Συνεδρίαση διατήρησης του επιλεκτικού ενδιαφέροντος η σημερινή, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επιχειρούν οριακά ψηλότερα των 1500 μονάδων και το σύνολο των traders να έχει στραμμένο το βλέμμα στις Διεθνείς Αγορές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα αποτελέσματα από τους Τραπεζικούς Κολοσσούς (JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley και Bank Of America) που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται, αναμένεται να διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση.
Αυτά μέχρι τις 20 τρέχοντος, όταν θα αναλάβει και επίσημα την Προεδρία των ΗΠΑ ο Donald Trump, οι προγραμματικές δηλώσεις του οποίου θα διαμορφώσουν το μεσοπρόθεσμο κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές μετοχών και ομολόγων και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις κινήσεις των κύριων Κεντρικών Τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ECB στις 30 τρέχοντος μήνα. Η BoE θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Φεβρουαρίου.
Επίσης, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας, για ολόκληρο το 2024, αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί ο Γενικός Δείκτης να επέστρεψε υψηλότερα των 1500 μονάδων, όμως η σημερινή άνοδος δεν χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή, αλλά ήταν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήραν οι αγοραστές σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησε η καθίζηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.
Σε στάση αναμονής το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ συνεχίστηκε το “ασανσέρ” της ψυχολογίας και των κινήσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επιβεβαιώνοντας όλους όσους εκτιμούν πως “αν δεν υπάρξουν εξελίξεις τύπου ΟΛΘ, ή σημαντικά επιχειρηματικά deals και σε άλλους τίτλους που θα τραβήξουν ψηλότερα τους εμπλεκόμενους κλάδους, θα δυσκολέψει πολύ το ‘εύκολο κέρδος’ στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ”.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, η γενικότερη εικόνα στο Χ.Α. βγάζει ένα αίσθημα σχετικής κούρασης και φαίνεται προαπαιτούμενο οι εισροές νέων κεφαλαίων, προκειμένου τα Χ.Α., με απαιτήσεις, να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, με ισχυρό δέλεαρ τις υψηλές μερισματικές διανομές και με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να τις υπολογίζουν περί το 1,5 δισ. (συνολικά οι τέσσερις Συστημικές), σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι (κέρδη 2023), ενώ υψηλή μερισματική απόδοση αναμένεται και από την BOCHGR (+0,42%).
Κοινή εκτίμηση στην Επενδυτική Κοινότητα είναι, πως στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική στα επιτόκια, ο κλάδος που θα ευνοηθεί κυρίως είναι ο Τραπεζικός και ίσως για αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει το επόμενο “μπαράζ εισαγόμενων” εκθέσεων, με τις Τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο.
Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι την Παρασκευή, 17 τρέχοντος, λήγουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Με θετικές διαθέσεις και αξιοσημείωτα κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν θετικά τα Τραπεζικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και τα στοιχεία από τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, στο 2,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Βρετανία τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, από 2,6% τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πληθωρισμό στο 2,6%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων κατέβασε ταχύτητα στο 3,2%, από 3,5% το Νοέμβριο. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε υποδείξει μικρότερη πτώση στο 3,4%. Η BoE προέβλεψε στις αρχές Νοεμβρίου, ότι ο πληθωρισμός θα ήταν 2,5% τον Δεκέμβριο.
Μικτές τάσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδειξε η μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο ΔΤΚ έτρεξε με ρυθμό 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2,7% του Νοεμβρίου. Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4%, ελαφρώς υψηλότερα από τη μηνιαία αύξηση κατά 0,3% που είχε προηγηθεί. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων επιβράδυνε στο 3,2% ετησίως τον Δεκέμβριο, από το 3,3%. Στη μηνιαία σύγκριση, ο δομικός ΔΚΤ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2%, επιβραδύνοντας ελαφρώς από τη μηνιαία αύξηση κατά 0,3% του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.
