ΕΑΣ: Για όσους ενδεχομένως δεν το ξέρουν, οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που «τρώνε» βλήματα πυροβολικού σαν να μην υπάρχει αύριο, έχουν κυριολεκτικά εκτοξεύσει τις τιμές των οβίδων. Μιλάμε για τιμές έως και 2.500 δολάρια για μια οβίδα, που έως πρότινος ήταν αδιανόητες. Αιτία η έλλειψη παραγωγικής δυναμικότητας στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.
Η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Κάτι που αναμένεται να κρατήσει για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα όσα συμβαίνουν έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση του ύψους των «στοκ» και της παραγωγικής δυναμικότητας που πρέπει να διαθέτει μια χώρα.
Η Ελλάδα έχει μια εταιρεία ικανή να παράγει τέτοιες οβίδες (δεν υπάρχουν πολλές στην Ευρώπη), την «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Ωστόσο, με απόφαση του ΔΣ της, η εταιρεία ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιηθεί από το… παράθυρο, με αποκλειστική δέσμευση όλων των συναφών γραμμών παραγωγής για τα επόμενα 25 χρόνια, μέσα από μια κοινοπραξία με την τσεχικών συμφερόντων εταιρεία MSM, θυγατρική της CSG.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, λένε οι έγκυρες πληροφορίες μας, πρακτικά η ελληνική εταιρεία παραιτείται από την κατασκευή ολοκληρωμένων βλημάτων, αδρανοποιώντας την εμπειρία και τις δυνατότητες δεκαετιών, και περιορίζεται μόνο στις κατεργασίες της… γόμωσης. Ο λόγος γι' αυτό παραμένει άγνωστος (πλην ίσως της απαγκίστρωσης του τιμήματος από τις πολύ γνωστές τιμές για ολόκληρες οβίδες), όπως και για τη σπουδή της διοίκησης και κάποιων στην κυβέρνηση να κλείσουν τη συμφωνία χωρίς, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, να τηρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
ΕΑΣ ΙΙ: Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» Νίκος Κωστόπουλος (φωτ.) «πανηγυρίζει» μιλώντας για το πρώτο ΣΔΙΤ στον τομέα της άμυνας (με ποιες από τις προβλεπόμενες διαδικασίες;), η ένταση των αντιδράσεων είναι έως και πρωτοφανής.
Διότι η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (μεγάλο μέρος του προσωπικού σε μια βιομηχανία πυρομαχικών) έχει προχωρήσει σε εντελώς ασυνήθιστες -και βαρυσήμαντες, θα λέγαμε- ενέργειες. Εδώ δεν μιλάμε για απεργίες και κινητοποιήσεις επειδή κάποιοι «συνδικάλες» δεν θέλουν τον ιδιωτικό τομέα.
Πρώτον, έχει καταθέσει αναφορά-καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας, εθνικής και κοινοτικής, σε ό,τι αφορά την τήρηση των απαραίτητων δημόσιων εγγυήσεων και των διαδικασιών διαφάνειας.
Δεύτερον, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος πέρα από τα παραπάνω καλείται να ερευνήσει την τέλεση σοβαρών (και ποινικών) αδικημάτων, όπως η απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και η παρακώλυση του ανταγωνισμού, έναντι παντός υπευθύνου.
Τρίτον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται να καταθέσει προσφυγή και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για όλα τα παραπάνω.
ΥΓ: Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το ΔΣ της ΕΑΣ πήρε μεν τις αποφάσεις και τις διαφημίζει, αλλά στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στους υπουργούς (Οικονομίας και Άμυνας) για να δώσουν το πράσινο φως, επικυρώνοντάς την. Από την πλευρά των τελευταίων βέβαια, έως στιγμής επικρατεί… αιδήμων σιγή, που έλεγαν και οι παλαιότεροι.
Θα επανέλθουμε γιατί το θέμα είναι κρίσιμο, σε μια στιγμή πολύ σημαντική για την αναβίωση της ταλαίπωρης αμυντικής βιομηχανίας…
ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Τα στοχευμένα χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ναυτιλία. Όμως δεν είναι πάντα… στοχευμένα, καθώς γίνονται και λάθη!
Στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως εμπίπτει το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Minoan Courage, που δέχτηκε πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με τους Ελληνες διαχειριστές.
Όπως ανέφερε σε e-mail της σε ναυτιλιακή εφημερίδα η Modion Maritime του εφοπλιστή Μύρωνα Τσατσάκη, το πλοίο χτυπήθηκε κατά… λάθος από τη φιλοϊρανική οργάνωση, που επιχειρούσε να πλήξει άλλο πλοίο που έπλεε στην περιοχή.
Για την ιστορία, πλοίο και πλήρωμα είναι ασφαλή στον Κόλπο του Σουέζ…
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τελικά πόσα είναι τα έσοδα; Στο μείζον ζήτημα αναφέρθηκε χθες, στο πλαίσιο του 3ου περιφερειακού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η Νίκη Κωνσταντοπούλου, Research Economist της Εθνικής Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα προ ημερών με έκθεσή της ουσιαστικά αμφισβητούσε τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για 1 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα… χαμένα στα νούμερα και στα excel.
