Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2024

Αlpha-UniCredit: O Orcel και η επόμενη μέρα-Βασίλης Κικίλιας: «Inside job»-Tips για ΕΤΕ, ATCOM, Autohellas, ΜΟΤΟ

Αlpha-UniCredit: O Orcel και η επόμενη μέρα-Βασίλης Κικίλιας: «Inside job»-Tips για ΕΤΕ, ATCOM, Autohellas, ΜΟΤΟ

ALPHA-UNICREDIT: Ο πασίγνωστος πλέον CEO της ιταλικής τράπεζας Andrea Orcel (φωτό) έφυγε από την Αθήνα έχοντας ολοκληρώσει τις υψηλές συναντήσεις του σε πολύ καλό κλίμα, μας λένε έγκυρες πηγές.

Αυτό που έχει ειδικότερη σημασία, όμως, είναι η επόμενη μέρα όσον αφορά τη «δική μας» Αlpha Bank.

Όπως προκύπτει και από την κίνηση εξαγοράς στην Commerzbank, o κ. Orcel «βλέπει» το τραπεζικό παιχνίδι πανευρωπαϊκά ως μια λίγο-πολύ ενιαία αγορά (παρά τις «κόνξες» των Γερμανών). Στο πλαίσιο αυτό, μαθαίνουμε πως η συμμαχία με την Alpha θα έχει μια σειρά από σημαντικά χαρακτηριστικά «συνεργειών» που δεν περιορίζονται στα προφανή, όπως π.χ. η διάθεση Α/Κ της ιταλικής τράπεζας στην Ελλάδα και το αντίστροφο.

Η συμμαχία θα εκδηλωθεί και σ' έναν «συνεργατικό» τρόπο αντιμετώπισης του corporate banking, όπου για παράδειγμα η UniCredit θα βάζει πλάτη στο επίπεδο κινδύνου μεγάλων χρηματοδοτήσεων (στα λεγόμενα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα), καθώς και στις εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές εταιρείες.

Επίσης, εγχώριες εταιρείες που σήμερα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά διάφορες ξένες τράπεζες στο εξωτερικό θα μπορούν, ως πελάτες της Αlpha, να εξυπηρετηθούν με καλούς όρους από το δίκτυο της UniCredit σε 21 χώρες, εκ των οποίων οι 18 στην Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας των δύο τραπεζών.

Άλλωστε, ένα από τα πλεονεκτήματα της υλοποιούμενης συνεργασίας είναι ότι όταν η UniCredit, για παράδειγμα, εξετάζει μια συμφωνία με τη θυγατρική ελληνικής εταιρείας στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, δεν θα «βλέπει» μόνο τη θυγατρική, αλλά θα έχει πλέον αμεσότητα επαφής και με τη μητρική της στην Αθήνα, μέσω της Alpha.

 

ALPHA-UNICREDIT ΙΙ: Καλύτερη ορατότητα της ελληνικής αγοράς αποκτά σιγά σιγά η διοικητική ομάδα της UniCredit μέσω της άμεσης επαφής με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Η στήλη πληροφορείται ότι ο διευθύνων σύμβουλος Adrea Orcel, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με Ελληνες εξαγωγείς και επιχειρηματίες τους οποίους είχε προσκαλέσει ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Όπως μετέφερε στη στήλη πηγή με γνώση των επαφών, αλλά και της στενής συνεργασίας των δύο τραπεζών, η UniCredit αποκτά πλέον εικόνα για τις μητρικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι θυγατρικές των οποίων δραστηριοποιούνται σε Ρουμανία και Βουλγαρία. «Όταν γνωρίζεις το πώς είναι δομημένη η μητρική, ελέγχεις και το πιστωτικό ρίσκο», ανέφερε η πηγή μας.

 

ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μπορεί να τη γλίτωσε από τις φετινές πυρκαγιές, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, έμπλεξε όμως με τη συντονισμένη διαρροή της αγοράς ακινήτου υψηλής αξίας που έκανε, της τάξεως του 1,1 εκατ. ευρώ.

Έμπλεξε κυρίως επειδή είναι οφθαλμοφανές ότι οι διαρροές έγιναν «από μέσα» κι όχι από την άοκνη έρευνα κάποιου αντιπολιτευτικού μηχανισμού. «Ιnside job», που λένε και οι αγγλομαθείς.

Αυτό προκύπτει αβίαστα από τις πολιτικές συμπάθειες των ΜΜΕ στα οποία διέρρευσαν τα στοιχεία, αλλά και την προθυμία τους να τα δημοσιεύσουν με απολύτως επικριτικά σχόλια.

Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. Φαίνεται ωστόσο πεντακάθαρα ότι κάποιοι άσπονδοι φίλοι του, στα υψηλά κλιμάκια, θέλουν να τον… φάνε.

