Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέο ρεκόρ με τράπεζες, Metlen, ΔΕΗ

Στις 1.544 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης με παράλληλη κίνηση τραπεζών αλλά και blue chips. Πέντε σερί ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά.

Χρηματιστήριο: Νέο ρεκόρ με τράπεζες, Metlen, ΔΕΗ

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/4/2011 (1552,2 μονάδες).

Η διαφορά της σημερινής συνεδρίασης με τις αμέσως προηγούμενες, ήταν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον διευρύνθηκε σε περισσότερους τίτλους του FTSE 25.

Έτσι μπορεί, μετά τις απαιτούμενες “ανάσες”, ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος να ήταν αυτός που “έσυρε το κάρο της Αγοράς”, όμως στην ανοδική κίνηση ακολούθησε και η συντριπτική πλειονότητα από τα μη Τραπεζικά blue chips, αλλάζοντας τα επίπεδα του ενδιαφέροντος στο Χ.Α., τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έστω και με εναλλασσόμενους ρόλους, θα παραμείνουν Τράπεζες και μη Τραπεζικά blue chips, που αποδεδειγμένα έχουν “growth”, με τις μικροδιορθώσεις να διαμορφώνουν σημεία εισόδου για όσους επιλέγουν να μπουν στην Αγορά με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα.

Μένει να φανεί αν η πετυχημένη δημόσια προσφορά της Alter Ego (τη Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών) και κυρίως το μεγάλο ενδιαφέρον από το “retail” θα βελτιώσει την ψυχολογία και το ενδιαφέρον για την Αγορά.

Αν οι επαγγελματίες του χώρου εκμεταλλευτούν αυτή την επιστροφή και καταφέρουν να κρατήσουν κάποιους από τους επενδυτές που επανεμφανίστηκαν, θα βελτιωθεί και η εμπορευσιμότητα αρκετών μετοχών, έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, αν στην συμμετοχή κυριάρχησαν “ραντιέρηδες” που έσπευσαν να βγάλουν “ένα γρήγορο μεροκάματο”, δύσκολα θα υπάρξει ουσιαστική διεύρυνση του ενδιαφέροντος στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις ενδείξεις που έδωσαν όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, η Εγχώρια Αγορά αναζήτησε και βρήκε τις απαραίτητες “εφεδρείες”, όταν ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος πραγματοποίησε βραχυχρόνια στάση, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Παραμένει ζητούμενο η αύξηση της κινητικότητας και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς εκεί αναμένεται να ανακοινωθούν τα περισσότερα deals και να βγουν οι σημαντικότερες υπεραξίες.

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις δηλώσεις Trump, μέσω video link, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με αρκετούς διαχειριστές να εκτιμούν ότι οι τελευταίες αναφορές για επιβολή δασμών, μπορεί και να ήταν ηπιότερες από αυτές που ανησυχούσαν τις Αγορές, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ζητά, παράλληλα, την χαλάρωση της επιτοκιακής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι DAX, FTSE 100, EuroStoxx 600 και S&P 500 ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ECB στις 30 τρέχοντος μήνα. Η BoE θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, η BoJ αύξησε σήμερα τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το επιτόκιο της στο 0,5%, από 0,25% προηγουμένως. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση από τον Ιούλιο του 2024. Το ΔΣ της Τράπεζας περιμένει ο δομικός πληθωρισμός να φτάσει το 2,4% το 2025, για να επιβραδύνει στο 2,0% το 2026. Στην προηγούμενη πρόβλεψή του τοποθετούσε τον πληθωρισμό στο 1,9% το 2025 και το 2026.

Μικρή άνοδος των αποδόσεων σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,28% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,64% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,32% του Γαλλικού, στο 4,65% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο 3,431% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2 Μαΐου 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1549,43 μονάδες (+1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1546,5 (+1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1544,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,95%.

Ο τζίρος στα 124,8 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (MED, BOCHGR, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΜΠΡΙΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), με τους ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να αποσπούν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 124,8 εκατ., τα 110,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,28% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,17%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 5,07% και ο ΔΤΡ κέρδη 10,29%.

