Καθαρά ανοδική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4/2011 (1531,04 μονάδες).
Ασφαλώς και το τελικό +2,95% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης, με τον ΔΤΡ να “ακούει” του κουδούνι της λήξης σε υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/11/2015 (1682 μονάδες).
Για τους λάτρεις των στατιστικών, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και αυτή η επίδοση αποτελεί ρεκόρ 7μηνου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., παραπέμπει στο διάστημα από 28/6/2024 έως και 29/7/2024, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει τέσσερις ανοδικές εβδομάδες.
Από εκεί και πέρα, δεν χωράει αμφιβολία πως στην παρούσα φάση στο Χ.Α. ισχύει το “trend is our friend” και αυτό έχει φέρει σε δύσκολη θέση όσους επιμένουν να διατηρούν “short” θέσεις, αλλά και αυτούς που παραμένουν εκτός Αγοράς, περιμένοντας την διόρθωση που δεν έρχεται.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση της αξίας συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), όμως το ενδιαφέρον και σήμερα, δεν συμπεριέλαβε πολλούς τίτλους έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης τα υψηλά ημέρας τα “είδε” μετά την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου (14.00) στην Αγορά Παραγώγων, λόγω και των σημαντικών βοηθειών που πήρε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ΓΔ, ΔΤΡ και FTSE25.
Το ενδιαφέρον συνεχίζει να ανακυκλώνεται στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, με “rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και με ισχυρό δέλεαρ τις, αναμενόμενες, υψηλές μερισματικές διανομές, ενώ υψηλή μερισματική απόδοση αναμένεται και από την BOCHGR (+2,21%) και αυτό έχει αρχίσει να το “μετράει” το ταμπλώ, καθώς έκλεισε τον τίτλο σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α.
Κοινή εκτίμηση στην Επενδυτική Κοινότητα παραμένει, πως στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική στα επιτόκια, ο κλάδος που θα ευνοηθεί κυρίως είναι ο Τραπεζικός και ίσως για αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει το επόμενο “μπαράζ εισαγόμενων” εκθέσεων, με τις Τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο.
Σε κάθε περίπτωση και για όσα χαρτοφυλάκια επιλέγουν να ακολουθήσουν την τάση, ασφαλώς και χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς η Δευτέρα “θα είναι μία άλλη μέρα”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 τρέχοντος, ο Donald Trump θα αναλάβει και επίσημα την Προεδρία των ΗΠΑ και θα ανακοινώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το μεσοπρόθεσμο κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές μετοχών και ομολόγων και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις κινήσεις των κύριων Κεντρικών Τραπεζών.
Λόγω της αργίας την Δευτέρα 20/1 στην Wall Street (Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), δεν αποκλείεται η αντίδραση των Αγορών να έλθει με μικρή χρονοκαθυστέρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ECB στις 30 τρέχοντος μήνα. Η BoE θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Φεβρουαρίου.
Αξιοσημείωτα κέρδη στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς επέστρεψαν τα δημοσιεύματα ότι Glencore και Rio Tinto έχουν ξεκινήσει, εκ νέου, συνομιλίες για πιθανή συγχώνευσή τους, ενώ το θετικό κλίμα βοηθάει και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.
Από την άλλη, η Eurostat επιβεβαίωσε τον πληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ στο 2,4% τον Δεκέμβριο, από 2,2% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,7% τον Δεκέμβριο, από 2,5% τον Νοέμβριο.
Όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,22% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,57% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,266% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,28% του αντίστοιχου Γαλλικού και στο 4,61% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη θα λάβει χώρα η δημοπρασία εντόκων γραμματίων, 6μηνου του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1524,25 μονάδες (+1,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1523,87 (+1,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1524,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,18%.
