Σε τεντωμένο σχοινί η Σοφοκλέους...

Δύσκολη η συνέχεια για τη Σοφοκλέους, με τη βίαιη υποχώρηση Πέμπτης και Παρασκευής να βάζει τέλος στην πρώτη ανοδική κίνηση προς τις 3.420 από τα χαμηλά των 3.107 μονάδων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το σενάριο μιας νέας δοκιμασίας των χαμηλών της αγοράς κερδίζει ξανά πόντους.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο η διεθνής συγκυρία, όσο, κυρίως όμως, η εικόνα εγκατάλειψης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι ισχυροί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι που επιχείρησαν στις 2-3/7 την ανάσχεση της… κατάρρευσης μετοχών του 20άρη επέτυχαν να φέρουν την αγορά, τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.420 και κάτι μονάδες.

Η αδυναμία υπέρβασης της εν λόγω περιοχής, πρώτης ουσιαστικής αντίστασης, επανέφερε εκ των πραγμάτων σε πτωτική φορά, βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στη δεδομένη παθογένεια του ελληνικού χρηματιστηρίου ήλθαν να προστεθούν επιμέρους παράμετροι που σε αυτή τη φάση λειτουργούν υπέρ της περαιτέρω υποχώρησης των τιμών.

Η μία παράμετρος αφορά στη μέθοδο - μεθόδευση διαμόρφωσης της τιμής με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα ακούστηκαν.

Εμείς θα αναφέρουμε μια περίπτωση ως ενδεικτική, καθότι αφορά στον όμιλο της Εθνικής. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 16:30 συναλλαγές 1.210.000 μετοχών με την τελική τιμή στα 26,52 ευρώ.

Με τη λήξη της συνεδρίασης, δόθηκαν εντολές για συναλλαγές 467.000 μετοχών, με εμμονή του πωλητή στα 26,30 ευρώ. Δηλαδή, ολόκληρα 0,22 ευρώ χαμηλότερα και τη μετοχή στο -5,26%. Τελικά, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε σε αυτήν την τιμή, επηρεάζοντας προφανώς τη διαμόρφωση και του FT 20 και του Γενικού Δείκτη.

Μια άλλη παράμετρος αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός συστήματος, δηλαδή απευθείας μεταξύ των ξένων επενδυτικών οίκων.

Είναι ενδεικτικό πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 2,2 εκατ. μετοχών της Εθνικής, 1,1 εκατ. μετοχών της Κύπρου, 3,1 εκατ. μετοχών της Marfin Popular Bank, 851.000 μετοχών της Coca Cola, 451.000 του ΟΤΕ και μικρότεροι τζίροι σε ακόμη δυο-τρεις τίτλους.

Πρόκειται για συναλλαγές που γίνονται εκτός πλατφόρμας ΕΧΑΕ και που σε πτωτικές περιόδους συνηθίζεται να πραγματοποιούνται σε τιμές χαμηλότερες της τρέχουσας.

Η συνέχεια δείχνει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο πρώτος κύκλος ανοδικής διόρθωσης μετά την υποχώρηση κατά 1.100 μονάδες του Γενικού Δείκτη από τα τελευταία υψηλά, φαίνεται να ολοκληρώθηκε λίγο υψηλότερα των 3.420 μονάδων.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα και των 3.300 στις 11/7, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Αναλυτές φοβούνται πως σε πιθανή επαναπροσέγγιση του πυθμένα των 3.107 μονάδων θα ενταθούν οι ρευστοποιήσεις από πλευράς ξένων και εγχώριων διαχειριστών.

Μέχρι τότε όμως, θα αναμένουμε τον ισχυρό θετικό καταλύτη που θα μπορούσε να μεταβάλλει την τάση, να «σώσει» την αγορά από τη βύθισή της προς την ευρύτερη περιοχή των 3.100 μονάδων.

-----

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "η ελληνική αγορά εισέρχεται στην περίοδο των προεπισκοπήσεων κερδοφορίας για το α’ εξάμηνο καθώς από τις 24 Ιουνίου ξεκινούν οι δημοσιεύσεις από τις κυριότερες εταιρίες αρχής γενομένης από την Τρ. Κύπρου.

Χωρίς να περιμένουμε ιδιαίτερη βελτίωση σε σχέση με τους ρυθμούς κερδοφορίας που είδαμε στο α’ τρίμηνο αναμένουμε επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από το ξεκίνημα της χρήσης. Οι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν το σύνολο των εισηγμένων διατήρησαν την ισχύ τους, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η κοστολογική βάση λειτουργίας πολλών εταιριών (ειδικά όσες έχουν υψηλή έκθεση σε ενέργεια και πρώτες ύλες) ενώ δεν λείπουν και εταιρίες με δυσμενείς συνδυασμούς χρηματοοικονομικού κόστους, μειωμένης ζήτησης και αυξημένων τιμών των α’ υλών, όπου ο δανεισμός απειλεί πλέον την βιωσιμότητα τους. Οι περιπτώσεις ωστόσο αυτές καθώς και η μείωση της κερδοφορίας έχουν αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής παρέμεινε σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενεργοποιώντας ωστόσο σήμα αγορών από τον MACD. Ανάλογη εικόνα και τελευταίο ανοδικό σήμα δόθηκε στις 26 Μαρτίου, όταν η αγορά είχε σημειώσει μια αξιοσημείωτη διόρθωση από τα χαμηλά των 3.735 μονάδων.

Η ενεργοποίηση του αγοραστικού σήματος έχει σαν στόχο την περιοχή των 3.700 μονάδων όπου συμπληρώνεται το 50% της πτώσης από την καθοδική κίνηση μεταξύ 4.300 – 3.100 μονάδων. Η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα σε πτωτικές συνεδριάσεις δίνει προβάδισμα στο ενδεχόμενο αντίδρασης καθώς το μίγμα αρνητικών νέων βρίσκεται στην κορύφωση του ενώ εκτιμούμε ότι η επιστροφή του ενδιαφέροντος στην εταιρική κερδοφορία σταδιακά θα εξομαλύνει κάποιες υποτιμητικές υπερβολές, βελτιώνοντας την συνολική εικόνα της εγχώριας αγοράς".


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.290,74 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,35%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 36,46%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,51%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,59%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,62% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη εμφάνισαν οι κλάδοι πρώτων υλών (3,91%), τροφίμων και ποτών (6,14%) και ασφαλειών (4,15%).

Τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι προσωπικών & οικιακών αγαθών (-4,69%), υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-2,38%) και κατασκευών (-2,53%) .

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μοχλος (26,32%), Παϊρης Πλαστικών(18,52%), Προοδευτική (16,67%), Quality & Reliability (16,07%), Εδραση - Ψαλλίδας Χ. (15,07%), Ευρωσυμμετοχές (14,71%), Vivere (14,29%), Βαρβαρέσος (12,90%), Σελμαν (12,90%) και Κρεκα (12,88%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γενική Εμπορίου (-16,88%), Αττικές Εκδόσεις (-14,44%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουγία (-14,29%), Ιμακο μηντια (-14,11%), Πραξιτέλειο (-12,66%), Μαρακ Ηλεκτρονική (-12,20%), Altec (-12,00%), Σωλ/για Κορίνθου (-11,50%), Βαράγκης (-10,19%) και Ελ. Βιομ. Ζάχαρης (-9,46%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v