Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύστε τώρα με... δόσεις και φοροαπαλλαγές!

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχουν επενδυτές που είτε δεν διαθέτουν άμεσα κεφάλαια είτε διστάζουν να τα τοποθετήσουν. Τι επενδύσεις προτείνουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Επενδύστε τώρα με... δόσεις και φοροαπαλλαγές!
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι δεν διαθέτουν άμεσα σημαντικό ύψος κεφαλαίων, ή ακόμη κι αν το διαθέτουν διστάζουν να το τοποθετήσουν, καθώς είναι αυξημένες οι πιθανότητες να τους χρειαστεί για να καλύψουν άμεσες οικογενειακές ή επιχειρηματικές "τρύπες"...

Κάτω από αυτές λοιπόν τις συνθήκες, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν εντονότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν τα επενδυτικά προγράμματα περιοδικών καταβολών, μέσω των οποίων ουσιαστικά ο πελάτης "χτίζει" θέσεις, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό χρημάτων κάθε μήνα, ανά τρίμηνο κ.λπ.

Στις περιπτώσεις αυτές στόχος για εκείνον είναι η απόκτηση σημαντικού κεφαλαίου σε βάθος χρόνου μέσα από τη συστηματική αποταμίευση, ενώ είναι ενδεικτικό το σλόγκαν των εταιριών "επενδύστε από 1 ευρώ την ημέρα"...

Μάλιστα, συχνά για λόγους marketing, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες συνδέουν τις επενδύσεις αυτές με την κάλυψη κάποιας σημαντικής ανάγκης, όπως της σύνταξης ή της ενίσχυσης των παιδιών, όταν αποφοιτήσουν από το λύκειο ή από το πανεπιστήμιο κ.λπ.

Η "ουσία" της επένδυσης

Σε πολλές περιπτώσεις τα προγράμματα περιοδικών καταβολών αφορούν σε σταδιακές αγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία έχει προεπιλέξει ο πελάτης και συχνά συνοδεύονται: 

- Είτε από ευνοϊκούς όρους προμηθειών σε ό,τι αφορά την αγορά και την πώληση μεριδίων στα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια. 

- Είτε από μικρά ασφαλιστικά πακέτα που καλύπτουν περιπτώσεις θανάτου και μόνιμης ολικής ανικανότητας ή και κάποιων σοβαρών ασθενειών. Να σημειωθεί ότι τότε το ποσό της επένδυσης εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα της οικογένειας ή, καλύτερα, εκπίπτουν τα πρώτα 1.200 ευρώ ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόδοση που τελικά θα καρπωθεί ο πελάτης θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων στις οποίες έχει αποφασίσει να επενδύσει.

Πάντως, τα προγράμματα των περιοδικών καταβολών πλεονεκτούν επειδή περιορίζουν τον επενδυτικό κίνδυνο για δύο λόγους:

1) Χάρη στον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα τους.
2) Γιατί ο επενδυτής ουσιαστικά αγοράζει και στα χαμηλά και στα υψηλά, σε αντίθεση με την πλειονότητα των αυτόνομων επενδυτών, η οποία, αν και παρασύρεται από το "ρεύμα", συνήθως επενδύει στα υψηλά και ρευστοποιεί στα χαμηλά...

Εγγυημένη απόδοση

Άλλη μία κατηγορία επενδύσεων περιοδικών καταβολών συνδέεται με τα ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία στη λήξη τους προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις (γύρω στο 3% ετησίως), ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο υπεραποδόσεων αν οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν.
Επιπλέον, ο πελάτης εκμεταλλεύεται και τις προαναφερόμενες φοροαπαλλαγές. Στις περιπτώσεις αυτές δεν επηρεάζεται από τον τρόπο επένδυσης των κεφαλαίων του. 


                                             ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ

1) Στα ασφαλιστικά προγράμματα να συνεκτιμώ το ύψος των προμηθειών και των ασφαλίστρων που καταβάλλω, με αποτέλεσμα να επενδύεται μικρότερο ύψος κεφαλαίου από αυτό.

2) Στα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου συνήθως η διαχείριση παραμένει συντηρητική, με αποτέλεσμα οι όποιες υπεραποδόσεις να είναι συχνά περιορισμένες. Μικρό μέρος τους (γύρω στο 15%) το καρπώνεται συνήθως η ασφαλιστική εταιρία.

3) Χρειάζεται να γνωρίζω ποιες προμήθειες χρεώνομαι έμμεσα (προμήθειες εισόδου, διαχείρισης και εξόδου) όταν το κεφάλαιό μου τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια.

4) Θα πρέπει να αναμένω μειωμένα -ή ακόμη και μηδενικά- φορολογικά οφέλη σε περίπτωση που στην ίδια οικογένεια υπάρχουν και άλλα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου ζωής.

5) Προγράμματα πολύ μικρών ποσών (π.χ. 400 - 600 ευρώ τον χρόνο) δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς από μόνα τους σημαντικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα τη σύνταξη ή την ουσιαστική στήριξη ενός νέου ανθρώπου στο ξεκίνημα της ζωής του κ.λπ.

6) Θα πρέπει να ενημερωθώ για τους όρους της ρευστότητας της επένδυσης, δηλαδή σχετικά με το πότε μπορώ να τη ρευστοποιήσω και με ποιες ενδεχόμενες "ποινές".

7) Θα ήταν λάθος η δέσμευση ενός ποσού για επένδυση, μεγαλύτερου από αυτό που έχει τη δυνατότητα κάθε οικογένεια να αποταμιεύει, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις παρατηρούνται συχνά διακοπές και ρευστοποιήσεις συμβολαίων. Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την πρόωρη ρευστοποίηση δεν ισχύουν οι ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις, τις οποίες ο επενδυτής δικαιούται μόνο στη λήξη του συμβολαίου.

8) Η επένδυση σε τέτοια προγράμματα μέσω δανειακών κεφαλαίων (π.χ. με πιστωτική κάρτα κ.ά.) είναι μεν αποδεκτή από τις τράπεζες και από τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά το επιτόκιο δανεισμού υπερβαίνει συνήθως τις ετήσιες αποδόσεις των συμβολαίων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v