Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλοιός πωλήσεων στο όριο των 1.000 μονάδων

Η διεθνής κρίση οδήγησε σε ξεπούλημα μετοχών στο Χρηματιστήριο. Κάτω από τις 1.000 μονάδες ο Γ.Δ. με την πτώση να φτάνει το 6%. Σε κλοιό μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο φόβος για ύφεση κοκκινίζει τα χρηματιστήρια, οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας χάνουν την αρχική ορμή τους, οι απώλειες στη Φρανκφούρτη διευρύνονται (-2,6%) και το Χ.Α. επηρεάζεται δραματικά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Κάτω από τις 1000 μονάδες βυθίστηκε ο Γενικός Δείκτης, γράφοντας ελάχιστο ημέρας στις 997 μονάδες και η Αθήνα εύλογα είναι προβληματισμένη λόγω της όξυνσης της κατάστασης στη γερμανική πλευρά.

Έως τις 434 μονάδες διόρθωσε νωρίτερα ο Ftse-20 και οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 50 εκατ. (λίγο μετά τις 14:20), από τα οποία τα 14,6 εκατ. μόνο στη μετοχή της Εθνικής.

Επίμονες οι προσπάθειες να υπάρξει σχετική διαχείριση, τουλάχιστον σε επίπεδο 20άρη, τη στιγμή όπου ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η απαξίωση οργανισμών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και εσχάτως ο ΟΠΑΠ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για επιπλέον επιβάρυνση της τάσης λόγω της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, που υπό την πίεση του short selling γίνεται μεγαλύτερη.

Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς μιλούν για προσωρινή αναστολή (ή περιορισμό) των ανοιχτών πωλήσεων, ωστόσο αυτό εδώ και καιρό είναι μεγάλο θέμα συζήτησης. Το να εφαρμοστεί προσωρινά απαγόρευση λειτουργίας μιας (υπο)αγοράς είναι πράγματι ένα θέμα, το οποίο μπορεί να απασχολήσει τις Αρχές, ωστόσο και το short selling μέρος του παιχνιδιού και τακτικών αντασφάλισης θα πρέπει να θεωρείται.

Στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν εγκλωβισμένοι στο καθοδικό κανάλι του DAX και στις ουσιαστικές πλέον ανησυχίες που εκφράζονται σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ ενώ η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας φθίνει.

Η κοινή ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν αλλάζει σε τίποτε όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την 21η Ιουλίου, δηλώνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, εντείνοντας τη σύγχυση στην αγορά, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day. Αλλά και στο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου η αρχική θετική ανταπόκριση των χρηματιστηρίων εξασθενεί.

Κι αυτό γιατί η αντίδραση του μιλανέζικου MIB αμβλύνθηκε αισθητά μετά τις 13:30 καθώς κυμαίνεται στις 16.065 μονάδες από το αρχικό υψηλό των 16.799 μονάδων. Χαμηλό ημέρας έχει σημειωθεί στις 15.793 μονάδες. Όμως, και στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης ΙΒΕΧ διολισθαίνει στις 8.706 από το αρχικό υψηλό των 9.030 μονάδων.

Στα 4,13 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, που μέχρι τώρα έχει χαμηλό ημέρας στα 4,06 ευρώ και ελάχιστη τιμή περιόδου στα 4,01 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στα 2,73 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,30 ευρώ της Eurobank, ενώ στο 0,72 ευρώ κρατά η Πειραιώς.

Στα 15,73 ευρώ η CCH 3 E, διορθώνει κατά 5,2%, με σημαντικές ρευστοποιήσεις αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Διαρκής πλέον η απαξίωση για τη ΔΕΗ έως τα 6,32 ευρώ, για τον ΟΤΕ έως τα 4,30 ευρώ και μέχρι τα 9,10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ανάλογη κατάσταση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με απώλειες 7,6% για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, έως 6,5% για τη μετοχή του Φουρλή, στο 1,06 ευρώ η Ιντραλότ, στο 0,29 ευρώ το Υγεία και στα 2,46 ευρώ η Σιδενόρ.

Εικόνα αποχώρησης για ακόμα μία συνεδρίαση, με τις πωλήσεις να παραμένουν σε ευρύτατο πλαίσιο, τη στιγμή όπου εντείνονται οι ανησυχίες για τη χειραγώγηση της κρίσης χρέους και τις αναπόφευκτες συνέπειες που θα βρει μπροστά της η ελληνική πλευρά. Η κατάσταση δυσχεραίνει και για την Αθήνα, αφού το ΔΝΤ σκληραίνει τη στάση του, η Γερμανία έχει πλέον τα δικά της προβλήματα και οι δανειστές βρίσκονται σε δεινή θέση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v