Να σημειωθεί ότι πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., ο ΓΔΧΑ είχε να “δει” από το διάστημα από 19/1/2024 έως 8/3/2024, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Άρα το εβδομαδιαίο ανοδικό “πενταρέ” του ΓΔΧΑ, είναι ρεκόρ δωδεκαμήνου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μεγάλος ο όγκος στα συμβόλαια της ΙΝΚΑΤ στην χτεσινή συνεδρίαση, με κάποιους να παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα. Το 4,91 είναι στήριξη και όσο συντηρείται δεν ανησυχεί η τάση, με στόχο το παλαιό υψηλό στην ζώνη του 5,60. Περιμένουμε εναγωνίως την είσοδο των νέων τίτλων, να δούμε την συνέχεια, σημειώνοντας ότι είχαμε μικρή συμμετοχή μικρομετόχων. Με ‘stop’ το 1,70 σε κλείσιμο ώρας στο intraday, μπορούμε να στοχεύσουμε στο 1,78, ή το 1,84, για την ΑΛΦΑ. 15% της ζήτησης πήραν όσοι γράφτηκαν στο IPO της Alter Ego Media. Μία καλή αύξηση όγκου και ‘μοίρασμα χαρτιών’ λείπει, για να πάρει το επίπεδο του 4,02 ο ΦΡΛΚ και να δοκιμάσει σε πρώτη φάση το 4,40. Το 3,90 στήριξη και το 3,88 ‘stop’ σε κλείσιμο μέρας, με καλή αναλογία ρίσκου προς απόδοση. Με το ‘stop’ στο 2,08, μπορεί κάποιος να στοχεύσει το 2,35 στην ΕΛΧΑ. Το ‘stop’ στο intraday του ΔΤΡ ανέβηκε στο 1381 σε κλείσιμο ώρας. Επόμενος στόχος το 1437. Δεν ξέρουμε αν βγάζει στο μέλλον 30 τόνους γάλιο, ή πορτογάλιο. Το θέμα είναι ότι φαίνεται να βγάζει ‘λεφτόνιο’, με το 35,50 να είναι το επόμενο μεγάλο ‘make or break’ για τον ΜΥΤΙΛ. Λογικά τέλος Μάρτη θα τον βλέπουμε και στο Λονδίνο. Ήταν η πρώτη εβδομάδα που η απόδοση του ΓΔ ξεπέρασε την απόδοση του ΔΤΡ, που έκλεισε με οριακά κέρδη, Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεψε την παράσταση, με σχεδόν τριπλάσια κέρδη από τον ΓΔΧΑ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Αγορές είναι σε καλό δρόμο, υποστηριζόμενες από τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ στο Νταβός, όπου άφησε να εννοηθεί μια πιο ήπια στάση, όσον αφορά τους δασμούς της Κίνας, ζητώντας παράλληλα χαλάρωση της πολιτικής”, αναφέρει Eurobank Equities.

Ανοδικής κίνησης συνέχεια, λόγω του θετικού momentum που επικρατεί στις Ξένες Αγορές”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25μβ, μετά από τον Ιούλιο. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη από την Αγορά. Αυτό το αναφέρουμε, καθώς ένα μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου ‘carry trade’ περνάει από το Γιεν και θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει τις Αγορές. Η μεταβλητότητα, τόσο εντός όσο και εκτός, θα παραμείνει αυξημένη το επόμενο διάστημα”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Νέα πολυετή υψηλά σημείωσε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα, που ακολουθεί την άνοδο που καταγράφουν οι μεγάλες Αγορές του Εξωτερικού (νέο ρεκόρ για τον DAX). Η επενδυτική ψυχολογία είναι θετική (παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν) κάτι που αποδεικνύεται από γεγονότα όπως η υπερκάλυψη του IPO της ALTER MEDIA (11,9x), η επιτυχημένη ΑΜΚ του Ομίλου ΑΚΤΩΡ, καθώς και η νέα εξαγορά της IDEAL στον κλάδο των Τροφίμων, ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άφιξη της CHEVRON στην Ελλάδα, με σκοπό την έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Για την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε τις ανακοινώσεις των FED και ΕΚΤ για τα βασικά επιτόκια, που πιθανόν οι αποφάσεις τους να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Τεχνικά, σε επίπεδο ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1550 και 1590 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Merit Sec.