Και απ' ό,τι ακούμε, θα… επιμείνουν.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στο απόλυτο φθινοπωρινό must εντός της ΝΔ έχουν εξελιχθεί οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι, παρόλο που λάμπουν διά της… απουσίας τους, εξακολουθούν να είναι τα πρόσωπα των ημερών και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμφότεροι αποτελούν αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, ενώ και στον δημόσιο διάλογο τα σχόλια γι’ αυτούς δίνουν και παίρνουν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, για παράδειγμα, ερωτηθείσα για το γεγονός ότι οι δύο δεν έδωσαν το παρών στη γιορτή της ΝΔ στη Ρηγίλλης, απάντησε: «Αν στενοχωρήθηκα για τους δύο πρωθυπουργούς, η αλήθεια είναι για τον μεν Σαμαρά όχι, διότι ήταν αναμενόμενο, όμως για τον Κώστα Καραμανλή ναι, στενοχωρήθηκα».

Για τον κ. Καραμανλή, όπως είπε, «με αυτό τον κόσμο της ΝΔ έχει μια ειδική σχέση», ενώ για τον κ. Σαμαρά (γνωστά τα αισθήματα του ενός προς τον άλλον) σχολίασε δηκτικά πως «έχει περάσει και λιγότερο χρόνο στη Ρηγίλλης απ' όλους εμάς και, εν πάση περιπτώσει, είναι μια ειδική περίπτωση».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, αφού υποστήριξε πως «δεν μπορείς να είσαι στη ΝΔ αν δεν είσαι καραμανλικός», εκθείασε τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό: «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πιο αγαπημένος μου πολιτικός φίλος. Του έχω λατρεία κι αυτό δεν αλλάζει. Και του έχω και ευγνωμοσύνη».

Κι αυτό μολονότι οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει πλέον ούτε να ακούει για τον πάλαι ποτέ αγαπημένο του Αδωνι…

 

ΜΥΤΙΛ: Μεγάλη απόκλιση της τιμολόγησης του νέου ομολόγου 5ετίας της εταιρείας και της τιμής της μετοχής. Τι σημαίνει; Ή ότι θα πέσει η αξία του ομολόγου (άρα θα ανέβει το επιτόκιο στη δευτερογενή αγορά -δύσκολο γιατί και τα άλλα ομόλογα της εταιρείας έχουν την ίδια απόδοση) ή ότι θα ανέβει η μετοχή.

Εύκολη άσκηση...

 

ATCOM: Σε υφιστάμενη θυγατρική της εισηγμένης Aegean θα περάσει η ATCOM, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της εταιρείας πληροφορικής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με μία λιτή ανακοίνωσή της χθες η ATCOM γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσής της, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με την αεροπορική, βάσει της οποίας σε δεύτερο χρόνο, μέσω της εξαγοράς δανείων της, θα καταστεί εμμέσως θυγατρική της.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να μη σηματοδοτεί την είσοδο του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα στον κλάδο της πληροφορικής, ωστόσο, επιβεβαιώνει την καλή συνεργασία που έχουν οι δύο εταιρείες τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υποστήριξη των ψηφιακών υπηρεσιών προς την Aegean. 

Η αεροπορική δεν είναι ο μοναδικός «μεγάλος» πελάτης της ATCOM. Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της τελευταίας, στα 25 χρόνια δραστηριοποίησής της έχει χτίσει πελατολόγιο. Ο «Γρηγόρης», τα ΙΚΕΑ, το Pamestoixima, ακόμη και ο ΕΟΤ φιγουράρουν στην ιστοσελίδα, με την ανάπτυξη του site visitgreece.com, την ψηφιακή πύλη της Ελλάδας για τους τουρίστες, να αποτελεί ένα από τα case studies.

Μπορεί αυτή η συμφωνία να μην είναι μεγάλου μεγέθους, ωστόσο είναι ενδεικτική για τη στρατηγική που ακολουθεί η αεροπορική, ειδικά στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

 

JUMBO: Αντέδρασε χθες η μετοχή με άνοδο πάνω από 2%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση των πωλήσεων κατά 6% τον Σεπτέμβριο.

Επισημαίνεται ότι η Jumbo εμφανίζει άνοδο τζίρου κατά 7% περίπου στο εννεάμηνο, παραμένοντας πάνω από το -παραδοσιακά συντηρητικό- guidance της εταιρείας για αύξηση κατά 4% φέτος και στάσιμα οργανικά κέρδη, πριν το κρίσιμο τέταρτο τρίμηνο, κατά το οποίο συνήθως πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου τζίρου.

«Μαξιλαράκι» για τη μετοχή το πρόγραμμα ιδίων μετοχών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα η εισηγμένη, υπηρετώντας το με συνέπεια, με καθημερινές αγορές που κυμαίνονται σε αξία από 300.000 έως και 1 εκατ. ευρώ.

Στα 26,2 ευρώ ο τίτλος, με επόμενη -κοντινή- αντίσταση στα 26,68 ευρώ. 

