Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-δημοπρασίες διατήρησαν το θετικό κλίμα

Συνεχίστηκε η “ωραιοποίηση” των αποτιμήσεων στο ΧΑ, που με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή, έκλεισε σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.500. Κέρδη 2,67% για ΕΤΕ, 4% για Eurobank, 3,4% για Alpha Bank.

Το ανακυκλούμενο χρήμα επέστρεψε στους Δεικτοβαρείς τίτλους και έδωσε μία σχετική απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, ενώ εκτός 20αρη συνεχίστηκε το “γαϊτανάκι” των εναλλασσόμενων ημερήσιων πρωταγωνιστών, έστω και αν η επιφυλακτικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ήταν μάλλον έκδηλη.

Τίτλοι που είχαν μείνει πίσω “αποφάσισαν” να δώσουν κάποια κίνηση, ενώ αντίθετα σε μετοχές που είχαν “υπεραποδώσει” κατά το τελευταίο διάστημα, παρατηρήθηκαν κινήσεις “αποσυμπίεσης” και κατοχύρωσης γρήγορων κερδών, όπου οι όγκοι συναλλαγών το επέτρεψαν.

Συνεχίστηκε η “ωραιοποίηση” των αποτιμήσεων, σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα χαμηλού κόστους και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε σχετικά υψηλότερο τζίρο από την αμέσως προηγούμενη, όμως σαφώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο ημίωρο οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα και χρειάστηκε να “επιστρατευθούν” οι τελικές δημοπρασίες προκειμένου ο Δείκτης να βρεθεί από τις 1534,53 μονάδες (17.00) στις 1542,41 μονάδες (τελικό κλείσιμο με κέρδη 1,24%).

Οι τελευταίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας του Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, MPB, κοντά στην υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή τους Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Coca-Cola, αλλά και στο χαμηλό ημέρας του ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo, MIG.

Το +2,46% του Τραπεζικού δείκτη, μάλλον δείχνει τους πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δεν προβλέπουν κάτι εντυπωσιακό για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει την πλάγια – πλαγιοανοδική τους κίνηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής 16-17 τρέχοντος και αναλόγως των αποφάσεων που να ληφθούν (αν ληφθούν) θα επανεξετάσει την βραχυπρόθεσμη πορεία του προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ασφαλώς οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου για τις επόμενες Τράπεζες (Πειραιώς, MPB, Αγροτική) αν μη τι άλλο χρειάζονται να έχει προηγηθεί και να συνεχίζεται θετικό κλίμα, προκειμένου οι αποκοπές των δικαιωμάτων να γίνουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, ενώ από την μέση και χαμηλότερα αρκετοί επιχειρηματίες θα έβλεπαν με θετικό μάτι την καλυτέρευση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας τους (αν και αρκετοί δεν κάνουν τίποτα το ιδιαίτερο για αυτό).

Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς Αγορές έχουν δώσει ήδη σημαντική κίνηση και το στοιχείο αυτό αυξάνει την επιφυλακτικότητα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι μετά από μία σημαντική ανοδική κίνηση των Αγορών το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι η διόρθωση των τιμών.

Το θέμα λοιπόν είναι ποιοί διαχειριστές θα χαλάσουν το “πάρτι” λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η χρονιά.

Εν τω μεταξύ τα εγχώρια μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας παραμένουν τουλάχιστον αρνητικά.

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται η Ελληνική οικονομία, όπως μαρτυρούν η διεύρυνση της ύφεσης σε 4,6% το γ΄ τρίμηνο του έτους, η αύξηση της ανεργίας στο 12,6% τον Σεπτέμβριο και η βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 24,8% στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,6% το γ΄ τρίμηνο του έτους έπειτα από πτώση 2,7% το α΄ τρίμηνο και 4% το β΄ τρίμηνο.

Επίσης για όσους προσπαθούν να “δαιμονοποιήσουν” τις Αγορές, η απάντηση ήλθα σήμερα από την Κομισιόν η οποία σε έκθεσή της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η εκτίναξη του κόστους δανεισμού στις Χώρες της Περιφέρειας και ειδικότερα στην Ελλάδα δεν αποδίδεται στην αύξηση του κόστους ασφάλισης των Κρατικών ομολόγων (CDS) και επισημαίνει πως συγκριτικά με τις αποδόσεις των ομολόγων, τα CDS παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ζήτημα άμεσης αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους και μάλιστα με “κούρεμα” 35% έθεσε η Megan Greene, οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα. H κα. Greene προέβλεψε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός Αγορών για αρκετά χρόνια και χαρακτήρισε μεγάλο το επιτόκιο του 5% με το οποίο δανείζεται η Χώρα από τον μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν γίνεται αυτό το επιτόκιο να αυξηθεί περαιτέρω.

Η κα. Greene προέβλεψε επίσης ότι η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα είναι βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και ως εκ τούτου, όπως είπε, θα είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται.

Υπάρχει ένα θεμελιώδες “ελάττωμα” στο ευρώ και τελικά θα υπάρξει κάποιου είδους χρεοκοπία για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς και αργότερα, για την Πορτογαλία και ακόμη και την Ισπανία, όπως εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων της Baring Asset Management, Percival Stanion.