Ο τζίρος στα 186,3 εκατ., από τα οποία τα 29,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΡΙ, ΚΟΥΑΛ, ΜΟΗ, ΜΠΡΙΚ, ΙΝΛΟΤ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, NOVAL, ΙΝΚΑΤ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 186,3 εκατ., τα 170,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,39% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,09%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 3,74% και ο ΔΤΡ κέρδη 10,10%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Home alone’ ο Τραπεζικός. Το αποτέλεσμα της διάσπασης του 1370 είδαμε σήμερα. Σχολιάσαμε προχτές ότι η ΕΤΕ ψάχνει το 8,50 αλλά τελικά όλος ο κλάδος είναι ‘hot’. Αλλάζει επίπεδο και η ΑΛΦΑ. Βοήθειες από ΟΤΕ που κάνει προσπάθεια ανακατάληψης του 15,00. Οι μειώσεις θέσεων στις Τράπεζες από τους Θεσμικούς, λόγω της υπέρ απόδοσης του τελευταίου διαστήματος και η διόρθωση που δεν έρχεται, αναγκάζει και πάλι κεφάλαια να εισρεύσουν στον κλάδο και ‘short’ να ‘τριμάρουν’ τις θέσεις τους αναγκαστικά, ή μη. Με ‘ανάλαφρο’ δανεισμό πλέον και με τέτοιο διάγραμμα με κοντινές ασφαλιστικές δικλείδες η ΓΕΚΤΕΡΝΑ την παρατηρούμε στενά, μιας και μία κίνηση, σε πρώτη φάση, στο 19,50 έχει όλες τις πιθανότητες. Πρωτίστως μία Εταιρεία πρέπει να την κοιτάμε επιχειρηματικά. Business plan και υλοποιήσεις, οικονομικά, κλάδος κλπ είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να μελετάμε. Η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει κατηγορία. Τα πλάνα τηρούνται με το παραπάνω και η μετοχή μπορεί να δώσει σημαντικές υπέρ αξίες στο μέλλον, με την μεγάλη εικόνα να δείχνει μεσομακροπρόθεσμα τα 20 ευρώ. Στην παρούσα προσπαθεί να κατοχυρώσει τα προηγούμενα υψηλά και να ανοίξει δρόμο για το 14,00, ή το 15,00 επίπεδο. Το εβδομαδιαίο ‘stop’ στο 11,54 ενώ κοντινή σημαντική στήριξη το 12,21. Ο τζίρος αισθητά ανεβασμένος. Το 2023 έγινε η μεγάλη κίνηση και προσέλκυσε νέους επενδυτές το Χρηματιστήριο. Το 2024 υπήρξε ‘χώνεμα’ τιμών και το 2025 έχει όλα τα φόντα, ανεξάρτητα της διακυμάνσεων, να δούμε μία επανάληψη στις αποδόσεις του 2023. Τα οικονομικά Κράτους και Επιχειρήσεων το επιτρέπουν, τα πακέτα του ΤΧΣ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε η Αγορά έχει μία σχετική άνεση να κάνει την διαφορά. Άλλωστε η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ‘sexy’ με ‘growth story’, με τους Ξένους να κοιτάνε τόσο το Χρηματιστήριο, όσο και την πραγματική Οικονομία.”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Ανοδική συνεδρίαση και σήμερα, με τις Τράπεζες να βοηθούνται από τις ειδήσεις για καλύτερη, από την αναμενόμενη, καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024”, σημειώνει η Piraeus Sec.
“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Οι επενδυτές θα διατηρήσουν πιθανότατα την επιλεκτική τους στάση, μετά και την εταιρική ειδησεογραφία και τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο. Σήμερα έληξαν οι σειρές Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο Παραγώγων”, υπενθυμίζει η Beta Sec.
“Τα καλά νέα που επηρεάζουν την Παγκόσμια Οικονομία ήρθαν από Κίνα αυτή την φορά και συγκεκριμένα από το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου και την βιομηχανική παραγωγή Δεκεμβρίου, που κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα η πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως να επιδεινώσει τα μεγέθη. Στο εσωτερικό, συνιστάται στάση αναμονής, μέχρι τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, στρατηγική που εκτιμούμε ότι ακολουθήσει το σύνολο της Παγκόσμιας Επενδυτικής Κοινότητας”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2024, ενώ έκλεισαν τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα. Ο Γ.Δ. ‘έκλεισε’ το καθοδικό ‘χάσμα’ των 1503 μονάδων και άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στις 1514 μονάδες. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του ΓΔ την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον ΓΔ, που βρίσκεται πλέον σε νέα πολυετή υψηλά. Με το κλίμα από το εξωτερικό να είναι υποστηρικτικό, αλλά και με σημαντικές ειδήσεις στο εσωτερικό, όπως την επιτυχημένη έκδοση του 10ετους ομολόγου, την νέα μεγάλη επένδυση της METLEN (ενισχύει σημαντικά το πρεστίζ της Εισηγμένης και της Ελλάδας) και την Δημόσια Πρόταση της Louis-Dreyfus για τον ΟΛΘ, δίνουν μια δυναμική στην Αγορά και δημιουργούν ψυχολογία στους επενδυτές για υψηλότερα επίπεδα. Την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, οπότε θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η πολιτική του, σε σχέση με αυτά που είχε δηλώσει κατά την προεκλογική περίοδο. Τεχνικά, σε επίπεδο ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1527 και 1586 μονάδων”, όπως εκτιμά η Merit Sec.
