Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει και το "χιλιάρικο" για το Γενικό Δείκτη

Βουλιάζοντας στα τριψήφια επίπεδα των 998 μονάδων το ΧΑ βυθίζεται ολοταχώς προς το φθινόπωρο του ΄96. Σερί 11 αρνητικών συνεδριάσεων με εμφανείς τις κινήσεις γενικευμένης εκποίησης. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Κόκκινος συναγερμός στο ΧΑ, καθώς η ενδέκατη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση έμελλε να "βυθίσει" τον Γενικό Δείκτη στο χείλος των 1.000 μονάδων.

Με ασφυκτικές πιέσεις για την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης- μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μαζικές ρευστοποιήσεις και "σπάσιμο" επιχειρήσεων του μεγέθους ενός ΟΠΑΠ και "εγκαταλειψη" οργανισμών όπως ο ΟΤΕ ή ΔΕΗ το ΧΑ συμπλήρωσε ένα σερί έντεκα συνεδριάσεων ισοφαρίζοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ στις αρχές Ιουλίου. Μόνο, που αυτή τη φορά εξελίσσεται υπό συνθήκες μαζικής εκποίησης και σε επίπεδα 12-15% χαμηλότερα.

Επιδεινούμενη κατάσταση που υποχρεώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε "μπλόκο των ανοιχτών πωλήσεων" έως τις 9 Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με πιο ενθαρρυντικούς οιωνούς αρκετές πράξεις από την πλευρά των αγοραστών, τουλάχιστον στα πρώτα 30-45 λεπτά, με τον Ftse20 να αντιδρά έως τις 462,3 μονάδες και με την Εθνική έως τα 4,38 ευρώ.

Το κλίμα στράβωσε όταν σταδιακά μετά τις 11.30-11.45 διευρύνθηκαν οι απώλειες για τον DAX αποτυπώνοντας τον έντονο προβληματισμό, που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στην γερμανική αγορά, καθώς η οικονομία της επωμίζεται όλο και μεγαλύτερο βάρος από τα προγράμματα δανεισμού-χρηματοδότησης.

Εντάθηκαν οι ανησυχίες στην Αθήνα, με καλά ενημερωμένες πηγές να κάνουν λόγο για μειωμένη συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της επόμενης δανειακής σύμβασης με συνέπεια το νέο γύρο μαζικών ρευστοποιήσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Δεν είναι τυχαίο, πως οι βασικοί δείκτες και μετοχές "αδειάστηκαν" μετά τις 12.15 με πρωτοφανείς σε ένταση πωλήσεις, πιέσεις σε μετοχές όχι μόνο των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ή ΔΕΗ αλλά και τίτλων εταιρειών όπως οι ΓΕΚ/Τέρνα ή Fourlis από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε νέα χαμηλά οι βασικοί δείκτες με τον FtMid στις 990 με εμφανή την εικόνα διάλυσης πολλών βασικών μετοχών.

Όμως η καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικά χαμηλών τιμών για μετοχές της ΔΕΗ, ΟΤΕ και εσχάτως του ΟΠΑΠ αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση που γνωρίζουν (και επενδυτικά, χρηματιστηριακά) τα καλούμενα…ασημικά καθιστώντας δυσχερή ακόμη και την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων σε σχετικά αξιοπρεπείς αποτιμήσεις.

Μετά βίας δύο δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, στα μόλις 1,4 της ΔΕΗ και κάτω και από τα τρία δισ. ευρώ του ΟΠΑΠ. Δηλαδή με κάτι λιγότερα από 6,5 δισ. ευρώ αγοράζει (θεωρητικά πάντα) την τριάδα ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημείο των καιρών, που αν ΔΕΝ ταρακουνήσει ( αλήθεια ποιους…) έστω και τώρα θα δίνει αφορμές για δεύτερες σκέψεις. Εικόνα εγκατάλειψης σαν η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα… μετά την στάση πληρωμών ή σαν να κολλάει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο φαίνεται πως πράγματι προεξοφλεί κάποια έντονα αρνητική εξέλιξη. Εάν επικαλούμεθα και σήμερα (κυρίως) την αρνητική διεθνή συγκυρία θα εθελοτυφλούσαμε. Τα αίτια και οι αφορμές της ελληνικής κρίσης παραμένουν και βαθαίνουν άσχετα από το αν η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να στηρίξει τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και Ισπανίας.

Ο Γενικός Δείκτης έγραψε και 3ψηφιο αριθμό λίγο πριν τις 17.10 και ο Ftse20 διόρθωσε χαμηλότερα και των 435 μονάδων, περίπου την ίδια ώρα με το ΧΑ να επιστρέφει ημερολογιακά στην χρονιά του 1996 και σε δύσβατα μονοπάτια.

Περίπου την εποχή, που έσκαγε στο τότε ΧΑΑ, η περιβόητη υπόθεση Δέλτα χρηματιστηριακής- Μαγρίζου. Σημειωτέον, πως τότε η υπόθεση είχε επενεργήσει καθαρτικά για τον θεσμό σηματοδοτώντας από τα χαμηλά του χειμώνα του 1996-αρχές 1997 τον κύκλο που οδήγησε την αγορά στις κορυφές του Σεπτεμβρίου του 1999.

Ελάχιστη τιμή στα 4,05 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, στα 2,62 ευρώ της Alpha Bank στα 2,30 της Eurobank που από τεχνικής πλευράς οδεύουν χαμηλότερα προς τα 2,20 και 2,00 ευρώ αντίστοιχα.

Απρόσμενο όμως ως προς την έκταση του άδειασμα στη μετοχή της με απώλειες πάνω από 7% και την τιμή να βυθίζεται στα 15,30 ευρώ. Απώλειες για τις 19 από τις μετοχές του 20άρη με μόνη την Folli Follie να προσπαθεί μέχρι το κλείσιμο. Που και αυτή βέβαια είχε διορθώσει έως 23,07% σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Με απώλειες 20,5% ο Γενικός Δείκτης σε διάστημα μηνός και 22,3% ο 20άρης το ΧΑ βιώνει την απόλυτη απαξίωση έρμαιο της διεθνούς κρίσης αλλά και των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v