XA: Οι επενδυτές βγάζουν τη γλώσσα σε ΕΕ-ΕΚΤ

Ζόφος και διόρθωση από Wall μέχρι Φρανκφούρτη και ΧΑ. Εσπευσμένες διαβουλεύσεις ευρωπαίων ηγετών, ανησυχίες στην Ρώμη και προβληματισμός στην Αθήνα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 450 μ. για τον FT 20.

Οι αγορές "βγάζουν τη γλώσσα" σε Ε.Ε- ΕΚΤ και εντείνουν την επίθεση τους στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Στην Αθήνα η κυβέρνηση θορυβημένη υποχρεώνεται να κατεβάσει κατά πολύ τους πανηγυρικούς τόνους της Συνόδου Κορυφής και να επιχειρήσει να διασφαλίσει τα χρειώδη.

Στο ΧΑ το πτωτικό σερί διευρύνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη στις 1.086,4, τον FTSE 20 στις 470,1 μονάδες τις μετοχές των ΔΕΗ και ΟΤΕ σε νέα ελάχιστα με την αβεβαιότητα κυρίαρχη (και) στην ελληνική αγορά. Μέρες του ΄92 "απειλείται" να ξαναζήσει η Ιταλία γράφουν τα ξένα ΜΜΕ, η Wall "λυγίζει" με τον Dow να κάνει βουτιά 500 μονάδων.

Διεθνές το πρόβλημα και αυτό υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί υπέρ της ελληνικής πλευράς με την κρισιμότητα της κατάστασης να υποχρεώνει τους ηγέτες χωρών της Ζώνης να πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτες διαβουλεύσεις με βασικό θέμα τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Και αν η συμμετοχή των Nicolas Sarkozy, Angela Merkel και Jose Luis Rodrigues Zapatero αναδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος, η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του (για περίπου δύο χρόνια πλέον) δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη πως οι προσπάθειες τους θα τελεσφορήσουν. Στην αναποτελασματικότητα τους συνεχίζουν να ποντάρουν οι "αγορές" και να επιτίθενται στη μία μετά την άλλη στις οικονομίες χωρών- μελών της ΕΕ. Ξεκινώντας μην το ξεχνάμε αυτό από την ελληνική.

Σε ένα τόσο ξεκάθαρα ζοφερό περιβάλλον, όπου σημαντική ρευστότητα αποχωρεί εσπευσμένα από τις αγορές μετοχών γίνεται προφανές πως η διόρθωση θα έχει συνέχεια πιέζοντας τα χρηματιστήρια σε σημείο εξάντλησης, έως ότου υποχρεωθούν οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν συνολικά τον κίνδυνο.

Κάτι τέτοιο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποβεί επ΄ωφελεία της ελληνικής πλευράς εάν εν τέλει οι γερμανοί υποχρεωθούν να συναινέσουν σε μία συνολική πολιτική λύση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η λύση ενός "ευρωομόλογου" (καθώς η Ε.Ε-ΕΚΤ θα έχουν να αντιμετωπίσουν, να διαχειριστούν ένα χρέος κρατών που θα ξεπερνά τα 3,5 τρισ. ευρώ ) κατά πάσα βεβαιότητα θα "πέσει στο τραπέζι".

Με αυτό το πλαίσιο πορευόμεθα με την Εθνική στα 4,25 ευρώ, την Alpha Bank στα 2,80 , την Eurobank στα 2,42 ευρώ (αντιδρώντας εχθές κατά 1,26%), την Πειραιώς στα 0,74 ευρώ και σημαντικές απώλειες για FFG, Κύπρου, Ελλάκτωρ ενώ συνέχισαν την πορεία απαξίωσης τους ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Στα 1,69 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Επιχείρησης, στα 2,37 του Οργανισμού σε μία…κατηφόρα, που- τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς- δεν δείχνει να έχει άμεσες στηρίξεις. Ευτυχώς που αντέδρασε στα 10,28 ευρώ ο ΟΠΑΠ και ακόμη κρατά μία σχετική απόσταση από το ιστορικά χαμηλό των 9,97 ευρώ στις 27/6/11.

Επίσης ευτυχώς που η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μηνου δύο ισχυρών ομίλων (Coca Cola 3E- Μυτιληναίος) λειτούργησε εξισορροπητικά μέσα στον γενικότερο χαμό. Ελαφρώς υψηλότερα η στα 16,45 ευρώ, με λογικές απώλειες (1,33 έναντι 1,50% του 20άρη) ο Μυτιληναίος στα 4,44 ευρώ. Αντιθέτως σημαντικές (-4,4%) ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Μέτκα στα 7,33 ευρώ.

Ενδειξη, που θα πρέπει να βάλει σε δεύτερες σκέψεις όσους ποντάρουν σε άμεση διάθεση μετοχικού ποσοστού της ΕΥΑΘ θα πρέπει να θεωρηθεί το χθεσινό -3,82% στα 4,02 ευρώ με 14.932 τεμάχια. Αυτό γιατί σύμφωνα με διιστάμενες πληροφορίες το όλο θέμα (της διάθεσης ποσοστού) ενδέχεται να εμπλακεί όπως και η ανάλογη υπόθεση του ΟΛΘ.

Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο λέγεται πως ενδέχεται να επηρεαστούν από την διαγωνιστική διαδικασία των "φρουτακίων" των αδειών και των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν τελικά. Ανοιχτό πάντως, δείχνει το θέμα και με την τρέχουσα ενημέρωση υπό επανεξέταση. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v