Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άπνοια στο ΧΑ, απαισιοδοξία στο ΧΠΑ

Επιμένει η επιφυλακτικότητα και η εσωστρέφεια στη χρηματιστηριακή αγορά, μισή συνεδρίαση πριν το τέλος του 2010, επιμένουν και οι υποτιμήσεις στα παράγωγα. Μόλις στα 42 εκατ. ο τζίρος. Πιέσεις για ΟΤΕ, κέρδη 4,7% για MPB.

Ενώ απέμεινε μόλις μισή συνεδρίαση (αύριο είναι ημιαργία και οι συναλλαγές ολοκληρώνονται στις 15.20) για να ολοκληρωθεί και η εφετινή εξαιρετικά επώδυνη για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων χρηματιστηριακή χρονιά, η εσωστρέφεια και η επιφυλακτικότητα συνεχίζουν να είναι τα χαρακτηριστικά που βασανίζουν την Σοφοκλέους, σε μία Αγορά που συνεχίζει να “υποσιτίζεται” συναλλακτικά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Εντυπωσιακά κατεβασμένες οι συναλλαγές και στην εγχώρια Αγορά Παραγώγων, όμως εκεί αξίζει να αναφερθεί ότι επιμένουν επιδεικτικά, τόσο οι υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη όσο και οι πωλήσεις από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (28/12) οι υποτιμήσεις στα συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, με βάση την τιμή εκκαθάρισης έφθασαν το 3,4%, για να συρρικνωθούν σχετικά στην συνεδρίαση της Τετάρτης στο 1,93%.

Εν τω μεταξύ εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, τα ξένα χαρτοφυλάκια, με λίγες ή περισσότερες εντολές επιμένουν σε πωλήσεις και αυτά τα μηνύματα που έρχονται από το Χ.Π.Α. μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την “spot” Αγορά και για τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου.

Ακόμα μία ένδειξη που εμπεριέχει “ψήγματα” ανησυχιών, είναι η κόπωση που επιδεικνύουν οι μεγάλες διεθνείς Αγορές, όπως και τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που καταγράφει το Ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με τους ασχολούμενους στις Αγορές ισοτιμιών, αυτοί που στην παρούσα φάση ρευστοποιούν ευρώ, προστρέχοντας στο Ελβετικό φράγκο, είναι περίπου βέβαιο ότι σύντομα θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις ομολόγων σε ευρώ, ξεκινώντας ασφαλώς με τα ομόλογα των ασθενέστερων Χωρών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το τελευταίο συνηγορούν και οι εκτιμήσεις ότι αρκετές Ευρωπαϊκές Χώρες και μεγάλοι Τραπεζικοί όμιλοι θα αναγκασθούν να προχωρήσουν τον Ιανουάριο σε σημαντικές εκδόσεις χρεογράφων.

Το αγκάθι της φοροδιαφυγής πιάνουν στο εβδομαδιαίο σχόλιο τους οι αναλυτές της Alpha Bank με αφορμή τη μεγάλη πτώση της τάξης του 12,9%, στο 11μηνο των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, την οποία και χαρακτηρίζουν υπέρμετρα μεγάλη και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη.

Όπως αναφέρουν στην επισκόπηση της οικονομίας και των Αγορών, η πτώση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, εισοδηματιών και αγροτών οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, σε ποσοστό 83% πλήρωσαν μηδενικό φόρο εισοδήματος.

Το ίδιο διάστημα, σημειώνουν, ωστόσο, τη σημαντική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (4,9% από 3,7% στο 10μηνο.’10), υπενθυμίζοντας ότι το Νοέμβριο ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας στον οποίο η αύξηση του ΦΠΑ υπερβαίνει το 10% σε ετήσια βάση. Επίσης, αναφέρουν και τη συνεχιζόμενη εντυπωσιακή αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων (+30,1%) και καπνού (+17,3%), καθώς και αυτή των Άμεσων Φόρων ΠΟΕ, που ενισχύθηκαν κατά 740 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και έφθασαν στα 2,4 δισ. ευρώ στο 11μηνο.

Στην τελευταία περίπτωση, η αύξηση οφείλεται στην περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 και των εισπράξεων από το ΕΤΑΚ του 2009.

Αποκαλέστε το “η Κινεζική στιγμή της Ελλάδας, προτρέπει σε άρθρο του για την Χώρα μας στο Newsweek, ο Stefan Theil. Όπως η Κινεζική οικονομία έμεινε καθηλωμένη στο έδαφος από τις δεκαετίες σοσιαλισμού, πριν ξεκινήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 1978, αντίστοιχα η πολιτική και οικονομική τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα απέτυχε, εξηγεί ο Theil. Η Ελλάδα δεν χτυπήθηκε από τον Μαοϊσμό αλλά από το εθνικό χρέος των 400 δισ. δολαρίων.

Όταν η Αγορά Ελληνικών ομολόγων κατέρρευσε δραματικά την άνοιξη του 2010, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, κατάφερε να εξασφαλίσει δάνεια 140 δισ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, θα αυξήσει τους φόρους και θα αναμορφώσει την Ελληνική οικονομία.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος του κόσμου -πιθανώς συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων Ελλήνων- γελάει κοροϊδευτικά στην ιδέα ότι το πιο σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος της Δύσης θα αλλάξει νοοτροπία. Όμως, αυτό ακριβώς είναι που καλείται να επιτύχει ο Γιώργος Παπανδρέου, λέει ο Theil.

