Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία ΕΤΕ, διόρθωση στην Alpha

Με συναλλαγές μετά βίας περισσότερες των 50 εκατ. το ΧΑ…κατάφερε να υποχωρήσει προς τις 1.647 μ. Ξάφνιασε η υποχώρηση με αυξημένες συναλλαγές της Alpha, στηρίξεις για ακόμη μία φορά από ΟΠΑΠ, CCH και ΟΤΕ.

Στο…περίμενε η αγορά, στα ίδια και επί τα αυτά το ΧΑ.

Σε ακόμη μία συνεδρίαση χωρίς νεύρο, προσανατολισμό και…κίνητρο για κάτι καλύτερο. Χωρίς καν αφορμή για να φανεί, πως κινείται κάτι όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς. Οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν ο Γενικός στις 1.647 μονάδες (-1,0%, ο Ftse20 στις 803 (-1,4%) με μεικτή τάση για τις μετοχές του 20άρη και λιγότερο από το χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος, των 52 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους της χρονιάς ενδεικτικός και αυτός της γενικότερης απαξίας που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του…ταμπλώ. Μερίδιο τζίρου έως και 80% για 4-6 εισηγμένες και με το ζόρι 5% για περισσότερες από 200 εισηγμένες είναι μία…κατάντια που εκτός από τις εταιρείες θα "χτυπήσει" και τους επαγγελματίες του κλάδου, τους χρηματιστές που επίσης βιώνει την κρίση.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη μάλλον προβλέψιμη, καθώς η αγορά περιμένει νεότερα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ( και συγκεκριμένα δείγματα γραφής…που μένει να δοθούν) είχε μία προσπάθεια αντίδρασης που εξανεμίστηκε προς τις 1.675 μονάδες. Δεύτερη συνεχόμενη αδύναμη αντίδραση με διαδοχικά χαμηλότερες "τοπικές κορυφές" ξεκινώντας από τις 1.689, 1.688 και φτάνοντας στις σημερινές.
 
Τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς το βραχυπρόθεσμο διάγραμμα…κρεμάει και προβληματίζει όσο δεν υπάρχουν εξελίξεις από "ανοιχτά" μέτωπα. Κάτι, για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το αρμόδιο υπουργείο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Οι τελευταίες "τοπικές κορυφές" αποτελούν, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, τις πρώτες αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες, που σημειωτέον διατηρούν ακόμη τις πρώτες στηρίξεις τους. Και αυτό κάτι είναι μέσα στην γενικότερη άπνοια φημών, ειδήσεων και συναλλαγών.

Ο τραπεζικός κλάδος πήρε και σήμερα τη μερίδα του…λέοντος με την Εθνική στα 10,53 ευρώ, πρακτικά για ακόμη μία συνεδρίαση αδύναμη να υπερβεί τα 10,8-10,9 ευρώ. Στα 5,70 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με σημαντική διόρθωση και με το ενδιαφέρον του υψηλότατου τζίρου.

Είναι ενδεικτικό, πως μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης η αξία συναλλαγών στην Alpha Bank ξεπερνούσε αυτόν της Εθνικής. Τρίτος από πλευράς τζίρου ο ΟΠΑΠ, που από κοινού με ΟΤΕ και βεβαίως CCH πρόσφεραν τις απαραίτητες –και σήμερα- στηρίξεις για να μην χαλάσει η εικόνα του 20άρη. Στα 5,85 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 18,18 ευρώ η μετοχή της CCH. Στα 6,30 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 11,70 του ΟΠΑΠ.

Μεμονωμένες και επιλεκτικές οι κινήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται σε ακόμη μία αντίδραση του Βωβού-αυτή τη φορά ανοδική- στα 3,51 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 5,25 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,70 ευρώ.

Η μετοχή της εβζ ήταν ίσως η εξαίρεση από τα…κρατικόχαρτα, που επωφελήθηκαν από τις τελευταίες εξελίξεις. Η τιμή ενισχύθηκε κατά 19,5% στα 1,10 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v