Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με -5,56% “βαθμολογήθηκαν” οι ΑΜΚ

Απώλειες της τάξεως του 5,56% εμφάνισαν και οι δυο τράπεζες που εξήγγειλαν ΑΜΚ (Κύπρου και Γενική), βαρύνοντας την εικόνα του κλάδου. Μόνιμα σε θετικό έδαφος η ΕΤΕ, κέρδη 2,5% για ΟΠΑΠ. Στο +6,79% οι τράπεζες στην εβδομάδα.

Η αποκοπή μικτού μερίσματος 0,19 ευρώ για τον ΟΤΕ (που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος του Οργανισμού να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) και οι εξαγγελθείσες αυξήσεις κεφαλαίου από Τρ. Κύπρου (345 εκατ. και ημερήσιες απώλειες 5,56%) και Γενική Τράπεζα (339,7 εκατ. και ημερήσιες απώλειες 5,56%), επανέφεραν τον προβληματισμό στις τάξεις των αγοραστών παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ασφαλώς για μία Αγορά που “ιδρώνει” να ξεπεράσει σε ημερήσιο τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ, δύο περίπου ταυτόχρονες αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 685 εκατ. ευρώ, δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση.

Επίσης η άποψη της Credit Suisse που σύμφωνα με τα δικά της “τεστ κοπώσεως” τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΑΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο, πρέπει να βρουν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,61 δισ. ευρώ (με την Εθνική να χρειάζεται τα 1,35 δισ), έδωσε τροφή στις φήμες που υποστηρίζουν ότι σχετικά σύντομα και άλλα Ιδρύματα του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή να ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Γενικότερα η εικόνα που επιδεικνύει η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει άμεση συνάρτηση με τις αμέσως προηγούμενες όσον αφορά τον φτωχό τζίρο, όμως από την άλλη δεν μπορούν να μην επισημανθούν η ψυχραιμότερη αντιμετώπιση των αποτιμήσεων στο ταμπλό και οι άκρως επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις. Επίσης ή έλλειψη διάθεσης για επιθετικές κινήσεις από πλευράς πωλητών.

Η εικόνα κλεισίματος στους τίτλους του 20αρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-5,56%), MPB (-4,4%), Τιτάνα (-2,29%) και MIG (-1,8%).

Με αρνητικό τελικό πρόσημο έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Αγροτική, Jumbo, Alpha Bank.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,15%) και ΟΠΑΠ (+2,55%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Coca-Cola, Eurobank, Motor Oil και θετική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος 20 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1538,24 (14.36) και χαμηλό τις 1518,17 μονάδες (15.43), κατόρθωσε να αλλάξει 14 φορές πρόσημο και να κλείσει τελικά στις 1527,62 μονάδες με κέρδη 0,17%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος υποχώρησε τα 88,8 εκατ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν “πακέτα”

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 18,18%.

Κατά πολλούς επαγγελματίες του χώρου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα “stress tests” των Τραπεζών, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία των Αγορών σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όμως αξίζει ότι έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές από διεθνείς αναλυτές σύμφωνα με τους οποίους τα περίφημα “stress tests” επινοήθηκαν απλά για να εμπνεύσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη προς το Τραπεζικό σύστημα, αφού ουσιαστικά είναι η τρέχουσα αποτίμηση των Κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Τράπεζες.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης θα παίξουν και τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, με την Alcoa να ξεκινά τον “χορό” των αποτελεσμάτων την Δευτέρα και την Τρίτη να ακολουθεί η Intel.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από μερίδα χρηματιστών που εκτιμούν ότι τομές, όπως αυτή του ασφαλιστικού μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν στην Χρηματιστηριακή Αγορά.

Όμως για να ξεκινήσει εκ νέου ο θετικός βηματισμός στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χρειάζονται γενναία αναπτυξιακά μέτρα και επιτάχυνση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξο σχολή σκέψης, το μεγάλο κύμα επιθετικών πωλήσεων στο Χ.Α. εκτονώθηκε στην περιοχή των 1400 μονάδων, όμως μόνο συνεχή κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 1600 μονάδων, θα βάλλουν δυσεπίλυτους γρίφους σε όσους διακρατούν σημαντική ρευστότητα εκτός Αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε θετική προσθέτοντας στον Γενικό Δείκτη 5,27% και στον Τραπεζικό Δείκτη 6,79%. Οι απώλειες του πρώτου από την αρχή του χρόνου στο 30,44% και του δεύτερου στο 44,32%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και υποχώρηση της αποστροφής για κίνδυνο, κυρίως λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών που σχετίζονται με τα ενδεχόμενα σημαντικής επιβράδυνσης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ή, ακόμα, και της επιστροφής αυτής σε εκ νέου υφεσιακές συνθήκες (σενάριο “double dip”), διαπιστώνει ο Νίκος Σκουριάς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, την αισιοδοξία πυροδότησε πρωτίστως το ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς το θετικότερο την εκτίμησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος (στο 4,6% από 4,2%). Θετικά επέδρασε επίσης η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουριά οι επικείμενες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ που αφορούν στην αναχρηματοδότηση εντόκων που ωριμάζουν στις 13 και 20 Ιουλίου, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα της Αγοράς (με σχεδόν μοναδικό αγοραστή την ΕΚΤ), προκαλεί ακόμη νευρικότητα. Προκαλεί επίσης και απορία καθώς δεν υφίσταται δανειακές ανάγκες προς κάλυψη, ενώ τα αποτελέσματά τους μπορούν αν αποδειχτούν απογοητεύτηκα ως προς τις προκύπτουσες αποδόσεις να οδηγήσουν σε μια περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς το έλλειμμα αξιοπιστίας της Χώρας παραμένει, όπως και η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν του περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος και αργότερα της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, θα παίξει η δυνατότητα υλοποίησης αντισταθμιστικών, ευνοϊκών για την οικονομική ανάπτυξη, μέτρων τα οποία θα καταστήσουν εφικτή την αντιστροφή της αρνητικής δυναμικής του δημοσίου χρέους.

