Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γραμμή στήριξης στις 2.250 μονάδες

Πιθανότατη η δοκιμασία χαμηλότερων στηρίξεων για Γενικό Δείκτη και FTSE 20. Μεγαλύτερης έκτασης κατοχύρωση θέσεων και περισσότερη προσφορά σε μετοχές του FTSE 20 περιμένουν για σήμερα άνθρωποι του ΧΑ.

Συνέχεια στη διόρθωση προοιωνίζεται η χθεσινή σημαντική υποχώρηση της Wall. Πρόκειται, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του marketwatch.com για τη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση για τον Dow Jones από τις 2 Ιουλίου, βύθιση που σύμφωνα με αναφορά του euro2day σχετίζεται με τις επιφυλάξεις για την παγκόσμια οικονομία.

Χθες στο ΧΑ, δόθηκε «πρόγευση» της διάθεσης κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι στην πλειονότητα τους έσπευσαν να κατοχυρώσουν κερδοφόρες θέσεις από τράπεζες και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι βασικοί δείκτες μπορεί να διαμορφώθηκαν τελικά πάνω από τις 2.300 και 1.200 μονάδες, πρόκειται όμως για περισσότερο ψυχολογικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα περιοχές.

Πρακτικά αυτό μας υποχρεώνει να χαμηλώσουμε για σήμερα τον πήχη, ξεκινώντας από τις χθεσινές ενδοσυνεδριακά ελάχιστες τιμές δηλαδή τις 2.278 για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.187 μονάδες για τον FTSE 20.

Ενδιαφέρον έχει η δυνητική συμπεριφορά όσων βραχυπρόθεσμων δεν ρευστοποίησαν χθες και θα επιδιώξουν να το πράξουν σήμερα. Λογικά θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη προσφορά και περισσότερες συναλλαγές (ούτως ή άλλως ο χθεσινός τζίρος ήταν…εποχικός) δεδομένων μάλιστα των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν στο διήμερο 13-14 Αυγούστου.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (20,5 ευρώ χθες) ελάχιστη τιμή περιόδου (11-17/8) έχει διαμορφωθεί στα 19,6 ευρώ και χαμηλότερα στα 19,26 ευρώ, δίνοντας σημεία αναφοράς για σήμερα-αύριο.

Ανάλογη συμπεριφορά εκτιμάται, ότι θα καταγραφεί στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές του FTSE 20, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη ενδιαφέρον παρουσιάζει η Coca Cola 3E (συνέβαλε στο μέτρο του δυνατού χθες στην «στήριξη» του 20άρη) και ο Τιτάν.

Ανοδική αντίδραση με αυξημένες συναλλαγές σε δύο από τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας, με τις μετοχές τους να αποτελούν μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές ισχυρών επενδυτικών κύκλων. Για αυτό το λόγο θεωρούμε σηματωρό αυτής της «επενδυτικής ομάδας» την διακύμανση κυρίως της αλλά και της τσιμεντοβιομηχανίας.

Στην περίπτωση, που οι βασικοί δείκτες δεν κρατήσουν τις πρώτες ασθενείς ζώνες στήριξης, τότε οι αναλυτές εκτιμούν πως θα αρχίσει να εκτυλίσσεται το επόμενο κύμα διόρθωσης (προσέγγιση με σχηματισμούς Fibonacci) ικανό να πιέσει τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 2.180-2.220 μονάδων.

Σημειωτέον, πως από την αρχή Ιουλίου μέχρι και χθες χαμηλότερη τιμή για τον Γενικό Δείκτη έχει σημειωθεί στις 2.071-2.099 μονάδες (10-13/7) και υψηλότερη στις 2.443,8-2.446,5 μονάδες στις 4-5 Αυγούστου.

Λογικά μέσα σε αυτό το εύρος τιμών θα πρέπει να περιμένουμε τους κύκλους διακύμανσης των δεικτών, τουλάχιστον μέχρις ότου φανεί εάν και το ΧΑ μπορεί να οδηγηθεί στην καταγραφή «νέας υψηλής τιμής» σε ένα πιθανό τελευταίο ανοδικό ξέσπασμα των χρηματιστηρίων.

Από αυτή την άποψη η επιβεβαίωση ή όχι -σε αυτή την φάση- των βραχυμεσοπρόθεσμων στηρίξεων θεωρείται εξαιρετικής σημασίας από μερίδα αναλυτών, που εξακολουθεί να ποντάρει σε ακόμη έναν ανοδικό κύκλο. Μένει να διαπιστωθεί πόσο χαμηλότερα θα μας δοθεί σημείο εκκίνησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v