Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχείρηση συντήρησης των στηρίξεων

Συνεδρίαση τακτικής, που προσώρας κρατά ΓΔ και FT 20 πάνω από τις 2.300 και 1.200 μονάδες. Καλοδεχούμενο κέρδος για τους βραχυπρόθεσμους σε ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και ελάχιστων πράξεων στα μικρομεσαία.

Μάχη με το… χρόνο και τις…στηρίξεις δίνεται στο ΧΑ. Το εγχείρημα, μετά από 35-40 λεπτά συνεδρίασης θετικό, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο ο FTSE 20 «άνοιξαν» και παραμένουν υψηλότερα των πρώτων -χθεσινών- στηρίξεων. Αναμφίβολα κέρδος για όσους κινούνται σε ορίζοντα μίας έως τριών συνεδριάσεων, καθώς προσώρας δεν «χρειάζεται» η επιβεβαίωση των 2.250 μονάδων.

Μάχη με το…χρόνο, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά χρηματιστηριακός παράγων «μέχρις ότου φανεί εάν η Wall μπορεί να βρει στηρίξεις και να αντιδράσει στη συνέχεια». Και με τις…στηρίξεις από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης «άνοιξε» ανοδικά (με χαμηλό τις 2.312,9 μονάδες) συνέχισε μέχρι τις 2.325 για να σταθεροποιηθεί-πριν από λίγο- στις 2.317 μονάδες.

Ανάλογη πορεία ακολουθείται και για τον FTSE 20, που σημειωτέον υποχώρησε μέχρι τις 1.207 μονάδες, απ΄ όπου αντέδρασε λίγο στη συνέχεια.

Η Εθνική Τράπεζα έκανε και πάλι την διαφορά, αφού από τις πρώτες εντολές (η τιμή έφτασε έως τα 20,95 ευρώ) επιχειρήθηκε να απορροφηθεί η όποια προσφορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Την προσπάθεια της Εθνικής ακολούθησαν Eurobank (9,07 ευρώ), Alpha Bank (9,48 ευρώ), Marfin Popular (2,29 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (4,55 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (9,03 ευρώ), Ταχυδρομικό (5,07 ευρώ).

Οι συναλλαγές στα 15 εκατ. ευρώ, κατά τι περισσότερες από χθες ενισχύουν την εκτίμηση, όσων υποστηρίζουν πως η κατοχύρωση θέσεων και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων εξελίσσεται μέχρι τώρα χωρίς μεγαλύτερες πιέσεις. Και εν πάσει περιπτώσει με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2.250 και ακόμη των 2.278 μονάδων.

Ωστόσο το γενικότερο κλίμα-διάθεση- παραμένει υποτονικό σε μία συνεδρίαση, όπου τα 4/5 του τζίρου περιορίζεται και πάλι σε 3-5 μετοχές με μειούμενες πράξεις σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έδιναν την εντύπωση της «αφύπνισης»).

Είναι ενδεικτικό, πως από τις 65 μετοχές, που αντιδρούν ανοδικά συναλλαγές περισσότερες των 10 χιλιάδων τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιντρακόμ (1,56 ευρώ), Βιοτέρ (0,36 ευρώ), Αττικής (2,77 ευρώ), Proton Bank (1,47 ευρω) Κρι Κρι (1,63 ευρώ).

Συναλλαγές 1,8 εκατ. μετοχών έχουν γίνει στην Alapis (0,68 ευρώ) αλλά η συγκεκριμένη μετοχή δεν λογίζεται στην ίδια κατηγορία εμπορευσιμότητας. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως ακόμη και στη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ (4,9 ευρώ) οι συναλλαγές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τις 15 χιλιάδες τεμάχια.

Προσώρας περιοριζόμαστε στο κέρδος της συντήρησης των δύο βασικών δεικτών υψηλότερα των χθεσινών «πυθμένων» και ακόμη καλύτερα πάνω από τις 2.300 και 1.200 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v