Οικονομία: Έφτασε ο κόμπος στο χτένι...

Τα μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτα. Δεν αποτελούν ωστόσο πανάκεια για τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Οικονομία: Έφτασε ο κόμπος στο χτένι...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρωθυπουργό, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου η δύσκολη αυτή συγκυρία (σ.σ. διάβαζε οικονομική κρίση) να περάσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ελλάδα», αντικατοπτρίζουν ενδεχομένως την «επικοινωνιακή» ανάγκη της κυβέρνησης να καταστήσει σαφές ότι «ελέγχει τα πράγματα» και ότι μεριμνά για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.

Αδυνατούν, ωστόσο, να πείσουν σχετικά με την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρέχουσα κρίση.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, οι βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές που ευαγγελιζόταν προεκλογικά παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, «κενό γράμμα».

Η απελευθέρωση των αγορών, το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, η επί της ουσίας αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η επικράτηση φορολογικής διαφάνειας και ισονομίας και βεβαίως ο τερματισμός του σφιχτού εναγκαλισμού της ελληνικής οικονομίας από το «πελώριο» κράτος εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο.

Τα μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτα, στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Δεν αποτελούν ωστόσο πανάκεια για τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Οι ανάγκες, όπως και πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες.

Οι τομείς που χρήζουν παρεμβάσεως πολλοί. Πλέον επίκαιρος, ωστόσο, υπό το φως της παρούσας πετρελαϊκής κρίσης, η ενέργεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ημίμετρων και ημιτελούς απελευθέρωσης, που όχι μόνο δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό και ενδεχομένως την αποκλιμάκωση των τιμών αλλά καθιστά τη χώρα μας δέσμια ενός μόνιμου ενεργειακού ελλείμματος.

Εάν και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης (η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί σε όλο της το... μεγαλείο) η κυβέρνηση δεν επιχειρήσει κατά τρόπο αποτελεσματικό την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, διερωτάται κανείς πότε θα μπορούσε να το πράξει...

Το «άλλοθι» των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τείνει να εκλείψει και «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»...

Καθυστερήσεις πέραν αυτού του σημείου θα έχουν πιθανότατα μη αναστρέψιμα, για το ορατό μέλλον, αποτελέσματα...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v