρουν 12.492.169 μετοχές και έλαβαν το 76,8% των μετοχών που ζήτησαν.

«Αγνωστος x» βέβαια για τη συνεδρίαση και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο τρόπος που θα επηρεάσουν τα χρηματιστήρια. 

 

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Σε 31,6 εκατ. ευρώ ανήλθε στις 31/12/2023 ο ενοποιημένος δανεισμός της Παυλίδης Μάρμαρα, από 10,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Με δεδομένο ότι τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 29,8 εκατ. ευρώ ( 35,8 εκατ. ευρώ το 2022), η σχέση δανεισμού/EBITDA παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (1,06x).

Τον περασμένο μήνα, όμως, ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Dolit Investments από την Παυλίδης Μάρμαρα. Πρόκειται για τη μητρική της Παυλίδης, που βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό, ανεξόφλητου υπολοίπου 276,48 εκατ. ευρώ (σ.σ. στις 31/5/2024).

Τα δάνεια συνάφθηκαν για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά της Παυλίδης. Βαρύ φορτίο δανεισμός της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, αν δεν πωληθεί κάτι… 

 

IMERYS: Μέρισμα 22 εκατ. ευρώ θα εισπράξει ο γαλλοβελγικός όμιλος από την εν Ελλάδι θυγατρική του IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά (εξόρυξη/κατεργασία μπετονίτη και περλίτη σε Μήλο). 

Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με καθαρά κέρδη 17,96 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 127,8 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν σε 29,49 εκατ. ευρώ και οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες σε 27,2 εκατ. ευρώ. 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος, που θεσπίστηκε πριν περίπου δύο χρόνια, δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός για τις επιχειρήσεις. 

Η κυβέρνηση έρχεται στις 21 Οκτωβρίου να παρουσιάσει τον νέο Αναπτυξιακό, στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Στα τραπεζικά επιτελεία περιμένουν να δουν τις αλλαγές, κυρίως σε ότι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων, διότι μόνο έτσι το πλαίσιο χρηματοδότησης θα γίνει - όπως λένε - ελκυστικό.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την Δ.Ε.Θ., η εισηγμένη έκανε αισθητή την παρουσία της και στην έκθεση Auto Athina, στην οποία -μεταξύ άλλων- μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το αντικείμενο και τα προϊόντα της εταιρείας μέσα από τη διαδικασία της προσομοίωσης.

Στην παρουσίαση της Παρασκευής, ο πρόεδρος της εισηγμένης, Μιχαλης Οικονομάκης, μίλησε με έμφαση για το επενδυτικό πρόγραμμα Ecoshift, μέσω του οποίου έχουν ήδη παραχθεί ήδη τα πρώτα προϊόντα και σηματοδοτείται η στροφή του ομίλου στην εποχή της πράσινης μετάβασης.

Είναι έτοιμα λοιπόν τα πρώτα ηλεκτρικά σκούτερ («ελληνικής νοημοσύνης και κατασκευής» όπως ανέφερε ο Μιχάλης Οικονομάκης) και αυτή την περίοδο έχουν ενταθεί οι επαφές σε B2B επίπεδο προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες πωλήσεις. Σημαντική κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο των φορητών μπαταριών.

 

BANK OF CYPRUS HOLDINGS: Αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ιράν- Ισραήλ αναμένει η υπό εκκαθάριση Λαϊκή, για να προχωρήσει το εγχείρημα διάθεσης του 4,84% του μετοχικού κεφαλαίου της Bank of Cyprus Holdings, μητρικής της Τράπεζα Κύπρου, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Οι Bank of America και Goldman Sachs, σύμβουλοι της Λαϊκής, έχουν διενεργήσει σχετική προεργασία, ενώ η απόφαση του ΧΑ να εντάξει την μετοχή, άμεσα, στο Γενικό Δείκτη, λόγω υψηλής συμμετοχής στη συνολική κεφαλαιοποίηση (σ.σ. άνω του 2%) θα συμβάλει στην κάλυψη της διάθεσης.

 

CENERGY: Υψηλό διατηρείται το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων για τη συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών, που θα ανοίξει για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Cenergy, ποσού ως 200 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ, με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και διάθεση των μετοχών εγκρίθηκε από το σώμα των μετόχων και η διαδικασία μέσω accelerated book building αναμένεται να τρέξει μέσα στο μήνα.

Είμαστε σε αντίστροφη μέτρηση...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v