Αν και η εκπρόσωπος της ΕΤΕ απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για το ταμείο, σημείωσε πως εκτιμά ότι τα έσοδα του Ιουλίου θα διορθωθούν προς τα πάνω, όπως γίνεται τα τρία τελευταία χρόνια.
«Κάθε χρόνο η ΤτΕ διορθώνει τα στοιχεία των εισπράξεων. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είδαμε ότι είναι μειωμένες οι εισπράξεις τον Ιούλιο. Η ΕΤΕ ψάχνει λίγο πιο πίσω από τα νούμερα. Θεωρούμε ότι θα διορθωθούν προς τα πάνω, όπως γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί στο να χαρακτηρίσουμε τα στοιχεία που βγήκαν. Είναι ο τρόπος που συλλέγονται τα στοιχεία. Υπάρχει σύγχυση και περιμένουμε να δούμε κάτι πιο σαφές και πιο σταθερό», είπε χαρακτηριστικά.
Εν ολίγοις, η σύγχυση γύρω από τα στοιχεία, κάτι που εδώ και χρόνια ταλανίζει τον κλάδο, καλά κρατεί…
POS: Παρασκευή αναμένονται τα νεότερα μετά τη χθεσινή εκδίκαση των προ-ασφαλιστικών μέτρων της Viva εναντίον των SoftOne-EnterSoft και των συνεργατών τους Worldline και Epay σχετικά με τις εκδόσεις αποδείξεων μέσω ERP.
Υπενθυμίζεται ότι προ της δικαστικής παρέμβασης υπήρξε βροχή από εξώδικα. Στο δικαστήριο η Viva επανέλαβε τις καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Από την πλευρά τους, SoftOne και EnterSoft ξεκαθάρισαν ότι ακολούθησαν τη συνήθη εμπορική πρακτική με όλους τους παρόχους, χωρίς διακρίσεις.
Περιμένουμε τη συνέχεια…
ΕΘΝΙΚΗ: Στο φινάλε (δημοπρασίες) κατάφερε η μετοχή να πετύχει κλείσιμο πάνω από την τιμή του placement (7,55 ευρώ).
Ο τίτλος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 7,51 ευρώ (-2,47%), ενώ η τελευταία πράξη στην κανονική συνεδρίαση γράφτηκε στα 7,53 ευρώ. Στις δημοπρασίες ανέλαβαν οι αγοραστές, οδηγώντας σε κλείσιμο στα 7,584 ευρώ.
Οι συναλλαγές στα 24,6 εκατ. ευρώ.
ΚΥΠΡΟΥ: Εντυπωσιακή επαναφορά για τη μετοχή της τράπεζας, που μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και την άνοδο στα 5 ευρώ είχε ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική πορεία, με αποτέλεσμα το προχθεσινό κλείσιμο στα 4,51 ευρώ.
Χθες κινήθηκε έντονα ανοδικά, με το κλείσιμο να φέρνει τον τίτλο στα 4,85 ευρώ ή 7,54% υψηλότερα. Οι δε συναλλαγές προσέγγισαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η αφύπνιση αποδίδεται από την αγορά στο ότι η μετοχή χθες εντάχθηκε στον Γενικό Δείκτη, εξέλιξη που προκάλεσε αγορές από εγχώρια αμοιβαία κ.λπ.
CENERGY: Πτωτικά κινήθηκε χθες ο τίτλος, πρώτη μέρα που τρέχει η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
Έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, τα 9,55 ευρώ, με απώλειες 2,05%. Οι συναλλαγές στα 3,2 εκατ. ευρώ.
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Περίπου 77 εκατ. ευρώ κόστισε στο family office της Μαριάννας Λάτση η απόκτηση του 10% της Αττικής Οδού, με ένα premium της τάξεως του 15%, πριν καλά καλά ξεκινήσει η λειτουργία της νέας παραχώρησης.
Πώς προκύπτει το ποσό; Από τα 671 εκατ. που είναι τα ίδια κεφάλαια (και άρα η ίδια συμμετοχή) της εταιρείας, επί 10% συν το 15% premium.
Διότι το ποσό των 3,27 δισ. ευρώ που συνολικά καταβλήθηκε προ ημερών στο Δημόσιο περιλαμβάνει και το project financing, δηλαδή τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία είναι non-recourse στους μετόχους. Δεν αποτελεί δηλαδή υποχρέωσή τους, διότι εξασφαλίζεται από τα διόδια της Αττικής Οδού και όχι από τους μετόχους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία της δανειζόμενης οντότητας.
Εν ολίγοις, ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξασφάλισε μια εξωχρηματιστηριακή αποτίμηση υψηλότερη κατά 15% για τη συγκεκριμένη μπίζνα, μέσα από τη συναλλαγή του 10% από το 49% που μπορεί συνολικά, αν θέλει, να μεταβιβάσει.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα πωληθούν κι άλλα ποσοστά, πριν γίνει η εισαγωγή στο ΧΑ, που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει.