Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατ’ αρχήν επιβεβαίωση των 760 μονάδων για 20άρη

Πιέσεων συνέχεια στις τράπεζες με απώλειες για Alpha Bank κ.λ.π. Εγχώρια υπόθεση η διόρθωση που πίεσε τον FT 20 έως την ζώνη των 760 μονάδων. Κόντρα κίνηση από Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΜΟΗ, JUMBO. Κινδύνευσαν τα 7,40€ της ΕΤΕ.

Ουρά πωλητών πιέζει από την αρχή της συνεδρίασης βασικούς δείκτες, μετοχές χαμηλότερα.

Εως τις 1.632,3 μονάδες διόρθωσε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, έως τις 763,02 ο FTSE 20 καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο στις τράπεζες.

Δεδομένης της εικόνας των περισσότερων ευρωαγορών (έως 0,3% αντιδρούσε ο DAX στις 7.240 μονάδες ) θα λέγαμε πως η υποχώρηση στο ΧΑ είναι καθαρά… ελληνική υπόθεση και όπως όλα δείχνουν σχετίζεται με την… προσπάθεια προεξόφλησης που πυροδοτήθηκε με αφορμή την Alpha Bank.

Καλώς ή κακώς η αγορά έψαχνε αφορμή για να αποθερμανθεί, να κατοχυρωθούν θέσεις, να επιβεβαιωθούν στηρίξεις προκειμένου να αποσαφηνισθεί η τάση και να ακολουθήσει η επόμενη κίνηση.

Διορθωτική προσώρας με την αξία των συναλλαγών στα 19,8 εκατ. ευρώ (στις 11:00) από τα οποία 5,3 στην Alpha Bank έναντι 6,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική. Είναι προφανές, πως και… ουρά πωλητών υπήρχε στην συγκεκριμένη τραπεζική μετοχή αλλά και τις υπόλοιπες του κλάδου και η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη σε ζητήματα αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και ανάλογων κινήσεων.

Ενδιαφέρον είναι, πως για τη μετοχή της Alpha Bank ακόμη και τώρα- μετά από γερή διόρθωση- η εβδομαδιαία απόδοση παραμένει έως 9,05% θετική. Με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και άσχετα με το αν η σχετική φημολογία είναι βάσιμη και σε ποιό βαθμό.

Χαμηλότερες τιμές για την Εθνική, που διόρθωσε έως τα 7,35 ευρώ (…όχι και τόσο ενθαρρυντικό αυτό) για να ανακάμψει προς τα 7,44 ευρώ κρατώντας σε αναμονή τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Στα 7,4 το πολύ 7,2 ευρώ έχουν τεθεί φραγμοί από ορισμένους διορατικούς παίκτες και για αυτό παρακολουθούμε από πολύ κοντά την τεχνική κίνηση της ΕΤΕ. Στα 4,72 ευρώ διορθώνει η Eurobank, στα 1,55 ευρώ με νέες πωλήσεις και νέο -3,5% με τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό, πως από τον 20άρη…. κόντρα κίνηση επιχειρείται σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor Oil και Jumbo. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση για Σιδενόρ (τα πηγαίνει συνολικότερα καλά ο όμιλος….), η ανθεκτικότατη Μέτκα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σαράντης, Υγεία, FFG, Forthnet, Frigoglass, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέχρι τις 11:10 κρατάμε την εγχώριων λόγων και αφορμών διόρθωση στο ΧΑ, την ουρά πωλήσεων στις τράπεζες, την… ευαισθησία της αγοράς στις… φήμες και τα… ακούσματα για α.μ.κ (αναπόφευκτες όμως κατά την εκτίμηση μας στον τραπεζικό κλάδο…), αυτονόμηση συγκεκριμένων ομίλων, επιχειρήσεων, την ήπια ανοδική κίνηση των ευρωαγορών. Και βεβαίως, πως μέχρι τώρα ο FTSE 20 «κρατά» τις 760 μονάδες.

Μένει να φανεί εάν η βραχυπρόθεσμη τεχνική προσέγγιση μας θα επιβεβαιωθεί μέχρι τέλους…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v