Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσαφηνίζεται η τάση στη Σοφοκλέους

Σήμερα-αύριο αποσαφηνίζεται η τάση στο ΧΑ. Οροφή-αντίσταση οι 1.694 για ΓΔ και οι 799 για FΤ 20. Απαραίτητη ακόμη μία επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Συνεχίζονται οι εισροές ρευστότητας σε επιλεγμένους τίτλους.

"Σε απουσία καθαρών αποφάσεων από την σύνοδο κορυφής οδήγησαν σε διόρθωση το Γ.Δ. για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση…" σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε μία φάση της αγοράς, που αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες έψαχναν αφορμή για… υποχώρηση.

Στις 1.653,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 772,7 ο FΤ 20 με εμφανή την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων από μερίδα παικτών, ενώ στην Wall συνεχίζονταν το σερί- 6 στα 6- για τους βασικούς δείκτες.

Στον ίδιο γύρο των αγορών το ΧΑ "αδειαζόταν" από φήμες, αναφορές, δημοσιεύματα αλλά και… ήξεις αφήξεις διαψεύσεις από την πλευρά των εμπλεκόμενων δίνοντας τροφή για κατοχύρωση θέσεων κυρίως σε τράπεζες αλλά και μετοχές που (κατά κανόνα…) είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το ΧΑ "έρχεται" από μία σημαντική αντίδραση, μετά την καταγραφή χαμηλότατων (12-15ετίας) και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει… αναρριχηθεί στην πρώτη 3άδα (από πλευράς απόδοσης) διεθνώς.

Και μόνο τεχνικά να δούμε την αγορά η διόρθωση, που ξεκίνησε με αφορμή το θέμα της α.μ.κ της Alpha Bank όχι μόνο θα πρέπει να είναι μέσα στον σχεδιασμό των παικτών αλλά και ζητούμενη προκειμένου να επιβεβαιώνονται κρίσιμες ζώνες στήριξης.

Θυμόμαστε, πως για τον ΓΔ ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί στις 1.351,65 και για τον FΤ 20 στις 623,80 μονάδες, επίπεδα που αντιστοιχούσαν λ.χ με τα 5,62 ευρώ της Εθνικής, τα 3,25 της Eurobank, τα 3,26 ευρώ της Alpha Bank αλλά και με τα ελάχιστα των 5,16 ευρώ για τον ΟΤΕ, τα 9,95 του ΟΠΑΠ, τα 10,03 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Εκτίμηση μας ήταν (από νωρίς την Παρασκευή…), πως στα τελευταία υψηλά έχει προεξοφληθεί, ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος των όσων θα διαδραματίζονταν σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής.

Για αυτό επιμένουμε στην πρότερη εκτίμηση μας, πως οι περιοχές των 1.700 για τον ΓΔ και των 800 μονάδων για τον 20άρη είναι τα σημεία αναφοράς αυτού του κύκλου. Και μέχρι νεοτέρας τα όρια αντίστασης για τους δύο δείκτες. Επιπρόσθετα για τον ΓΔ έχουν σημειωθεί δύο υψηλές τιμές (ενδοσυνεδριακά) στις 1.694,7 (2/2) και 1.694,8 (4/4) και για τον Ftse20 στις 798,6 (2/2) και 801,2 (4/2) με ό τι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Με τον DAX να επιμένει υψηλότερα (κατά 0,93% εχθές στις 7.283 μονάδες) και τους παίκτες να εστιάζουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών δεικτών η τάση στο ΧΑ μένει να αποσαφηνισθεί σήμερα το αργότερο αύριο. Συνεκτιμώντας μάλιστα πως "…στο 51,6% από 48,9% αυξήθηκε τον Ιανουάριο η συμμετοχή των ξένων στην ελληνική αγορά, με εισροές 103,3 εκατ. εκροές από Έλληνες.

Αύξηση σε ενεργές και νέες μερίδες. Αύξηση κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ στα 59,5 δισ. ευρώ".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v