Συνεχίστηκε η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη σε υψηλά 14 ετών την εβδομάδα που πέρασε, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τον Τραπεζικό κλάδο, σε άλλες Δεικτοβαρείς Εμποροβιομηχανικές μετοχές που είχαν υποαποδώσει από την αρχή του έτους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το ράλι συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες και η απόδοση της Αγοράς ξεπέρασε το 5% από το ξεκίνημα της χρονιάς, με ευρεία πλέον συμμετοχή και πολύ ικανοποιητικούς τζίρους.

Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται και από το βαθμό υπερκάλυψης της “Alter Ego Media”, η οποία εξέπληξε θετικά και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον εμπλουτισμό του Χ.Α. με νέες Εταιρείες, ανακόπτοντας την εικόνα φθοράς των τελευταίων ετών.

Η αύξηση της συμμετοχής έχει βελτιώσει το βαθμό αποτελεσματικότητας της Αγοράς, υποκινούμενη και από την σημαντική ροή των θεμελιωδών αναλύσεων για επιμέρους Εταιρείες οι οποίες, στο σύνολό τους, υπονοούν ένα επίπεδο δίκαιων αποτιμήσεων στην περιοχή των 1750 μονάδων του Γενικού Δείκτη, συνιστώντας ένα περιθώριο το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο μπορεί να θεωρηθεί.

Στο εξωτερικό η προσοχή την εβδομάδα που πέρασε επικεντρώθηκε στις πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, μετά την ορκωμοσία του, τις οποίες οι Αγορές υποδέχτηκαν θετικά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι δηλώσεις του, αντί να αυξήσουν τις αβεβαιότητες, φαίνεται να δημιουργούν περισσότερη αισιοδοξία, καθώς υποστηρίζουν επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μια ήπια στάση στα επιτόκια και την πρόθεση να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας την προσφορά Πετρελαίου, πιέζοντας έτσι το ενεργειακό κόστος.

Η αντίδραση της Αγοράς ήταν άμεση, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Παράλληλα οι Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν πιο ανθεκτικές, σε σχέση με το κοντινό παρελθόν, συνεχίζοντας την θετική πορεία τους από την αρχή του έτους, φορτισμένες από την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που φέτος περιλαμβάνει και τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι ζυμώσεις που διενεργούνται σε κορυφαίο επίπεδο, έχουν αντανάκλαση και στις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς η διάσπαρτη μετοχική βάση και οι φθηνές αποτιμήσεις, ενδέχεται να προσελκύσουν ενδιαφέρον εκτός συνόρων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ανοδικά, αφού διόρθωσε μετριοπαθώς στο μέσον της εβδομάδας, σε ένα διήμερο οριακών απωλειών, που αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι ήταν σε ζώνες υπερβολής.

Ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί το Φεβρουάριο του 2024, όταν ο Γενικός Δείκτης έτρεχε ένα μεγάλο σερί 7 συνεχόμενων θετικών εβδομαδιαίων αποδόσεων. Η διαφορά με εκείνη την περίοδο, εντοπίζεται στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα, τα οποία δεν έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που θα έθετε σε ετοιμότητα περισσότερα χαρτοφυλάκια, ενόψει μιας πιο γενικευμένης διόρθωσης.

Οι μακρινές και επισφαλείς ως προς την προβλεπτική ιδιότητά τους αντιστάσεις τιμών, που έρχονται από το 2011 στην ζώνη 1550 – 1600, αποτελούν ένα θεωρητικό επίπεδο αύξησης της προσφοράς.

Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε ενδείξεις ισχυρού κορεσμού της τάσης, θα αναμέναμε η άνοδος των τιμών να συνεχιστεί, εξετάζοντας ωστόσο την ημερήσια δυναμική των συναλλαγών, αλλά και το βάθος των τοπικών διορθώσεων, που πιθανόν να μας έδιναν πληροφορίες για μια διόρθωση μεγαλύτερου φάσματος.

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η οικονομική επικαιρότητα αναμένεται να έχει ισχυρές δόσεις ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Την Τετάρτη η FED και την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκιά τους, καθώς και την μεσοπρόθεσμη προοπτική της νομισματικής πολιτικής τους, ενώ στην Wall Street εισερχόμαστε στον πυρήνα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, με κομβική ημερομηνία την 29η Ιανουαρίου όπου ανακοινώνουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες.

