Μακροβούτι για ένατη μέρα στη Σοφοκλέους

Σε νέα χαμηλά υποχώρησαν βασικοί δείκτες και μετοχές, με την αγορά να καταγράφει 9 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Νέα ιστορικά ελάχιστα για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Βαριές απώλειες για ΑΤΕ, Κύπρου, Ελλάκτωρ.

Μονότονη η αναφορά μας αλλά η καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών για βασικούς δείκτες, μετοχές δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 1081,7, ο Ftse20 έως τις 467,9 μονάδες εν μέσω νέου γύρου ανησυχιών σε ΕΕ και Αθήνα για την έκταση της κρίσης.

Οι συναλλαγές στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, που παραπέμπουν σε σταθερές πωλήσεις με μικρότερες αγορές ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η θεαματική αύξηση (τις τελευταίες ημέρες) των ανοιχτών πωλήσεων και των θέσεων «πώλησης» στην αγορά παραγώγων.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με μικρή αντίδραση (έως τις 1.117 για τον ΓΔ και τις 486,5 μον. για τον Ftse20) με αιχμή κυρίως τραπεζικές μετοχές και την ΕΤΕ να φθάνει έως τα 4,43 ευρώ ωστόσο επικράτησαν οι πωλητές.

Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά τις 13.20 με ορισμένους να αποδίδουν την σχεδόν κάθετη διόρθωση στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν. Η αγορά αντέδρασε εν μέρει για να ξανά βυθιστεί με νέο γύρο πωλήσεων μετά τις 16.30 για να παραμείνει σε πτωτική φορά μέχρι τέλους.

Εξ αρχής «πονηρή» και η σημερινή συνεδρίαση, με το ΧΑ να μετρά ήδη οκτώ συνεχόμενα πτωτικές ημέρες και τον 20άρη να διορθώνει κάτι περισσότερο από 10% σε διάστημα εβδομάδας. Εν μέσω ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, πιέσεων στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας- Ισπανίας, εκρηκτική και επιφυλακτικότητας στην ελληνική.

Το κλειδί σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς βρίσκεται στην ουσία των δηλώσεων- προτροπών του Χ. Μ. Μπαρόζο, ο οποίος με επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά τον ταχύ επαναπροσδιορισμό όλων των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας συμπεριλαμβανομένου και του ύψους των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Επί της ουσίας ο επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχεται τις ελλείψεις και την αναποτελεσματικότητα του Μηχανισμού αλλά και την διάχυση της κρίσης σε αγορές του μεγέθους μίας Ισπανίας ή Ιταλίας. Η HSBC είναι πιο ξεκάθαρη και προτρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην ανταλλαγή ελληνικών τίτλων. Από την πλευρά του το IIF εκτιμά- υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάνει το 98% του ΑΕΠ (αλλά το 2020).

Αυτά σε μία συγκυρία που η Αθήνα εύλογα ανησυχεί μήπως και η επιδείνωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές δυσχεράνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια- στήριξη από τους δανειστές.

Εάν συνεκτιμήσουμε την ασάφεια που υπάρχει για την τελική επιβάρυνση από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ακόμη και την είδηση πως η Black Rock Solutions έρχεται στην Αθήνα (μετά από σχετική πρόσκληση της ΤτΕ) έχουμε πληρέστερη εικόνα για τις συνεχιζόμενες πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Εκτίμηση μας είναι, πως σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης οι μεσο-μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν πολλές πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι. Στα 4,06 δις. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής, στα 1,51 της Alpha Bank, στα 1,33 δις. ευρώ της Eurobank αλλά με τους πωλητές να παραμένουν σταθεροί. Από τεχνικής πλευράς θεωρούμε ενθαρρυντική ένδειξη την συντήρηση της ΕΤΕ πάνω από την ελάχιστη τιμή των 4,15 ευρώ (στις 12/7/2011) ωστόσο η ταλαιπωρία του κλάδου δεν έχει τελειώσει.

Το αρνητικό όμως των τελευταίων ημερών είναι η επέκταση των ρευστοποιήσεων πέραν των τραπεζών και της τριάδας ΟΠΑ, ΟΤΕ και ΔΕΗ σε μετοχές ισχυρών ιδιωτικών ομίλων με συνέπεια τη διαμόρφωση χαμηλών τιμών για τίτλους των Βιοχάλκο, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ, 3 Ε, Μυτιληναίος, Τιτάν κ.α.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3Ε) θα έλεγε κάποιος, πως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα την πορεία μίας μετοχής ωστόσο σε αυτή την συγκυρία ακόμη και καλά (ή λιγότερο άσχημα) νέα «καίγονται».

Η 3 Ε ανακοίνωσε κέρδη 146 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 28%) η μετοχή διόρθωσε έως τα 16,02 ευρώ για να γυρίσει μετά τις 16.40 προς τα 16,50 ευρώ. Ο όμιλος αποτιμάται στα 6,03 δις. ευρώ.

Πέρα όμως από τη μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον μας κίνησε το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους… μικρούς της αγοράς με τον φίλο συνάδελφο να έχει χίλια δίκια. Εταιρείες που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο του αλλά και κάποιες άλλες πράγματι χρήζουν δεύτερης ματιάς, καθώς οι επιχειρηματίες «παλεύουν» σε αυτή την τόσο δυσχερή κατάσταση.

Όμως μα προβληματίζει η συνεχής υποχώρηση του FT Small Cap (κάτω και από τις 240 μονάδες πλέον) σε μία περίοδο, που όπως διαπιστώνεται σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ η καταναλωτική εμπιστοσύνη «ξύνει πάτο».

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας ο προβληματισμός της Deutsche Telekom για την Ελλάδα και τον ΟΤΕ με απώτερη… στόχευση (σύμφωνα με το ΑΠΕ, και τον Τιμότεους Χέτγκες) τη διακρίβωση «… εάν οι επενδύσεις στην Ελλάδα τελικά άξιζαν Άφησε δε να εννοηθεί ότι από την απόφαση αυτή εξαρτάται η αγορά ή μη περαιτέρω ποσοστού 6% του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο». Στην αποτίμηση των 2,35 δις. ευρώ προσωπικά δεν καταλαβαίνουμε τον… ενδοιασμό του γερμανού στελέχους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v