"Μουδιασμένη" πτώση στη Σοφοκλέους

Βυθισμένο στην εσωστρέφεια και την αρνητική αυτονόμηση των τελευταίων συνεδριάσεων του 2009 το ΧΑ, περιορίστηκε σε ισορροπίες πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 2200. Πτώση για ΕΤΕ, ΠΕΙΡ. Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ.

Ανοδικό ποδαρικό έκαναν οι Ευρωπαϊκές Αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς με “καύσιμο” από την Κινεζική μεταποίηση που αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών.

Βυθισμένη στην εσωστρέφεια και την αρνητική αυτονόμηση των τελευταίων συνεδριάσεων του 2009 η Σοφοκλέους, περιορίστηκε σε επικίνδυνες ισορροπίες πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 2200 μονάδων, σε μία συνεδρίαση με “τζίρο ανοίγματος” και για αυτούς που … δεν έφυγαν (!) και “κατόρθωσε” τελικά μέσω των δημοπρασιών να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας και να κλείσει πολύ κοντά σε αυτό και βέβαια χαμηλότερα από τις 2200 μονάδες.

Δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις του τέλους, καθώς μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, MIG και πολύ κοντά σε αυτό οι Βιοχάλκο, Intralot, MPB, Motor Oil. Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Τιτάν.

Στο ταμπλό του 20αρη το “κόκκινο” υπερίσχυσε στα σημεία. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς (-3,58%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου και Intralot. Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, Alpha Bank, Eurobank και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, Εθνική, Coca-Cola, Motor Oil, MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια (+4,87%) και ΔΕΗ (+2,77% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), αξιοσημείωτα κέρδη για Ελλάκτωρα και Τιτάνα και θετικό τελικό πρόσημο για Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο. Αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος μεταξύ 2209,14 (άνοιγμα) και 2187,09 μονάδων (17.08) και έκλεισε τελικά στις 2189,72 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ ο τζίρος ιδιαίτερα χαμηλός έφθασε τα 62 εκατ. από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Τελική εικόνα προβληματισμού, με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 17 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 13,19%.

Μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών και οι Aspis Bank, Fourlis, Byte, Ελφίκο, εβζ, Αγροτική Ασφ. κ.λ.π.

Επίσης σε λίγες περιπτώσεις κυρίως εταιρειών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, συνεχίστηκε η διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα FTSEM (+0,98%) και FTSES (+0,26%) να υπεραποδώσουν του FTSE (-0,65%).

Και όλα αυτά παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία αρκετών επαγγελματιών του χώρου που θεωρούν ότι η τάση θα μετατραπεί σε ανοδική, σε μεσοχρόνιο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι τα αρνητικά σενάρια σε μακροοικονομικό επίπεδο έχουν προεξοφληθεί και το "ξεπούλημα" ολοκληρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες του 2009.

Σαν ισχυρότερο επιχείρημα που “βάζει στο τραπέζι” η αισιόδοξη σχολή σκέψης είναι η μεγάλη απόκλιση του Χ.Α. από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές και η οποία σταδιακά πρέπει να συρρικνωθεί, έστω και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Κρίσιμες χαρακτηρίζει τις πρώτες 10 συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη ο Απόστολος Μάνθος.

Ο αναλυτής της Fortius Finance εκτιμά ότι η επανείσοδος του ισχυρού Money Flow μετά την εορταστική “καθίζηση” του τζίρου συναλλαγών θα δώσει κατεύθυνση για τις πρώτες έξι εβδομάδες του νέου έτους. Φυσικά το διαγραμματικό ζητούμενο είναι η διαφυγή του Δείκτη από την περιδίνηση, που πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το μακροπρόθεσμο Fibo απλό κινητό μέσο των 233 ημερών (ΚΜΟ 233 : 2212 μονάδες).

Ανοδική διαφυγή θα ωθήσει το δείκτη πάνω από την ισχυρή αντίσταση των 2225 μονάδων βάζοντας ως αρχικό στόχο την περιοχή των 2300 με 2365 μονάδων (διορθωτικό 38,2% των Fibonacci Retracement κίνησης).

Αντιθέτως καθοδική διαφυγή θα μας προϊδεάσει για τη καταγραφή τιμών κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, όπου πιθανότατα να αποτελέσει και το τελευταίο κομμάτι του καθοδικού πάζλ δημιουργώντας έτσι ισχυρές βάσεις έναρξης του επόμενου σημαντικού μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύματος, αναφέρει ο αναλυτής της Fortius.