Στην Ελλάδα, ξεχωρίζει η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ‘Alter Ego Media’ στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. την Δευτέρα, με τιμή εκκίνησης τα 4 ευρώ/μετοχή”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,9), ΕΤΕ (7,8), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (6), ΠΕΙΡ (5,5), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,8), ΑΛΦΑ (4,1), TITC (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΔΑΑ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), BOCHGR (2,2), CENER (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ (+1,46%), ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι ΑΛΦΑ (+1,63%), ΕΤΕ (+2,04%) και ΠΕΙΡ (+2,60%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1426,45 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1420,33 (+1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1418,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,85%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1336 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.

Στις 1256 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1237 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Σαφέστατη “υπεροπλία” των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,11%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,45%), ΛΑΜΔΑ (-0,57%), ΟΤΕ (-0,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ, OPTIMA, TITC, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,70%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 173 μηνών. Η αμέσως επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 13,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 12,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,67%), που κινείται σε υψηλά 10μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 17,05 ευρώ και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 15,61 – 15,55 ευρώ, όπου στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και το ημερήσιο “stop long”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+71%), ΙΛΥΔΑ (+29,75%), ΟΛΘ (+23,21%), ΑΒΑΞ (+21,52%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+20,95%), ΑΣΚΟ (+20,07%), ΚΕΚΡ (+15,83%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΦΡΙΓΟ (+5,26%), ΝΑΚΑΣ (+4,05%), ΛΕΒΠ (+3,13%), ΚΑΡΕΛ (+0,61%), SOFTWEB (+2,41%), ΚΥΡΙΟ (+2%), ΕΛΒΕ (+1,96%), ΙΑΤΡ (+0,30%), ΣΠΙ (+4,95%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,71%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ξεκινά η προετοιμασία για τη διάθεση μετοχών Attica Group (+7,66%) από τη Strix Holdings στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό, προκειμένου να ενισχυθεί το free float του τίτλου και να συμμορφωθεί η Εισηγμένη με τα κριτήρια περί ελεύθερης διασποράς. Το ‘εναρκτήριο λάκτισμα’ θα δοθεί στις 3 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, όπου η Εταιρεία θα παρουσιαστεί σε πελάτες των UBS, Euroxx Sec. και Piraeus Sec., οι οποίες συνδιοργανώνουν την εκδήλωση (capital day). Αναμένεται να παραβρεθούν περίπου 30 Επενδυτές, στους οποίους θα παρουσιαστούν οι επιδόσεις και οι προοπτικές της μεγαλύτερης διεθνώς Ακτοπλοϊκής Εταιρείας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν το γύρο της Αγοράς, “στόχος είναι η διάθεση ποσοστού μετοχών έως και 15%, με τιμή υψηλότερα από αυτή της δημόσιας πρότασης της Strix Holdings, στα €2,64/μετοχή.

Συνεχίζονται με κατεβασμένους ρυθμούς οι αγορές από “Belterra Investments Ltd” στον ΟΛΘ (+0,36%) και οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην Foodlink (-1,49%).

Προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -8,57% ο Παϊρης (+7,81%).

Δείχνει να έχει κι άλλα ανοδικά περιθώρια η ΑΤΕΚ (+9,72%). Προσοχή στις φήμες που μπορεί να κάνουν τον γύρο της Αγοράς, την επόμενη εβδομάδα.

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+2,73%), Κέκροπα (+3,73%), ΑΣΤΑΚ (+1,69%), Centric (+1,99%), ΦΒΜΕΖΖ (+3,18%).

Δείχνει να “προσέχεται” η ΠΡΔ (+1,43%). Προσοχή αν ανεβάσει όγκους.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 17/1 για ΟΛΠ (+0,81% και υψηλά ενάμιση μήνα) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,42%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+6,80%), MIG (+2,46%), Ιντεάλ (+2%), Ελλάδος (+1,39%), τρεις για Premia (+3,52%, με αυξημένες συναλλαγές) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,05%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Αλουμύλ (+1,88%), Lavipharm (+1,43%), Intralot (+1,30%) και Ιντρακάτ (+5,39% και υψηλά 8 μηνών).

Και σήμερα έδωσε παρουσία η εντολή πώλησης 98116 τε. στην ΦΛΕΞΟ (0%), στα 7,80 ευρώ.

Αιφνιδιαστική εμφάνιση εντολής πώλησης 16790 τεμ. στα 2,34 ευρώ (-2,50%) έτρεψε σε φυγή τους λίγους αγοραστές στον ΒΟΣΥΣ (-3,33%).