Θετικά υποδέχτηκε τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η Αγορά ομολόγων, με σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,28% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,69% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,366% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,38% του αντίστοιχου Γαλλικού και στο 4,74% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, τόσο οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όσο και ο ΓΔΧΑ “είδαν” νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε τις συναλλαγές και η Wall Street.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1492,28 (-0,06%) και 1503,47 μονάδων (+0,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1502,13 (+0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1503,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.
Ο τζίρος στα 126,8 εκατ., από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΑΤΤ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ACAG, OPTIMA, BOCHGR, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 126,8 εκατ., τα 108,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Για τον τίτλο της ΕΤΕ, το 8,10 είναι το ‘make or break’ επίπεδο για συνέχιση, κάτι που αν καταφέρει με συνεχόμενα κλεισίματα, θα δοκιμάσει το 8,47. Το 7,67 στήριξη και το 7,52 το ‘stop’ στην παρούσα. Το ‘stop’ του intraday πλέον στο 1336 σε κλείσιμο ώρας για τον ΔΤΡ. Δοκιμάζει και πάλι κίνηση στα υψηλά του. Μία κατοχύρωση του 1372 μπορεί να ενεργοποιήσει νέους αγοραστές. Ένα νέο Τραπεζικό deal μένει να γίνει στην Αγορά για να ‘χαθεί το γήπεδο’. Συνεχίζει ανοδικά ο ΟΛΘ, που έχει πολύ μικρό ρίσκο. Στόχος το 31”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι Ευρωπαϊκές Αγορές καλούνται να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ, μαζί με τις ανακοινώσεις κερδών από τις μεγάλες Αμερικανικές Τράπεζες” αναφέρει η Eurobank Equities.
“Εν μέσω σταθεροποίησης του εξωτερικού κλίματος, θα περιμέναμε ότι η Εγχώρια Αγορά θα επεκτείνει τα κέρδη της”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.
“H περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου ξεκινάει σήμερα, με τις δημοσιεύσεις μεγάλων Τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley και Bank Of America. Επιπλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο (15:30 ώρα Ελλάδος) είχαν την ανάλογη βαρύτητα. Οι ενδείξεις διατήρησης του πληθωρισμού, ίσως συνεχίσουν να έχουν το Δολάριο ισχυρό και τις αποδόσεις των ομολόγων αυξημένες, γεγονός που μπορεί να αποβεί εις βάρος των αποδόσεων των μετοχών. Ως εκ τούτου περιμένουμε να συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον και οι επενδυτές στο Χ.Α. να διατηρήσουν τη στενή επαφή με τις Ξένες Αγορές”, σημειώνει η Beta Sec.
“Το καθοδικό ‘χάσμα’ στις 1503 μονάδες αποτελεί την πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση, ενώ οι 1484 μονάδες αποτελούν την πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη, για την βραχυπρόθεσμη τάση, στήριξη”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Αυξημένη βαρύτητα θα δώσουν οι επενδυτές στον πληθωρισμό Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ, κάτι που θα λειτουργήσει ενδεχομένως και κομβικά στις Αγορές μετοχών. Επίσης, υπό αξιολόγηση θα τεθούν τα αποτελέσματα των Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon, Wells Fargo και BlackRock επηρεάζοντας ανάλογα τους Τραπεζικούς δείκτες”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“Η δυνατή Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δημιουργεί μεγαλύτερα εισοδήματα, που βοηθούν την κατανάλωση και που η Οικονομία τους έχει εξάρτηση περίπου στο 70% από αυτήν. Το ‘κουρεμένο’ WAGE GROWTH (αύξηση μισθών) βοηθάει στην μείωση του πληθωρισμού. Τα εταιρικά αποτελέσματα που ξεκινούν από σήμερα, αναμένεται να είναι καλύτερα. Με βάση τις συνθήκες αυτές, αναμένεται οι σημερινές αποτιμήσεις να συντηρηθούν και η Αγορά δύσκολα να δει μια βαθιά διόρθωση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιήσει κάποια σκαμπανεβάσματα μέχρι να ισορροπήσει και να συνεχίσει την κύρια μακροπρόθεσμη πορεία της”, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“To 2025 ξεκίνησε θετικά με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τα υψηλά του προηγούμενου έτους, σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.
Σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει πρωταγωνιστής, όπως και το 2024, με απόδοση 6% στις πρώτες εννιά συνεδριάσεις.
Ξεχωρίζει η ΕΥΡΩΒ με νέο υψηλό 9ετίας.
Πρωταγωνιστής και φέτος η TITC, που με αφορμή την εισαγωγή της Θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συνεχίζει να πραγματοποιεί ιστορικά υψηλά. Πέρα από τους “γνωστούς” έχουμε και “καινούργιους” πρωταγωνιστές.
Ο ΟΛΘ, μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης, καταγράφει ήδη απόδοση 26% φέτος.
Αλλά και οι ΑΒΑΞ, ΕΛΧΑ που είχαν μέτρια χρονιά πέρυσι, δείχνουν ότι είναι σε πορεία για υψηλότερες τιμές, καταγράφοντας ήδη διψήφια απόδοση.
Γενικά, η Αγορά έχει ξεκινήσει τη χρονιά με πολύ καλές προοπτικές, αλλά η οριστική υπέρβαση των 1500 μονάδων αποδείχτηκε πολύ δύσκολη αποστολή πέρυσι. Θα γινόταν πολύ πιο εύκολο αν βοηθούσαν Δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που υποαποδίδουν σταθερά”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5,2), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΜΟΗ (2,3), CENER (2,1), BOCHGR (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+2,14%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+1,73%), ΕΤΕ (+1,35%) και ΕΥΡΩΒ (+0,30%).
Μεταξύ 1347,33 (-0,19%) και 1370,95 μονάδων (+1,56%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1366,23 (+1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1366,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,21%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1370 – 1372 μονάδες.
Στις 1249 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1225 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Yπεροπλία των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,22%), ΜΠΕΛΑ (-1,10%), OPTIMA (-0,78%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΑΡ.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+3,75%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 10 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 2,28 ευρώ και οι στηρίξεις στα 2,08 (ημερήσιο “stop long”), 1,893 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,876 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σε νέα υψηλά 215 μηνών, ή σε ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα, η μετοχή της TITC (+1,20%). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 42,33 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 38,60 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 3,26 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (+0,67%), “το ΔΣ παρείχε ειδική άδεια προκειμένου η Θυγατρική της με την επωνυμία ‘MANETIAL LIMITED’ να προβεί στην απόκτηση ποσοστού 94,44% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ‘ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ’ (185793 μετοχές) έναντι ποσού 114731111,11 ευρώ”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+39,61%), ΙΛΥΔΑ (+37,25%), ΟΛΘ (+25,89%), ΑΒΑΞ (+17,98%), ΛΑΝΑΚ (+17,78%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+16,19%), ΚΟΥΑΛ (+15,59%), ΕΛΧΑ (+15,36%), ΑΣΚΟ (+14,70%), ΑΤΤ (+13,62%), ΚΕΚΡ (+12,92%), ΣΠΙ (+12,90%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΑΤΡ (+1,87%), SOFTWEB (+1,79%), ΠΛΑΚΡ (+2,13%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,51%), ΕΛΣΤΡ (+0,96%), ΕΛΤΟΝ (+1,28%), EVR (+0,68%), ΚΕΚΡ (+0,37%), ΔΡΟΜΕ (+1,55%).
Σε νέα υψηλά 45 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+2,54%).
Πέντε πτωτικές και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ, για τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί, για τον ΟΛΠ (-0,17%).
Η ανακοίνωση για δικαστικό συμβιβασμό στην Περιφέρεια Washington DC, με πληρωμή $5 εκατ., έβγαλε πωλητές στην ΙΝΛΟΤ (-0,92%).
Μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, αντέδρασε η Attica Group (+0,45%).
Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+1,28%), Quest (+1,98%), Lavipharm (+0,90%), Πετρόπουλο (+0,97%), Ίλυδα (+0,83%) και Προοδευτική (+7,69%, προσοχή αν ανεβάσει όγκους).
Σε νέα υψηλά 8μηνου η ACAG (+1,16%).
