Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφόρα χωρίς τέλος στη Σοφοκλέους...

Ισχυρές απώλειες για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση στο ΧΑ, "βουτιά" στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι αγορές εξαπολύουν συγκροτημένη επίθεσή στην ευρωζώνη. Σε νέα χαμηλά ΔΕΗ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο.

Για πτώση χωρίς…αναισθητικό για τη Σοφοκλέους έκανε λόγο το σχόλιο του euro2day και πώς να αποδοθεί διαφορετικά η κατάρρευση βασικών δεικτών μετοχών σε χαμηλά 15 ετών. Και βάλε.

Σε μία από τις χειρότερες εβδομάδες για τα χρηματιστήρια- όχι μόνο τα ευρωπαικά- καθώς οι «αγορές» εξαπέλυαν την πιο συγκροτημένη επίθεση τους στον πυρήνα της ευρωζώνης. Επί της ουσίας «εκβιάζοντας» μία λύση δραστική, άμεση, ρηξικέλευθη που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του χρέους κρατών- μελών της ΕΕ και όχι μόνο.

Εώς τις 1.038 μονάδες διόρθωσε ο Γενικός Δείκτης για να κλείσει τελικά στις 1.062 μονάδες. Μετρώντας απώλειες 17,4% σε διάστημα ενός μήνα και 24,5% από την αρχή του έτους. Στις 459,09 υποχώρησε ο FT 20 με συναλλαγές 87,9 εκατ. ευρώ.

Η επαναφορά του ΓΔ στα επίπεδα του ΄97, είναι αλήθεια πως ανησύχησε πολλούς και στην κυβέρνηση με τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά εν όψει μάλιστα της απογευματινής επικοινωνίας των ευρωπαίων ηγετών.

Λίγο χαμηλότερα στις 989,9 μονάδες ο ΓΔ έχει να βρεθεί από τις 7 Ιανουαρίου του ΄97, πολύς χρόνος είναι αλήθεια. Έως τις 445 μονάδες διόρθωσε ο Ftse20 με καθολική υποχώρηση των μετοχών του δείκτη. Είναι δε ενδεικτικό, πως η αποτίμηση των εταιρειών του 20άρη περιοριζόταν σε λιγότερα από 30 δις. ευρώ σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα.

Αναμφίβολα η εικόνα του ΧΑ δεν είναι άσχετη της κατάστασης που διαμορφώνεται διεθνώς, της αναποτελεσματικότητας των ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση, να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τη μετάσταση της στο κέντρο του ευρω-πυρήνα.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν να διαμορφώνεται η εικόνα των τελευταίων ημερών με την Εθνική να υποχωρεί έως τα 4,01 ευρώ προτού ηγηθεί της προσπάθειας ανάκαμψης λίγο μετά τις 15.50 με αγορές που ώθησαν τον τίτλο-σηματωρό στα 4,27 ευρώ.

Ακραίες καταστάσεις και είναι αλήθεια πως σε περιόδους που κυριαρχεί η απόλυτη ευωχία ή ζόφος διαμορφώνονται συνθήκες μεταβολής της τάσης. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο ή θα δούμε τα χρηματιστήρια, το ΧΑ σε νέα ελάχιστα και την ΕΤΕ να κινδυνεύει να υποχωρήσει προς τα 3,97 ευρώ που ήταν στις 2 Φεβρουαρίου του 98.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση δεν μπορεί να αφορά μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν μπορεί να είναι διαφορετική παρά μόνο μετά από μία συνολική προσπάθεια. Η εσπευσμένη έκτακτη επικοινωνία των ευρωπαίων ηγετών (δηλαδή της Α. Μέρκελ με τον Ν. Σαρκοζί) αργά το απόγευμα της 5/8 αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ωστόσο οι δηλώσεις τόσο του Ολι Ρεν όσο άλλων ευρωπαίων παραγόντων δείχνουν την άλλη πλευρά που δεν μας καθιστά και τόσο αισιόδοξους. Τι μας είπε ο Επίτροπος πως οι αγορές δεν αντιδρούν όπως περιμέναμε (sic) για να επαναφέρει τα περί ευρωομολόγου αλλά από τον Οκτώβριο.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι «αγορές», οι αποκαλούμενοι…κερδοσκόποι και επιμένουν. Άλλωστε μέχρι τώρα το στοίχημα τους βγαίνει. Ξεκίνησαν από την Ελλάδα και σταδιακά, μεθοδικά έφτασαν μέχρι την Ιταλία ενώ «ακουμπούν» διερευνητικά και την γαλλική αγορά ομολόγων.

