Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συναλλαγές… αλά Εθνικής σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

Με μεθοδικές εντολές πώλησης σε δεικτοβαρή χαρτιά επιχειρούν να κρατήσουν στα τρέχοντα επίπεδα το Χρηματιστήριο. Υψηλότερος τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν έναντι της Εθνικής. Πτώση για ΔΕΗ και 3Ε.

Δεν φαίνεται να πολυθέλουν να φύγει υψηλότερα η αγορά.

Εκτίμηση αρκετών χρηματιστηριακών παραγόντων και έμπειρων παιχτών, οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην αγορά, κυρίως στο παρασκήνιό της τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις.

Το γεγονός, πως το ΧΑ έχει ξεφύγει αρκετά σε απόδοση από την αρχή του έτους είναι εμφανές στο… ταμπλό.

Μέχρι και πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης μετρούσε 16,9% από την αρχή του έτους και ο FTSE-20 16,6%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε μεν με αγοραστές, μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά όμως, συγκεκριμένες εντολές πώλησης σε δεικτοβαρείς μετοχές «κράτησαν» το ΧΑ χαμηλότερα.

Από την αρχική υψηλή τιμή των 1.662,27 μονάδων ο Γενικός υποχώρησε έως τις 1.652.

Ανάλογη διαδρομή για τον FTSE-20 που από το αρχικό των 778,8 υποχώρησε στις 772,5 μονάδες.

Με πωλητές σταθερά στη μετοχή της ΔΕΗ που πιέζουν την τιμή έως και 1,4% χαμηλότερα, προς τα 11,64 ευρώ.

Χαμηλότερα και η 3E στα 21,58 ευρώ, με απώλειες λίγο μετά τις 11:10 και η Alpha Bank στα 4,57 ευρώ.

Αγοραστές, όμως, επιμένουν σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΤΤ, Motor Oil, MIG.

Για ορισμένους η προσπάθεια να μην… ξεφύγει η αγορά είναι επιβεβλημένη από τη στιγμή που συνεχίζεται το ενδιαφέρον ξένων και εκτός Ελλάδος παιχτών και οι τρέχουσες αποτιμήσεις θα πρέπει να συντηρηθούν μέχρι νεοτέρας.

Κατά την εκτίμησή μας η αγορά έχει δυναμική, το έξυπνο χρήμα είναι εδώ και μερικές εβδομάδες μέσα στο παιχνίδι και όσο και αν μας διαψεύδουν συγκεκριμένοι παράγοντες του ΧΑ, η θέση μας δεν αλλάζει.

Το ενδιαφέρον για το ΧΑ είναι πως μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις και εάν δεν μεταβληθεί κάτι θεαματικά στα ξένα χρηματιστήρια, εκτιμάται πως θα αρχίσει ο επόμενος κύκλος προεξόφλησης, αυτόν δηλαδή που πρακτικά θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία. Από τον Μάρτιο και μετά.

Πιο… ελεύθερη δείχνει η εικόνα στη μεσαία – χαμηλότερη αποτίμηση, καθώς οι κλαδικοί δείκτες υπεραποδίδουν από χθες έναντι του FTSE-20.

Υπεραπόδοση για Υγεία, Φουρλή, FORTHnet, ΟΛΠ, Intralot, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Γενική, Σαράντη και Σιδενόρ.

Από τον SC ξεχωρίζουν Ελαστρον, Ελτον, Ιντρακάτ, Ιntracom (με σχεδόν 1 εκατ. μετοχές), Μηχανική, MLS, Proton Bank, Cyclon, ΣΩΛΚ, Χαλκόρ, Βωβός.

Πριν από λίγο, στις 11:18, οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 23 εκατ. ευρώ, από τα οποία 1,4 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική, αλλά περισσότερος τζίρος είχε πραγματοποιηθεί στον ΟΠΑΠ με 3,5 εκατ. ευρώ και στον ΟΤΕ με 2,5 εκατ. ευρώ.

Εάν συνεκτιμήσουμε την Jumbo, που είχε 1,5 εκατ. ευρώ θα λέγαμε πως είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές συνεδριάσεις που η αξία συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής, μετά τα πρώτα 50-55 λεπτά, έχει πέσει στην τέταρτη θέση.

Συσχετισμός που κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει στη συνέχεια, καθιστά όμως, εμφανή τα πονταρίσματα αρκετών διορατικών παιχτών σε δύο ανερχόμενες επιλογές, που δεν είναι άλλες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v