“Με αισιοδοξία ξεκίνησαν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2025 για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υπερέβη για πρώτη φορά, μετά τον Απρίλιο του 2011, τις 1520 μονάδες, συμπληρώνοντας παράλληλα τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η συνδρομή του Τραπεζικού κλάδου σε αυτή την κίνηση είναι καθοριστική, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση της επίτευξης (αν όχι υπέρβασης) των στόχων κερδοφορίας για την χρήση του 2024.
Μάλιστα, οι ημερομηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν προγραμματιστεί την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση της Αγοράς.
Εκτός από την οριστικοποίηση του μερίσματος της χρήσης, η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών πλάνων σε βάθος τριετίας, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις από τις βασικές τάσεις της χρονιάς, ειδικά στο θέμα της πιστωτικής επέκτασης.
Παράλληλα η κινητικότητα σε άλλα επιχειρηματικά μέτωπα (Λιμάνια, Ενέργεια, Κατασκευές) έχει διευρύνει το πλήθος της συμμετοχής των Εταιρειών στην ανοδική κίνηση, ενώ ο απεγκλωβισμός κεφαλαίων σε Εταιρείες που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν διαθέσει σημαντικά πακέτα μετοχών, ενίσχυσε την συναλλακτική δραστηριότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, το Χ.Α. καταγράφει μέσες ημερήσιες συναλλαγές 124,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,7% σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, γεγονός που θα αποτελέσει μια βασική συνθήκη φέτος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς πολλές κερδισμένες θέσεις έρχονται από ένα πολυετές ράλι τεσσάρων συνεχόμενων ετών.
Στο εξωτερικό, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διασκέδασαν τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του κλίματος, μετά την πτώση της Αγοράς στις αρχές Ιανουαρίου.
Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη δ’ τριμήνου, από μεγάλες Τράπεζες των ΗΠΑ, συνέβαλαν επίσης στην βελτίωση του κλίματος και πλέον η Επενδυτική Κοινότητα θα εστιάσει στις ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας που κορυφώνονται στις αρχές Φεβρουαρίου, με τα μεγέθη του κλάδου Τεχνολογίας.
Δεδομένου του σημαντικού ρόλου της παραμέτρου των εταιρικών κερδών, στην απόδοση της Wall Street, κατά το περασμένο έτος, τα αποτελέσματά πιθανότατα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης των Αμερικανικών δεικτών και κατ’ επέκταση και της διαμόρφωσης κλίματος σε όλες τις Αγορές.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την δυναμική της ανοδικής τάσης που είχε αναπτυχθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταγράφοντας νέο υψηλό 14 ετών στις 7 Ιανουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ακόμα ιστορικές επιδόσεις με την υψηλότερη να καταγράφεται στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το ανοδικό μοτίβο υποστηρίζεται από όλο το σετ των μεσοπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων, έχει κλιμακούμενο τζίρο το οποίο βοηθά την απορρόφηση των πιέσεων, ενώ σε ημέρες αδυναμίας του Γενικού Δείκτη η προσφορά φαίνεται ελεγχόμενη, χωρίς να απειλεί ευαίσθητα τεχνικά σημεία της τάσης.
Η πρόσφατη σύντομη στάση τις 1480 – 1490 μονάδες, οριοθετεί ένα νέο επίπεδο βραχυπρόθεσμης στήριξης, ενώ πρακτικά δεν υπάρχει κάποιο κρίσιμο επίπεδο αντίστασης, δεδομένης της ανακολουθίας των διαγραμμάτων της Αγοράς μετά το 2015.
Παρόλα αυτά, οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και ενδεχομένως η διάρκεια διαπραγμάτευσής τους μέσα σε αυτές, να κινητοποιήσει κάποια βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών.
Με βάση τις αναλογίες διόρθωσης που έχουν παρατηρηθεί στο κοντινό παρελθόν, οι 1550 μονάδες μπορούν να θεωρηθούν μια πιθανή περιοχή έναρξης μιας τοπικής διόρθωσης, ειδικά αν έρθουν στο τρέχον κύμα ανόδου της Αγοράς.