Για τον Οκτώβριο μιλά ο Επίτροπος και εάν όντως για τότε προκύψει κάποια λύση, οι «αγορές» θα κάνουν summer party στις πλάτες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου.

Αυτό θέλει το Βερολίνο; Έναν καθημαγμένο Νότο; Ίσως αλλά εάν η κρίση περάσει στην γαλλική αγορά (σχεδόν το 20% των εμπορικών συναλλαγών τους) δεν θα πρέπει να αισθάνονται και τόσο σίγουροι για τη Νέα Ευρώπη που οραματίζονται.

Πολύ ορθά σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day η εκτίναξη του V DAX-NEW στο υψηλό 52 εβδομάδων. Ο καλούμενος και δείκτης αστάθειας με χαμηλό 52 εβδομάδων στις 14,91 μονάδες εκτινάχθηκε μεσοβδόμαδα στις 35,42 μονάδες στέλνοντας μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο δείκτης (για κάποιους θεωρείται σηματωρός περίπου όπως ο αμερικάνικος VolatilityIndex/VIX ) έκανε ένα…άλμα πρωτοφανές.

Από ελληνικής πλευράς σε πολιτικό επίπεδο ο Γ. Παπανδρέου με νέα επιστολή του (προς τον Μπαρόζο) ζητά το αυτονόητο από την ΕΕ να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά. Ορθά ο έλληνας πρωθυπουργός εστιάζει και υπενθυμίζει την ουσία του προβλήματος αν και η μέχρι τώρα παρελκυστική τακτική των ισχυρών της ΕΕ δεν επιτρέπει και πολύ αισιοδοξία.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν μετά και την συνεδρίαση της 5/8; Φάνηκε, πως σε κάποιο βαθμό λειτουργούν τα οικονομικά αποτελέσματα στο βαθμό που υπενθυμίζουν στους επενδυτές πως όμιλοι όπως η Coca Cola 3 E, Μυτιληναίος, Τιτάν θα είναι παρόντες και την «επόμενη ημέρα».

Θα πείτε, από ποια επίπεδα αποτίμησης με την 3 Ε στα 6,01 δις. ευρώ, τον Τιτάνα στα 1,09 και τον Μυτιληναίο στα 509 εκατ. ευρώ.

Παρόντες θα είναι βέβαια και οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ αλλά εδώ είναι διαφορετική η περίπτωση. Στον ΟΤΕ κουμάντο κάνει πλέον η Deutsche Telekom και το …μαρτύριο του Οργανισμού δείχνει χωρίς τέλος. Τώρα μάλιστα που οι γερμανοί διερωτώνται για την ορθότητα της τοποθέτηση στους όλως συμπτωματικώς ανοίγοντας θέμα για το υπόλοιπο 6% με την αποτίμηση του ΟΤΕ στα 2,3 δις. ευρώ. Στα 1,58 δις. ευρώ η αποτίμηση της ΔΕΗ και μάχη μέχρις εσχάτων στον ΟΠΑΠ για να μην κλείσει η μετοχή κάτω από τα 9,94 ευρώ.


---

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Με τον εγχώριο χρηματιστηριακό δείκτη να συσχετίζει πλήρως την πορεία του με την έντονα πτωτική τάση που καθόρισε την κίνηση των αγορών διεθνώς, υπερβάλλοντας μάλιστα σε συγκεκριμένες στιγμές, το μίγμα της αρνητικής ειδησεογραφίας φαίνεται πως θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους επενδυτές παγκοσμίως, τουλάχιστον μέχρι η πολιτική ηγεσία σε Ευρώπη και Αμερική δώσει στις αγορές μία πειστική απάντηση.

Μία λύση πολύ?αναμενόμενη, η οποία θα θέτει επί τάπητος τα σύνθετα μακροοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών, και η οποία, σημαντικότερα, θα προχωρά προσφέροντας άμεσα εφαρμόσιμες στρατηγικές αντιμετώπισης των ιδιαίτερων οικονομικών προκλήσεων.

Η κατάσταση στην παρούσα φαίνεται να προσομοιάζει εκείνη που προηγήθηκε του γενικευμένου «sell?off» το οποίο κορυφώθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.

