Μια... ντουζίνα πτώση για τον τραπεζικό δείκτη

Ο χαμηλός τζίρος στο ΧΑ δεν στάθηκε εμπόδιο στους πωλητές να κάνουν το 12x12 στις τράπεζες που μετρούν αθροιστικές απώλειες 33,72%. Ο FTSE διασώθηκε υψηλότερα της στήριξης των 268 μονάδων.

Ο χαμηλός τζίρος που τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο, δεν στάθηκε εμπόδιο στους πωλητές να κάνουν το 12x12 στον Τραπεζικό δείκτη που μετρά αθροιστικές απώλειες 33,72% και από τα πρόσφατα υψηλά των 502,11 μονάδων (κλείσιμο 20/2), απώλειες 47,14%.

Και βέβαια η “ερώτηση του ενός εκατομμυρίου” είναι τι γνωρίζουν αυτοί που ρευστοποιούν ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.Ένα είναι σίγουρο. Η Αγορά θα μάθει τους λόγους πολύ αργότερα, όπως συνέβη και στην μονόπλευρη Τραπεζική άνοδο που ξεκίνησε στις 11/1.Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι η τεχνική εικόνα της Αγοράς επιβαρύνεται επί καθημερινής βάσεως.

Ο Γενικός Δείκτης όσο παραμένει χαμηλότερα των 710 μονάδων, τόσο συσσωρεύει περισσότερες “δυνάμεις” προκειμένου να δώσει νέα καθοδική εκτόνωση.

Ο Τραπεζικός δείκτης αν χάσει τις 263 μονάδες, οι “βόρειοι” άνεμοι θα ανεβάσουν μποφόρ και δεν αποκλείεται η “νότια” κίνηση να επεκταθεί προς τις 212 μονάδες.

Ο FTSE, έστω και οριακά, διασώθηκε υψηλότερα της στήριξης των 268 μονάδων, ενώ η αμέσως επόμενη οριοθετείται στις 262 μονάδες.

Εντυπωσιακά ανησυχητική η τεχνική εικόνα για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που μετά την στήριξη των 1,75 ευρώ, σήμερα έχασε και την επόμενη στα 1,64 ευρώ. Αν συνεχιστεί η καθημερινή υποχώρηση, αμέσως επόμενη στήριξη στην ζώνη 1,53 – 1,51 ευρώ.

Στα αρνητικά και το δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο για τον ΟΠΑΠ χαμηλότερα από τα 7,00 ευρώ.

Ο τίτλος μεταφέρει την επόμενη στήριξη στα 6,71 – 6,67 ευρώ, ενώ τα 7,15 ευρώ έχουν μετατραπεί σε αξιοπρόσεκτη αντίσταση.Αξιοσημείωτη πλαγιοκαθοδική κίνηση για τον τίτλο της Coca-Cola που πλέον η ζώνη 14,20 – 14,60 ευρώ δείχνει σαν δυσκολοκατάβλητο φρούριο.

Αντίθετα η Κύπρου με καθυστερημένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίστηκε μετά τις 16.40, έκλεισε με αξιοπρόσεκτα κέρδη επιχορηγούμενη και από την έκθεση της KBW, σύμφωνα με την οποία η μετοχή της Τράπεζας είναι στην πρώτη θέση της λίστας των Τραπεζικών μετοχών της KBW με την υψηλότερη σχέση ανάμεσα σε θετικές συστάσεις ως προς τις συνολικές συστάσεις για τη μετοχή της από τους αναλυτές.

Χαμηλότερα του 20αρη, η Μέτκα, συνεχίζει να συντηρεί το ήπια ανοδικό σενάριο, όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 7,00 ευρώ, όμως τα 7,70 ευρώ δείχνουν αρκετά “απαιτητική” περιοχή.

Με αυξανόμενο προβληματισμό οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνουν ότι η μηδενική συμμετοχή των μεσοπρόθεσμων επενδυτών που έχει σαν αποτέλεσμα τον χαμηλό τζίρο, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία στο Τραπεζικό ταμπλώ, έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό “ομηρείας”, από το οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν ακόμα και οι λίγες μετοχές που θεωρητικά και όχι μόνο, αξίζουν καλύτερης επενδυτικής μεταχείρισης.

