Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικής ...αφαίμαξης συνέχεια στο ΧΑ

Η τραπεζική…αφαίμαξη συνεχίζεται στο ΧΑ, καθώς οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σε Εθνική και Eurobank. Χαμηλότερα στις 1.365 μονάδες ο FTSE 20 με την αρχική ισχνή αντίδραση να "εξατμίζεται" μετά τα πρώτα 30' της συνεδρίασης.

Kάτι επιχειρήθηκε να γίνει στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης ωστόσο η αντίδραση "κόλησε" πέριξ των 1.387 μονάδων για τον FTSE 20 και των 2.611 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο, από τη στιγμή που η μετοχή της Alpha Bank "δοκίμασε" τα 11,06 ευρώ, αλλά με τις Eurobank (10,25 ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (24,08 ευρώ) να έχουν ακόμη περισσότερους πωλητές απ΄ ότι αγοραστές. Σε Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Popular υπερισχύει η ζήτηση της προσφοράς αλλά ρυθμιστές για τον 20άρη είναι η Εθνική Τράπεζα και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η μετοχή της Επιχείρησης μένει κολλημένη στα 14,90 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 17,31 ευρώ και του ΟΤΕ στα 11,86 ευρώ. Λεπτές ισορροπίες για τις βασικές μετοχές του FTSE 20, που προσώρας κρατούν τον δείκτη υψηλότερα της ζώνης στήριξης χωρίς όμως να διαφαίνονται διαθέσεις και δυνάμεις για κάτι ουσιαστικότερο.

Οι συναλλαγές στα 30-32 εκατ. ευρώ, από τις οποίες το 1/ 3 και πλέον στην Εθνική Τράπεζα, ενώ σε Alpha Bank (μετοχές και δικαιώματα ) πραγματοποιούνται άλλες τόσες.

Φαίνεται, πως και σήμερα μόλις δύο τραπεζικοί όμιλοι θα συγκεντρώσουν το 50% του τζίρου, αφήνοντας το υπόλοιπο σε 3-5 μετοχές του 20άρη και…ψίχουλα σε τίτλους εταιρειών μεγάλης πόσω μάλλον χαμηλότερης αποτίμησης. Εικόνα αγοράς, που μόνο προβληματισμό θα πρέπει να προκαλεί σε αρμόδιους και ιθύνοντες, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις δίνουν την… εντύπωση ενός χρηματιστηρίου, που λειτουργεί περισσότερο για να πραγματοποιηθεί η α.μ.κ ενός τραπεζικού ομίλου παρά για να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό ενός "περιφερειακού αναπτυγμένου".

Δυστυχώς είτε αρέσει είτε όχι στους αρμόδιους και λοιπούς εμπλεκόμενους αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η ουσία για το ΧΑ.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές σε Coca Cola 3Ε, Τιτάν, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΣΙΔΕΝΟΡ, Motor Oil, Μετκα, Ελλάκτωρ και ακόμη άλλες 2-4 εισηγμένες.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται μεν στο (σχεδόν) 1 προς 1 αν και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις (Παρνασσός-ΑττιΚατ, Sarantis, Καρδασιλάρη κ.α. ) που επιχειρείται κάτι άξιο αναφοράς.

Μάλιστα λίγο μετά τις 11.00 ο Γενικός Δείκτης οπισθοχωρούσε οριακά αρνητικά στις 2.585 μονάδες, καθώς η υπερισχύουσα προσφορά πίεζε χαμηλότερα και των 24 ευρώ τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (στο -1,2% και τα 23,96 ευρώ) παρασύροντας μέχρι -1,4% χαμηλότερα την Eurobank και στα 10,8 ευρώ την Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v