Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τις 2.300 με ισχνό τζίρο...

Διόρθωση, αλλά χωρίς να διασπώνται καθοδικά στηρίξεις, συνεχίζεται για ΓΔ και FTSE20. Στα 20,5-20,6 ευρώ η Εθνική, μέχρι 4% χαμηλότερα οι τράπεζες. Στο 1 προς 5 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Συνεχίζεται το …σούρσιμο του ΧΑ, σε επίπεδα μέχρι 2% χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη (στις 2.290) και κοντά στις 1.195 μονάδες για τον FTSE20.

Αναφερόμαστε σε…σούρσιμο, καθώς με συναλλαγές 62 εκατ. ευρώ-πριν από λίγο- και μάλλον ελεγχόμενη διόρθωση σε τραπεζικές μετοχές η εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει σε μία μάλλον τεχνικού χαρακτήρα κίνηση.

Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης χρηματιστηριακά στελέχη αναφέρονται στις ρευστοποιήσεις θέσεων που σημειώνονται από την αρχή της συνεδρίασης στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, την τεχνική εικόνα που διαμορφώνεται για άλλους τίτλους του κλάδου (όπως Eurobank, Alpha Bank).

Σημειώνουν επίσης την ήπια μέχρι στιγμής σχέση μεταξύ πωλητών-αγοραστών, με τους δεύτερους να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους κατ΄ αρχήν στην Εθνική (πιάνει και πάλι τα 20,6 ευρώ η μετοχή), την συντήρηση της Eurobank (9,0 ευρώ), Alpha Bank (9,46 ευρώ) αλλά και την διακύμανση συγκεκριμένων εισηγμένων-σηματωρών. Κατοχύρωση θέσεων, που για παράδειγμα είναι εμφανής στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (υποχωρεί 4,3% στα 8,73 ευρώ με συναλλαγές 620 χιλιάδων τμχ.).

Όπως επίσης η ανοδική αντίδραση μετοχών όπως Τιτάν (19,75), Coca Cola 3Ε (15,05), αλλά και τίτλων λ.χ. της Forthnet, Alapis, Intralot.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς η σημερινή συνεδρίαση παραπέμπει περισσότερο σε "λελογισμένη επιθυμητή" διόρθωση παρά σε απαρχή ενός ευρύτερου διορθωτικού κύκλου, που θα μπορούσε να οδηγήσει το ΧΑ χαμηλότερα των 2.200 μονάδων, σε αυτή τη φάση.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει υπέρ των δεύτερων με 150 μετοχές να υποχωρούν, αλλά στην πλειονότητα τους με μετριότατες συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό, πως μετοχές εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης (Imperio, Κυριακούλης, Sprider, Logismos κ.α.) υποχωρούν μέχρι 8% αλλά με τζίρους που δεν ξεπερνούν τα 20-25 χιλιάδες ευρώ.

Αναφέρεται πως στη μετοχή της Sprider ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τις 10.916 τεμάχια (δηλαδή στο μισό του μ.ο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων). Η περίπτωση της Sprider, ή της Compucon, της Πετζετάκις, της Sato είναι χαρακτηριστική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v