Ως εκ τούτου η στάση αναμονής είναι επιβεβλημένη διαχειριστικά και οι όποιες κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα θα πρέπει να διαπνέονται από συντηρητικότητα και αυξημένη πειθαρχία.

Η συμφωνία με ΕΕ / ΔΝΤ για νέο πακέτο διάσωσης και το PSI απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός του 2012, σημειώνει η PwC σε έκθεσή της όπου ωστόσο προειδοποιεί ότι το Ελληνικό πρόβλημα απέχει μακράν από το να θεωρείται λυμένο.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία παραμένουν οι πιο ευάλωτες Χώρες της Ευρωζώνης, με υψηλό χρέος και spreads, εκτεθειμένο Τραπεζικό τομέα και μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, σε αντίθεση με την Ιρλανδία που δείχνει σημάδια βελτίωσης με υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και του κόστους εργασίας.

Όπως αναφέρει, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε το ΔΝΤ βασίζεται σε αισιόδοξες παραδοχές ανάπτυξης και απαιτεί σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση.

Όσο το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει άλυτο, τονίζει η PwC, τόσο περισσότερο οι Χώρες της Ευρωζώνης θα προετοιμάζονται για μια πιθανή έξοδο της Χώρας από το ευρώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες πραγματοποίησης του εν λόγω σεναρίου.Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ, σε μια απόφαση απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης απέφυγε να σηματοδοτήσει λήξη των μέτρων έκτακτης παροχής ρευστότητας στο σύστημα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην οικονομική σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να κρατήσει την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και τις επιχειρήσεις τόνωσης της ανάπτυξης.

Όσον αφορά το ζήτημα της Ελλάδας, ο κ. Draghi δήλωσε ότι τα κεφάλαια των Ελληνικών Τραπεζών έχουν εξανεμιστεί εξαιτίας του “κουρέματος” του PSI και ότι η ΕΚΤ αποτιμά αυτή την περίοδο ποιες Ελληνικές Τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν ως αντισυμβαλλόμενοι στις πράξεις της ΕΚΤ.

Όσες τράπεζες κριθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πρωτογενή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, θα χρησιμοποιήσουν την βοήθεια του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA μέσω της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας, προσδιόρισε ο κ. Draghi.Αν και η τρέχουσα ύφεση στην Ευρώπη θα διατηρηθεί πιθανότατα έως το γ' τρίμηνο, η Ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στα τέλη του έτους και το 2013, αναφέρει η S&Ρ σε έκθεσή της.

"Η Γερμανία και άλλες βόρειες Χώρες του πυρήνα θα δουν μικρή αύξηση του ΑΕΠ εφέτος ενώ οι γείτονές τους στον Ευρωπαϊκό Νότο - Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία- αναμένεται να αντιμετωπίσουν πραγματική ύφεση", αναφέρει ο Jean Michel Six, οικονομολόγος του οίκου.

Στήριξη στην Ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να παράσχει η σταδιακή ενίσχυση της ζήτησης από τις αναδυόμενες Αγορές ενώ και οι πρόσφατες παρεμβάσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ δείχνουν να έχουν ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, αναφέρει ο οίκος.

Από την άλλη τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων συνεχίζουν να δείχνουν αρνητικά.Η Ισπανική Κυβέρνηση κατάφερε να πουλήσει, σήμερα, ομόλογα 2,59 δισ. ευρώ, έναντι του ανώτερου στόχου των 3,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει.

Επιπλέον, αναγκάστηκε να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για να βρει αγοραστές.

Για τα ομόλογα λήξης 2020, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,338%, έναντι 5,156% που ήταν στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία. Για τα ομόλογα λήξης 2016, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,319% έναντι 3,376%, και για τα λήξης 2015 στο 2,89%, έναντι 2,44%.

