Τράπεζες και 3Ε στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Πλάτη στο ΓΔ για να μην κλείσει κάτω από τις 700 μονάδες έβαλαν Coca Cola και τράπεζες. Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων (22,9 εκατ.) η αντίδραση. Απώλειες 9,29% στην εβδομάδα για τραπεζικό δείκτη.

Η Coca-Cola κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, έβαλε πλάτη στον Γενικό Δείκτη να μην δει (ακόμα και ενδοσυνεδριακά) τιμές χαμηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, ενώ μετά τις 16.00 σημειώθηκε τεχνική ανοδική αντίδραση και στον Τραπεζικό κλάδο, που όμως δεν πέτυχε το κατ΄ αρχήν ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από τις 710 μονάδες.

Η προσπάθεια αντίδρασης ασφαλώς και δεν έπεισε, καθώς συνοδεύτηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων και έμοιαζε περισσότερο με ανακωχή πωλήσεων και πολύ λιγότερο με ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αρνητικές εντυπώσεις για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, καθώς αμφότεροι έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, με τον πρώτο να συμπληρώνει τρεις συνεδριάσεις χαμηλότερα των 7,00 ευρώ και τον δεύτερο να επιστρέφει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Αντίθετα οι ανησυχίες παραμένουν στις Αγορές ομολόγων και μεταδίδονται και στις Αγορές μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις στο 10ετές Ισπανικό ομόλογο έφθασαν στο 5,73%, στο Ιταλικό στο 5,44%, στο Πορτογαλικό στο 11,67% και στο Ελληνικό στο 20,89%.

Αδυναμία ανοδικής αντίδρασης στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και εκκίνηση με μικρές απώλειες στην Wall Street, παρά τα σχετικά καλύτερα του αναμενομένου νέα από το μέτωπο εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 6000 την περασμένη εβδομάδα (έως 31 Μαρτίου) στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, κατατέθηκαν 357000 αιτήσεις για απόδοση επιδόματος ανεργίας.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστούν 355000 άνεργοι στα ταμεία. Στο προηγηθέν διάστημα είχαν κατατεθεί 363000 αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

Νωρίτερα η εταιρεία ερευνών διεθνούς απασχόλησης Challenger, Gray & Christmas ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες απολύσεις για τον Μάρτιο διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών, (-27% στις 37880).

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, η καθημερινή ειδησεογραφία παραμένει από αδιάφορη έως αρνητική, επιτείνοντας την συναλλακτική συρρίκνωση.

Ακόμα και αν η πίεση που έχει προηγηθεί στον Τραπεζικό κλάδο φέρει αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, όποιοι ακολουθήσουν ένα τέτοιο σενάριο βραχυπρόθεσμου ορίζοντα θα πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο όριο ανοχής ζημιών και επίσης συγκεκριμένο όριο κατοχύρωσης κερδών.

Εκτιμάται ότι το κλίμα μεταβλητότητας ενδεχομένως να μετριαστεί στις συνεδριάσεις που ακολουθούν λόγω της παραδοσιακής εποχικότητας της Μ. Εβδομάδας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα συνοδευτεί από την αλλαγή της τάσης.

Από εκεί και πέρα τα δύσκολα για τον Τραπεζικό κλάδο είναι μπροστά και σίγουρα δεν αφορούν μόνο τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Με πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται ότι οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι τόσο χαμηλές, που ακόμη και για να καλύψουν οι Τράπεζες μόνο το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών με διάθεση μετοχών στους ιδιώτες μετόχους τους, θα χρειασθεί να εκδώσουν μετοχές που αντιστοιχούν στο διπλάσιο ή το τριπλάσιο του σημερινού αριθμού.

