Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικό "ανάχωμα" στην... αντίδραση

Oι πιέσεις προς τον τραπεζικό κλάδο μετά και την νέα άνοδο των spreads σε ιστορικό υψηλό εξανέμισαν τις όποιες προσπάθειες αντίδρασης. Πτώση για Εθνική (2%), Πειραιώς (3,34%). Κέρδη για ΟΠΑΠ.

Επιτέλους αντίδραση για βασικούς δείκτες, μετοχές.

Ηπια υποχώρηση (στο 4,52%) της διαφοράς απόδοσης του 10ετούς με αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.961,8, του FTSE 20 έως τις 968,2 μονάδες, με τις τράπεζες να φτάνουν στις 2.060 μονάδες. Με την Εθνική να επιχειρείται να προσεγγίσει τα 12,9 ευρώ, την Eurobank τα 6,15 ευρώ, την Alpha Bank τα 6,29 ευρώ αλλά με την προσφορά- πωλήσεις να συνεχίζονται.

Εμφανής η προσπάθεια επενδυτικών, επιχειρηματιών κύκλων να ανασχέσουν- τουλάχιστον- την έντονα απαξιωτική, πτωτική τάση και τακτική των πωλητών αν και η αγορά χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία.. απλή προσπάθεια.

Ο ΟΤΕ στα 8,60 ευρώ, η ΔΕΗ στα 13,16 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 17,10 ευρώ να εμφανίζεται ως ο ισχυρότερος αντισταθμιστικός πόλος σε αυτή την φάση της αγοράς.

Οι συναλλαγές στα 11,8 εκατ. ευρώ από τα οποία 6,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπου καταβάλλεται και η μεγαλύτερη προσπάθεια να κρατηθούν ( αν μη τι άλλο) τα χθεσινά χαμηλά να μην «κινδυνεύσει» με άμεση υποχώρηση ο τίτλος σε νέες ελάχιστες τιμές έτους.

Παιχνίδι-φθορά, καθώς εάν δεν προκύψουν ουσιώδεις ειδήσεις, εξελίξεις οι πωλητές θα επανέλθουν δριμύτεροι οι δε εν δυνάμει αγοραστές δεν θα έχουν λόγο να επιμένουν σε αυτές τις τιμές.

Από την εικόνα της αγοράς Παραγώγων, η μεικτή τάση για Συμβόλαια αυτής της σειράς δείχνει τον υψηλό βαθμό επιφυλακτικότητας, αβεβαιότητας που κυριαρχεί και για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η νέα έκδοση του 3μηνου εντόκου, δείχνει σχετικά ελεγχόμενη (ορισμένοι κάνουν λόγο για εκ των έσω κάλυψη) αν και το ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί πλέον ξεκάθαρα τις αγορές είναι τα επόμενα βήματα των εμπλεκόμενων πλευρών. Της Ελλάδας από τη μία πλευρά, των ΕΕ- ΕΚΤ από την άλλη και βεβαίως του «νέου παίκτη» που θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο του ΔΝΤ.

Είναι λογικό σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει εν τέλει οι «αγορές» δεν θα έχουν λόγο να μεταβάλουν την στάση τους (και ) για το ΧΑ. Αυτό γιατί εάν η υποχώρηση του spread στο 4,52 % εκλαμβάνεται ως ενθαρρυντική ένδειξη υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης «ζημιάς» στη συνέχεια και κυρίως όσο πλησιάζουμε προς την Πέμπτη-Παρασκευή.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1,5 προς 1 με περίπου 50 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά αλλά επί της ουσίας λιγοστές να πραγματοποιούν άξια αναφοράς κίνηση. Στα 0,91 ευρώ η net, στα 0,42 ευρώ ο Δρομέας, στο 0,77 ευρώ η Lavipharm.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v