Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με "σύμμαχο" το χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

Χαμηλές συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ αλλά και υπεραντίδραση για Εθνική, ΤΤ, Πειραιώς, MPB, ΔΕΗ. Στα επίπεδα των 2.330 ο ΓΔ με την Εθνική να «δένει» τα 20,6-20,80 ευρώ. Στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Οι συναλλαγές, μετά βίας ξεπερνούσαν τα 45 εκατ. ευρώ πριν από λίγο, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για κάτι καλύτερο, από μία συντήρηση δυνάμεων. Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.324 και τον FTSE 20 στις 1.212 μονάδες και η σημερινή συνεδρίαση έχει περισσότερο διαδικαστικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Καλοδεχούμενος θα πείτε, λαβαίνοντας υπ όψη τις θέσεις που έπρεπε να ρευστοποιηθούν-κατοχυρωθούν εν μέσω διόρθωσης της αμερικανικής αγοράς.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 20,79 ευρώ (20,65-20,96 ευρώ) με συναλλαγές περίπου 8 εκατ. ευρώ, κρατά τον κλαδικό δείκτη (στις 2.915 μονάδες) και τον FTSE 20 σε λογικά επίπεδα και κοντά στις υψηλές τιμές της περιόδου.

Δύο μετοχές του FTSE 20 παρουσιάζουν ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση μας, καθώς η αντίθετη κίνηση των ΟΠΑΠ και Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές.

Η μετοχή του Οργανισμού με 550 χιλιάδες τεμάχια πιέζεται και σήμερα 1,08% χαμηλότερα στα 16,48 ευρώ, με την τεχνική εικόνα να έχει χαλάσει προ πολλού. Όμως το ότι βγαίνει και μάλιστα αρκετή προσφορά σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα είναι ένα θέμα, καθώς ο πωλητής φαίνεται να «εξέρχεται» μόνο από τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα με συγκριτικά υψηλό τζίρο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αντιδρώντας 2,1% περνά τα 9 ευρώ (στα 9,08 ευρώ) «βλέπει» ξανά τα υψηλά των 9,13 και 9,16 ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Η αντίδραση της Πειραιώς έχει ενδιαφέρον, καθώς με Εθνική, Coca Cola 3E και ακόμη 2-4 μετοχές του 20άρη υπολείπεται (λιγότερο από 10%) της κορυφής 5μηνου.

Το γεγονός και μόνο, ότι μία ομάδα δεικτοβαρών μετοχών παραμένει σχετικά κοντά στις «κορυφές» μπορεί να είναι χρήσιμο για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Αξιόλογη αντίδραση σημειώνεται για τη μετοχή της Marfin Popular Bank στα 2,32 ευρώ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 5,10 ευρώ αλλά και ακόμη ορισμένων (Βιοχάλκο, Μυτιληναίος).

Εάν υποθέσουμε, πως τα 49 εκατ. ευρώ των συναλλαγών δεν λειτουργούν «σε βάρος» της αγοράς (από τη στιγμή που αποφεύχθηκε η υποχώρηση χαμηλότερα των 2.300 μονάδων) τότε η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά στη συνέχεια.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 2 προς 1, με 115-120 μετοχές να κινούνται ανοδικά.

Με αυξημένες συναλλαγές ξεχωρίζει η αντίδραση των Βιοτέρ (0,38 ευρώ), Alapis (0,69 ευρώ), Πλαστικών Θράκης (0,80 ευρώ), Ελληνικής Υφαντουργίας (0,59 ευρώ), Κρι-Κρι (1,63 ευρώ) και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Εάν περάσει -με τις μικρότερες δυνατές απώλειες- και αυτός ο διορθωτικός κύκλος στην Wall (και τα ευρωπαικά χρηματιστληρια), τότε στο ΧΑ φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί εκείνες οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το ελληνικό χρηματιστήριο στον αρχικό στόχο του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v