Αν σε αυτές τις νέες μετοχές προστεθεί ο πολλαπλάσιος αριθμός νέων μετοχών, που θα εκδοθούν υπέρ του ΤΧΣ (και οι οποίες κάποια στιγμή θα πρέπει να αγοραστούν για να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες Κρατικοποίησης), γίνεται φανερό ότι ο αριθμός των νέων μετοχών που θα κυκλοφορούν συνολικά θα φθάσει να μετριέται σε πολλά δισεκατομμύρια, αναγκάζοντας σε εσπευσμένα reverse splits.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει κάποια ανακωχή πωλήσεων που θα συνοδευτεί από σχετική αντίδραση, δύσκολα ο Δείκτης θα βρεθεί, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερα των 750 μονάδων, αν η κίνηση δεν συνοδευτεί από σημαντική ειδησεογραφία.

Από εκεί και πέρα, οι εγχώριοι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του Χ.Α. για το ποιες εταιρείες εισέρχονται στην κατηγορία “επιτήρησης”, ενώ είναι βέβαιο ότι το τελευταίο 20ημερο του Απριλίου λύσει αρκετές απορίες αφού θα ανακοινωθούν τα υπόλοιπα αποτελέσματα των Τραπεζών για το έτος 2011, αλλά και οι κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε Τράπεζα ξεχωριστά.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με τέσσερις συνεδριάσεις, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 2,93% και από τον Τραπεζικό 9,29%. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου συρρικνώθηκαν στο 3,99% και 3,64% αντίστοιχα.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Καμία αλλαγή δεν αποφασίστηκε ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

“Η Fed είναι απολύτως ενήμερη για την κατάσταση στην Χρηματιστηριακή Αγορά και μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποια μορφή χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής” υποστήριξε ο κ. Gross (Pimco) και συμπλήρωσε:

“Η Fed όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν με την πολιτική αναπτυξιακών κινήτρων εάν όντως θέλουν να συνεχίσουν σε αυτά τα επίπεδα τα Χρηματιστήρια”.Παρά ταύτα η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές βαραίνει και πλέον πολλοί θα δουν τον DAX “με άλλο μάτι” αν και πρώτος από την προηγούμενη εβδομάδα είχε δείξει τις προθέσεις του, όπως επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
 
Σύμφωνα με το ίδιο τμήμα, ο S&P 500 ακόμα κρατάει τα προσχήματα και το “Long” όσο δίνει κλεισίματα πάνω από τις 1386 μονάδες, αλλά η διαγραμματική διάσπαση του Γερμανικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια ... για αυτόν.

Τώρα αν βοηθήσει ο Αμερικάνος μιας και ακόμα κρατάει τις στηρίξεις του μπορεί να δώσει την αντίδραση προς τις 6900 μονάδες.Αντίσταση πλέον σοβαρή, η περιοχή των 6930-6950 ενώ μόνο κατοχύρωση του 7081 θα μπορούσε να προβληματίσει το “short”. Επίπεδα στηρίξεων για το επόμενο διάστημα οι 6670-6610, 6485, 6350 και 6240 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το Τραπεζικό ταμπλώ, μόνος “κόκκινος” τίτλος αυτός της Τρ. Ελλάδος (-0,5%), ενώ ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+5,12%), Κύπρου (+4,02%) και Πειραιώς (+4%).

Μικτή η εικόνα στις μη Τραπεζικές μετοχές του 20αρη, όπου με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Coca-Cola (+2,17%), Jumbo (+1,06%), Μυτιληναίος (+2,95%) και Τιτάν (+0,69%) και αμετάβλητοι οι ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-2,44%) και ΟΠΑΠ (-2,03%) και μικρότερες για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Motor Oil, Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 700,59 (14.09) και 711,1 (16.38) μονάδων και έκλεισε στις 707,6 με κέρδη 0,52%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 23 εκατ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών, 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 27,09% και άλλοι 27 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 21,78%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, είναι ο κύριος παράγων που κρατάει σε ομηρεία την Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο προβληματισμός των επενδυτών εστιάζεται σε δύο κύρια θέματα:

Πρώτον στην δυνατότητα επιστροφής των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το ΤΧΣ και δεύτερον στον βέβαιο πληθωρισμό “χαρτιών” με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Άρα οι εν δυνάμει μετοχικές εξελίξεις δείχνουν σαν επικρατέστερο σενάριο.