Αυτό πυροδότησε νέα άνοδο στα spreads του Ευρωπαϊκού Νότου και είχε σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις στα 10ετή να διαμορφωθούν του Ισπανικού στο 5,58%, του Ιταλικού στο 5,26%, του Πορτογαλικού στο 11,53% και του Ελληνικού στο 21,14%.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η χθεσινή απόφαση της Fed “τράβηξε το χαλί” στους “long” των Αγορών μετοχών και Εμπορευμάτων.Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Fed δεν έκριναν αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.
 
"Μια ομάδα μελών σημείωσε ότι η έναρξη ενός επιπρόσθετου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν η οικονομία χάσει το momentum ή αν ο πληθωρισμός μείνει κάτω από το 2%" αναφέρεται στα πρακτικά.

Όσον αφορά την ανάκαμψη στην Αγορά εργασίας, σημείωσαν ότι τα πρόσφατα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ορισμένοι από τους αξιωματούχους της Fed προειδοποίησαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πρόοδος να εξανεμιστεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, όπως συνέβη τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αυτό επίσημα διέλυσε την ελπίδα που εδώ και μήνες ανέβαζε τις Αγορές και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αποτίμηση αυτής της πραγματικότητας.

Η Goldman Sachs επιμένει ότι ένα νέο πακέτο στήριξης από τη Fed θα έρθει το Ιούνιο. Μπορεί και να έχει δίκιο, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα “καταστροφικό” δίμηνο για τις Αγορές.

Έντονα αρνητική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street, με τις 6800 μονάδες να δείχνουν να απειλούνται έντονα στον Γερμανικό DAX, ενώ οι 1390 μονάδες είναι το τελευταίο “φρούριο” πριν την αλλαγή τάσης στον S&P 500.

Εν τω μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας προχώρησε σε σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών ADP, οι θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση αυξήθηκαν κατά 209000.

Οι αναλυτές περίμεναν λιγότερες προσλήψεις, περίπου στις 206000.Ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, στο 56.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 53,4.Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε ανέλθει στο 57,3. Κάθε μέγεθος άνω του 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη του κλάδου, ενώ υπό του 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οριακά περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου ξεχώρισε το +5,82% της Τρ. Κύπρου.

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Jumbo, MIG, Μυτιληναίο
, Τιτάνα, μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο, Folli Follie Group, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Eurobank, των έξι για την Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 701,18 (10.58) και 711,39 (12.50) μονάδων, άλλαξε 6 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 707,72 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 703,94 μονάδες με απώλειες 0,74%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 29,4 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Folli Follie Group).

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 26,45%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κινείται σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ή όσα διαρρέουν, σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Είναι σαφές ότι όσο η ορατότητα στο εν λόγω ζήτημα θα παραμένει χαμηλή, τόσο η αβεβαιότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και το όποιο ενδιαφέρον για την ανάληψη μεσοπρόθεσμων θέσεων θα παραμένει μηδενικό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ο αναιμικός όγκος συναλλαγών και τα αυξημένα πιστωτικά περιθώρια στην Αγορά ομολόγων.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα νουνεχή χαρτοφυλάκια, που ακόμα διαθέτουν ρευστότητα, επιλέγουν σαν προτεραιότητα την εξασφάλιση των εναπομεινάντων κεφαλαίων και λιγότερο την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, πρακτική που επιβεβαιώνεται ως η ορθότερη από την καθημερινή εικόνα του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Συνέπεια της συμπεριφοράς των ιδιωτών επενδυτών, είναι και η διατήρηση του ενεργητικού των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών.
Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με διαθέσεις υποαπόδοσης, μειώνοντας το υπάρχον premium στο 0,15% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3563, τιμή εκκαθάρισης 265,5), κινήθηκαν μεταξύ 263,75 και 269,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (27000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 5000 ΟΠΑΠ, 8000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14773), Alpha Bank (12868), ΟΤΕ (574), Ταχ. Ταμιευτήριο (223), ΟΠΑΠ (288), Πειραιώς (1527), Κύπρου (5074), ΔΕΗ (248), MIG (433), MPB (409), Intralot (100).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20484615 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9590082 τεμ.), MPB (7683376 τεμ.), MIG (5274184 τεμ.), ΟΤΕ (5980246).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v