Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υδάτινα πονταρίσματα στο ΧΑ

Η επίθεση των οίκων στο χρέος της ΕΕ συντήρησε τις πιέσεις σε Αθήνα και αγορές, με τον ΓΔ να κλείνει στα χαμηλά ημέρας. Στην πρέσα οι τράπεζες. Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.

Σε παρακολούθηση υπό την απειλή της υποβάθμισης (creditwatch negative) έβαλε το Δημόσιο χρέος 15 Χωρών-Μελών της Ευρωζώνης ο οίκος S&P, κίνηση που σημαίνει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα ο οίκος να προχωρήσει σε υποβαθμίσεις των υπό εξέταση Χωρών τις επόμενες 90 ημέρες.

Πρακτικά, υπό εξέταση τίθεται το σύνολο της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των έξι Χωρών που σήμερα βαθμολογούνται με “ΑΑΑ”. Εξαίρεση είναι η Κύπρος, η οποία ήδη βρισκόταν υπό εξέταση με “creditwatch negative” και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό οίκο, η απόφαση αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του ότι ο συστημικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που η Ευρωζώνη βρίσκεται υπό πίεση ως σύνολο.

Ήδη πάντως εκφράζεται προβληματισμός για τη χρονική στιγμή που διάλεξε η S&P να προχωρήσει στην ανακοίνωση, η οποία απειλεί να υποβαθμίσει Κρατικό χρέος ονομαστικής αξίας 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον προθάλαμο υποβάθμισης έθεσε η S&P και την αξιολόγηση “ΑΑΑ” του προσωρινού ταμείου διασώσεων, του EFSF, μετά από την χθεσινή ανάλογη απόφαση για τις 15 οικονομίες της Ευρωζώνης.

Τα θεμελιώδη της Γαλλίας υποστηρίζουν την αξιολόγηση “ΑΑΑ”, αλλά πλέον το περιθώριο απορρόφησης νέων σοκ είναι εξαιρετικά περιορισμένο, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της Fitch στο Reuters.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της S&P έγινε δεκτή με σκεπτικισμό και λελογισμένες ρευστοποιήσεις από τις Αγορές, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκαν ακραίες επιθετικές πωλήσεις και κινήσεις πανικού.

Μάλιστα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σταδιακά όχι μόνο μείωσαν τις αρχικές απώλειες, αλλά το Λονδίνο γύρισε και οριακά θετικό (!)

Η απόφαση της S&P να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) 15 Χώρες Μέλη της Ευρωζώνης θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους Ηγέτες να πιεστούν για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους αυτή την εβδομάδα, δήλωσε με νόημα ο Βολφανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση της S&P ως το ''καλύτερο κίνητρο'' για μια οριστική λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου και βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση η σημερινή υποχώρηση των Αγορών μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία τοποθετήσεων για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους “παίκτες”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το υποσιτιζόμενο, συναλλακτικά, Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι “κραδασμοί” δεν ήταν ιδιαίτερα έντονοι, καθώς η Ελλάδα έχει φύγει από το “κεντρικό κάδρο” των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, τίποτα όμως δεν εγγυάται ότι δεν θα επιστρέψει δριμύτερη για να απασχολήσει εκ νέου (αρνητικά) τις Αγορές, καθώς τα μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, μόνο θετικά δεν φαίνονται.

Αγώνα δρόμου για την είσπραξη εσόδων 8,3 δισ. ευρώ σε 90 ημέρες καλείται να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα των εσόδων, η οποία στο 11άμηνο φτάνει τα 2,670 δισ. ευρώ. Με τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο πήχης του φετινού ελλείμματος τίθεται στο 9% του ΑΕΠ, αλλά ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αρχίσει να σιγοψιθυρίζεται ενδεχόμενο έλλειμμα 9,2% του ΑΕΠ, ενώ δεν λείπουν και εκτιμήσεις για μέγεθος ακόμα και 9,5% αν δεν υπάρξει η προσδοκώμενη αντιστροφή της τάσης τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα απολύτως τίποτα δεν ακούγεται από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, εξέλιξη που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει έστω και κατ΄ ελάχιστο το περίπου μηδενικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Από την άλλη, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άφησε ανοιχτό, πλέον, το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην Γερμανική “Die Welt”, ρωτήθηκε για το εάν “θα μπορούσε να υπάρξει Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα”. “Εάν η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις τότε η απάντηση είναι αρνητική. Εάν όμως όχι, τότε θα πρέπει να το σκεφτούμε. Θα ήταν όμως, ένα κακό μήνυμα στις Αγορές, εάν η ζώνη του ευρώ χάσει ένα από τα Μέλη της” δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Επαρκή ρευστότητα έως τα μέσα του Μαρτίου του 2012 έχει η Αθήνα, έπειτα από την ανακοίνωση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων διάσωσης και εν όψει της πολύ μεγάλης λήξης ομολόγων, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays Capital.