Επιστρέφοντας στις Αγορές και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, οι μέχρι στιγμής ημερήσιες απώλειες δείχνουν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες, ενώ κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος δείχνει και το άνοιγμα της Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από το μέτωπο ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ενθαρρυντικά στοιχεία κοινοποιήθηκαν για την Αμερικανική Αγορά εργασίας με την μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, καθώς στην εβδομάδα που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 34.000 στις 388.000. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι πολύ καλύτερα των προβλέψεων.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch σε αναλυτές, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση των αιτήσεων στις 413.000. Αρκετοί αναλυτές ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί και επισημαίνουν πως εν μέσω εορταστικής περιόδου ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν προσωρινές θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τις 400.000 προκειμένου να γίνει λόγος για ουσιαστική βελτίωση στην απασχόληση των ΗΠΑ.

Επίσης σε υψηλά επτά μηνών διαμορφώθηκε ο αριθμός των νέων συμβολαίων για την Αγορά κατοικίας το Νοέμβριο ένδειξη ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον σταδιακά βελτιώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Ο δείκτης της National Association of Realtors για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα αυξήθηκε κατά 3,5% στις 92,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση ωστόσο ο δείκτης υποχωρεί 5,0% από το επίπεδο των 97,0 μονάδων το Νοέμβριο του 2009. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 1,0% το Νοέμβριο.

Γυρίζοντας στην Σοφοκλέους που έστω και προς το τέλος απέφυγε το νέο αρνητικό ρεκόρ του τζίρου, αξίζει να αναφερθεί ότι από το ταμπλό του 20αρη μόνο οι Εθνική, Πειραιώς (βοηθούμενη και από προσυμφωνημένες συναλλαγές) και MPB ξεπέρασαν σε όσκο το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ αντίθετα με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τιτάν, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος.

Αλλαγή σκηνικού στο ταμπλό του 20αρη, με σαφή την υπεροπλία των τίτλων με αρνητικό πρόσημο.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, αξιόλογα κέρδη για MPB (+4,72%) και Coca-Cola (+1,44%) που έκλεισαν και στο υψηλό ημέρας.

Μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Αγροτικής και Κύπρου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΟΤΕ (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), Alpha Bank, Eurobank και του 1% για ΔΕΗ και MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Τιτάν, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1431,54 μονάδες (10.31), όμως μετά τις 10.35 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1412,68 μονάδες (13.16), για ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια, στις 17.00 βρέθηκε στις 1427,25 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1423,92 μονάδες με απώλειες 0,30%, ενώ ο τζίρος βελτιωμένος (!) έφθασε τα 42,5 εκατ. από τα οποία τα 5,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Πειραιώς).

Επιστροφή στα άσχημα για την τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία ήταν χειρότερη), ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 9,87%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δυστυχώς συνεχίζεται το άνοιγμα “short” θέσεων από “διορατικούς παίκτες” του εξωτερικού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Μία Αγορά με τόσο χαμηλό τζίρο, δύσκολα θα αντέξει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και πιθανόν κάποιες άλλες που αναμένονται.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Wealth Management, βασικό πρόβλημα του Χ.Α. παραμένει η έλλειψη “φυσικών” αγοραστών, σε μία Αγορά που συνεχίζει να καθοδηγείται από κινήσεις βραχυπρόθεσμων “παικτών”, οι οποίοι πολλές φορές αλλάζουν άποψη και διαθέσεις ακόμα και μέσα στην μέρα, ανακυκλώνοντας τον τζίρο, επιτείνοντας την υπάρχουσα τάση και βοηθώντας την διατήρηση της μεταβλητότητας.

Ο κ. Κρίντας εκτιμά ότι πρωταγωνιστής στην “μάχη χαρακωμάτων” και εντυπώσεων θα παραμείνει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά τόσο από την πορεία των Ελληνικών ομολόγων, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και από τις “εισαγόμενες” εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και όχι μόνον.

Η προσπάθεια σταθεροποίησης της Αγοράς θα αποφορτίσει αρκετά το πτωτικό σκηνικό “ενθαρρύνοντας” κάποιες ανοδικές αυτονομήσεις ενόψει και της λήξης της διαχειριστικής χρήσης, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι σε επίπεδο τάσης.

Οι προϋποθέσεις μιας τέτοιας ανατροπής θα είχαν σαφώς υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και υπέρβαση με κλείσιμο της περιοχής των 1.460 μονάδων.

Ενόψει της νέας χρονιάς όπου παρατηρούνται ανοδικές εξάρσεις από κινήσεις αναδιαρθρώσεων θα δοκιμάζαμε κάποιες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις με πολύ συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και πολύ σφιχτό επίπεδο περικοπής ζημιών κυρίως στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank σε κάποια ενδεχόμενη αδυναμία, τονίζει με κάθε επιφύλαξη ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με πολύ χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 2,54%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1679, τιμή εκκαθάρισης 650,92) κινήθηκαν μεταξύ 640 και 658 μονάδων.

Ελαφρά αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (31400 Βιοχάλκο, 91000 Κύπρου, 17400 Πειραιώς, 7500 Ελ. Πετρέλαια, 24800 ΟΠΑΠ, 118200 Εθνική, 8900 MIG, 20300 Coca-Cola, 60700 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (971), Alpha Bank (279), Πειραιώς (1230), Eurobank (134), ΟΤΕ (427), MIG (101), Κύπρου (991), MPB (2241), Βιοχάλκο (154), Ιντρακόμ (210).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (7470 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (101648 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8912729 τεμ.), Eurobank (13292899 τεμ.), Εθνική (7481874 τεμ.), Κύπρου (4209477 τεμ.), Πειραιώς (21990268 τεμ.), MPB (12479488 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 29/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (838.481) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,249%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 28 Δεκεμβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 30/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (814.414) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,24%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 29 Δεκεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v