Όπως τονίζει, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι πως βλέπουμε όλες τις δυνάμεις της ΕΕ να προσπαθούν απλά να καθυστερήσουν τον ερχομό αυτής της εφιαλτικής ημέρας, η οποία ωστόσο θα έλθει, αναπόφευκτα.

Όπως σημειώνει η Baring, η διάλυση του ευρώ και τα defaults στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια θα αποτελέσουν την πραγματικότητα του αύριο, που δεν θα αργήσει να έλθει και πως με αυτά τα δεδομένα προτιμά να αποφύγει τελείως τις επενδύσεις στα Κρατικά ομόλογα της Περιοχής.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον πόηχο της σημερινής υποβάθμισης της Ιρλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings σε "ΒΒΒ+" από "Α+". Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, το outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας είναι "σταθερό". Παράλληλα, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας σε "F2" από "F1".

Με αλλαγές προσήμου και κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και το άνοιγμα της Wall Street, αφού οι ειδήσεις από το μέτωπο της ανεργίας φάνηκαν μάλλον “ουδέτερες” για τους επενδυτές.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 17.000 και διαμορφώθηκε στις 421.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 425.000.

Λιγότερες οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Jumbo. Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για τον Μυτιληναίο, μικρότερες απώλειες για την Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ταχ. Ταμιευτηρίου και MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για την Eurobank (+4,07%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Πειραιώς, Alpha Bank, Coca-Cola και του 2% οι Βιοχάλκο, Αγροτική, Εθνική. Μικρότερα ημερήσια κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Αρκετά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών, 27 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 18,42%, ενώ ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 91 εκατ. από τα οποία τα 3,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ζώνη 1500 – 1400 έχει αποδειχθεί “κατώφλι” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το 1998, το 2003 και στο τρέχον έτος και συνδυάστηκε με σημαντικά αρνητικά γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές ειδήσεις – εξελίξεις από την σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, το Χ.Α. μπορεί να “κοιτάξει” ψηλότερα υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι αναμενόμενες εσωτερικές αναδιαρθρώσεις – μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο τομέας.

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μίνι “year end rally”.

Αντίθετα η κίνηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, θα σηματοδοτήσει καταστροφικά σενάρια τα οποία θα συνδέονται με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα με τη Χώρα.

Στην περίπτωση που υπάρξει πλήρης διαφωνία ανάμεσα στους ισχυρούς της Ευρώπης δεν αποκλείεται να απειληθεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει ακόμη κάποιες δυνάμεις που μπορούν να “ποντάρουν” σε σενάρια κατά περίπτωση και περίσταση, ιδιαίτερα αν η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων επενδυτών πιστέψει ότι η Αγορά έχει να τους δώσει περισσότερα κέρδη με την άνοδο των μετοχών παρά από την πτώση τους.

Σε θετικές ως επί το πλείστον περιοχές θα συνεχίσει να κινείται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η “καθαρή” μείωση των “ανοικτών” θέσεων κατά 1.000 (2.500 σε επίπεδο Δεκεμβρίου, με τις 1.500 εξ αυτών να έχουν “γυρίσει” στο Μάρτιο) επιτρέπουν την συγκρατημένη αισιοδοξία για τις δυνατότητες της εγχώριας Αγοράς να παραμείνει εντός αυτού του βραχυπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, το οποίο δύναται να την φέρει, σε 1η φάση, προς τα επίπεδα των 1.600 μονάδων.

Ιδιαίτερα αν η συσχέτιση με τις διεθνείς Αγορές αυξηθεί, με τις τελευταίες να αρνούνται ακόμα να προχωρήσουν σε αξιόλογη διόρθωση, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, φημολογία που εμφανίζεται να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της ειδησεογραφίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μία περιορισμένη σχετικά ανοδική κίνηση με αυξημένο συναλλακτικό τζίρο θα αποτελούσε την ιδανική πορεία για το Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρής ανόδου που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη δημιούργησαν υποτιμήσεις 0,19%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13779, τιμή εκκαθάρισης 734,3) κινήθηκαν μεταξύ 726,25 και 738 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (6000 Lamda Development, 20000 MIG, 48400 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6095), Alpha Bank (2079), Πειραιώς (2545), Eurobank (1947), ΟΤΕ (1363), MIG (2321), Αγροτική (370), Κύπρου (229), Ταχ. Ταμιευτήριο (484), ΔΕΗ (642), MPB (232), ΓΕΚ (1373), Μυτιληναίος (882), Μέτκα (202), Ελλάκτωρ (3520), Intralot (266).

Να σημειωθεί ότι 28206 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (91905 τεμ.), Πειραιώς (282594 τεμ.), Intralot (24729 τεμ.), Alpha Bank (63235 τεμ.), Eurobank (165943 τεμ.), MIG (20000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (40000 τεμ.), Eurobank (137534 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8989829 τεμ.), Eurobank (14418551 τεμ.), Εθνική (7757094 τεμ.), Κύπρου (4889816 τεμ.), Πειραιώς (21710195 τεμ.), MPB (11889363 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 09/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (591.124) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,18%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 8 Δεκεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v