Την Δευτέρα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές, λόγω Εθνικής αργίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του νέου Προέδρου.
Στο εσωτερικό δεσπόζει η δημόσια εγγραφή της “Alter Ego Media” που θα διεξαχθεί στο διάστημα 20 - 22 Ιανουαρίου με εύρος τιμών από 3,7 – 4 ευρώ ανά μετοχή.
Από την Δευτέρα θα είναι κομμένη η μετοχή της Helleniq Energy από το προμέρισμα χρήσης του 2024 (0,20 ευρώ ανά μετοχή), ενώ την Τετάρτη θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα χρήσης και η μετοχή των Πλαστικών Θράκης (0,06858 ευρώ/μετοχή).
Την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος εγγραφών για την Α.Μ.Κ. της Actor Holdings”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,2), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5,4), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΜΟΗ (2,4), BOCHGR (2,2), CENER (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+2,77%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (+2,08%), ΕΥΡΩΒ (+4,53%) και ΠΕΙΡ (+2,47%).
Μεταξύ 1371,94 (-0,25%) και 1415,55 μονάδων (+2,92%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1414,23 (+2,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1415,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,95%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.
Στις 1250 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1228 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με το… δεξί ξεκίνησε η χρονιά για τις Εγχώριες Συστημικές Τράπεζες, καθώς το δυνατό τέταρτο τρίμηνο του 2024, σε επίπεδο χορηγήσεων, οδήγησε σε υπέρβαση των αναθεωρημένων στόχων πιστωτικής επέκτασης, ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη, ως προς την επιδιωκόμενη ανταμοιβή μετόχων από τα καθαρά κέρδη χρήσης 2024”.
Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, “ολοκληρώθηκε η πώληση στη Logicom Services Limited (“Logicom”) του 8,58% της Demetra Holdings Plc (“Demetra”) (17.152.353 μετοχές), έναντι τιμήματος €27 εκατ. περίπου, που αντιστοιχεί σε €1,55 ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας της Τράπεζας με τις Demetra και Logicom, η οποία προβλέπει, εκτός από την παραπάνω συναλλαγή και την απόκτηση από την Τράπεζα επιπλέον ποσοστού 24,66% στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, από τη Demetra (21,33%) και τη Logicom (3,33%). Η ολοκλήρωση αυτού του σκέλους της συμφωνίας αναμένεται περί τις 10 Φεβρουαρίου 2025, εφόσον έχουν προηγουμένως ληφθεί οι απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις”.
Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΔΑΑ (-0,20%), ΕΛΧΑ (-0,23%), ΜΠΕΛΑ (-1,03%), ΜΥΤΙΛ (-0,12%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (+3,24% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), “κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης προέβη σε πώληση, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, 550000 μετοχών συνολικής αξίας 11470000 ευρώ (μέση τιμή πώλησης 20,854 ευρώ/ μετοχή). Η Εταιρεία πλέον διαθέτει 2361417 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,13% του μετοχικού της κεφαλαίου”.
Επιστροφή αγοραστών στον ΟΠΑΠ (+0,94% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συνοδεύτηκε και από σχετική αύξηση των συναλλαγών, παίρνοντας μικρές βοήθειες και από τα “πακέτα”. Με τη μετοχή να κινείται σε υψηλά τριμήνου, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 16,08 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 15,58 – 15,54 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,34 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Σε νέα υψηλά 215 μηνών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα, η TITC (+0,24%).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+41,77%), ΙΛΥΔΑ (+30,5%), ΟΛΘ (+29,91%), ΑΒΑΞ (+17,85%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+15,24%), ΑΣΚΟ (+14,70%), ΛΑΝΑΚ (+14,44%), ΕΛΧΑ (+13,28%), ΚΟΥΑΛ (+13,18%), ΑΤΤ (+12,75%), ΠΕΙΡ (+12,18%), ΙΑΤΡ (+11,96%), ΕΥΡΩΒ (+11,66%), BOCHGR (+10,43%), ΚΕΚΡ (+10,42%), ΣΠΙ (+10,39%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΕΛΙΝ (+1,79%), ΕΒΡΟΦ (+1,64%).
Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,88%, σήμερα ο υψηλότερο όγκος του τελευταίου τριμήνου).
