Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Οι ταύροι υπόσχονται αντεπίθεση!

Oι αρκούδες μπορεί να χαίρονται καθώς βλέπουν τις μετοχές να πέφτουν, όμως οι ταύροι επιμένουν ότι όποιος γελάει τελευταίος γελάει καλύτερα. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο.

Αγορές: Οι ταύροι υπόσχονται αντεπίθεση!
Για τις αρκούδες, η πτώση των τιμών των μετοχών είναι μουσική στα αφτιά τους. Μετά μάλιστα τη χθεσινοβραδινή βουτιά της Wall Street αισθάνονται ακόμη πιο σίγουροι για τις απόψεις τους.

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο των ταύρων, η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα διάλειμμα στο έργο, που εξελίσσεται και φέρει τον τίτλο "η νέα μεγάλη ανοδική αγορά".

Για τους ταύρους, η άνοδος των μετοχών δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να είναι γραμμική. Οι προσωρινές χρηματιστηριακές διορθώσεις θεωρούνται ένα υγιές, αναζωογονητικό φαινόμενο σε μια ανοδική αγορά.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τους ταύρους, ιδίως στην Ευρώπη, να είναι αμετανόητοι;

Αν ρωτήσετε κάποιον από αυτούς που θεωρούνται πιο σοφιστικέ θα αναφερθεί σε 3 κυρίως λόγους:

Πρώτον, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στις ευρωπαϊκές χώρες στην αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου, που θα προσφέρει όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση.

Αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα, το πιο δημοφιλές καταφύγιο ήταν οι προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες.

Στο απόγειό τους, το σύνολο των καταθέσεων προθεσμίας ξεπερνούσε τα 4 τρισ. ευρώ.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, καθώς οι καταθέσεις προθεσμίας υποχωρούν σταδιακά προς την περιοχή των 3,7 τρισ. ευρώ και είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουν εκεί.

Μετρούμενες ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηριακών αγορών της ευρωζώνης, οι προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκονται πλέον κάτω από το 120% έναντι 140% και πλέον που είχαν φτάσει στο ζενίθ τους.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα διοχετευτούν τα χρήματα τα οποία φεύγουν από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Όμως, είναι λογικό ένα μέρος τους να πάει στις μετοχές, αν η παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα της ευρωζώνης δείξουν σημάδια σταθεροποίησης, όπως στο β΄ τρίμηνο και αργότερα ανάκαμψης.

Όμως, οι ταύροι λένε ότι αισθάνονται άνετα για έναν ακόμη λόγο.

Οι αποτιμήσεις είναι τέτοιες που δείχνουν ότι οι μετοχές προεξοφλούν μεγάλη πτώση των κερδών ανά μετοχή, που δεν φαίνεται πιθανή από τη στιγμή όπου η οικονομία δεν θα ξαναβουτήξει.

Ειδικότερα, οι πανευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι διαπραγματεύσιμοι κάπου 12 φορές με τα αναμενόμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών (Ρ/Ε), με αποτέλεσμα να είναι 10% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο πολλαπλασιαστή κερδών των τελευταίων 10ετιών.

Η ίδια εικόνα προκύπτει, σύμφωνα με τους ίδιους, αν ληφθούν υπόψη ο λόγος κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία (Ρ/BV) και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RΟΕ) των πανευρωπαϊκών δεικτών.

Ένας τρίτος λόγος είναι η πορεία των κερδών ανά μετοχή. Η τελευταία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, η οποία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου έχουν σε σημαντικό βαθμό αποδειχτεί καλύτερα των αναμενομένων.

Οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή που ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επιχείρημα ότι οι τιμές των μετοχών προεξοφλούν νέα βουτιά της οικονομίας της ευρωζώνης που οι ταύροι δεν συμμερίζονται.

Σε μια στιγμή λοιπόν όπου οι αρκούδες έχουν πάρει τα πάνω τους, οι ταύροι οι οποίοι εννοούν όσα λένε ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v