Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση χωρίς… τζίρο

Στάση αναμονής τηρούν οι βραχυπρόθεσμοι, καθώς κλειδί της τάσης παραμένουν οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Εως 0,6% χαμηλότερα οι βασικοί δείκτες με μέτριες πωλήσεις σε τράπεζες και μετοχές του 20άρη.

Σταθερά 0,4 έως 0,5 % χαμηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς από την πρώτη κιόλας εντολή οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Με λιγοστές όμως συναλλαγές (δεν ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ στις 11:00) και εμφανή την στάση αναμονής των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 1.655-1.660 μονάδων , ο FTSE 20 στις 808 με τις μετοχές του 20άρη να "μοιράζονται" το βάρος της διακύμανσης.

Λίγο χαμηλότερες τιμές για τις 3-4 τραπεζικές μετοχές,που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λίγο υψηλότερες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και CCH που σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζουν την όποια πίεση. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 10,55-10,60 ευρώ (έως -0,9%) με την Eurobank στα 5,70 και την Alpha Bank στα 5,83 ευρώ με την πίεση να εντείνεται λίγο μετά τις 11.05.

Παρατηρώντας αυτές τις τρεις μετοχές φαίνεται αφ΄ενός η αυξημένη συναλλακτικότητα σε Εθνική, Alpha Bank αφ΄ ετέρου η ολονέν και εγγύτερη τεχνική κίνηση των Eurobank, Alpha Bank. Σε αντίθεση με την Εθνική που υποχωρεί περισσότερο (σε διάστημα 52 εβδομάδων) και που εμφανώς έχει πιο προβληματικό διάγραμμα. Στα 11,60 η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 5,87 του ΟΤΕ και στα 18 ευρώ της CCH ( με -0,4%) να "κρατούν" σε κάποιο βαθμό την διολίσθηση του FTSE 20.

Αρνητική η συνολικότερη εικόνα του 20άρη, με μόλις δύο μετοχές να αντιδρούν ανοδικά (Τράπεζα Κύπρου, ΟΤΕ) και τις υπόλοιπες να διορθώνουν με μέτριες συναλλαγές.

Για παράδειγμα με μόλις 1.070 μετοχές υποχωρεί έως 1,2% η μετοχή του Τιτάνα στα 16,60 ευρώ, με 2.765 τμχ τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 6,18 ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξασθένηση της φοράς συγκεκριμένων τίτλων αλλά παράλληλα δείχνει την ευκολία που θα μπορούσαν να "γυρίσουν" ορισμένοι εξ΄αυτών εάν δίνονταν η ανάλογη αφορμή. Στα 4,71 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 8,70 ευρώ σταθερή η ΜΟΗ, στα 5,51 ευρώ η Jumbo.

Δεδομένης της μέχρι τώρα εικόνας της αγοράς και της ανάλογα πτωτικής πορείας των ευροαγορών για να υπάρξει αναστροφή (πάντα σε ορίζοντα 2ημέρου) απαιτούνται… καταλύτες και ενέργειες ουσιαστικές από την πλευρά των εμπλεκόμενων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v