Επιλεκτικούς αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, αν ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατορθώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1522 μονάδων, θα είναι μία πρώτη “νίκη” που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1580 και 1612 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ξαναμπεί σε δοκιμασία ο “διπλός πυθμένας” που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των 1344 μονάδων.

Όσον αφορά τον “σηματωρό” των ξένων δεικτών, δηλαδή τον S&P 500, ο κ. Μάνθος επισημαίνει: “Διαγραμματικά το “Long Legged Doji”, που αποτυπώθηκε στο ημερήσιο chart τιμών την περασμένη

Τρίτη έκανε πάλι το στατιστικό “θαύμα” του (κατά 88% ακολουθεί έντονη ανοδική κίνηση) οδηγώντας τον δείκτη με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από το σημαντικό επίπεδο των 1044 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η συμπεριφορά του δείκτη σε μια πιθανή προσέγγιση της αντίστασης των 1085 μονάδων. Εάν η εν λόγω αντίσταση διασπαστεί επιβεβαιωμένα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε θα πρέπει να αναμένουμε άμεση επαφή με το μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών στις 1111 μονάδες.

Ο δείκτης πάντως ναι μεν έχει απομακρυνθεί αρκετά από το υψηλό των 1218 μονάδων αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το μεσομακροπρόθεσμο trend, καθώς είναι πολύ πιθανό το καθοδικό κύμα των τελευταίων τριών μηνών να αποτελεί απλώς μια πλαγιοκαθοδική κίνηση εκτόνωσης, όπου θα οδηγήσει αργότερα σε ένα νέο εντονότερο ανοδικό κύμα, που θα βάλει ως στόχο την περιοχή όπου ελάμβανε τιμές ο δείκτης S&P 500 το καλοκαίρι του 2008, πριν το φθινοπωρινό “meltdown”, στις 1400 μονάδες περίπου.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η πρόσφατη ανοδική αντίδραση θα αποδειχθεί ότι έγινε για την δημιουργία “λίπους” πριν αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Μετριοπαθώς αισιόδοξος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που διαπιστώνει ότι η τελευταία ανοδική αντίδραση εμπεριείχε σχετική διάχυση του ενδιαφέροντος σε μετοχές όλων των κατηγοριών και ενεργοποίησε μεσοπρόθεσμα τεχνικά σήματα αγορών στις μετοχές που αποτελούν τον πυρήνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Αγοράς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτη “βλέπει” σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τις 1600 μονάδες επίπεδο στο οποίο είχε κορυφώσει στην προηγούμενη ανοδική διόρθωση. Η δομή της ανόδου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποσχόμενη αφού η τάση δεν ξεφεύγει σε ένταση, οι διορθώσεις είναι μετριοπαθείς και δεν δημιουργούνται υπερβολές που θα έβαζαν σε πειρασμό βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν πιο εύκολα τις μετοχές τους.
 
Από χθες ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από την χρονοσειρά των 30 ημερών ενεργοποιώντας εκ νέου σήματα αγοράς έχοντας παράλληλα διασπάσει καθοδικές αντιστάσεις που συμπίεζαν στο άμεσο παρελθόν τα περιθώρια των ανοδικών αντιδράσεων. Η Αγορά παραμένει ακόμα επιφυλακτική και το πρόσφατο “ράλι” δεν έχει αποκτήσει δυνατό θετικό έρεισμα στην πλειοψηφία της ψυχολογίας της Αγοράς.

Ως εκ τούτου ο αναλυτής της Πήγασος συνεχίζει να προτείνει τοποθετήσεις, καθώς η ψυχολογία αρχίζει να γέρνει προς την πλευρά των αισιόδοξων αυξάνοντας την διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων και χαμηλών συναλλαγών, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις μειώθηκαν στο 0,25%.

Κυρίως αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7948, τιμή εκκαθάρισης 723,5) κινήθηκαν μεταξύ 720 και 731,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (1491500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5670), Alpha Bank (1085), Πειραιώς (475), Eurobank (1123), ΟΤΕ (300), Αγροτική (313), Coca-Cola (105), Intralot (463), Ιντρακόμ (118), ΟΠΑΠ (356), MIG (333), ΔΕΗ (260), Βιοχάλκο (133), Μυτιληναίος (512), ΕΧΑΕ (113), Σιδενόρ (101), Κύπρου (1978), Ταχ. Ταμιευτήριο (182).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε: Alpha Bank (20000 τεμ.), Eurobank (20000 τεμ.), Πειραιώς (20000 τεμ.).



Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v