Τόσο η ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI όσο και το νέο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε, τονίζει ο οίκος.

Πάντως, εκτιμά ότι με τις διαπραγματεύσεις για το PSI να συνεχίζονται, η ανταλλαγή των ομολόγων δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Όμως, η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι αναγκαία για το σχεδιασμό του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Μάλιστα, με δεδομένη την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, των δημοσιονομικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας του χρέους, δεν αποκλείεται ένα “haircut” υψηλότερο του 50% στα Ελληνικά ομόλογα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 ''θα είναι δύσκολο'', τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, δήλωσε η Abby Joseph Cohen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Goldman Sachs. Μιλώντας στο CNBC, η Cohen, προσέθεσε ότι προβλέπει πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ. "Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που χρειάζονται λύση. Αν και νομίζουμε ότι δεν θα έχουμε παγκόσμια ύφεση το 2012, από πολλές σκοπιές υπάρχουν ήδη πολλές Χώρες στην Ευρώπη που βρίσκονται σε ύφεση'', επισημαίνει η Cohen. Ωστόσο, ''τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα το δεύτερο εξάμηνο'', είπε. Σύμφωνα με την Cohen, τα επιτόκια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, οπότε συμβουλεύει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να επικεντρωθούν σε μετοχές και εμπορεύματα.

Διστακτικό ξεκίνημα με μικρά κέρδη για την Wall Street και τις ΗΠΑ να ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όμως οι “υποψιασμένοι” εφιστούν την προσοχή, τονίζοντας ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα έλθει εκ νέου στην επιφάνεια το θέμα για το όριο του τεράστιου Αμερικανικού Δημόσιου χρέους που τώρα είναι τα $ 15,194 τρισ (!!!)

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και σε μία συνεδρίαση που ο ημερήσιος τζίρος δείχνει προσγειωμένος στα γνωστά ανακυκλούμενα 30 εκατ. ευρώ, οι τελικές δημοπρασίες έστειλαν τον Δείκτη να κλείσει στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.

Αντίθετα τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για την μετοχή του Ελλάκτωρα, το “πάλεψαν” Τιτάνας και Κύπρου, ενώ από το Τραπεζικό ταμπλώ και παρά τις σημερινές απώλειες την καλύτερη συμπεριφορά επιδεικνύει η μετοχή της Πειραιώς.

Αντίθετα διαγραμματικές ανησυχίες εξέπεμψε εκ νέου ο τίτλος της Εθνικής, όχι μόνο γιατί έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αλλά υποχώρησε μάλλον εύκολα χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη στα 1,90 ευρώ. Αυτό το τελευταίο, σε συνδυασμό με την αδυναμία να υπερκεράσει σε κλείσιμο το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, επανατοποθετούν εν αμφιβόλω την βραχυπρόθεσμη τάση για τον τίτλο (!)

Χαμηλότερα του 20αρη, ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης, ενώ στις υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προσπαθούν να επανακτήσουν “φίλους” και να αποδείξουν ότι μετατρέπονται σε μετοχές “παντός καιρού” (!)

Και οι δύο μετοχές συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώνονται διακριτικές τοποθετήσεις από θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια και υπό προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να αποδειχθούν αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα” για το Χ.Α.
Άλλωστε, σε αυτό το μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Eurobank Eq. που συστήνει “buy” και για τους δύο τίτλους, με τυιμές – στόχους τα 6,40 (από 7,40) και 4,90 (από 4,60) ευρώ αντίστοιχα.

Για την ΕΥΔΑΠ, η ΑΧΕ αναφέρει ότι προχώρησε στη μείωση της τιμής - στόχου λόγω της αναπροσαρμογής των προβλέψεών της, αλλά και ότι έχει ανοδικά αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη της εταιρίας κατά 20-30% κατά μέσο όρο για τα έτη 2011-2013 λόγω των μεγαλύτερων του εκτιμώμενου περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες.

Για την ΕΥΑΘ, οι προβλέψεις για την κερδοφορία αυξάνονται κατά 20-25%.

Οι Ελληνικές Εταιρείες Ύδρευσης παραμένουν ψηλά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων αναφέρει η χρηματιστηριακή, η οποία εκτιμά πως κάτι τέτοιο προφανώς θα αποτελέσει τον βασικό καταλύτη για τους τίτλους (!)