“Δεν σχολιάζεται το τίποτα”, είναι η καυστική άποψη του Μάνου Χατζηδάκη στην πρώτη ανάλυση για το νέο έτος και την πρώτη συνεδρίαση του 2010 στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το ξεκίνημα του νέου έτους βρίσκει την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά σε μια φάση εσωστρέφειας και αρνητικής αυτονόμησης λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών εξελίξεων. Οι εξελίξεις αυτές έχουν αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Αγορά ομολόγων επηρεάζοντας τις αποτιμήσεις των κυριότερων εμπορικών Τραπεζών.

Εκτιμάται ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων που παρατηρείται στην διαπραγμάτευση του spread θα δώσει την δυνατότητα βελτίωσης των αποτιμήσεων –κυρίως των Τραπεζών- βελτιώνοντας παράλληλα και την γενικότερη επενδυτική ψυχολογία. Η άρνηση της Αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2009 να καταγράψει χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι μάλλον ενδεικτική της χαμηλής σχετικά προσφοράς που εκδηλώνεται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Επιπλέον το deal της Proton έχει σε κάποιο βαθμό “βοηθήσει” την θετικότερη επανεξέταση του κλάδου.

Για το σύνολο της χρονιάς συστήνεται η εστίαση σε πολύ συγκεκριμένους – κλάδους και μετοχές λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων που επηρεάζουν την εγχώρια Αγορά. Οι βασικές επιλογές αφορούν τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΗ, την Intralot, την Μετκα ενώ από τον Τραπεζικό κλάδο θα διατηρείται η θετική άποψη για Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

“Τριγμούς” σε οικονομία και Χ.Α. για το πρώτο εξάμηνο βλέπει ο Βασίλης Βλασταράκης, που όμως δηλώνει αισιόδοξος για το σύνολο του Χρηματιστηριακού έτους που μόλις ξεκίνησε.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει κυρίαρχο στοιχείο του τρέχοντος έτους, ενώ εκτιμά ότι με σημείο αναφορά τις 31/12/2009 και 31/12/2010 το Χ.Α. θα καταγράψει χαμηλό διψήφιο νούμερο ανόδου με ηγέτη της ανοδικής αντίδρασης τον Τραπεζικό κλάδο.

Κατά τον κ. Βλασταράκη οι βασικοί καταλύτες για την πορεία του Χ.Α. θα είναι η πορεία του δημόσιου χρέους και η εξυπηρέτησή του, πράγματα που δείχνουν εξαιρετικά δύσκολα στο α΄ τρίμηνο, η πορεία της εγχώριας οικονομίας γενικότερα, οι διεθνείς Αγορές και βέβαια οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες καλείται να προχωρήσει η Κυβέρνηση.

Εάν τα δημοσιοοικονομικά δεν “τρέξουν” όπως τα θέλουν οι Αγορές, το “πρόβλημα” στο Χ.Α. θα γιγαντωθεί και η αρνητική αυτονόμηση θα συνεχιστεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε αντίθετη περίπτωση και μετά το α΄ τρίμηνο, πιθανότατα να εκτονωθεί η ασφυκτική επιτήρηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, υποστηρίζει ο αναλυτής της Beta.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αρνητικό πρόσημο και χαμηλές συναλλαγές ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας και του έτους.

Παρά τους μικρούς όγκους αυξήθηκαν ελαφρώς οι υπάρχουσες υποτιμήσεις, λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3051, τιμή εκκαθάρισης 1114,51) κινήθηκαν μεταξύ 1106,5 και 1138 μονάδων.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (18000 Eurobank, 22800 Fourlis, 125100 Εθνική, 17000 Πειραιώς), ενώ υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (505), Alpha Bank (128), Πειραιώς (260), Αγροτική (460), ΓΕΚ (1338), ΟΤΕ (359), Eurobank (143), ΔΕΗ (110).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 7300 τεμ., Εθνική 199223 τεμ., Πειραιώς 8924 τεμ., Coca-Cola 18607 τεμ., Eurobank 6500 τεμ., Fourlis 22800 τεμ., Jumbo 6500 τεμ., MPB 26800 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 7100 τεμ., ΟΠΑΠ 50961 τεμ.

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (6276543 τεμ.), Eurobank (4861941 τεμ.), Κύπρου (4965776 τεμ.), Πειραιώς (6497459 τεμ.).

Τέλος ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 132 δικαιώματα πώλησης για τον τίτλο της Εθνικής, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 18,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v