 

CONDITO: Με ανάπτυξη πάνω από 20% πέρυσι και τζίρο άνω των 25 εκατ. ευρώ κινήθηκε η εταιρεία. Η Condito, γνωστή μεταξύ άλλων για τις μαγιονέζες της, έκανε jackpot αφού τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ από ζημιές 45.208 ευρώ το 2022.

 

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Ως γνωστόν, στον κόσμο των επιχειρήσεων 1+1 δεν κάνει πάντα 2. Στην περίπτωση που αναφέρεται η στήλη, ένας επενδυτής βρέθηκε προ εκπλήξεων

Για τον λόγο αυτό, τους τελευταίους μήνες έχει βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει το νέο του απόκτημα. 

 

ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ: Στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 129,3 MW στην περιοχή Βράτσα της Βουλγαρίας προχωρά η ΤΕΝΕΡΓ.

Η εταιρεία λειτουργεί πάνω από μια 10ετία δύο αιολικά πάρκα, ισχύος 30 MW, στη Βουλγαρία (σ.σ. κοντά στα σύνορα με Ρουμανία). 

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ-GSI: Ως γνωστόν, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει δεσμευτεί πολιτικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπει μετοχικά στην ηλεκτρική διασύνδεση μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό due diligence.

Tο θέμα είναι με ποιον τρόπο. Η ιδέα, λοιπόν, που συζητά η Λευκωσία είναι αυτό να συμβεί μέσω της ΑΗΚ, δηλαδή της «κυπριακής ΔΕΗ», κάτι που προκαλεί ήδη τριγμούς αφού για τα κυπριακά δεδομένα μιλάμε για κάτι πρωτόγνωρο.

Η πρόταση είναι να «σπάσει» η εταιρεία και η ρυθμιζόμενη (μονοπωλιακή) δραστηριότητα των δικτύων να αποχωριστεί ιδιοκτησιακά από την ΑΗΚ, να μετατραπεί σε 100% κρατική εταιρεία και με τη σειρά της να συστήσει θυγατρική η οποία θα επενδύσει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Η ιδέα φαίνεται να ανήκει στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου. Το θέμα, βέβαια, είναι τι λένε και οι Κύπριοι «δεητζήδες». Αν κρίνουμε απ’ όσα διαβάζουμε στον «Φιλελεύθερο», οι συνδικαλιστές είναι άκρως επιφυλακτικοί.

Μεταξύ άλλων, για τον κίνδυνο ν' ανοίξει ξανά η συζήτηση για είσοδο στα δίκτυα ιδιωτών επενδυτών, κάτι που αποκλείστηκε το 2017 με απόφαση της τότε κυβέρνησης Αναστασιάδη.

 

ΕΤΕ: Ελαφρώς κάτω από την τιμή του placement στα 7,43 ευρώ με πτώση 1,95% έκλεισε χθες η μετοχή, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των συστημικών τραπεζών και τον υψηλότερο τζίρο που άγγιξε τα 51,8 εκατ. ευρώ.

Τρίτη και… φαρμακερή η χθεσινή συνεδρίαση. Καλύτερα συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι θα βγουν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα πρώτα δείγματα, πάντως, δεν τα λες και ενθαρρυντικά.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε, βάσει της σχετικής εξουσιοδότησης από τους μετόχους, τους όρους της δωρεάν διάθεσης έως 105 χιλ. ιδίων μετοχών σε στελέχη του ομίλου, ως επιβράβευση για τη συνεισφορά τους στην επίτευξη των στόχων κατά την τρέχουσα χρήση.

Ο ακριβής αριθμός μετοχών θα προκύψει με κριτήρια τα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, καθώς και τη συμβολή των δικαιούχων στην επίτευξη των στόχων απόδοσης.

Προ μηνών αποφασίστηκαν τα bonus για τις επιδόσεις του 2023. Νωρίς φροντίζει η ΜΟΤΟ και για την τρέχουσα χρήση, καθώς ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν δωρεάν θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα χρήσης.

 

AUTOHELLAS: Νέο χαμηλό έτους καταγράφηκε χθες στη μετοχή. Κλείσιμο στα 10,38 ευρώ ή 2,99% χαμηλότερα, με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τις 200.000 ευρώ. 

Ο τίτλος βρίσκεται σε σχεδόν αδιάλειπτη πτωτική πορεία από τον Απρίλιο, όταν πέτυχε υψηλό έτους στα 13,9 ευρώ. Σ' αυτό το διάστημα, η μετοχή έχει χάσει το 25% της πάλαι ποτέ αξίας της. 

Στο τέλος της συνεδρίασης «κοκκίνισε» και η μετοχή της ομογάλακτης Aegean. Παρότι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της μέρας ήταν με θετικό πρόσημο, εντέλει έκλεισε οριακά χαμηλότερα, στα 10,25 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v