Καθώς, όμως, οι αγορές ανέπτυξαν ιδιαίτερη ανοσία στις αρνητικές ειδήσεις μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, και αφού αντίστοιχου ειδικού βάρους καταστροφολογική ειδησεογραφία δεν θεωρούμε ότι υπάρχει στον ορίζοντα, το έντονα πτωτικό momentum των αγορών αποδίδεται στην παρούσα στην περιρρέουσα ασυμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους (Ευρώπη), καθώς και στο συνδυασμό αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων – ενδεχόμενης υποβάθμισης (ΗΠΑ), που ταλανίζουν τους επενδυτές στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η φοβία μίας συστημικής δημοσιονομικής κρίσης υπερκεράζει τα όποια αισιόδοξα μηνύματα θα μπορούσαν να προέρχονται από την επίλυση (;) του προβλήματος ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας που επετεύχθη μέσω του τελευταίου πακέτου διάσωσης, εξαλείφοντας τα περιθώρια μίας ανοδικής αντίδρασης διαρκείας, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε σε χαμηλά 175 μηνών.

Επί της ουσίας και όσο μία ουσιαστική, πολιτικού χαρακτήρα, απόφαση που θα «κλείσει τα στόματα» των αγορών δεν ανακοινώνεται από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα δύναται να προχωρήσει μόνο με περιορισμένου εύρους και δυναμικής (και τεχνικής υφής) ανοδικές αντιδράσεις, οι οποίες απλά θα ανανεώνουν το οξυγόνο των τοποθετημένων επενδυτών, ιδιαίτερα εκείνων τους οποίους η κάθετη πτώση των τελευταίων εβδομάδων «βρήκε» με μοχλευμένες θέσεις.

Τεχνικά, η διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών συνέπεσε με την αντιστροφή του κλίματος των διεθνών χρηματαγορών, παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν αρνητικά στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας, μεγάλη μερίδας της οποίας προχώρησε σε εκτεταμένες πωλήσεις επιταχύνοντας περαιτέρω του ρυθμούς της διόρθωσης.

Επιπλέον, ο ταλαντωτής MACD διατήρησε τα μακροπρόθεσμα σήματα εξόδου τα οποία ενισχύθηκαν με τα αντίστοιχα βραχυπρόθεσμα που δόθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, ενώ η πτωτική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς είχε ως συνέπεια ο ταλαντωτής RSI (14) να εισέλθει σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών, γεγονός το οποίο έχει να λάβει χώρα από την 30η Μαΐου.

Ο αυξημένος συναλλακτικός όγκος καθώς και η σημαντικά μειωμένη διάθεση των επενδυτών για κινήσεις ανάληψης ρίσκου και τοποθετήσεων βοήθησαν στην επιβολή των πωλητών, απόρροια της οποίας ήταν η επιστροφή της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε επίπεδα τα οποία έχει να δει από την 14η Ιανουαρίου του 1997. Πλέον και εφόσον «πάρουμε το ρίσκο» να προχωρήσουμε με τον προσδιορισμό επιπέδων στήριξης στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς τόσο η μορφή των εταιρειών όσο και η σύσταση τους έχουν τελείως διαφοροποιηθεί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, η επόμενη βάση για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται αρκετά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο κάτω άκρο του καθοδικού καναλιού (980 – 1000 μονάδες), το οποίο προέρχεται από τα υψηλά έτους των 1.747 μονάδων.

Διαχειριστικά, τα πρόσφατα γεγονότα αυξάνουν την επιφυλακτικότητά μας και τη διάθεσή μας να αναμένουμε τις εξελίξεις προτού προχωρήσουμε με οποιαδήποτε κίνηση ακόμα και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τουλάχιστον μέχρι το κλίμα δείξει τάσεις σταθεροποίησης. Ακόμα και στα χαμηλά 14ετίας, το ρίσκο τοποθέτησης σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον μπορεί να καταστεί επενδυτικά σημαντικά κοστοβόρο. Στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας."


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.062,00 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 11,81% και ετήσιες απώλειες 24,89%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 12,74%, ο Mid 30 με απώλειες 12,73% και ο Small Cap 80 με πτώση 9,42%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: Το Εμπόριο 23,97%, οι Τηλεπικοινωνίες 19,24%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 18,98%, ο κλάδος της Υγείας 14,78%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 13,77% και οι Τράπεζες 13,35%.
 
Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν έκλεισε με άνοδο.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Δούρος 17,11%, Χατζηκρανιώτη 14,94%, Sprider 12,77%, Κούμπας 12,5%, Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno 12%, Λουλη Μύλοι 9,97%, Κεπένου Μύλοι 9,76%, Ιντεάλ 7,69%, Ντρουκφάρμπεν 6,67%, Ιλυδα 6,67%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alapis (-41,67%), Proton (-29,82%) Ελλάκτωρ (-24,81%), ΚΑΕ (-24,78%), Eurobrokers (-23,33%), MPB (-23,08%), Olympic Catering (-22,58%), ΓΕΚ Τέρνα (-22,34%), Δομική Κρήτης (-21,18%) και Τράπεζα Πειραιώς (-21,11%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v