Η στήλη είχε προειδοποιήσει, μετά την “black list” στην COSCO από τις ΗΠΑ, για επερχόμενες πιέσεις στον ΟΛΠ (-2,24%). Ο τίτλος συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές, στις τελευταίες δέκα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η “Belterra Investments LTD” απέκτησε στις 16/12025, 11000 μετοχές του ΟΛΘ (-0,68%), που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,11% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, έναντι ανταλλάγματος € 28,8756 ανά μετοχή, μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες θα εκκαθαριστούν στις 20/1/2025.
Κλεισμένο θεωρείται πλέον το deal μεταξύ Ιντεάλ (-0,50%) και CVC για τη Μπάρμπα Στάθης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Πλευρών έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η σύνταξη και υπογραφή των σχετικών κειμένων. Οι ανακοινώσεις εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα θα κινείται στη περιοχή κάτω από τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ η υλοποίηση της συμφωνίας, λόγω και των εγκρίσεων που απαιτούνται από τις Αρμόδιες Αρχές, αναμένεται να απαιτήσει κάποιο διάστημα, μάλλον έως και το Μάρτιο.
Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Τεχνική Ολυμπιακή (0%) υπέγραψε σύμβαση για την άμεση αγορά του συνόλου των μετοχών της “GREENHILL VOULA ESTATES ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ” και το διακριτικό τίτλο “GREENHILL VOULA”. Η “GREENHILL VOULA” έχει το 100% της πλήρους κυριότητας οικοπέδου εμβαδού 7.328,48 τ.μ., ευρισκόμενου στη θέση Πηγαδάκια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό Συγκρότημα κατοικιών”.
Με ανοδικό “καρέ”, σε νέα υψηλά 11 μηνών ο Λούλης (+1,68% και αγορές από “insiders”).
Σε υψηλά 6μηνου η Foodlink (+2,19%, συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ).
Με συνολικό όγκο 701 τεμ., ο Ακρίτας (0%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 0,75 (-6,25%) και 0,865 ευρώ (+8,12%), ενώ με όγκο 276 τεμ. ο Χαϊδεμένος (+6,36%) κινήθηκε μεταξύ 0,496 (-9,82%) και 0,585 ευρώ (+6,36%).
Επιστροφή αγοραστών σε Δρομέα (+4,75%), Αλουμύλ (+1,86%), ΕΚΤΕΡ (+0,45%), Βιοκαρπέτ (+1,04%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 4μηνου από ΦΡΙΓΟ (+1,55%).
Αύξησε συναλλαγές η ΕΧΑΕ (+1,71%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΛΑΒΙ (+2,28%) και ΓΚΜΕΖΖ (+0,48%).
Συνεχίζεται το “profit taking” από τα πρόσφατα υψηλά 45 μηνών, στον ΑΔΜΗΕ (-3,74%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1436 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1418 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3487 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3445 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, συνεχίζουν ανοδικά οι δείκτες στην Wall Street.
Οριακές μεταβολές στο Πετρέλαιο, στο 1,03 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Τα $2760 προσεγγίζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,25 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Στα $105000 εκτινάσσεται το Bitcoin, προς τα $3435 αναρριχάται το Ethereum.
“Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο τα Crypto θα αναδειχθούν σε πολιτική προτεραιότητα και θα δίνεται στους ‘insiders’ του κλάδου ‘φωνή’ εντός της Κυβέρνησής του, σχεδιάζει να εκδώσει ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Υπό εξέταση είναι επίσης η δημιουργία ενός Εθνικού αποθέματος Bitcoin, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπάρχουσες συμμετοχές της Κυβέρνησης στο μεγαλύτερο Κρυπτονόμισμα του Κόσμου”, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η Κινεζική Οικονομία επεκτάθηκε κατά 5% το 2024 από το προηγούμενο έτος, εμφανίζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση της Κίνας. Παράλληλα, το Κινεζικό ΑΕΠ εμφάνισε άνοδο 5,4% το δ' τρίμηνο του περασμένο έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο σημείωσαν άλμα 3,7%, από ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 3,5%. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή επεκτάθηκε κατά 6,2%, επίσης ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 5,4%.
Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 3,6% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Άνοδο σημείωσε η κατασκευή νέων κατοικιών τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 15,8% στις 1,499 εκατ. μονάδες, από το 1,294 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 1,32 εκατ.
H βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο. Η αύξηση κατά 0,9% της παραγωγής στα Εργοστάσια, τα Ορυχεία και τις Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας ήταν η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο. Τον Νοέμβριο είχε αυξηθεί κατά 0,2%. Η άνοδος υπερέβη όλες τις προβλέψεις των αναλυτών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2025. Προβλέπει Παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% τόσο το 2025, όσο και το 2026 και σημειώνει ότι ο Παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4,2% το 2025 και στο 3,5% το 2026, επιτρέποντας περαιτέρω εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2,7%, καταγράφοντας αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου και στο 2,1% για το επόμενο έτος.
Μείωσε τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,0% για το 2025 και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 1,4% για το 2026.
Το ΔΝΤ ανέβασε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 4,6% και κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα, στο 4,5%, για το 2026.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,2 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 107,8 δισ. ευρώ.
Στο 2,9% επιβεβαιώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την δεύτερη εκτίμηση της Eurostat.
Η αποτίμησή της Eurobank Equities από κάτω προς τα πάνω (bottom-up) δείχνει ανοδικό περιθώριο άνω του 20% για το Χ.Α. λόγω ενός μίγματος επαναξιολόγησης και αύξησης κερδών (>10% διάμεση αύξηση κερδών ανά μετοχή-EPS). “Δεδομένου ότι οι Ελληνικές μετοχές, όχι μόνο κλείνουν τη διαφορά σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ, αλλά προσφέρουν αποδόσεις premium, πιστεύουμε ότι απαιτείται κάποια επαναξιολόγηση”, γράφει η Χρηματιστηριακή, με την Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή (σταθερή επίδοση σε αποτελέσματα, χτίσιμο κεφαλαίου, φθηνή αποτίμηση).
Η ΑΧΕ, από τις μη Τραπεζικές μετοχές, εστιάζει στη Μυτιληναίος (βιώσιμη επαναφορά κερδών, αυξανόμενη έκθεση σε ΑΠΕ, εισαγωγή στο LSE) και την TITC (έκθεση στις δαπάνες υποδομής των ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αποκρυστάλλωση αξίας από επερχόμενη εισαγωγή της Θυγατρικής της στις ΗΠΑ).
“Αφαιρούμε τη ΔΕΗ και την Jumbo, ελλείψει άμεσων ισχυρών καταλυτών, ενώ προσθέτουμε τον Σαράντη (έναν από τους πιο κερδοφόρους Ομίλους εξ όσων παρακολουθεί) και τη Cenergy (μακροπρόθεσμα ωφελούμενη από την ενεργειακή μετάβαση). Στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επισημαίνεται η Κρι Κρι, ως μια μεσοπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης”, αναφέρει η ΑΧΕ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, OPTIMA, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό η Jumbo.
Με βάση τις Βαρύδεικτες επιδόσεις, θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, από 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.016 συμβόλαια).
Στα 3.958 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.244 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 1.279 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.456, 775 για τον Ιανουάριο, 1.629 για τον Φεβρουάριο και 52 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.718), κινήθηκε μεταξύ 3.670 και 3.723,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 50, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.417,5), κινήθηκε μεταξύ 1.417 και 1.418 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.703).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.033 Eurobank, 19.588 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (15.261), Εθνική (1.930), Alpha Bank (20.772), ΔΕΗ (695), Eurobank (5.883), Ιντρακόμ (679), Μυτιληναίο (666), Ιντρακάτ (432), ΑΔΜΗΕ (1.314), Ελλάκτωρα (182), ΕΛΧΑ (166), ΕΧΑΕ (606), Ελ. Πετρέλαια (208), Jumbo (115), Lamda Development (245), Motor Oil (435).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 142.714, Πειραιώς 64.596, Eurobank (18.928), ΑΔΜΗΕ (20.757), ΓΕΚ (11.843), ΔΕΗ (22.510), Εθνική (15.663), Ιντρακόμ (10.984).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.982.980 τεμ., (από 60.062.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 64.740.721 τεμ. (64.609.933), ΟΠΑΠ 1.713.414 τεμ. (1.725.245), Εθνική 18.738.237 τεμ. (19.330.709), ΟΤΕ 1.884.588 τεμ. (1.894.704), Πειραιώς 17.233.052 τεμ. (17.203.790), Ελ. Πετρέλαια 2.262.152 τεμ. (2.247.656), Motor Oil 1.237.561 τεμ. (1.218.349), Intralot 1.362.774 τεμ. (1.400.774), Τέρνα Ενεργειακή 1.319.830 τεμ. (1.319.830), Ιντρακάτ 1.552.156 τεμ. (1.111.156).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.