Οι εξελίξεις στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα θα αρχίσουν να προσομοιάζουν με το Ιαπωνικό μοντέλο της 10ετίας του 90, όπου και υπήρξε πληθωρισμός Τραπεζικών τίτλων, με τελικό αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό, συμπαρασύροντας τον δείκτη Nikkei σε παρατεταμένη πτωτική δίνη, με αποτέλεσμα από τις παρυφές των 40000 μονάδων (1989) να παλινδρομεί μεταξύ 20000 και 10000 μονάδων στην 10ετία του 1990, καταλήγοντας σήμερα χαμηλότερα και των 10000 μονάδων.

Και όλα αυτά λόγω της ομηρείας του Ιαπωνικού Χρηματιστηρίου από τον βαρέως ασθενούντα Τραπεζικό κλάδο που λόγω των τεράστιων επισφαλειών επιζητούσε συνεχή ανακεφαλαιοποίηση.

Η σχετική διαδικασία οδήγησε σε έκρηξη του Δημόσιου χρέους καθώς τα διαδοχικά πακέτα το έφτασαν στο 200% (!) του ΑΕΠ.

Το μόνο θετικό στη σχετική διαδικασία είναι ότι το Δημόσιο χρέος είναι εσωτερικό (πάνω από 95%) μην επιτρέποντας έτσι στις διεθνείς Αγορές να διαμορφώσουν προϋποθέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας για τα Ιαπωνικά ομόλογα (σε αντίθεση με μας που το Δημόσιο χρέος μετά την είσοδο στην ΟΝΕ έγινε εξωτερικό με τις γνωστές συνέπειες μετά το 2009).

Πάντως, η Ιαπωνική οικονομία ακόμη δεν βρήκε την οδό της ανάπτυξης καθώς το εξωστρεφές μοντέλο με τα υπερμεγέθη conglomerates (keiretsu τα λένε οι Ιάπωνες) τύγχανε της προστασίας του πολιτικού της συστήματος και δεν μπορούσε να θιγεί.

Δεδομένων των "ανάλογων" Ελληνικών χαρακτηριστικών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δύσκολα μπορεί να αισιοδοξήσει για την επάνοδο της “καλής υγείας” του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, συνακόλουθα για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές.
 
Σε πορεία Ιαπωνοποίησης λοιπόν έχει εισέλθει ο Τραπεζικός μας κλάδος με αβέβαιες προοπτικές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεσομακροπρόθεσμα αλλά με βέβαιο το ισχυρό dilution για τους σημερινούς μετόχους.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων, πρόσθετος προβληματισμός προκύπτει από το ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς η πιθανότητα αυτοδύναμης Κυβέρνησης, μετεκλογικά, δείχνει εξαιρετικά χαμηλή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σχετικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με διαθέσεις υποαπόδοσης, γυρίζοντας σε discount 0,10% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3694, τιμή εκκαθάρισης 267,75), κινήθηκαν μεταξύ 264 και 270,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6000 ΔΕΗ, 15000 Εθνική, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 7000 Τιτάν, 5000 Βιοχάλκο, 5000 Ελλάκτωρ, 500000 Κύπρου, 5000 Coca-Cola, 5000 Folli Follie Group, 5000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11072), Alpha Bank (12124), ΟΤΕ (322), Ταχ. Ταμιευτήριο (252), ΟΠΑΠ (346), Πειραιώς (604), Κύπρου (5718), ΔΕΗ (293), MIG (381), Ελ. Πετρέλαια (145), Τιτάνα (100), Μυτιληναίο (256).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20361615 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9358182 τεμ.), MPB (7683376 τεμ.), MIG (5274184 τεμ.), ΟΤΕ (5980246).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v