Συνεχίζονται οι πωλήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην MED (+4,39%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1487 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1439 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1423 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3619 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3496 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3459 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Μικτές διαθέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,051 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2785 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,3 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Στα $106000 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $3395 αναρριχάται το Ethereum.

Επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο η δραστηριότητα των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό πέντε μηνών. Ειδικότερα, η σύνθετος δείκτης HCOB PMI που καλύπτει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υπηρεσίες και Μεταποίηση σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες, από 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της έρευνας της S&P Global. Αύτη ήταν η πρώτη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ζώνη του Ευρώ από τον Αύγουστο του 2024. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 49,7 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα Υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, από τις 51,6, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων και ήταν οριακά χαμηλότερα από τις 51,5 που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Η κάμψη στη Μεταποιητική δραστηριότητα, που ξεκίνησε στα μέσα του 2022, αμβλύνθηκε και ο PMI για τη μεταποίηση ανήλθε στις 46,1 μονάδες, από τις 45,1 του Δεκεμβρίου. Αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 45,3 μονάδες.

Πρόταση $13,3 δισ. για την εξαγορά της “Mediobanca”, κατέθεσε σήμερα η “Monte dei Paschi di Siena”, πυροδοτώντας περαιτέρω την Τραπεζική συγκέντρωση στην Ιταλία.

Άνοδο κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,24 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στα 4,19 εκατ. Για το σύνολο του 2024 οι μεταπωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 4,06 εκατ. μονάδες, το χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο από το 1995.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 71,1 μονάδες στο τέλος Ιανουαρίου, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 73,2 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 108,9 δισ. ευρώ.

Νέα έκθεση για την TITC από την Optima δίνει τιμή - στόχο στα 50,5 ευρώ, από 40,6 ευρώ, με τη σύσταση να διατηρείται “buy”, με την ΑΧΕ να προβλέπει καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 9,6%, σε 294,5 εκατ. ευρώ, παρά το εφάπαξ κόστος 10 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την IPO των ΗΠΑ.

Χαμηλώνει τις εκτιμήσεις της και την τιμή - στόχο της μετοχής της Motor Oil η Optima Bank, στην τελευταία της ανάλυση για την Εταιρεία, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση “buy”. Ειδικότερα, η Τράπεζα δίνει νέα τιμή - στόχο της μετοχής στα 29,9 ευρώ, έναντι 36,7 ευρώ των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Cenergy και στο χαμηλό οι ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 86 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.139 συμβόλαια).

Στα 4.508 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.511 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.279 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 669, 553 για τον Φεβρουάριο και 116 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.765), κινήθηκε μεταξύ 3.726 και 3.779,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.421), κινήθηκε μεταξύ 1.421 και 1.421 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.878,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.100 TITC), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (6.315), Εθνική (1.768), Alpha Bank (11.123), ΔΕΗ (2.168), Eurobank (4.231), Ιντρακόμ (727), Μυτιληναίο (290), Ιντρακάτ (1.525), Άβακα (317), Αεροπορία Αιγαίου (147), ΓΕΚ (140), Lamda Development (295), ΕΛΧΑ (344), Viohalco (187), Ελλάκτωρα (114), ΕΧΑΕ (334), ΑΔΜΗΕ (282), ΟΤΕ (200), Motor Oil (239).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 142.120, Πειραιώς 63.591, Eurobank (16.735), ΑΔΜΗΕ (19.518), ΓΕΚ (12.613), ΔΕΗ (22.983), Εθνική (15.563), Ιντρακόμ (12.083).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.152.980 τεμ., (από 60.152.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 65.639.561 τεμ. (65.639.561), ΟΠΑΠ 1.707.245 τεμ. (1.707.245), Εθνική 18.693.078 τεμ. (18.621.646), ΟΤΕ 1.892.999 τεμ. (1.893.297), Πειραιώς 17.306.729 τεμ. (17.532.283), Ελ. Πετρέλαια 2.302.708 τεμ. (2.306.049), Motor Oil 1.207.718 τεμ. (1.205.899), Intralot 1.590.066 τεμ. (1.584.066), Τέρνα Ενεργειακή 1.320.270 τεμ. (1.320.270), Ιντρακάτ 2.496.089 τεμ. (2.476.090).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v