Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανά στο προσκήνιο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις...

Ξανά στο προσκήνιο οι ευρωπαικές εξελίξεις και η…προοπτική λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Επιβεβαίωση χαμηλότερων στηρίξεων στο ΧΑ. Κλειδί οι 760 μονάδες για FΤ20 και τα 7,4 € για ΕΤΕ. Σηματωρός η Alpha Bank.

Τι ζητάει τώρα η τρόικα...και οι νέες δέκα εντολές των δανειστών όπως τις αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου επαναφέρουν στο προσκήνιο το ελληνικό ζήτημα.

Αυτό καθώς στην Αίγυπτο…άρχισαν παζάρια για την κρίση και οι αγορές επιχειρείται να επανέλθουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Με το ΧΑ να διορθώνει στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, τον Γενικό Δείκτη στις 1.661,6, τον Ftse20 στις 779,6 μονάδες και την περίπτωση της Alpha Bank να στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατά 7% στα 4,65 ευρώ…βυθίστηκε η τιμή της μετοχής και η αποτίμηση του ομίλου στα 2,48 δις. ευρώ μόνο στην κυκλοφορία της φήμης για πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Εμείς από την ανεπίσημη απάντηση κύκλων της τράπεζας κρατάμε αυτολεξεί πως "…δεν τίθεται θέμα αύξησης για το επόμενο διάστημα. Προφανώς, ουδείς μπορεί να δεσμευτεί για το τι θα γίνει σε 6 μήνες ή έναν χρόνο".

Αποδίδεται δηλαδή στην κυριολεξία η ουσία του προβλήματος που αφορά βεβαίως και την Alpha Bank αλλά όχι μόνον αυτήν. Σχετίζεται και με την πολιτική της ΤτΕ όσον αφορά στις προνομιούχες αλλά και τις πιεστικές παραινέσεις της τρόικας-δανειστών.

Το ενδιαφέρον από την περίπτωση της Alpha Bank είναι, πως η αποτίμηση της απέκλινε αισθητά από τα 2,61 δις. ευρώ της Eurobank που κατά την εκτίμηση μας βάζει οριστικό φρένο σε όποια σενάρια για νέο γύρο συζητήσεων των δύο ομίλων, την πιθανότατη απόφαση της Οθωνος να πορευτεί χωρίς συμμαχίες με εγχώριους παίκτες αναζητώντας διεθνείς συνέργειες.

Εκτίμηση, που ενισχύεται και μετά τα νέα βήματα της διοίκησης Νανόπουλου στην ρωσική αγορά.

Εάν πράγματι η τακτική της Eurobank έχει επαναπροσανατολισθεί (μετά μάλιστα την σημαντική συμφωνία με τους αυστριακούς της Raiffeisen) τότε το τραπεζικό παιχνίδι λαμβάνει άλλη- πιο ενδιαφέρουσα- τροπή. Όλα αυτά πάντα κατά την εκτίμηση μας και με βάση συγκεκριμένες ενέργειες και συμφωνίες της Eurobank.

Επιπρόσθετα μας κινεί την περιέργεια, πως άλλη ανεπίσημη πηγή της Alpha Bank με την οποία επικοινωνήσαμε δεν μας φάνηκε ούτε τόσο κατηγορηματική ούτε τόσο απόλυτη ως προς τον χρόνο. Εν πάσει περιπτώσει αυτά αφορούν στον Ομιλο, καθώς στην αγορά μένει να αποσαφηνισθεί η τάση με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν "εντός καναλιών".

Θεωρώντας πιθανότατη την επιβεβαίωση της εκτίμησης της eZMarket πως ΄΄…το ΧΑ βρίσκεται ήδη σε ιστορικό πυθμένα΄΄ συνεχίζουμε την προσέγγιση μας βραχυμεσοπρόθεσμα. Μένει βέβαια να φανεί άμεσα το βραχυ-βραχυπρόθεσμο, κυρίως για όσους κινούνται στο όριο των τριών συνεδριάσεων και εκείνους που δεν κατοχύρωσαν το σύνολο των θέσεων τους την Παρασκευή.

Για να δούμε εάν θα λειτουργήσουν σήμερα-αύριο οι στηρίξεις για τον 20άρη, εάν κρατήσουν οι 760 και στην χειρότερη περίπτωση οι 740 μονάδες (ειδικά η χαμηλότερη στήριξη). Να δούμε εάν η Εθνική μπορεί να κρατήσει τα 7,4-7,2 ευρώ (στην χειρότερη περίπτωση) συνεκτιμώντας πως στις 4/2 ενδοσυνεδριακά ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 7,41 ευρώ.

Από το διάγραμμα της συνεδρίασης φαίνεται ξεκάθαρα τόσο η…αιχμηρή υποχώρηση της μετοχής όσο οι θεαματικά υψηλές συναλλαγές- προσφορά. Όπως επίσης η προσπάθεια που καταβλήθηκε σταδιακά μετά τις 16.50-17.00 πάλι με σημαντικές συναλλαγές-αγορές και ειδικό χειρισμό στην δημοπρασία.

Από την ίδια συνεδρίαση κρατάμε την συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ (ακόμη μία φορά…πονηρή και επιμελημένη) αλλά και η υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ και των Ελλάκτωρ, Coca Cola 3E. Όπως επίσης η ανθεκτικότητα της Μέτκα (…πόσω μάλλον εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για γενναία μερισματική πολιτική) και βεβαίως η με αυξημένες για τα μέτρα του Οργανισμού αντίδραση για τη μετοχή του ΟΛΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v