Ανοδικό “καρέ” για ΑΤΕΚ (+9,32%), αλλά σήμερα χωρίς πειστικό “bid”. Εκτιμήσεις ότι το 2024 ολοκληρώθηκε με ικανοποιητικά κέρδη.
Επιστροφή των φημών για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον Άβακα (-0,11%).
Σε υψηλά 7μηνου η Μοτοδυναμική (+3,04%), μετά την ανακοίνωση για συζητήσεις και πιθανή συνεργασία με τον ΤΟΥΟΤΑ.
Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων στην MED (+5,94%).
Συνεχίζει ανοδικά ο ΟΛΘ (+3,30% και υψηλά 43 μηνών), έστω και με χαμηλότερους όγκους. Αίσθηση έκανε η αξιοσημείωτη εντολή αγοράς, περίπου 27000 τεμ. στα 28,20 ευρώ (+3,30%), αλλά και η ανακοίνωση για αγορές μετοχών από την “Belterra Investments LTD”. Απορίας άξιον που η εν λόγω βασική Μέτοχος δεν αγόραζε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα (!) Εκτός και αν η δημόσια πρόταση που προηγήθηκε από την “Leonidsport Β.V.” θεωρήθηκε “εχθρική” και η “Belterra” αναγκάστηκε να “απαντήσει βγαίνοντας ψηλότερα”. Σε κάθε περίπτωση, με τα τρέχοντα θεμελιώδη και την κεφαλαιοποίηση στα 284,25 εκατ., ο τίτλος παραμένει εξαιρετικά φτηνός.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1435 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1416 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 και 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3484 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3440 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και για του δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων στο Πετρέλαιο, στο 1,028 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
“Οι τιμές του Πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η ανάπτυξη της Παγκόσμιας παραγωγής θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση”, σημειώνει η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) στην έκθεση της για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις στην Αγορά Ενέργειας.
Προς τα $2715 θέλει να αντιδράσει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,4 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Πάνω από τα $99000 η αναπήδηση για το Bitcoin, προς τα $3345 για το Ethereum.
Σε ύφεση διαρκείας βρίσκεται η Γερμανική Οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2024, στη δεύτερη διαδοχική ετήσια επιβράδυνση, σύμφωνα με την Destatis. Η υποχώρηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανική Οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023.
Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,9% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ.
O εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι “θα δημιουργήσει μια ‘Υπηρεσία Εξωτερικών Εσόδων’ (ERS) η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή δασμών από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό”. “Θα αρχίσουμε να χρεώνουμε όσους βγάζουν λεφτά από εμάς μέσω του Εμπορίου και θα αρχίσουν να πληρώνουν, επιτέλους, το μερίδιο που τους αναλογεί. Η 20η Ιανουαρίου 2025 θα είναι η γενέθλια ημέρα της ‘Υπηρεσίας Εξωτερικών Εσόδων” έγραψε στο “Truth Social”.
“Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των στεγαστικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τα τελευταία να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο”, σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, “το μέσο επιτόκιο ενός 30ετους στεγαστικού δανείου αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιανουαρίου, φτάνοντας το 7,09%”, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association.
“Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει, Παγκοσμίως, υψηλός τουλάχιστον έως το 2028”, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο, Ιfo. “Ο μέσος Παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να κινείται στο 3,5% σε τρία χρόνια, οριακά κάτω από το 3,9% που προβλέπεται για το 2025”, σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση στην οποία πήραν μέρος 1400 οικονομολόγοι από 125 Χώρες.
“Τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή δείχνουν ότι συνεχίζεται η πρόοδος προς τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, αλλά τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικό επίπεδο”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Τομ Μπάρκιν.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,7 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 106,4 δισ. ευρώ.
“Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών, με την ΕΤΕ να περιλαμβάνεται στις 5 κορυφαίες μετοχές των Ευρωπαϊκών επιλογών μας”, αναφέρει η UBS, αν και οι αξιολογήσεις για τις τέσσερις Τράπεζες είναι “buy”. Οι τιμές - στόχοι είναι για την Εθνική Τράπεζα τα 11,20 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,42 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,70 ευρώ και για την Eurobank τα 3 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, OPTIMA. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, από 74 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.