Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήκε ...φρένο στις 1.688 μονάδες

Ισχυρή αποδείχτηκε η αντίσταση των 1.688 μονάδων στην οποία το ΧΑ…προσέκρουσε δύο φορές. Φυσιολογικές ρευστοποιήσεις σε Eurobank-Alpha. Σκόνταψε στα 10,88 ευρώ η Εθνική. Πτώση 2,5% για ΟΤΕ.

Δύο φορές επιχειρήθηκε η υπέρβαση των… 1.688 μονάδων και ισάριθμες φορές οι πωλητές πίεσαν το ΧΑ χαμηλότερα. Εν τέλει ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.664,5, με υποχώρηση -0,81%, ο δε Ftse20 στις 814,43 μονάδες κατά -1,11% χαμηλότερα. Με την αξία των συναλλαγών στα 56,7 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν το 65-70% πραγματοποιήθηκε σε μόλις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές.

Αρχικά ο Γενικός Δείκτης "έπιασε" τις 1.688,9 μονάδες (στις 11.21΄) για να υποχωρήσει προς τις 1.676 απ΄ όπου αντέδρασε εκ νέου αυτή τη φορά στις 1.689,3 μονάδες (στις 12.13΄) .

Ο εμφανής σχηματισμός "διπλής κορυφής", η κλίση των κυριότερων ευροαγορών που επέτεινε τις ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών θέσεων, η αδυναμία των αγορών να κινηθούν υψηλότερα έφεραν τη μικρή διόρθωση που όμως είναι μέσα στο πλαίσιο της τελευταίας κίνησης του ΧΑ, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.608-1.609 μονάδων (στις 13-16 του μήνα).

Λίγο μετά τις 16.30΄ η μικρή βελτίωση της τάσης βασικών δεικτών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο συνέβαλε στην εκτόνωση των πωλήσεων και τη μερική εξισορρόπηση των βασικών δεικτών και μετοχών.

Σε σχέση με την προηγηθείσα μίνι-αντίδραση οι απώλειες για τραπεζικές μετοχές, όπως Eurobank 5,75 ευρώ -Alpha Bank 5,9 ευρώ μάλλον φυσιολογικές και αναμενόμενες θα πρέπει να θεωρηθούν.

Από την άλλη, στη μετοχή της Εθνικής μετά την προσέγγιση των 10,9 ευρώ ξεκίνησαν διακριτικά ρευστοποιήσεις για να κλείσει στα 10,69 ευρώ., στο χαμηλό ημέρας.

Από τεχνικής πλευράς η διόρθωση των βασικών δεικτών (ΓΔ και 20άρη) δεν ακυρώνει την όποια προσπάθεια καταβάλλεται τις τελευταίες συνεδριάσεις προκειμένου να βελτιωθεί κάπως το κλίμα, να "τρέξουν" λίγο οι τραπεζικές μετοχές, να ξεκολλήσει η αγορά.

Γιατί κακά τα ψέματα με συναλλαγές αυτής της αξίας… τι προμήθειες και έσοδα να προκύπτουν πλέον για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τους επαγγελματίες της αγοράς. Παράμετρος, που σίγουρα απασχολεί πολλούς χρηματιστές και συζητείται όλο και περισσότερο στην αγορά.

Όμως δεν βλέπουμε να εκδηλώνεται και κάποια ουσιαστική κίνηση - ενέργεια από την πλευρά των αρμοδίων που εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την δραματική μείωση των τουριστικών εσόδων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Σε σχεδόν ένα δις. ευρώ λιγότερα θα πρέπει να υπολογίζει για φέτος ο υπουργός Οικονομιών, ενώ μία άλλη παράμετρος του κλάδου φέρνει…εφιάλτες στις τράπεζες.

Στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα "ανοίγματα" των επιχειρηματιών-ξενοδόχων προς τις τράπεζες, οι υποχρεώσεις και τα κάθε λογής δάνεια το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα πρέπει να υπολογίζεται στις επισφάλειες των ομίλων.

Επιμέρους στοιχεία που καταδεικνύουν την κρισιμότητα μίας κατάστασης, που δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς οι εμπλεκόμενοι και οι επιτελείς. Όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο εμπόριο, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ το 86% των εταιρειών αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Και επιπλέον έρχονται τα νεότερα (από το CMA Datavision) βάσει των οποίων η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη της Αργεντινής. Στο πρόσφατο σχόλιο (των 17.20΄της 13/8) είχε δοθεί η απ΄ευθείας σελίδα του εν λόγω ιστότοπου (www.cmavision.com), όπου δυστυχώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν περιγράφεται με τα καλύτερα χρώματα.

Εν πάσει περιπτώσει το ενδεχόμενο ενός ανοδικού κυματισμού (οι περισσότεροι εκτιμούν, πως θα είναι και ο τελευταίος…) παραμένει ανοιχτό, καθώς και μετά τη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες-χαμηλότερες στηρίξεις για τον ΓΔ και τον Ftse20. Για τον 20άρη για ακόμη μια φορά "επιστρατεύτηκε" η μετοχή της CCH προκειμένου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης και για να γυρίσει δύο φορές στην διάρκεια της συνεδρίασης. Και τις δύο (11.40-12.55) περιορίστηκαν οι απώλειες για τον Ftse20. Στα 4,75 ευρώ (-0,63%) η μετοχή της Πειραιώς, στα 4,09 ευρώ (-2,85%) της Κύπρου, σταθερή στα 1,17 ευρώ του Marfin Investment Group. ΜΟΗ και Μυτιληναίος διαμορφώθηκαν στα 8,7 ευρώ και 4,8 ευρώ, αντίστοιχα.

Από την υπόλοιπη αγορά κάτι επιχειρήθηκε να γίνει με 2-3 "κρατικόχαρτα" αλλά τελικά και η απόδοση και οι συναλλαγές σε ΟΛΘ 12,87 ευρώ και ΕΥΑΘ 4,57 ευρώ, ήταν μέτριες.

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (στα 3,77 ευρώ), στην Ιντρακόμ (0,78 ευρώ), ενώ λιγοστές συναλλαγές έγιναν και στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου στα 2,38 ευρώ(ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του ομίλου).

Εάν μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις καταστεί εφικτή η υπέρβαση των 1.688 μονάδων, πειστικά και με περισσότερες συναλλαγές τότε θα…αξίζει μία μεγαλύτερη έκθεση μας στην προοπτική επαναπροσέγγισης των 1.790-1.800 μονάδων. Ειδάλλως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε εκ νέου την βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v