Μόλις τρεις τίτλοι, από το ταμπλώ του FTSE, διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+5,45%), Τιτάν (+1,24%) και Κύπρου (+0,38%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Folli Follie Group (-5,38%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Πειραιώς και του 3% οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil και MPB. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 679,01 μονάδες με απώλειες 2,04%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 31 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Φυσιολογική, αν ληφθεί υπ΄ όψιν το γενικότερο κλίμα, η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 86 πτωτικών, 23 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 29,81% και άλλοι 23 με κέρδη από 5 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά το “άδειασμα” των τεσσάρων μετοχικών τίτλων (ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου) λόγω τις διαγραφής τους από τον MCSI Global Standard Indices ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι έστω και καθυστερημένα είχε διάθεση να “αρπάξει” λίγο από το έντονο ανοδικό κυματισμό των ξένων Αγορών κλείνοντας για πρώτη φορά από τις 18/11 πάνω από το επίπεδο των 690 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Ανοδική κίνηση η οποία εάν εξελισσόταν με κλεισίματα πάνω από τις 700 μονάδες θα άλλαζε βραχυχρόνια την έντονα αρνητική επενδυτική ψυχολογία.

Όλα αυτά φυσικά θα έπρεπε να γίνουν σε μια άκρως ριψοκίνδυνη εβδομάδα, που περιλαμβάνει στο “μενού” της τα rate decision της ΕΚΤ (8 Δεκ) και τη κρισιμότατη ίσως Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης (9 Δεκ). Στην αντίθετη περίπτωση η ανακοίνωση “δυσάρεστων” νέων είναι πιθανόν να βυθίσουν τον Δείκτη κάτω από τις 650 μονάδες.

Τεχνικά, παρατεταμένη αδυναμία εισόδου στην ζώνη 700 – 710, και κλεισίματα χαμηλότερα των 680 μονάδων, θα θέσει σε κίνδυνο την στήριξη των 650 μονάδων.

Η εκπληκτική πτώση της ΔΕΗ από τα 6,80 ευρώ φαίνεται προς το παρόν να βρήκε “στέρεο έδαφος” πέριξ των 4,00 ευρώ γεγονός, όπου μπορεί να δώσει μια Fibo retracement ανοδική κίνηση έως το 0,382 της πτώσεως δηλ. έως τα 5,06 ευρώ.

Η διαγραφή της εταιρείας από το δείκτη του MSCI ίσως έδωσε στους ισχυρούς επενδυτές την ιστορική ευκαιρία εισόδου στη μετοχή σε τιμές “outlet”.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά τη δημιουργία βραχυχρόνιου διπλού πυθμένα στην περιοχή των 5,90 ευρώ δοκιμάζει τις ανοδικές δυνάμεις της προς την ισχυρή αντίσταση των 7,08 ευρώ. Σημείο, όπου έαν προσπεραστεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δώσει κίνηση προς τα 7,72 ευρώ.

Η μετοχή του Μυτιληναίου προσπαθεί να διαφύγει από τον “εναγκαλισμό” της έντονα καθοδικής γραμμής τάσης του περασμένου Αυγούστου εμφανίζοντας διαθέσεις ανοδικού τεσταρίσματος της άνω γραμμής του τριγωνικού σχηματισμού, στα 3,34 ευρώ. Ανοδική διαφυγή βάζει στόχο τα 3,56 ευρώ.

Αντίθετα αδυναμία ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 3,34 ευρώ, δεν αποκλείεται να αναγκάσει τον τίτλο να επανατεστάρει το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν και νέα μείωση.
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου σε παρόμοια κίνηση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,6%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4652, τιμή εκκαθάρισης 268,5) κινήθηκαν μεταξύ 267 και 273,25 μονάδων. Λίγες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, κατρακύλησε στο 60%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 366 δικαιώματα (220 δικαιώματα αγοράς και 146 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6216), Alpha Bank (3169), Eurobank (1210), Κύπρου (4044), ΓΕΚ (876), ΟΠΑΠ (983), ΔΕΗ (559), Πειραιώς (2371), MIG (487), Intralot (130), ΟΤΕ (5115), Μυτιληναίος (209), Ελ. Πετρέλαια (139), Αγροτική (3608), Ταχ. Ταμιευτήριο (191), Ελλάκτωρα (122), MPB (641).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6098601 τεμ.), Εθνική (17654170 τεμ.), Πειραιώς (6827667 τεμ.), ΟΤΕ (4669248 τεμ.), MIG (4458933 τεμ.), Eurobank (9867151 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v