Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδειξαν... πυγμή οι αγοραστές στο ΧΑ

Με κέρδη-ευρύτερα εννοούμενα- κινήθηκε σήμερα το ΧΑ κρατώντας άνετα τις 2.300 μονάδες. Με την Εθνική και πάλι προς τα 21 ευρώ και υπεραπόδοση για ΔΕΗ, Πειραιώς, MPB, ΤΤ και άλλες "δυνάμεις" της αγοράς.

Το καλύτερο δυνατό έγινε σήμερα στο ΧΑ. Για βασικούς δείκτες η επιβεβαίωση των πρώτων κιόλας στηρίξεων, ήταν περισσότερο από ότι θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος πριν την αρχή της συνεδρίασης και με γνώμονα την χθεσινοβραδυνή αποκαρδιωτική εικόνα της Wall.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.333,29 (1,02% ) με χαμηλότατη-για σήμερα τιμή- τις 2.309,6 και ο στις 1.216,8 με ελάχιστο στις 1.203 μονάδες αποτελεί από μόνο του θετικό γεγονός, ένδειξη χρήσιμη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Και οι δύο δείκτες διαμορφώθηκαν ελάχιστα χαμηλότερα των ενδοσυνεδριακών κορυφών.

Βέβαια οι συναλλαγές των εκατό εκατομμυρίων ευρώ είναι λίγες για αυτά τα επίπεδα τιμών, είναι όμως…καλύτερες σε μία συνεδρίαση που ξεκινούσε με ΄΄ουρά΄΄ ρευστοποιήσεων μετά την χθεσινή διόρθωση. Στο διήμερο 17-18 κατοχυρώθηκαν θέσεις, απορροφήθηκε προσφορά, επιχειρήθηκε αναδιάταξη δυνάμεων (με την Wall σε διόρθωση) χωρίς η αγορά να χάσει τις 2.278,9 μονάδες κάτι που επίσης αποτελεί κέρδος γι α τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Το γεγονός, ότι κυρίως η Εθνική Τράπεζα ήταν αυτή που από την πρώτη κιόλας εντολή έδωσε το στίγμα των προθέσεων των ισχυρών παικτών συντηρεί τις ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί στο ΧΑ, στον τραπεζικό κλάδο αλλά και μεταξύ των δυνάμεων που έχουν το ΄΄πάνω χέρι΄΄ στο χρηματιστήριο από τα χαμηλά του Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Το μήνυμα που περνούν προς την επενδυτική κοινότητα είναι πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για την ΄΄γερή διόρθωση΄΄, πως ακόμη υπάρχει χρόνος-περιθώριο προκειμένου να συντηρηθεί εάν κλίμα στο ΧΑ που θα διευκόλυνε και άλλες α.μ.κ.

Σε αυτή την παράμετρο επιμένουμε. Εν πάσει περιπτώσει η μετοχή της Εθνικής έφθασε μέχρι τα 20,96 ευρώ, υπερκαλύπτοντας τη νέα διόρθωση της μετοχής του ΟΠΑΠ (στα 16,41 ευρώ) με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Από τις μετρημένες συνεδριάσεις, που στη μετοχή του Οργανισμού πραγματοποιούνται συναλλαγές περισσότερες απ΄ότι στον τίτλο της Εθνικής και μάλιστα με διόρθωση 1,5% στην τιμή του τίτλου.

Η κίνηση της Εθνικής ακολουθήθηκε σχεδόν άμεσα από την Alpha Bank ( 9,69), την Πειραιώς (9,10), MPB (2,32), Kύπρου (4,55 ευρώ) και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (5,07 ευρώ).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη ακόμη μία θετική συνεδρίαση προστέθηκε στο σερί της Coca Cola 3E (15,71) μακράν τον ισχυρότερο μη τραπεζικό όμιλο του ΧΑ, με αποτίμηση 5,740 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία ξεχωρίζουν η αντίδραση της ΔΕΗ (15,5), των Ελληνικών Πετρελαίων (7,23), Μυτιληναίου (5,80), Βιοχάλκο (4,56).

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1,5 προς 1 με 123 μετοχές στο… πράσινο. Λιγοστές και σήμερα οι περιπτώσεις από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση που αντέδρασαν με σημαντικές συναλλαγές με τον πρώτο λόγο στην Alapis (0,69 ευρώ), ΒΙΟΤΕΡ (0,37), Αττικής (2,85), Βωβός (4,34), Χαλκόρ (1,53 ), Σωληνουργεία (2,16) σε μία προσπάθεια για συνολικότερη αντίδραση των θυγατρικών του ομίλου, Αθηνά (1,03 ευρώ) και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αναφέρουμε ξεχωριστά την περίπτωση του Φουρλή, καθώς εταιρεία-μετοχή αποτελούν εδώ και μήνες σηματωρό της τακτικής που ακολουθούν συγκεκριμένοι ισχυροί επενδυτικοί-επιχειρηματικοί κύκλοι. Με άρτιο, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα και υπέρβαση των 10 ευρώ σήμερα (2,45%) και αξία συναλλαγών 395 χιλιάδων ευρώ.

Αυτό γιατί θεωρούμε περιπτώσεις όπως αυτή, της Coca Cola/ 3 E, Τιτάν, Ελλάκτωρα και αρκετών ακόμη ενδεικτικές μίας μεσομακροπρόθεσμης επενδυτικής πολιτικής, που ακολουθείται από ισχυρούς παίκτες.

Και που κρατά ΄΄ζωντανή΄΄ τη μετοχική ιδέα για όποιον θέλει να ακολουθεί την αγορά, τις μετοχές σε βάθος χρόνου. Το ενθαρρυντικό είναι πως περιπτώσεις ανάλογες αυτών που ενδεικτικά και μόνο αναφέραμε υπάρχουν αρκετές.

Και δεν αναφερόμαστε κατ΄ ανάγκη στον τραπεζικό κλάδο, ούτε τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v